Himnuszban fogant kultúránk ünnepe

Csíkos Sándor színművész minden évben elszavalja nemzeti imánkat a szószékről
Csíkos Sándor színművész minden évben elszavalja nemzeti imánkat a szószékről - © Fotó: Racskó Tibor
Szatmárcseke – Számtalan egyéb okból is, de most kiemelten érdemes Szatmárcsekére látogatni.

– Ebben az évben – a Jósa András Múzeum január 20-ai, 10 órától kezdődő bemutatója után, ahol a Himnusz eredeti kéziratát, illetve Erkel Ferenc partitúra-­kéziratát teszik közszemlére, valamint a megyeháza Bessenyei-nagytermében 13 órától kezdődő ünnepséget követően – január 21-én ismét Szatmárcsekére figyel az ország.

Nemes és méltó szokásjog

A szokásokhoz híven ugyanis itt, a Kölcsey Ferenc sírját is ápoló, nevezetes szatmári településen, a szatmárcsekei református templomban folytatódik január 21-én 11 órától az emlékezés. Az ökumenikus istentiszteleten igét hirdet Fekete Károly református püspök és Szocska Ábel, a Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházmegye apostoli kormányzója.

Az ünnepi megemlékezésen beszédet ezúttal Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész mond. A műsorban fellép Csíkos Sándor Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész és a Debreceni Lautitia Énekkar, Nemes József karnagy vezetésével. A magyar kultúra napját előkészítő templomi ünnepséget követően a résztvevők a szatmárcsekei református temetőbe vonulnak és megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc síremlékét.

A Kölcsey Társaság és még sokak szerint óriási jelentőségű az, hogy Kölcsey Ferenc Szatmárcsekén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében írta meg a Himnuszt. A magyar kultúra napját a Kölcsey Társaság 1994-től ünnepli a szatmárcsekei református templomban. Ez egyben a kezdőpontja a január 22-ei magyar kultúra napjának tiszteletére országszerte megrendezett ünnepségeknek is.

– KM-GB –


A Szatmárcsekét meglátogató utazó egy élhető, folyamatosan szépülő, fejlődő települést talál

Ha valaki a Himnusz szülőföldjére, Kölcsey Ferenc életútjának talán legfontosabb állomására, Szatmárcsekére érkezik, egy folyamatosan szépülő, fejlődő települést talál. Egyre több járda épül, rendre megújulnak a vízelvezető árkok, ma már a településnek saját hűtőkamrája, állattartó telepe, szépen felújított konyhája van, s legutóbb a Pincecsárda is napkollektorokat kapott.

Közben már a jövőt is tervezgetik a Tisza és a Túr ölelésében – tudtuk meg Csoma Zoltán polgármestertől –, hiszen hamarosan komoly energetikai korszerűsítésen eshet át a hivatal, kiépül egy mezőgazdasági út, kiszélesítik a Széchenyi utcát, modernebb fűtéstechnológiával szerelik fel a helyi általános iskolát, aminek a tornatermét is korszerűbbé varázsolják. Hamarosan a ravatalozó hűtőberendezését is kicserélik, s korszerűbb lesz a kegyeleti hely hangosítása. Csak az EFOP-kiírásokban szereplő nyertes pályázatoknak köszönhetően több mint 200 millió forinttal lett gazdagabb a település, s legalább ennyit remélnek még, ha az ERFA-pályázatok eredményei is beérnek. S hogy a lehető legtöbb embernek munkát adhassanak, a közmunkaprogram adta lehetőségeket is maximálisan kihasználják, amiért legutóbb belügyminisztériumi elismerésben részesültek.

Saját kisteherautójuk lett, konyhájukat sertéshússal, zöldségekkel, gyümölcsökkel látják el, 200 helybelinek adva mindezekkel kenyeret a kezébe. Felújítják központi telepüket, tanyájukat, s ha minden jól megy, egy új traktorral és rézsűkaszával is gazdagodhat az önkormányzat. S mivel ünnepre hív Szatmárcseke, nem rejthetik véka alá azt sem, hogy az idén megújul a parókia és a gyülekezeti terem, padlófűtést, új hang- és fénytechnikát kap a református templom. S mindezek mellett már készülnek az idei esztendő nagy attrakciójára, az augusztus 18-ai XX. Nemzetközi Lekvárfőző Fesztiválra, ahol várhatóan most is 22–24 csapat készíti majd Szatmárcseke hungarikumát, a méltán híres szilvalekvárt.
hirdetés