Hibázott a vállalkozó: első munkanapján halt szörnyet alkalmazottja a nyíregyházi sportcsarnok felújításakor

Akt.:
Hibázott a vállalkozó: első munkanapján halt szörnyet alkalmazottja a nyíregyházi sportcsarnok felújításakor
© Fotók: Pusztai Sándor / ügyészség
Nyíregyháza – Fogház vár a Bujtosi Szabadidőcsarnok felújítási munkálataival megbízott debreceni vállalkozóra.


Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt az ellen a debreceni vállalkozó ellen, aki 2015. évben Nyíregyházán, a Bujtosi Szabadidőcsarnok felújítási munkálatait végezte, és a sportcsarnok egyik falának bontása közben alkalmazottja életét vesztette.

A vádirat szerint 2015. évben a férfi alvállalkozóként dolgozott a sportcsarnok küzdőterének felújításán. Feladata volt többek között a csarnok keleti falán, 7 méter magasságban lévő eredményjelző táblát tartó vasbetonlemez lebontása.

A bontás menetét a vádlott két munkavállalója részére úgy határozta meg, hogy a vésést a betonkonzol és a fal találkozásánál kezdjék meg, és azt felváltva végezzék, miközben az egyikük egy vésőgéppel vés, a másikuk a betontörmeléket seperje le a magasból. Ez az utasítás a legelemibb szakmai és biztonsági elvárásoknak sem felelt meg, ugyanis emberei a betonfalból kiálló, lebontandó vasbetonszerkezeten dolgoztak úgy, hogy csak egyikőjük volt biztosítva leesés elleni védőeszközzel.

Két órai munkavégzést követően a betonkonzol leszakadt a biztosítás nélkül dolgozó férfival együtt, akit a törmelék maga alá temetett, míg társát csak az általa használt heveder védte meg a leeséstől.

A balesetet szenvedett 33 éves férfi olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette.

A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség a vállalkozót 1 rendbeli halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja, vele szemben vádiratában fogházbüntetés kiszabására és az építőiparban végzendő vezető, irányító tevékenységtől való eltiltásra tett indítványt.


Szörnyethalt egy munkás az építkezésen Nyíregyházán

Nyíregyháza – A mentők mellett a tűzoltók is riasztást kaptak egy munkahelyi baleset miatt pénteken Nyíregyházán.

hirdetés