A jégkocka el van vetve

A jégkocka el van vetve

Az ágrólszakadt szegény embert még a jég is veri. Viszonylag jól tűri a (sors)csapásokat, mert a lenullázódáshoz közeli állapotban akár az álla is felkophatott volna, de a túlélési reflexek jóvoltából mégis csak sikerül tengődni a végeken. Mert lehet kozmetikázni, a tükörben elkeseredett arc látható. Legörbülő ajak, üveges tekintet. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.
Az idő most jött el pontosan…

Az idő most jött el pontosan…

Orvos leszel – s hol? Tanítani fogsz – s kit? Megírod az új vállalati programot – s kinek? Gazdálkodsz, a szépen gondozott kertből gyümölcsöt hozol majd – s kinek az asztalára? Start­up céget alapítasz – s hol futsz be vele? Repülsz a boldogságtól, hogy a rád váró tudással majd magasan szárnyalsz – s hol landolsz, ha a nap végén a repülésből hazatérsz? Nyéki Zsolt jegyzete.

Konvenció

A köztársaságpártiak már letudták, most a demokratákon a sor. Természetesen az Egyesült Államokról van szó, arról az országról, ahol minden privilégium. Ott bárki szidhatja az elnököt, az elnökjelölteket, a kongresszus tagjait, Amerikában még az azonos színezeten belüli lázadások is természetesek. Kolodzey Tamás jegyzete.
Nem csak sport

Nem csak sport

Mégsem tiltották ki az orosz sportolókat a riói olimpiáról; a NOB végrehajtó bizottsága polkorrektebb volt egy skandináv köztisztviselőnél, meg az orosz olimpiai biztosság elnöke amúgy is megígérte, hogy nagyon együtt fognak működni, becsszóra! Szőke Tímea írása.
Lapátolások

Lapátolások

Három a magyar igazság, egy pedig a ráadás: eddig négyszer volt szerencsém kajakkal, illetve kenuval vízre szállni a Tiszán. Háromszor az egyhetes, klasszikus vízitúrán vettem részt, míg legutóbb (annak is lassan már négy éve) egy napra béreltem kenut. Mindegyik másért maradt emlékezetes. Tarnavölgyi Gergely jegyzete.
Eszik a beteg

Eszik a beteg

Az intézményigazgató néhány kórházi vezetővel úgy döntött, hogy egy héten át azt a kosztot eszik, amit a betegeknek felszolgálnak. Hallottak az ízetlen, állagában, tálalásában sem gusztusos étkekről, de úgy lehettek vele, hiszik is meg nem is, amit az egyébként „mindenre panaszkodó” páciens(ek) állít(anak). Bednárik Mónika jegyzete.
Privát történelem

Privát történelem

Embereket, sorsokat azonban nem tudnak gyűjteni, csak a könyvek, fotók. Kiss László jegyzete.

Eurós kilátások

Úgy látszik, egyeseknek máris megártott a nagy meleg: azért préselnek ki magukból úgynevezett „fontos” híreket, hogy megnyerjék az információs versenyt. Angyal Sándor jegyzete.

Egy biztos pont

Bármennyire is vaskos közhely a miniszterelnök tusványosi beszédének záró fordulata – „mi azt akarjuk, hogy Magyarország egy biztos pont maradjon egy bizonytalan világban”– mégis érdemes elgondolkodni azon, mi történne, ha a víziója szerint változások megtörténnének az európai vezetésben. Pap Gyula jegyzete.

És akkor ez van

Robbantanak a reptereken, pályaudvarokon, szállodákban. Ma már szinte bárhol megeshet, ahol sok ember megfordul. És arányaiban egyre csökken a robbantások között az olyan, amelyet mondjuk egy régi épület gyorsabb elbontása okán, rendkívüli óvintézkedések közepette, erre hívatott szakemberek hajtanak végre. S ennek megfelelően nő a másik oldal száma, aránya. T. Szűcs József jegyzete.
Ismét szakadunk

Ismét szakadunk

Már a falakon vannak a hirdetmények, s velük együtt megkezdődött a kampány, amiben részünk lesz október 2-áig, hiszen akkor tartják a népszavazást a kötelező betelepítési kvóta kérdésében. A szív és az ész küzdelme játszódik le addig mindenkiben. M. Magyar László jegyzete.
Döntsünk és kérjük számon!

Döntsünk és kérjük számon!

Annak, hogy egy önkormányzati képviselő-testület miként végzi a munkáját, nagyon sok fokmérője lehet.
Kulcspozícióban

Kulcspozícióban

Egymást érik a műhelyek a Béke tér körüli házak pincéiben. A vásárcsarnokkal szemben gumisok, mellette egy vízvezetékes, s pár száz méterre az Ady hídnál található Miskolc legismertebb lakatosa. A félhomályos szuterénban fojtogató a karbidgáz gőze, torokkaparó a rozsdás vasszag. Az örökké viccelődő, harcsabajszú mester se sokáig bírja a lenti gyűrődést. A mindig koszos kék köpenyes, derékon telt Grósz Géza kedve szerint egész nap a feljárat előtti járdán strázsálna. Mintha ez lenne az irodája. Szántó István jegyzete.
A szeretet szigora

A szeretet szigora

Első hallásra furcsának tűnhet, ha egy karitatív szervezet elvárásokat, szigorú feltételeket ír elő segítőprogramjában. Azt gondolhatnánk, ez már nem az ő dolga, a szociális segítő elégedjen meg azzal, hogy fedél alá juttatja a kilakoltatással fenyegetett családot. Miért akarna még abba is beleszólni, hogyan fizessék ezután a rezsit, milyen legyen a viszonyuk a szomszédokkal, hogyan nézzen ki az utca előttük húzódó szakasza? Pedig a válasz nagyon egyszerű: azért, hogy a segítség ne csak a probléma elodázását, hanem a megoldását jelentse. Vecsei Miklós írása.
Egy kis csillogás

Egy kis csillogás

Valahol egy kicsit olyan az egész, mintha belekóstolnánk a monacói jachtos életbe, vagy aktív szereplői lennénk az Oscar-díj átadásának, esetleg a Cannes-i Filmfesztiválnak. Csinos nők, elegáns férfiak, csodaszép sportkocsik, drága ruhák. Mindez Mogyoródon három napon keresztül. Marosréti Ervin írása.
Kis helyen is elfér

Kis helyen is elfér

Mennék Gerikém, mennék! – hányszor hallottam ezt a jó szándékú instrukciót a jobbomon ülő, őszülő halántékú oktatómtól. Aki, amikor látta rajtam az egyre inkább eluralkodó bizonytalanságot, a fenti szavakkal igyekezett arra ösztökélni, hogy dobjam már sutba a túlzott elővigyázatosságom, és induljak el végre a kereszteződésből, hiszen nem illik csak úgy feltartani a délutáni debreceni csúcsforgalmat… Tarnavölgyi Gergely írása.
Szabadabban

Szabadabban

Ha valaki áhítja a szabadabb gondolkodást, a másként gondolkodással is számolnia kell. Bujdos Attila írása.

Hátra (s)arc!

Azért megnézném én annak a brit nyugdíjasnak az ábrázatát, aki spanyol vagy francia ideiglenes lakosként a kórházban szembesül majd azzal, hogy a vakbélműtétje teljes költségét (lévén ő immár unión kívüli polgárnak számít) zsebből kell rendeznie. Márpedig ilyen és hasonló afférok tömegével fordulnak majd elő, ha a britek hivatalosan is elhagyják az Európai Uniót. Petneházi Attila írása.
Keresetek

Keresetek

A minap egy társaság egyik tagja a nyugdíjakról szólva felhozta: unokahúga évekig gondozott Ausztriában egy öreg hölgyet, aki soha életében nem dolgozott, mégis, csupán elhunyt férje után kapott havi „öt-e-zer e-u-rót!!!” Ő úgy véli: nem is itt annyira kevés a bér, ott vannak nagyon elszállva. Szalóczi Katalin jegyzete.

Ide nézz, törökméz

Nem mintha értenénk hozzá, főleg, hogy nem látunk a nyírott bajsz mögé, de Törökország alaposan belecsinált ezen a nyáron a ventilátorba. Fábián György jegyzete.
Tombol a zsebszörny

Tombol a zsebszörny

Én kérek elnézést. Én, akinek nem érte el az ingerküszöbét a világméretű őrület, én, aki kíváncsi – és épp ezért alighanem hamar megöregszik –, én, akiben nem hagyott mély nyomot az elmúlt húsz év, mialatt elárasztotta a sártekét a videojáték. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.
A tiltások helyett

A tiltások helyett

Oda a narancssárga köröknek, a diabetikus feliratoknak. Szerdától már nem különböztetik meg így egyértelműen azokat az élelmiszereket, amelyeket elsősorban a cukorbetegeknek ajánlottak. Mán László jegyzete.

Trumpiáda

Az Egyesült Államokban a republikánusok clevelandi jelöltállító szavazása során elsöprő többséggel nyert Donald Trump, így innentől teljesen hivatalos, hogy ő lesz Hillary Clinton kihívója a novemberi elnökválasztáson. Pap Gyula jegyzete.

Helyi ügy

Igen, helyi ügy, kedves Csák Gergely! Helyi ügy a Liget-projekt, bármennyire is kiabál ellene, illetve harsogják az Önhöz hasonló gondolkodásúak. Kovács Zsolt jegyzete.
Rés a pajzson

Rés a pajzson

„Kapcsold be az övet, mert ott egy rendőr!” „Ja, fotózni is akarnak? Akkor várjanak, amíg a fiúk felveszik a munkavédelmi sisakot, mert úgy előírásszerű!” Palicz István jegyzete.
Hol a farkas?

Hol a farkas?

Európa csendes, újra csendes, csak ez a csend most egy kissé másképpen fülsértő, mint amikor Petőfi a verssorait megírta. A vén kontinens úgy viselkedik, mint balga gazda, aki nem hajlandó tudomásul venni, hogy lassan lángra lobban a tető, vagyis a világ a feje fölött. Ukrajnában parázson járnak, s már Ankara és Isztambul is ég. (Szíriáról, Iránról, Irakról, Afganisztánról nem is beszélve.) Matyasovszki József jegyzete.

Kilátások

Lőnek Amerikában, robbantanak Belgiumban, a tömegbe hajtanak Franciaországban, puccskísérlet Törökországban, vonaton gyilkolnak Németországban, túszokat szednek a Közel-Keleten. Kolodzey Tamás jegyzete.
Jégcsarnok a homokmezőn

Jégcsarnok a homokmezőn

Évtizedek fontos, de talán nem épp elsődleges kérdése dőlt el a múlt hét végi bejelentéssel: jégcsarnokot kap Nyíregyháza. Nemes ügy és cél, ez nem vitás, s érdekes adalék: már negyven évvel ezelőtt társadalmi munkát szerveztek egy állandó jégpálya megépítésére – ám mindmáig hiába szedték az almát ingyen a ’70-es évek középiskolásai. Nyéki Zsolt jegyzete.

Alternatív doktorátus

Bajnai Gordon mondta 2010-ben, amikor gratulált Lovasi András Kossuth-díjához, hogy „Jobb egy koncepciós díj, mint egy koncepciós per.” Nehéz ezzel vitatkozni, a megboldogult, de hamvaiból főnixként fel-feltámadó Kispál és a Borz frontembere is csak mosolygott, hiszen érezte, nem feltétlenül érett még meg egy ekkora elismerésre. Pedig, ha tudta volna, hogy néhány évvel később még inkább felértékelődik a szobrocska! Csáki Alexandra jegyzete.

Vagy. Vagy

Abszolút többséget szerezne a Fidesz-KDNP, ha ma rendeznék a választást. Az Origó hírportál számolta ezt ki, a mandátumbecsléshez a jelenleg ismert közvélemény-kutatási adatokat használták. A Népszabadságnak nyilatkozó ismert elemző, Török Gábor viszont azt mondta: nem lefutott még a 2018-as választás. Persze, és persze. Bujdos Attila jegyzete.
Mi lesz?

Mi lesz?

És még ők akarnak az unió tagjai lenni? – ez ismerősöm első reakciója, amikor halljuk a híreket a törökországi puccsról. Igen, tőlük várja Európa, hogy megvédje a menekültektől, igaz, ők cserébe a vízumkötelesség eltörlését kérnék, meg majd az uniós tagságot. Kérdés, hogy ezután hogyan tovább. Hajdu Mariann jegyzete.

Van rá igény

A Liget jó, a fa is, a fakivágás meg nem jó. Tiltakozni nem értelmetlen. Bujdos Attila írása.
Ki a Tisza vizét issza…

Ki a Tisza vizét issza…

Ha azt mondom: én még valamikor ittam a Tisza vizéből, akkor csak azt árulom el magamról: bizony, nem vagyok éppenséggel mai gyerek. Hiszen az még a hatvanas években történt, amikor suttyó legényként – ha megszomjaztunk – lebuktunk jó mélyre, ahol hidegebb volt a víz, és kortyoltunk egy nagyot. Györke László jegyzete.
Fuccs az idillnek

Fuccs az idillnek

Pokoli napok után vagyunk. Sétálsz a nizzai tengerparton, örülsz a közösségi élménynek, amikor egy fanatikus elmebeteg kamionjával vérfürdőt rendez: tekebábuként tarolja le mindazokat, akik az útjába kerülnek. 84 halott, 303 sebesült, 26 embernek válságos az állapota, élet és halál között vannak. Lesújtó, hogy bárhol előfordulhatnak hasonló merényletek, leginkább ott, ahol jelentős muszlim közösségek élnek, és elég néhány radikalizálódó öngyilkosjelölt, hatalmas zűrzavart idézhetnek elő tettükkel – ártatlan áldozatok sokaságával. Ladányi Tóth Lajos írása.

Török vész

Hogy Erdogan áll-e a hétvégi törökországi sikertelen puccs mögött, avagy tényleg megpróbálták megdönteni a hatalmát, csak éppen rendkívül gyenge kísérletnek lehettünk tanúi, ezt egyelőre nem tudjuk, az eseményeket mindenki a saját vélelmei szerint magyarázza. A közelmúlt két külpolitikai eseményéből azonban arra következtethetünk, hogy Törökország teljesen új irányba áll. Ratalics László jegyzete.

Forró napok

Mire ezek a sorok az olvasó elé kerülnek, az előrejelzés szerint szűnik az irdatlan hőség itt keleten is, ahol az utóbbi időben egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás. Angyal Sándor jegyzete.
A hiányával lesz jelen

A hiányával lesz jelen

Szörnyű hét volt a világnak, szörnyű hét volt az országnak. Elvesztettünk egy írót, az európai mércével mérve is jelentősek egyikét. Grófi család sarja volt, aki ha kérdezték, ironikusan hárította el a hajdani nagybirtok visszavételét firtató kérdéseket, mert azt vallotta: „Földet vissza nem veszünk.” Száraz Ancsa jegyzete.

Erodál

Cameron még a lemondásának is megadta a módját. A Downing Street-i rezidenciáról ünneplőbe öltözött családjával hajtatott a királynőhöz. A fogadáson semmi meglepi nem történt, senki nem gondolta meg magát. Majd a Buckingham-palota következő vendége, Theresa May már miniszterelnökként búcsúzott II. Erzsébettől. A formális ceremónia simán lezajlott. A szigetországban startolhat a kiválás az Európai Unióból. Szántó István jegyzete.
Emberek, géppel

Emberek, géppel

A hét elején történt bükki motoros baleset kapcsán ismét felszínre kerültek az autósok és a kétkerekűvel közlekedők közötti ellentétek. Juhász-Léhi István jegyzete.
Saját hang

Saját hang

Esterházy Péter „irodalmi munkásságának és személyének is köszönhetően a magyar narratíva az utóbbi évtizedekben népszerűvé vált… A magyar írók hada ma olyanokból áll, akiknek jelentős mondanivalója van” – írta csütörtökön elhunyt írónkról Giorgio Pressburger a Corriere della Sera olasz napilapban. Szőke Tímea írása.
 
Előző
123456  

Vivi, nap szépe

Vivi a szépségiparban dolgozik. Nagyon jól érzi magát a kifutón, imádja a kamerák jelenlétét, ezért is jelentkezett minap egy szépségversenyre.
tovább »


hirdetés