Hét bő esztendőt ígért a miniszterelnök

Budapest – Nyilvános az Új Magyarország Fejlesztési Terv, tegnaptól civilek is egyeztetnek róla.

A kormányfő a hétfői két szűk év után kedden, a parlamenti vizanapon a hét bő esztendőről beszélt. Az Országgyűlés Gyurcsány Ferenc kezdeményezésére tartott vitanapot az Új Magyarország Fejlesztési Tervről, melynek kertében Magyarország 2007 és 2013 között 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást kaphat. Feltéve, ha sikerül ezeket az összegeket a tervek szerint lehívni.

 A dilemma

 Gyurcsány Ferenc szerint a beruházás és a spórolás megfér egymás mellett, mert „utóbbi teremti meg az egyensúlyt, hogy legyen pénzünk a modern Magyarország megteremtésére”. Beszélt még a nehéz politikai dilemmáról, miszerint „mire költsük a pénzt, hová fektessük be a legtöbbet: a fejlettebb régiókba, a legjobbakba, vagy a leszakadó részekbe?”.

Mint mondta, a kormány két nagy célt követ, a foglalkoztatás bővítését és a gazdasági növekedést kívánja szolgálni. A program konkrét céljai között hangsúlyozta a hátrányos helyzetű területek felzárkóztatásának fontosságát, és azt mondta, a vidék fejlesztésénél együtt kell működni a települési önkormányzatokkal, függetlenül attól, hogy mely politikai irányhoz kötődnek.

 „Hiteltelen program”

Hiteltelennek, a szakmai szempontokat nélkülöző tervezetnek tartja a tervet a Fidesz. Pelczné Gáll Ildikó szerint az első nemzeti fejlesztési terv hibáit követi el a második is. Vagyis, szétaprózzák a forrásokat, nem épült ki a felhasználást irányító testület és nem vette figyelembe a kormány az ország és a régiók gazdasági helyzetét. „Ez egy, az igazság minden részletét ki nem bontó kormány hiteltelen programja”- mondta a Fidesz vezérszónoka, aki kritizálta azt is, hogy nem kapnak elegendő döntési szerepet a régiók a források elosztásában, holott szerintük a régiók problémáját regionális szinten lehet megoldani, nem Budapesten.

Az ellenzék mellett több szakértő is bírálta a tervet. Közöttük a CIB Bank Zrt. állásfoglalása arról szól, hogy „amennyiben a meghatározott indikátorok teljesen általános jellegűek, a prioritások nem világosak, s a forráshasznosulás elemzése nem kap kellő hangsúlyt, fennáll a veszélye, hogy ha sikerül is elkölteni a forrásokat, ebből a nemzetgazdaságnak, a társadalomnak a lehetségesnél kisebb haszna lesz”.

Hamarosan Brüsszelben

A civilek és ágazati szereplők a háttérben már hónapok óta egyeztetnek az Új Magyarország Fejlesztési Tervről. A mintegy 8000 milliárd forintnyi magyar és uniós fejlesztési forrás felhasználáshoz 15 operatív programon keresztül lesz lehetőség. A konkrét elképzelések végleges változata novemberben kerülhet Brüsszelbe. Ezen túl öt év alatt további 135 millió eurós támogatást kap Magyarország az Európai Gazdasági Térség – Norvégia, Liechtenstein és Izland – által létrehozott alapokból.

Nyilvános

Milyen ünnep lesz?
Az 1956-os forradalom 50. évfordulója is szóba került napirend előtt a Parlamentben. Rubovszky György, a KDNP frakcióvezető-helyettese azt mondta: a forradalom mártírjainak elárulása lenne, ha az akkori másik oldal örököseivel, Apró Antal örököseivel közösen emlékeznének. Fodor Gábor, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese szerint elvárható minden polgártól és képviselőtől, hogy tartsa tiszteletben azokat az ünnepeket, amelyeket legitim módon szervez a Magyar Köztársaság. A liberális képviselő arra kérte politikustársait, hogy szólítsák fel a Kossuth téri tüntetőket, tegyék szabaddá a teret forradalom évfordulójának méltó megünnepléséhez.

Keddtől egyébként civilek és ágazati szereplők is egyeztetnek az Új Magyarország Fejlesztési Tervről. A 150 oldalas, részletes dokumentumot előbb a parlamenti képviselők kapták meg, majd tegnap publikálta honlapján a Nemzeti Fejlesztési Hivatal, így már mindenki számára hozzáférhető. A mintegy 8000 milliárd forintnyi magyar és uniós fejlesztési forrás felhasználáshoz 15 operatív programon keresztül lesz lehetőség. A konkrét elképzelések végleges változata decemberben kerül Brüsszelbe. Ezen túl további 135 millió eurós támogatást kap Magyarország az Európai Gazdasági Társaság – Norvégia, Liechtenstein és Izland – által létrehozott alapokból.

Eközben továbbra sincs egyezség az ünnepség kapcsán Kossuth téri demonstrálók képviselői, a rendőrség és a Miniszterelnöki Hivatal között. A tüntetők felajánlották a területmegosztás lehetőségét, de azt egyik fél sem fogadta el. Ha nem jön létre konszenzus a tüntetőknek október 20-án nulla óráig el kell hagyniuk a teret.

A túlzott várakozás visszaüthet
Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter: * Hogyha nem tervezzük meg ennek a pénznek az elköltését, és a jelenlegi rendszerbe öntjük bele a pénzt, azért mert nincs bátorságunk döntéseket hozni és végigvinni jelentős reformokat, akkor a pénz alig hasznosul.

* A következő években közvetlen támogatásokból ezermilliárd forintot költhet az ország vállalkozásfejlesztésre, a vállalkozások bankképessé tételére, a családi vállalkozások bővítésére.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője: * A kormány túlzott várakozást kelt a lakosságban, s ez könnyen visszaüthet. Az emberek nem érzik a bőrükön az első Nemzeti Fejlesztési Terv hatásait sem és az új terv is könnyen erre a sorsra juthat.

* A programban nincsenek benn az első terv tapasztalatai, viszont túl sok a megfogalmazott cél, nincsen kellő súlypontozás és a koordináció sikere is kérdéses. Meg kellene egyezni egy nemzeti minimumban, mert ez szükséges a sikerhez.

Sz. P.
hirdetés