Hétszáz éves szentély a cementpadló alatt

Hétszáz éves szentély a cementpadló alatt
© Fotó: KM-Archív
Csenger – Előkerült a románkori szentély alapja a felújítás alatt álló nagygéci templomban, a szószék közelében koporsótöredékeket, s a középkorban eltemetettek földi maradványait is megtalálták a kutatók.

Fokozott régészeti felügyelet alatt zajlik a Nagygécen épülő emlékhely munkálatain belül a 700 éves templom felújítása. A XIII. század végén – XIV. század elején épült templom építészeti szempontból igen érdekes, hiszen az elmúlt évszázadokban többször is átépítették.

Az eredeti románkori rész szentélyét elbontva a XV. század végén – XVI. század elején a templomot kelet felé jelentősen megtoldották. A XIX. század végén újabb jelentős változás történt a templom összképén: 1896-ban épült fel a ma is álló torony, amely a korábbi, fából készült harangtornyot váltotta fel. A különleges műemlék építéstörténetének pontosításán évtizedek óta dolgoznak a régészek, a mostani felújítás pedig alkalmat teremtett arra, hogy rábukkanjanak a még hiányzó láncszemekre.

KM0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés