Hétköznapi hősök – Türelmesen, odaadással

Hétköznapi hősök – Türelmesen, odaadással
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Olvasóink huszonnégy hétköznapi hőst ajánlottak a figyelmünkbe.

Olvasóinkkal közösen azt szeretnénk bizonyítani, hogy igaz a mondás, ami szerint az igazi hősök köztünk élnek, ezért hagyományteremtő céllal nemrégiben akciót indítottunk. Olyan megyénkbeli embereket keresünk, akik a sajátjuk helyett mások érdekeit tartják szem előtt: azokat a hősüket keressük, akik az életüket arra tették fel, hogy segítsék embertársaikat, hozzáállásuk példamutató és követendő. Hat kategóriában vártuk olvasóink jelölését (tanár, önkéntes, egészségügyi dolgozó, mentő, tűzoltó és rendőr). A határidő hétfőn lejárt, szavazni február 26-ától március 16-áig lehet a www.kelet.hu/akelethetkoznapihosei és a www.szon.hu weboldalakon és a lapban megjelenő szelvényen. A játékban részt vehet minden 18. életévét betöltött, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lakcímmel rendelkező személy. Most két újabb jelöltet ajánlunk a figyelmükbe.

A lélekdonor

Az egészségügyi dolgozó kategória Hétköznapi hősének jelölték azt a Zámbor Katalint, aki negyedszázada dolgozik a nyíregyházi, Sóstói úti pulmonológián. Katalin 1992-ben fejezte be középiskola tanulmányait az egészségügyi szakközépiskolában, majd ezután diplomás szakápoló lett. Kollégáival egyetemben munkáját hatalmas türelemmel és odaadással végzi, naponta találkozik tüdődaganatos, asztmás, TBC-s és COPD-ben szenvedő betegekkel. Zámbor Katalin szakmája nem egyszerű: közte és a betegei (akik ragaszkodnak az ápolóikhoz) közt hamar kialakul a kötődés, egyfajta lelki kapocs, éppen ezért is nehéz feldolgozni egy-egy tragédiát. Katalin a pulmonológián már több munkakörrel is megismerkedett, dolgozott laborosként és gazdaságisként is. Kollégák jönnek, mennek, Zámbor Katalin viszont nem akar változtatni, hiszen mostani munkahelyéről szeretne nyugdíjba menni.

Büszke a tanítványaira

A nyíregyházi Kácsor István mesterpedagógus, szaktanácsadót Szőllősi Miklósné jelölte hétköznapi hősnek. A néptáncpedagógus, közoktatási vezető, gyakorlatvezető mentortanár, tánctanár végzettségű, számtalan rangos díjjal és szakmai elismeréssel büszkélkedő István a Nyírség Táncegyüttes első utánpótláscsoportjában kezdett, majd annak művészeti vezetője lett. Az idén többszörös jubileumot ünneplő néptáncpedagógus negyedszázada a Jókai Mór Református Iskola, 20 éve pedig a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola (minősített referenciaintézmény, kiváló tehetségpont) ismert és elismert oktatója; 10 éven át a művészeti szakközépiskolában, másfél évtizedig pedig a Nyíregyházi Főiskolán tanított. Sok tehetség felnőtt a keze alatt, többen hivatásos táncosok, illetve táncpedagógusok lettek.

– Nálunk kezdtek annak idején a „4 for Dance-es” fiúk, de itt koptatta a parkettát Takács Péter, az Everdance Táncszínház későbbi alapítója is. Nagyon büszke vagyok a tanítványaimra – mesélte a koreográfusként is sikeres néptáncpedagógus, aki azt is elárulta: első szerelmének, a táncnak köszönheti a másodikat, az utánpótláscsoportban ismerte meg ugyanis későbbi feleségét, Ignácz Gabriellát, szerelmük gyümölcseként pedig öt éve megszületett Balázs, aki idővel bizonyára táncos lábú szülei nyomdokába lép majd.

PI, TG
hirdetés