Hetedíziglen

Hetedíziglen
Az Olaszliszkán tíz éve oktalanul és brutálisan agyonvert Szögi Lajos tragédiájára emlékezve a család volt védőügyvédje megjegyezte: a jogerős ítélet óta a bírósági végrehajtó egy fillér kártérítést sem tudott kicsikarni a gyilkosoktól. Palicz István jegyzete.

Jól tudom, nincs az a pénz, ami visszaadná vagy pótolni tudná az elvesztett fiút, apát, barátot, s talán nincsenek is rászorulva a börtönben ülő lincselők forintjaira a Szögi család tagjai. Mégis felháborító, hogy fél évtized alatt egy árva vasat sem tudtak kisajtolni a gyilkosoktól, és erre a jövőben sincs reális esély.

Vajon mennyi ilyen eset porosodik még a végrehajtók fiókjaiban, amelyekben „járni jár, csak nem jut” indoklással megúszták a kártérítést nincstelen gyilkosok, rablók, garázdák, gyújtogatók? Ennél is elgondolkodtatóbb, hogy mit lehetne tenni akkor, ha a haszontalan elkövetőknek se pénzük, se jövedelmük, se elkobozható, értékesíthető vagyontárgyuk. Érjük be azzal, hogy ők csak a börtönéveikkel „fizetnek” bűneikért, miközben az ellátásukat, jólétüket mi, adófizetők finanszírozzuk? Hol van az előírva, hogy csak sarokházat, autót lehet örökölni a szüleinktől? Ha az „ősök” megérik a pénzüket, miért ne örökölhetnék bűneik anyagi terhét, tartozásaikat utódaik – a bibliai időkhöz hasonlóan – akár hetedíziglen is?

Palicz István
hirdetés