Helyi közélet

2015.06.24. 18:06

Titokgazdák

<em>Ne szólj szám, nem fáj fejem! – tartja a mondás. S valóban, vannak dolgok, amelyeket bölcsebb elhallgatni, ha nem akarjuk rontani az esélyeinket, érvényesülésünket bizonyos szituációkban. Mindez az előítélet és az esélyegyenlőtlenség kapcsán jutott eszembe a minap, nem az idén barnult fiatalok elbeszélését hallgatva.</em> Palicz István jegyzete.

Ne szólj szám, nem fáj fejem! – tartja a mondás. S valóban, vannak dolgok, amelyeket bölcsebb elhallgatni, ha nem akarjuk rontani az esélyeinket, érvényesülésünket bizonyos szituációkban. Mindez az előítélet és az esélyegyenlőtlenség kapcsán jutott eszembe a minap, nem az idén barnult fiatalok elbeszélését hallgatva. Palicz István jegyzete.Egy roma mivoltára, kultúrájára büszke, a környezetében élő cigányok viselkedése, életmódja miatt azonban nemegyszer (helyettük) szégyenkező fiatalember mesélte, hogy szerencsésnek tartja magát, amiért sem beszéde, sem bőrszíne nem árulkodik a származásáról, valójában ennek köszönheti, hogy van munkája, fizetése és albérlete a városban. Amikor a huszon­éves nővére diplomát szerzett és állásinterjúra ment, a barátnői szolidan kicsinosították, és a lelkére kötötték: egy szót se szóljon a későbbi fészekrakási terveiről, hogy nagy családot szeretne, inkább vallja magát frigidnek vagy leszbikusnak – és persze sztahanovistának.

Ez mindössze két „életcsepp” a hátrányos megkülönböztetés jó ideje zúgolódó tengerében, amit állami és uniós programok ezreivel és forintok milliárdjaival igyekszünk csitítani immár évtizedek óta, minimális hatékonysággal, szinte feleslegesen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában