Hétfőn versenyez a magyar szakács- és cukrászválogatott a kulináris világbajnokságon – Megyei szakemberek is vannak a csapatban

Akt.:
Hétfőn versenyez a magyar szakács- és cukrászválogatott a kulináris világbajnokságon – Megyei szakemberek is vannak a csapatban
© Fotó: Csárdás Ferenc
Luxembourg – November 24-28. között rendezik a luxembourgi kulináris világbajnokságot, melyre 72 ország közel 2500 versenyzője érkezett a világ minden pontjáról, köztük Magyarországról is.


Az egyéni versenyzők, valamint regionális csapatok mellett a legnagyobb attrakció a nemzeti válogatottak élő melegkonyhás versenye. Öt napon keresztül folyamatosan mutatkoznak be a nemzeti és nemzeti junior válogatottak, akik speciális, erre az alkalomra létrehozott üvegfalú versenykonyhákban készítik el 6 óra alatt a nemzetüket is megjelenítő 3 fogásos fine dining menüsorukat, mégpedig 110 személyre.

Amiben igazán különleges a verseny, hogy itt nem csak a zsűri kóstolhatja meg a fogásokat, hanem azon szerencsés érdeklődők is, akik hónapokkal előre lefoglalták a számukra izgalmas válogatott menüsorát. A 6 óra főzést követően megnyílik az erre az alkalomra speciálisan létrehozott „Nemzetek Étterme – Restaurant des Nations”, ahová a vacsora vendégeit várják – ők a 2 óra alatt bármikor érkezhetnek, megadva ezzel a tálalás ritmusát. A csapatnak így végig készen kell állnia, hogy mind a 110 menüsor tökéletesen egyforma legyen ízében, állagában, hőmérsékletében, kinézetében. Azt senki sem tudja, hogy a zsűri mikor küldi be a saját rendelését, így előfordulhat, hogy a 24. előételt, 40. főételt és a 62. desszertet kérik ki és értékelik.

A sikerhez igazi csapatmunka kell, mégpedig az alapanyagok bepakolásától a konyha elhagyásáig. Az élő melegkonyhás versenyprogram mellett a válogatottaknak egy hidegkonyhai programot is be kell mutatni, benne szakács és cukrász fogásokkal. A magyar csapat november 24-én, az első napon mutatkozott be hideg programjával, ma pedig az élő főzés következik. A nemzeti válogatottban két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakembernek is szurkolhatunk: Huszár Tibor séfnek és Kézi Sára cukrásznak.


Kézi Sára
Szabolcs-Szatmár-Bereg - Megyei versenyzők is indulnak a világbajnokságon. November 21-én indult el a magyar csapat Luxemburgba, hogy legjobb szakácsaink és cukrászaink megmérettessék magukat a november 24–28. között megrendezendő Culinary World Cup 2018 világversenyen. Próbafőzések három helyen...








hirdetés