Hetes interjú

Hetes interjú az ÉM-vitán résztvevő hét párt listavezetőjével illetve szakértőjével.

1. megyei helyzetértékelés

Soltész Imre István (MIÉP-Jobbik): B.-A.-Z. megye a legelmaradottabb térség. Az itt élők egészségi állapota is kriminális, ezt a kórházak zsúfoltságán lehet lemérni. A liberális oktatáspolitika elfogadhatatlan: nem ért egyet a kisiskolák bezárásával. A munkanélküliek száma nagyon magas.
Ódor Ferenc (Fidesz): Csökken a lakosság száma: nem tudtuk az iparágak megszűnését kiheverni. Új beruházások nincsenek, hatalmas a munkanélküliség. Amiben jók vagyunk, az a Miskolci Egyetem és a középiskolai oktatás, viszont nem tették rendbe a szakképzést: ez érezteti majd a hatását a gazdaságban is.

Szabó György (MSZP): Mi sem vagyunk elégedettek a megyei helyzettel: másfél évtizede kinlódunk a szerkezetátalakítással. De soha annyit nem fejlődött a megye, mint az elmúlt négy évben. Nagyértékű beruházások történtek, fellendült az idegenforgalom, elindultunk egy úton, a felzárkózás útján.
dr. Takács András (Centrum Összefogás Magyarországért): Eredményeket nem lát, hiányosságakat annál inkább. A legfontosabb: nem tudta senki megteremteni a feltételeket új munkahelyek létrehozására. Falvak néptelenedtek el. Tragikusak az útjaink: „Zádorfalva lakosságát nem teszi boldoggá az autópálya léte.”
T. Asztalos Ildikó (SZDSZ): Biztató tény, hogy a pályázati pénzekből a harmadik legtöbb összeget szereztük meg az országban. De gazdaságfejlesztési része erőtlenebb, mint a többi. Pedig nagy lehetőségek lennének az autópálya ittléte miatt. A kutatásfejlesztés tekintetében hátulról a másodikak vagyunk.
dr. Jánosdeák Gábor (MDF): Látható, hogy történtek a megyében fejlesztések, főleg az önkormányzatok területén. De a gazdaságban rengeteg tennivaló van még. A munkanélküliek száma duplája az országos átlagnak. Jellemző a tőkehiány, szakemberhiány, körbetartozások.
Szabó Elek (Magyar Vidék és Polgári Párt): Van autópálya, de ha leérünk róla, kész is a tengelytörés. Vidéken 20-30 kilométeres távolság miatt – mondjuk az okmányirodába – elmegy az egész nap: megoldatlan a Volán közlekedés. A hatalmas munkanélküliség is az oka. A kórházak felújításra szorulnak.

2. a párt programja

Soltész Imre István (MIÉP-Jobbik): Csökkentené a párt a nyugdíjkorhatárt, bevezetné a főállású anyaságot. Fellépne a kórházprivatizáció ellen. Egyenlő esélyeket biztosítana minden gyereknek. A gyógyszert ingyenesen biztosítaná a nyugdíjasoknak. Igazságosabbá tennénk az adórendszert.
Ódor Ferenc (Fidesz): Munka, otthon, család. Programunk e hármasra épít. Ezen belül fontos cél a munkahelyteremtés, támogatnánk a kisvállalkozásokat, a pályakezdő munkanélkülieket, csökkentenénk a tb járulékot. Módosítanánk a közbeszerzési törvényt, kezelnénk a körbetartozás kérdését.
Szabó György (MSZP): Csak nekünk van konkrét megyei programunk. Célzott támogatások kellenek. Alulról építkezve állítottuk össze a programot, mögötte komoly számítások állnak: s minden a munkahelyteremtés célját szolgálja. De amig nincs autópálya, nem lehet kétszámjegyű utakat építeni.
dr. Takács András (Centrum Összefogás Magyarországért) :A pártoknak nincs régióra lebontott programjuk. A szakképzetlen munkaerő foglalkoztatására fejleszteni kell a közmunkaprogramot. Tovább kell őket képezni, s olyan vállalkozókat idecsábítani, akik őket foglalkoztatnák. Szigorú ellenőrzésekkel tisztára mosnánk a feketemunkát.
T. Asztalos Ildikó (SZDSZ): Akkor működik jól a térség, ha a gazdaság erős. Gazdaságfejlesztési programoknak kellene a nagyobb tér. A program másik két alappillére: a társadalmi kohézió erősítése és a környezet állapotának megtartása. Fontos feladat a szakképzés erősítése, a szaképzettek megtartása.
dr. Jánosdeák Gábor (MDF): A kistérségek szerepét szeretnénk növelni. A programoknak egyébként pártokon és ciklusokon átívelőnek kellene lenni. A helyi problémákat leginkább a kistérségek érzik, a felülről jövő nagy programok oldhatják meg ezeket. Az a jó program, amely meg tudja állítani a népesség fogyását.
Szabó Elek (Magyar Vidék és Polgári Párt):
A biogazdálkodásban látom a jövőt: környezetkímélő biofeldolgozó üzemeket lehetne építeni. Fel kell újítani a kórházakat. A külföldiek helyett a magyar vállalkozókat kellene támogatni, itt maradnának, itt ruháznának be. A sportra is kellene áldozni.

3. Az olvasó kérdezte

Soltész Imre István (MIÉP-Jobbik): Mi a véleménye a többpártrendszerről? 3 százalékban jelölném meg a bejutási küszöböt. Azzal sem értünk egyet, hogy a nagypártok begyűjtötték az összes kopogtató cédulát. Pedig fontos lenne, hogy több párt is bekerüljön a parlamentbe.
Ódor Ferenc (Fidesz) (Kérdésekre nem válaszolt, hamarabb távoznia kellett.
Szabó György (MSZP): Az alulképzett emberek problémáját hogyan oldanák meg? Közmunka biztosítással, amit továbbra is szervezni kell. A képezhetőknek többlépcsős programokat kell szervezni. Ezen kívül fontos a külön tréning, ahol megtanulják, hogyan kell visszatérni a munkába. Erre pénzt kell áldozni.
dr. Takács András (Centrum Összefogás Magyarországért): Hogyan csökkentené a munkanélküliséget? A megyében 32 ezer szakképzetlen ember él. Szerintem nem lehet a piacgazdaságra fogni, hogy nem tudunk nekik konkrét segítséget nyújtani.
T. Asztalos Ildikó (SZDSZ): Hogyan csökkentené a munkanélküliséget? Ma Magyarországon piacgazdaság van. (Ezért is csodálkozom, hogy a nagypártok konkrét számokkal ígérnek.) Lehetőségeket lehet biztosítani, az adózás megreformálásával, oktatáspolitikával, a feketemunka szűrkítésével.
dr. Jánosdeák Gábor (MDF): Hogyan csökkentené a munkanélküliséget? Egyikünknél sincs a bölcsek köve. Nem politikusokat, hanem szakembereket kellene ez esetben kérdezni. Sárospatakon (a jelölt ott polgármester) nyolcszáz munkanélküli van. Közösen próbáljuk a számot csökkenteni.
Szabó Elek (Magyar Vidék és Polgári Párt): Mi a véleménye a többpártrendszerről? A kontroll miatt szükség lenne rá. Azért, hogy egy párt ne tudjon egyedül kormányt alakítani. Meg kellene zsarolni a nagypártot, ha az érdekeinket nem képviseli.

HM
hirdetés