Hiller: Minőségi felsőoktatásra van szükség

A mennyiség helyett a minőségnek kell a felsőoktatás középpontjában állnia – erről Hiller István, oktatási és kulturális miniszter beszélt hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia reform közgyűlésén.

Hozzátette: ez a következő fél évszázad meghatározó problémája, amelynek megoldásához a tudóstestület segítségét kérte.

A felsőoktatás egyik legnagyobb gondja a demográfiai helyzet romlásában keresendő. Hiller István elmondta: amíg 1980-ban 1,1 millió fiatal járt általános iskolába, addig számuk mostanra 860 ezerre csökkent. Négy év múlva mindössze 755 ezren lesznek tanulói az alapfokú oktatási intézményeknek, ez pedig nagyságrendi különbséget jelent.

Jelenleg 72 felsőoktatási intézmény működik az országban, számuk a rendszerváltozás óta több mint a duplájára nőtt. A szakminiszter szerint a gazdaságtudmányi, jogi és pedagógusképzésben már a minőséget veszélyezteti a túlképzés. Ugyanakkor alacsony a műszaki és a természettudományi végzettségűek száma. Hiller István szerint folyamatos minőségbiztosításra és ellenőrzésre van szükség. Mint elmondta: az adófizetők pénzén nem lehet fenntartani egy ilyen pazarló rendszert.

A szakminiszter nem csak az oktatás, hanem a kutatások hatékonyabbá tételéhez is kérte az Akadémia tagjainak támogatását. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a felsőoktatás és tudományosság kapcsolata nem elég mobil, ezért segíteni kell az átjárást és átfoglalkoztatást. Csökkenteni kell a régiók közötti különbségeket, hiszen a fővároson kívül nincsenek igazi régiós innovációs központok.

Hiller István végezetül felhívta a figyelmet arra, hogy a tudomány mindig változást jelent. A hagyomány tisztelete mellett mindig nyitottnak kell lenni az újra – tette hozzá.
hirdetés