Hiába a tilalom, lángol az avar

Az elmúlt hetekben megsokasodtak az szabadtéri tüzek
Az elmúlt hetekben megsokasodtak az szabadtéri tüzek - © Illusztráció: Km-archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák.

Annak ellenére, hogy március elejétől érvényben van az országos tűzgyújtási tilalom, nagyon sok feladatot ad a megye tűzoltóinak a száraz aljnövényzet oltása. Csak szerdán és csütörtökön 17 településen küzdöttek azért, hogy a kisebb-nagyobb területeken felcsapó lángokat eloltsák.

– Nagykálló és Újfehértó között öt hektáron égett a tarló, a II. riasztási fokozatban a tűzoltást a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította, az újfehértói mellett a nyíregyházi, a hajdúnánási és a nyíradonyi tűzoltók, valamint a nagykállói önkéntesek is kivonultak az esethez – számolt be a történtekről Dóka Imre.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője hangsúlyozta: az ország teljes területén található minden erdőre és fásításra, valamint azok határától számított kétszáz méteren belüli területre vonatkozik a tűzgyújtási tilalom, vagyis ezeken a területeken a kijelölt tűzrakóhelyeken is – valamint a közút és vasút menti fásításokban tilos a tűzgyújtás, beleértve a parlag- és gazégetést is.

– Az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területen dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók égő cigarettát és dohányterméket ne dobjanak el – figyelmeztet a szóvivő, jogosan, az elmúlt időszakban közel kétszáz szabadtéri tűzesethez vonultak a tűzoltóegységek a megyében. Az erősödő nappali felmelegedés, a szeles és csapadékmentes napok után a növényzet és az erdei avar több helyen kiszáradt, „gyúlékony állapotba került”, különösen a parlag- és legelőterületekkel határos erdőkben. A szabadtéri tüzek szempontjából a tavasz a legveszélyesebb időszak, mert a jó időben egyre többen választanak szabadtéri programokat vagy kezdik meg a kerti munkálatokat, a szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák.

az-elmult-hetekben-megsokasodtak-az-szab-2

Önkormányzati rendelet

A megyeszékhely önkormányzatának rendelete értelmében a város közigazgatási határain belül, a belváros területén, a közterületeken, valamint azokban a városrészekben, ahol a biohulladék elszállítása megoldott, tilos a nyílttéri égetés.

Általában tilos szabadtéren égetni, kivéve ott, ahol azt jogszabállyal, külön meghatározott esetekben és feltételekkel megengedik, belterületen csak abban az esetben lehet növényi hulladékot égetni, ha azt önkormányzati rendelet megengedi.

A tűzgyújtási tilalom bevezetése óta a nyíregyházi közterület-felügyelet fokozottan ellenőrzi a bel- és külvárosi részeken is a szabályok maradéktalan betartását.

– A belterületi részeken, a nagykörúttal határolt területen nem találkoztunk nyílt téri égetéssel, ilyen jellegű lakossági bejelentés sem érkezett hozzánk – mondta el lapunknak a tapasztalatokat Bodrogi László. A közterület-felügyelet vezetője hozzátette: a családi házas övezetekben, külső városrészeken pedig minden esetben betartották a tűzgyújtás szabályait.

– Az avart és a kerti hulladékokat égetni a családi házas övezetben március 15-étől május 31-éig a tűzgyújtási tilalom betartásával, nappal, szélcsendes időjárási viszonyok között lehet. Tűzgyújtási tilalom, illetve szmoghelyzet esetén az avar és kerti hulladékok égetése tilos. Égetni kizárólag olyan helyen és területen szabad, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti.

az-elmult-hetekben-megsokasodtak-az-szab-1

A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtójának kell gondoskodni. Az égetendő kerti hulladékban nem lehet semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladék. Lábon álló növényzet, tarló, illetve növénytermesztéssel kapcsolatban keletkezett hulladék égetése nem megengedett.

Figyeljünk a tűzre!

Tóth Sándor vidéken él, folyamatosan égeti a kertjében keletkező növényi hulladékot. Hiába a több évtizedes gyakorlat, ha tüzet gyújt, minden esetben ügyel arra, hogy betartsa az alapvető szabályokat.

– Nagyon sok a felelőtlen ember. Az egy dolog, hogy az autógumitól a műanyag flakonig mindent elégetnek, ami a kezük ügyébe kerül – szennyezve a környezetet –, de többször láttam már olyat, hogy felügyelet nélkül hagyták a tüzet, amivel veszélybe sodorják nem csak a saját, de mások életét is.

– Én ha tüzet gyújtok, mellette maradok, és soha nem felejtek el elegendő vizet és homokot vinni, de általában van nálam valami kerti szerszám is, hogy betakarjam a tüzet, ha kell. Arról nem is beszélve, hogy csak szélcsendben égetek, Már csak az hiányozna, hogy felkapja a parazsat a szél…

– KM –


Járőröznek a tűzvédelmi hatóság munkatársai

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatósági Osztályának munkatársai járőrözéssel ellenőrzik a tűzgyújtási szabályok betartását. A szabadtéri tüzek esetében hatósági ellenőrzést folytatnak le és az érintett terület tulajdonosát megkeresik. Ellenőrzik azt is, hogy az adott terület tűzvédelmi szempontból megfelelő-e. Amennyiben szabálysértést észlelnek, a földterület használójával vagy tulajdonlásával szemben szabálysértési eljárást kezdeményezhetnek. A vizsgálat kiterjed nemcsak a tűz keletkezésével érintett, hanem a vele szomszédos műveletlen, a tűz terjedését elősegítő területekre is. A hatóság a gondatlan tűzokozóval szemben tűzvédelmi bírság kiszabására kötelezett, melynek legkisebb mértéke tűzoltói beavatkozás nélkül tízezer forint, tűzoltói beavatkozás esetében húszezer forint. Külterület esetén a tűzvédelmi hatóság engedélyében meghatározott feltételek szerint irányított égetés végezhető. Az engedély beszerzése érdekében a tervezett időpont előtt legalább tíz nappal az illetékes tűzvédelmi hatóságnál kell benyújtani a kérelmet, amit öt munkanapon belül elbírálnak és engedélyeznek a feltételek megléte esetén.


Továbbra is érvényben van a tűzgyújtási tilalom

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Jelenleg, az ország teljes területén lévő erdőkre és fásításokra, valamint azok határától számított kétszáz méteren belüli területekre vonatkozik a tűzgyújtási tilalom, vagyis ezeken a területeken a kijelölt tűzrakó helyeken is – valamint a közút- és vasút menti fásításokban tilos a tűzgyújtás beleértve a parlag- és gazégetést is.
hirdetés