Hetek ereje a VB-sátor ellen

Hetek ereje a VB-sátor ellen
A belváros vendéglátós vállalkozói felháborodtak azon, hogy néhány nappal a foci világbajnokság megkezdése előtt egy úgynevezett VB Sátor nőtt ki a földből a város főterén.  VB-sátor a Kossuth téren 2006.06.11.

A belváros vendéglátós vállalkozói felháborodtak azon, hogy néhány nappal a foci világbajnokság megkezdése előtt egy úgynevezett VB Sátor nőtt ki a földből a város főterén  – melynek felállítása a térkövek szétfúrásával járt és az építmény esztétikailag sem állja meg a helyét, de ez lenne a legkevesebb – vallja Bakosi Benjamin vállalkozó, aki a „hetek”, azaz annak a hét vállalkozónak a szószólója, akiknek a Kossuth téren van üzlethelyisége vagy éppen itt bérel egyet.

A sörözők, kávézók, terasszal rendelkező vendéglátó egységek tulajdonosai értetlenül állnak azelőtt a polgármesteri hivatal döntése előtt, hogy – az információk szerint egy nyírbátori cég – felállíthatta ezt a sátrat itt, melyre nekik soha nem lett volna lehetőségük.

– Mi itt fizetjük az adót és a bérleti díjat, de évek óta és bármikor is szerettünk volna hasonló kezdeményezésbe fogni, mindig elutasítottak bennünket azzal, hogy a Kossuth tér csak az állami ünnepek rendezvényeinek adhat otthont, ide nem lehet területfoglalási engedélyt kérni, csak a Bujtos városligetbe, amit erre a célra alakított ki a város. Ezzel szemben mégis akadt valaki, aki engedélyt kaphatott arra, hogy itt csináljon nagy üzletet – hiszen nincs kötődése a városhoz, nem itt fizet adót, itt csak az üzletet rontja. Ha közönségesek akarnánk lenni, a tejszínt kapja csak a leleményes vállalkozó, a salak több okból sem hárul rá, hiszen egyetlen illemhelység sincs a komplexumban. De jut a helyi vállalkozónak „szorongókból” bőven, hiszen mindenki a környékbeli szórakozóhelyeken szeretne könnyíteni magán.

Van engedélyük

Az önkormányzat részéről Gál György aljegyző elmondta: bármelyik helyi vállalkozó kérhette volna, hogy felállíthasson ide egy hasonló sátrat. A nyírbátori vállalkozó információi szerint minden engedéllyel rendelkezett. Írásos megállapodást kötött a közelben lévő illemhely üzemeltetőivel, a városüzemeltetéssel a szeméttárolók elhelyezésére. Igazolta a területfoglalási engedélyt, a bérleti díj kifizetését, valamint az ÁNTSZ jóváhagyását is.

A hivatalos álláspontról a helyi vállalkozóknak is volt tudomása. Úgy vélik – bár vannak papírok és igazolások –, ez az építmény mégsem felel meg az egészségügyi előírásoknak. Nem is beszélve arról, hogy az „üzleti etika” ez esetben csak a szótárban előzi meg az „üzleti érdeket”.

Haraszti Miklós üzemeltető azonban másképp látja. Ők, mint focirajongók gondolták úgy még januárban, hogy létre hoznak egy olyan helyet a város szívében, ahol minden a fociról szól. Mivel maguk is vendéglátóznak, ezért körültekintően jártak el az engedélyeztetés során, így ebben nem lehet hiányosság. Az üzletvezető arról is szólt, hogy véleménye szerint azok a vendégek, akik náluk töltik az estéket, nem lennének a kávézók potenciális vendégei. Ők valószínüleg  nem a belvárosban, hanem otthon, a képernyők előtt töltenék az estét.

– Sipos Marianna –
hirdetés