Helyi közélet

2010.09.06. 17:18

Listát állítottak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

<p>A megyei listákra Nyíregyháza kivételével minden településen szavazhatnak október 3-án.</p>

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hét tízezer lakos feletti településén 13 szervezet 30 kompenzációs listát állított 257 jelölttel – tájékoztatta lapunkat dr. Fazekas János megyei főjegyző. A Területi Választási Iroda vezetője elmondta: délután négy óráig volt lehetőség a listák bejelentésére. Ennek feltétele, hogy az adott településen a jelölő szervezet az egyéni választókerületek több mint felében jelöltet indított.

Megyei listát az a szervezet állíthatott, amely a megyei választópolgárok egy százalékának, de legalább 2000 választópolgárnak gyűjtötte össze az ajánlószelvényeit. – Megyénkben 3545 szelvény kellett ehhez, ez alapján négy megyei listát (Fidesz-KDNP, MSZP, Jobbik és Összefogás a Megye Felemelkedéséért) jelentettek be összesen 182 jelölttel – mondta a főjegyző. Minden esetben a szervezet döntött arról, hogy hány jelöltet szerepeltet a listán. A megyei listákra Nyíregyháza kivételével minden településen szavazhatnak október 3-án, az itt mandátumot szerzők adják a megyei közgyűlés tagjait.

Szintén hétfő délután 4 óráig kellett megsemmisíteni a összegyűjtött, de be nem nyújtott ajánlószelvényeket. A törvény értelmében ezt a szervezeteknek kell megoldani, míg a leadott cédulákkal a Helyi Választási Bizottságok fogják ezt a feladatot elvégezni.

Települési kompenzációs listát állító szervezetek:

  • Fidesz-KDNP
  • MSZP
  • Jobbik
  • LMP
  • Civil Mozgalom Egyesület
  • Fiatalok Kisvárdáért Egyesület
  • Függetlenek Kisvárdáért Egyesület
  • Függetlenek Egyesülete (Nyíregyháza)
  • Összefogás Párt (Mátészalka)
  • Összefogás a Fejlődő Nagykállóért Egyesület
  • NOE Tiszavasvári Nagycsaládosok Egyesülete
  • Együtt Egymásért Újfehértón Egyesület
  • Függetlenek Egyesülete Újfehértó
  • Összfogás Újfehértóért Kulturális Egyesület

Heten versengenek a település első embere címért Tiszadadán

A bőség zavarával küzdenek mostanában Tiszadada lakói az októberi helyhatósági választásokon induló polgármester-jelöltek számát illetően. A honfoglalás kori községben hét független jelölt verseng 2010-ben a település első embere címért. A helybéliek kíváncsian várják, mi lesz a voksolás végeredménye, ki az egyik, ki a másik jelöltet tartja alkalmasnak a posztra. Abban azonban mindannyian egyetértenek, hogy bárki is kerül a polgármesteri székbe, Tiszadadán egy kisebb csodára lenne szükség, hogy fellendüljön és virágzásnak induljon a község, márpedig ilyen tettre nem volt példa az elmúlt kétezer esztendőben...

– Én biztosan elmegyek majd szavazni. Választék van bőven... – mondja némi humorral fűszerezve szavait a születése óta Dadán élő Pecsenye Ferenc. – Fontos, hogy olyan személyt juttassunk hatalomra, aki valóban alkalmas a település vezetésére. Nem a politikai színezete számít, hanem az, hogy lelkes, eltökélt, az államigazgatásban jártas, a lakosság gondjaira érzékeny és megbízható legyen. Tarthatatlan állapot, hogy még azok sem jutnak itt tisztességes munkához, akik szeretnének dolgozni, és hogy az iskolából kikerülő értelmes, boldogulni vágyó fiatalok menekülnek innen, amerre látnak. A nyugdíjasok számára nincs komoly tétje a választások kimenetelének, ahogy mondani szokták, „nekik már mindegy”, de a gyermekeiknek, unokáiknak távolról sem! – érvelt a családapa.

A maholnap negyven éves Tóth László éppen folyékony kenyerét fogyasztotta az egyik presszóban, amikor megszólítottuk. – A két legfontosabb feladat, ami az új polgármesterünkre vár, a közbiztonság megerősítése és a munkahelyteremtés – mondta. – A falu békés, becsületes népének állandóan attól kell rettegnie, hogy megtámadják, ellopják a jószágát, a terményét, mindenét. A rendőrök nem mernek kijönni, ha riasztjuk őket, a polgárőrség pedig tehetetlen, mert nincs megfelelő hatásköre. Egy erős kezű polgármester kell ide, aki végre rendet parancsol az utcákon, és fegyelmet az iskolai tantermekben! Hogy ki a legbátrabb a hét jelölt körül erre a „küldetésre”, nem tudom – tette hozzá a mezőgazdasági munkákból élő László.

Simon Ferenc a helyi polgárőrség értékes tagja, és a Tiszadadai Tűzoltó Egyesület vezetője. – Nappal dolgozom, éjjel szolgálatban vagyok a társaimmal, akik szintén szabad idejüket és energiájukat áldozzák arra, hogy védjék a község lakóit és javait. A munkánk olykor szélmalomharcnak tűnik, de nem adjuk fel. Szerintem nem szerencsés, hogy ilyen sok jelölt indul a polgármester választáson, mert elaprózódnak a szavazatok. Bárki győzzön is, üres kasszából, lehetőségek híján nem sok esély van arra, hogy Tiszadada főnixmadárként szülessen újjá – fogalmazott a Simon Ferenc.

Jelöltek garmadája Ököritófülpösön

Az 1424 választópolgárral rendelkező szatmári településen a polgármester-jelöltséghez szükséges 3%-os ajánlószelvény-határ minimum 43 választó támogatását jelentette, és ennek a kritériumnak valamennyi indulni szándékozó meg is felelt – tudtuk meg Hopka Ildikó jegyzőtől. Az 1908 fős faluban így nyolcan indulhatnak az október 3-i önkormányzai választásokon a polgármesteri szék megszerzéséért, míg a korábbi választásokon általában ketten indultak.

– Csak ezzel négyszer annyi munkánk lesz, mint 2006-ban, és akkor még a rengeteg képviselőjelöltről nem is beszéltem - mondja a jegyző. – Mivel valószínűleg mindenki megmozgatja majd a szavazótáborát, magasabb lehet a részvételi arány a legutóbbi 63%-nál, így mindent összevetve az adatok kiértékelése is tovább tart majd, nem lesznek aznap eredmények.

A poszt nagy népszerűségének több oka is lehet, az egyik minden bizonnyal az, hogy a falu vezetői tisztét 1994 óta ellátó, népszerű Horváth László idén januárban elhunyt, és ezzel egyfajta hatalmi űr állt elő. Ezt látszik megerősíteni az egyik helyi lakos is:

– Ha élne, biztosan rá szavaznék, jó polgármester volt – válaszolja a felvetett kérdésre a férfi, aki a nevét nem hajlandó elárulni, mivel, mint mondja: – ki tudja mi lenne akkor, ha nem az én támogatottam nyerne! Aztán hozzáteszi: – Én párthoz tartozom, és annak a jelöltjét fogom támogatni. Személyesen is ismerem és egyetértek a céljaival, hogy jobb legyen a közmunka program és szebbé váljon a falu.

Az egyik helyi boltban dolgozó Vincze Lajosné "Marika" máshogy látja a polgármesteri posztért folyó tülekedést: – Kicsit abszurdnak tartom, mert ha már valaki indulni akar, lehetne egy kis önkritikája. Szerintem csak két-három olyan jelölt van, aki valóban alkalmas lenne. A falu annyira le van épülve, hogy itt nagyon sokat kell változtatni. Nincs szennyvízhálózatunk, holott a környéken már majdnem mindenütt van, de ami ennél is fontosabb, hogy munkahelyet kell teremteni, mert jó, ha a munkaképesek 10%-a dolgozik aktívan, a többiek segélyekből élnek.

A másik elképesztő adat, hogy Ököritófülpösön a 6 képviselői helyre 38 jelölt jut. – Ez nevetséges – jelenti ki Marika. – Vannak köztük olyanok is, akik a fél falut nem ismerik... Szerintem csak a pénzre, a tiszteletdíjra, meg a presztízsre megy ki a játék. A polgármester ebben a ciklusban havi bruttó 425.150 forintot vitt haza, a képviselők tiszteletdíja pedig személyenként valamivel meghaladta a havi 69 ezer forintot.

Megkérdeztük: Ön nyomon követi lakóhelye polgármester- és képviselőjelöltjeinek kampányát?

A nyíregyházi dr. Hock Miklós naprakész a helyi és országos politikai eseményeket illetően. – Bár a választások még odébb vannak, Nyíregyházán már borítékolható a végeredmény. A voksolás napján sajnos Gyulán leszek, így sajnos nem szavazhatok – mesélte az ügyvéd.

A Nagycserkeszen élő Balogh Norbertet nem foglalkoztatja a politika. – Pesszimista vagyok. Bárki nyer, nem számítok semmi jóra. Olyan nagy problémákkal küzd Magyarország, amit már lehetetlen orvosolni – felelete.

Reha Istvánné érdeklődéssel figyeli a megyeszékhelyen zajló szópárbajokat. – A szórólapok sokat elárulnak egy-egy polgármester-jelölt terveiről, de számtalan kérdésem lenne még hozzájuk – tette hozzá.

Benyusz Gizella már tudja, kire fog voksolni. – Személyesen ismerem a cserkeszi jelöltet. Bízom a szakértelmében és a sikerében. Az ország más részein zajló politikai „viadalok” teljesen hidegen hagynak – mondta az ifjú hölgy.

A 16 esztendős Burai Zoltán még nem voksolhat, mégis nyomon követi az eseményeket. – A bátyám, akire nagyon büszke vagyok, képviselőként indul az egyik körzetben – mesélte a nyíregyházi fiatalember.

A Tiszadadán élő Gloncz Istvánné így válaszolt: – Az ember önmagának, gyermekeinek és unokáinak is a legjobbat akarja, de csodát nem remélhetünk, bárki nyerjen is a választásokon – mondta.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában