Helyi közélet

2015.11.04. 17:18

Féltik a földutat a gazdák

Jánd - Híd nem épül a jándi határban, a károkat majd az állam megtéríti.

Jánd - Híd nem épül a jándi határban, a károkat majd az állam megtéríti.

Örülnek is meg nem is a jándi és az olcsvaapáti gazdák a beregi árvízapasztó tározó megépítésének. Azért nevet az egyik szemük, mert a tározó megvédi majd a településüket a Tisza rendkívül nagy áradásától, ugyanakkor szomorúak, mert van egy olyan ma még használható földút, ami eltűnhet örökre, ha a tározóból több millió köbméter vizet engednek majd vissza a folyóba.

Ez az egyetlen út

– A víz ugyanis egy holt mederben hömpölyög majd vissza a Tiszába, s a földút éppen ezen a medren vezet keresztül egy 103 hektár nagyságú magántulajdonban lévő erdőterülethez, a Foltos-kerthez – foglalta össze lapunknak a gazdák panaszát Asztalos István László, Jánd polgármestere, akinek szintén van ott területe. – Ez az egyetlen út, ami oda elvezet, s mi, az érintett tulajdonosok valamennyien aggódunk, hogy az első nagyobb mennyiségű víz visszaeresztése után búcsút inthetünk a földútnak, valamint a Foltos-kertnek, hiszen nem tudunk többé oda eljutni. A megoldás az lehetne, ha az érintett szakaszon a meder felett átívelne egy híd.

Már nincs rá lehetőség

A gazdák problémáját elküldtük az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtóosztályához is, ahonnan a következő választ kaptuk:

„A térség életét befolyásoló fejlesztési elképzelések bemutatására számos alkalommal tartottak lakossági fórumot. Az önkormányzatok, a gazdálkodók jelzéseit, kéréseit megismerve a tervezők a bemutatott koncepciót átdolgozták, az árapasztó tározó műszaki kialakítására változatokat dolgoztak ki. Ezt követően széles körű egyeztetések eredményeképpen a végleges változat kidolgozása megtörtént, az engedélyezési eljárások befejezését követően az építési munkák 2014 évben elkezdődtek. A beregi tározó árapasztási célú igénybevételére rendkívüli árvizek idején kerülhet sor. Az ettől alacsonyabb szinten levonuló árhullámok, ahogy korábban is, a töltések közötti területen vonulnak le, a tározó igénybevételére nem kerülhet sor.

A gazdák gondját korábban a jándi képviselő-testület már írásban jelezte, a vízügyi főigazgatóság tervezők bevonásával megvizsgálta a felvetett problémát. A meder felett átívelő híd építésére a fejlesztési elképzelések kidolgozásakor nem volt igény, nem tervezték be, s már nincs is rá lehetőség. Az árapasztás során keletkezett károkat kárszakértő fogja felmérni, és ez alapján a magyar állam fogja azokat megtéríteni.”

 


Meg kell majd oldani...

Az elutasító válasszal kapcsolatban megkérdeztük Asztalos István László polgármester véleményét.

– Érthetetlen a számunkra, hogy a tervezéskor nem gondoltak erre. Úgy gondolom, később úgyis meg kell ezt a problémát oldani, előbb-utóbb meg kell a hidat építeni, de akkor már jóval több pénzbe fog kerülni. A jelenlegi állapotokról, vagyis a most még járható útról írásos és fényképes dokumentációt készítettünk, hogy bármikor tudjuk majd igazolni, hogyan is nézett ki egykoron ez a Foltos-kertbe vezető út – tette hozzá a község

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában