Hepatitis A vírus Nyírkátán

Nyírkáta – Hepatitis A vírus fertőzött Nyírkátán: az elmúlt két hét alatt 80 védőoltást adtak be a településen.

Információink szerint két héttel ezelőtt egy kisfiú került az említett fertőzéssel kórházba, majd néhány napja egy óvodás kislánynál is jelentkeztek a tünetek. A gyerekek környezetében élőket, valamint óvodás társaikat beoltották, de a
szakemberek szerint nincs járvány a településen. Az első megbetegedést még tavaly, év végén jelentették.

Akkor a gyermek valamennyi osztálytársa és az iskola több tanára, összesen 41-en kaptak védőoltást. A második megbetegedés néhány napja történt a helyi óvodában. A 6 éves kislányt jelenleg Nyíregyházán a Jósa András kórházban ápolják. A gyermek környezetében mindenkit beoltanak, csütörtökig már újabb 40 ember kapta meg a vakcinát.
Az érintett intézményekben fertőtlenítették a konyhákat, a WC-ket, lemosták a jétékokat és az ajtókilincseket is – mondta Dr. Nagy István, Nyírkáta háziorvosa. A fertőzés széklet útján illetve a piszkos kézzel terjed, ezért a szakemberek gyakoribb és alaposabb kézmosást írtak elő.
A helyi óvoda nagycsoportjában jelenleg is részleges zárlat van. Ez azt jelenti, hogy csak azokat a gyerekeket fogadja az intézmény, akik a héten is jártak óvodába.
Dr. Balogh Irén, Nyíregyházi regionális tisztiorvos szerint két, egymástól elszigetelt megbetegedésről van szó, járvány nincs Nyírkátán. A betegség átlagos lappangási ideje 28-35 nap.

FH, KM
hirdetés