Hiába tüntettek a civilek a Hajógyári sziget beépítése ellen

Hiába tüntettek az Élőlánc Magyarországért civil szervezet tagjai péntek délelőtt az óbudai Hajógyári sziget beépítése ellen. A III. kerületi képviselő-testület előbb elutasította a civilek népszavazási kezdeményezését, majd elfogadta saját referendum javaslatát.

A civilek szerint azonban ez a népszavazás már nem a terület beépíthetőségének korlátozásáról szól, és bírósághoz fordulnak.

A pénteki demonstrációnak három célja volt – mondta el a Független Hírügynökségnek Toplak Zoltán, a demonstráció fő szervezője. A legfontosabb, hogy a lakosság figyelmét felhívják a súlyos környezeti terhelés veszélyeire. Nyomást akartak gyakorolni a képviselőkre részben a népszavazás kiírása érdekében, részben pedig a szigetet beépíteni szándékozó cég engedélyeinek megszavazása ellen. A demonstrálók később bementek a képviselőtestületi ülésre, ám ott minden kezdeményezésüket leszavazták, szerintük antidemokratikus módon. Emiatt támadják meg a civilek a bíróságon az önkormányzati döntést.

A képviselő-testület végül szocialista kezdeményezésre mégiscsak elfogadta egy népszavazás kiírását szeptember 12-re, a már elfogadott kerületi szabályozási tervről. Toplak Zoltán ezzel kapcsolatban a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy ez nem az Élőlánc Magyarországért kezdeményezte népszavazás, mert az a terület beépíthetőségének korlátozásáról szólt volna, egy októberi időpontban.

A képviselő-testület korábban már tárgyalta a szabályozási tervet, akkor szinte egyhangúlag elfogadták azt, később azonban a polgármester a döntést felfüggesztette. A szigeten a tulajdonos, a Plaza Centers által létrehozott Álom Sziget Kft. konferenciaközpontot, szállodákat, apartmanházakat, sportlétesítményeket és szórakozóhelyeket építene.
hirdetés