Hidegben védeni kell a dolgozókat!

Akt.:
A bujtosi városligetben a mederkotrási feladatokat végzők is meleg munkaruhában dolgoznak
A bujtosi városligetben a mederkotrási feladatokat végzők is meleg munkaruhában dolgoznak - © Fotó: Janics Attila
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Szibériai eredetű hideg árasztotta el az országot, éjjelente -15 foknál is hidegebb lehet, de nap közben is jóval fagypont alatt marad a hőmérséklet. Nagyon sok olyan munkakör van, ahol a röpködő mínuszokban is kint kell dolgozni. A munkavállalóknak jár a védelem, körképünkben annak jártunk utána, kit hogyan védenek a hideg káros hatásai ellen.

Átszervezik a munkát is

– A közterületen szolgálatot ellátó rendőröknek nem csak a rendkívüli időjárási viszonyok esetén, hanem már akkor is, ha a napi középhőmérséklet várhatóan nem haladja meg a 4 Celsius-fokot – éjszaka pedig a 0 Celsius-fokot – szolgálatban folyamatosan rendelkezésükre áll a melegítő ital, és lehetőségük van rendszeresen melegedő helyiségekbe is bemenni – tájékoztatott Fehérvári Marietta.

A megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense kifejtette: minden egyenruhás olyan téli ruházattal rendelkezik, mely a megfelelő védelmet nyújtja számukra a hideg ellen.

A parancsnokok pedig egész évben kiemelt feladatuknak tekintik, hogy az állományukról gondoskodjanak.

– Ezen a héten munkaszervezésünket úgy alakítjuk, hogy az a lehető legkevesebb kinti munkavégzéssel járjon – tudtuk meg Varga Ivettől. Az E.ON kommunikációs munkatársa elmondta: oktatásokon vesznek részt a kollégáik, a későbbi munkálatok előkészítése zajlik, zárt térben végrehajtható feladatokat végeznek. – Csak feltétlenül szükséges esetben, hibaelhárításhoz kapcsolódóan végeznek kinti munkát szakembereink – hangsúlyozta, s kiderült: extra pihenőidőre is lehetőségük van a kollégáknak, amit meleg helyen tölthetnek.

– Az E.ON csoportnál irányelv, hogy extrém hideg téli időjárás esetén az életvédelmi szempontokat helyezzük előtérbe. Így ezen a héten (március 4-ig) szüneteltetjük a tartozás miatti kikapcsolásokat, s mindazon tervezett hálózat-karbantartási beavatkozásainkat is átszervezzük, melyek áramszünettel járnának a lakosság számára – tette hozzá.

– Hideg időjárás esetén a NyírVV Kft. különös figyelmet fordít a szabadban dolgozó munkavállalók védelmére. Munkatársainknak munkaszervezéssel pihenőidőt és fűtött helyiségben melegedési lehetőséget, megfelelő meleg munkaruhát, valamint védőitalt adunk – mondta Szabó Edina, a társaság sajtóreferense.

Vadilkuné Angéla huszonkét éve kézbesíti a Kelet-Magyarországot nyíregyházi előfizetőinknek, rendületlenül járja kerékpárjával örökösföldi körzetét hőségben, esőben, szélben – és igen, hóban-fagyban is.

Három nadrág, két pulóver

– Az elmúlt néhány éjszaka nagyon hideg volt, amit csak tetézett a jeges szél és a hó. Fél egy körül, amikor dolgozni indulok, nem ritka a mínusz tíz fok. Ilyenkor megpróbálok a lehető legrétegesebben öltözni, három nadrág, két pulóver, sapkák, kapucnik és vastag kesztyű nélkül ki sem teszem a lábam a lakásból. Így körülbelül egy-másfél óráig elviselhető a biciklizés, de aztán muszáj kicsit megállni, elidőzni egy-egy lépcsőházban a radiátoroknál, viszont ez sem a legjobb megoldás, mert ennyi ruha alatt könnyen megizzadunk és úgy kimenni kész tüdőgyulladás. Hiába vinnék magammal termoszban forró teát, tizenöt perc alatt kihűlne, jegesen meg többet árt, mint használ – sorolta kollégánk, hozzátéve: a rétegek gyakran hátráltatják, arról nem beszélve, hogy a szél bele-belekap a kétkerekűbe és messzire repíti azt.

– Ezt a munkát csak szeretettel lehet csinálni, én pedig szeretek éjszaka dolgozni, most már el sem tudom képzelni, hogy napi nyolc órát üljek egy irodában, összezárva olyan emberekkel, akik egy kicsit sem érdekelnek – mondta Angéla, aki szerint megkönnyítené az életüket, ha egységes lenne a tél. – Tavaly decembertől februárig hozzászoktunk a mínuszokhoz, most viszont, ezalatt a néhány nap alatt nem könnyű, és mire sikerülne, valószínűleg jön egy melegfront.

KM


A jogszabály is leírja

A jogszabályok szerint egy munkahely akkor hideg, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő több mint felénél nem éri el a plusz 4 fokot. Ilyenkor a munkavállalóknak óránként legalább öt-, legfeljebb tízperces pihenőidőt kell biztosítani meleg (lehetőleg fűtött) helyen, ami szélsőségesen hideg időjárási körülményeknél hosszabb idejű is lehet. A munkavállalóknak plusz 50 Celsius-fokos hőmérsékletű tea jár, mellé édesítőszer és pohár. Kockázatos esetben, illetve helyzetekben a védőeszközöket, védőruhát, közúton láthatósági mellényt is biztosítani kell.
hirdetés