Hiába a tilalom, így is megszaporodtak a szabadtéri tüzek

A lakóházak közelében mindent füst borított
A lakóházak közelében mindent füst borított
Szabolcs-Szatmár-Bereg – A múlt héten megyénk több településén vonultak hasonló tüzekhez a tűzoltók, az erdő- és vegetációs tüzek szempontjából ez a legveszélyeztetettebb időszak – a megelőzésre Dudás Szilvia, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője hívta fel a figyelmet.

Mintegy négy hektáron égett a nádas Kisvárdán, a Török utca melletti szabad területen szombaton délután. A kisvárdai és a záhonyi hivatásos tűzoltók négy vízsugárral oltották el a tüzet, emellett a környező lakóházak védelmét is biztosították. A helyszínre a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is kiérkezett. A kisvárdai bevásárlóközpontnál lévő körforgalomból nem lehetett Záhony irányába letérni, a balesetek megelőzése érdekében az oltás idején, teljes útzárat rendeltek el, az út menti nádas égett teljes terjedelemben.

Tavasszal jellemző

– Az elmúlt héten Paszabon is égett 60 hektárnyi terület, hiába hívjuk fel a lakosság figyelmét a veszélyekre, a figyelmetlenség, sok kárt okoz. Az időjárás javulásával és a közeledő tavaszi munkálatok miatt az erdő- és vegetációs tüzek szempontjából ez a legveszélyeztetettebb időszak – mondta el lapunknak Dudás Szilvia, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság megbízott szóvivője.

– Ilyenkor az egész országban több ezer helyen keletkezik tűz, amelyek legtöbbször az emberi gondatlanságra vezethetők vissza. Sok esetben az elszáradt, hasznosításra alkalmatlan növényzetet gyújtják meg, de nem körültekintően.

Ismert előírások

– Ha viszont baleset keletkezik, a tűzoltóságnál nagy erőfeszítést igényel, és jelentős többletköltséget is okoz a lángok megfékezése – mondta el a megbízott szóvivő, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy ez veszélyes az élet- és vagyonbiztonságra, hiszen amíg a tűzoltókat a szabadtéri tüzekhez riasztják, addig érkezhet olyan bejelentés, amelynél az emberi élet mentése lenne az elsődleges feladat.

A károk akkor előzhetők meg, ha egyrészt: minden tulajdonos gondozza a saját területét, ugyanis a legtöbb tűzeset az elhanyagolt, parlagon fekvő területeken keletkezik. Másrészt, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás szabályaival, csökkenthetjük a káresetek számát.

Általában tilos szabadtéren égetni, kivéve ott, ahol ezt a jogszabállyal, külön meghatározott esetekben és feltételekkel megengedik. Belterületen csak abban az esetben megengedett növényi hulladékot meggyújtani, ha az önkormányzat rendelete nem tiltja – tudtuk meg.

KM


Kisvárda, Záhony - Mintegy négy hektáron ég a nádas Kisvárdán, a Török utca melletti szabad területen. A kisvárdai és a záhonyi hivatásos tűzoltók négy vízsugárral oltják a tüzet, emellett a környező lakóházak védelmét is biztosítják. A helyszínre a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is kiérkezet...

Paszab - A Levadászva Facebook-csoport hihetetlen fotókat közölt a paszabi tűzről. Döbbenetes fotókat kaptunk Paszabról! Ezek MOST történnek ezen a településen! - írták. - Több mint 8 hektáron tombol a tűz! Anonim Levadászva tagunknak köszönjük az infot és a fotókat! Forrás: Levadászva ...
hirdetés