Hiába az óvintézkedések, világgá szaladtak szilveszterkor az ebek

Bigit is nagyon várja haza a gazdája Borbányára
Bigit is nagyon várja haza a gazdája Borbányára
Nyíregyháza – Bár a gazdik minden évben igyekeznek kerítésen belül tartani kutyáikat, a szilveszteri petárdázás és tűzijátékozás most sem kímélte az ebek idegeit: a nyíregyházi Állatbarát Alapítványhoz sorra érkeznek a segítségkérések és bejelentések az eltűnt négylábúak miatt.

– Közel 20 kutyus került be hozzánk a napokban, vagy kaptunk hírt a szökésükről – mondta el lapunk érdeklődésére Raska Andrea, az otthon vezetője. Az állat-egészségügyi telepen csak hétfőn indult be a munka, de számtalan bejelentést kaptak a menhelyen is.

Hiába az óvintézkedések, a szilveszteri tűzijáték- és petárdadörrenések a legedzettebb idegrendszerű kutyák idegeit is próbára teszik.

Gondban vannak azok a gazdik, akik nem tudják ilyenkor maguk mellett tartani az ember legjobb barátját, mert mindig fennáll a veszélye annak, hogy a négylábú ijedtében világgá szalad.

Január elsején a közösségi oldalakat szinte elárasztják az aggódó ebtulajok üzenetei és az eltűnt kutyák fotói. A szerencsésebbek megtalálják kedvencüket, de van, hogy soha nem látják viszont a szeretett csahost.

– Már a szilveszter előtti napon elkezdődtek a petárdázások, és még január 2-án is durrogtattak, így az elmúlt napokat figyelembe véve közel húsz eb került be hozzánk. Ötben volt chip, értük azonnal jelentkezett a gazdájuk, tizenháromban nem találtunk, de a honlapra és a ­Facebookunkra feltöltött képek alapján felismerték őket. Nyolc kutyus várja még a gazdáját – tájékoztatott Raska Andrea, az Állatbarát Alapítvány vezetője. Hozzátette: ennél több bejelentés érkezett, de a megtalálók sok esetben segítőkészek, beviszik a kertbe vagy a lakásba az ebet, és ott tartják, míg a tulajdonos meg nem érkezik.

Puskásné Ágh Andrea, a nyíregyházi állat-egészségügyi telep vezetője érdeklődésünkre elmondta: január 4-e volt az első munkanap a menhelyen, így egyelőre csak bejelentések érkeztek.

– Öt értesítést kaptunk eddig, a munkatársaink már elindultak a kutyákért, továbbá többen jelezték, hogy eltűnt a kedvencük. Őket annyival tudtuk vigasztalni, hogy ha megtaláljuk a négylábút, azonnal telefonálunk.

KM-CSA
hirdetés