Hetvenmilliós közjóléti fejlesztés a Nyírerdő Zrt.-nél

Nyíregyháza, 2013. december 16., hétfő (MTI) – Több mint 70 millió forintot fordít közjóléti fejlesztésekre a Nyírségi Erdészeti (Nyírerdő) Zrt. jövőre Nyíregyházán – közölte a cég vezérigazgatója a helyi önkormányzattal közösen tartott sajtótájékoztatón hétfőn a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen.

Szalacsi Árpád elmondta, hogy a hagyományos erdőgazdálkodás mellett a tulajdonos állam elvárja, hogy a cég folyamatosan bővítse az általa kezelt erdők közjóléti funkcióit, szolgáltatásait és segítse működési területén az önkormányzatokat.

Ennek megfelelően 2014-ben 73 millió forint értékű beruházást valósítanak meg a 120 ezres nyírségi nagyvárosban, illetve a település északi szélén elterülő mintegy 370 hektáros Sóstói-erdőben.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a Nyírerdő Zrt. új erdei kilátót épít Sóstógyógyfürdőn. A 20 méter magas kilátó közelében egy a tájba illő buszmegállót is kialakítanak. A beruházás értéke mintegy 35 millió forint lesz.

Emellett a zrt. újabb játszóterek korszerűsítéséhez is hozzájárul Nyíregyházán, fából készített játszóvárakat, asztalokat, padokat helyez majd ki a közösségi helyeken.

Az idén a cég öt nyíregyházi játszótér korszerűsítését segítette a szabolcsi megyeszékhelyen, több mint 8 millió forint értékben.

Az állami társaság erdei iskolát is működtet Nyíregyházán, valamint a Sóstói-erdőben tanösvény és erdei tornapálya is az erdőjárók rendelkezésére áll. Az oktatási intézmény költségeire, illetve az erdei közjóléti helyek folyamatos karbantartására, felújítására 2013-ban 15 millió forintot költöttek.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), a város polgármestere a sajtótájékoztatón kiemelte: a Nyírerdő Zrt. vállalta a Sóstói-erdőben 1,6 millió forintos költségből novemberben kialakított Kneipp-sétány rendben tartását is. A sétány a világhírű német hidroterápia alkalmazását teszi lehetővé, Sebastian Kneipp természetgyógyászati módszerét vehetik igénybe a sóstógyógyfürdői kezelésen lévő vendégek.

A társaság segíti továbbá az önkormányzat szociális tűzifaakcióját is, amely a rászorulóknak juttat tüzelőt a téli időszakban.

A polgármester kitért arra, hogy a Sóstói-erdőben lévő közjóléti létesítményekre az eddigieknél is jobban vigyáznak majd, hiszen az idén 15 milliós kárt okoztak a rongálók, és a helyreállítás költségeit is fejlesztésekre lehetett volna fordítani.
hirdetés