HENT: az engedély nélküli szoftverek növelik a vírusok kockázatát

Illusztráció
Illusztráció
Budapest – Nemzetközi kutatások kimutatták, hogy az engedély nélküli szoftverhasználat összefügg a rosszindulatú programok (vírus, trójai faló, zsaroló vírus) okozta károsodással, ugyanis minél több licenc nélküli szoftvert használnak a vállalkozások, annál nagyobb az esélye, hogy a cégek számítógépei vírusfertőzést kapnak – mondta a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) infokommunikációs munkacsoportjának tagja hétfőn az M1 aktuális csatornán.

György András hozzátette: a licenc nélküli szoftvereknél gyengülnek az informatikai rendszerekbe beépített biztonsági eszközök, többek között a tűzfal, így az egyes gépekben könnyebben kárt okoznak a rosszindulatú programok. A probléma elkerülése érdekében – például a kis- és közepes vállalkozásoknál (kkv), amelyek leginkább ki vannak téve az ilyen típusú támadásoknak – érdemes lehet szigorú belső szabályozást kidolgozni, hogy a munkatársak milyen szoftvereket használhatnak, illetve telepíthetnek a gépekre – mondta.

György András arról is beszámolt, hogy a HENT március végén 1000 vállalkozásnak küld levelet, amelyben a licenc nélküli szoftverhasználat okozta biztonsági veszélyekre figyelmezteti a cégeket.

– MTI –
hirdetés