Jegyzet: Itt ingyen, ott pénzért

Jegyzet: Itt ingyen, ott pénzért

Megélhetést jelent vajon, vagy meggazdagodást? Önzetlen szolgálat, nemes feladat a lakóhelyért, vagy pedig a gazdasági hatalom megszerzése után jöhet a politikai hatalom? Kérdések, amelyek az önkormányzati képviselői tisztséggel kapcsolatosak. M. Magyar László jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Hosszú hajrá!

Jegyzet: Hosszú hajrá!

Azzal semmi gondom nincs, hogy az üzleteket már jó ideje elárasztották az ilyen-olyan mikulások, hiszen a jövő héten jön a Télapó. Az viszont már nincs ínyemre, hogy ömlesztve már a szaloncukrot is kínálják. Idő előtt akarnak karácsonyi hangulatot ránk erőltetni szinte mindenhol. Mán László jegyzete.
tovább »
Jegyzet: (Nép)ítélet

Jegyzet: (Nép)ítélet

A St. Louis-i nagyesküdtszék nem talált elegendő bizonyítékot a vádemeléshez azzal a fehér rendőrrel szemben, aki augusztusban lelőtt egy fegyvertelen fekete férfit. A döntés ismét megmozgatta a várost, s immár az egész országot. Szabó Zsolt László jegyzete.
tovább »
Nézőpont: Jogról jogra, iskoláról iskolára

Nézőpont: Jogról jogra, iskoláról iskolára

Sunyi kísérlet vagy álszent jogvédelem? – e két markáns állítás csap össze abban a parlamenti ütközetben, amelyben vélhetően érintett, ha nem maga a „casus belli” egy nyíregyházi iskola. A Huszár-telepen működő, jogi értelemben szegregáltnak bélyegzett intézmény, ahol pedig szabadon beiratkozhat és távozhat bárki, s e tény önmagában megkérdőjelezi a kirekesztés vádját. Arról, hogy a szülők ide örömmel íratták be gyermekeiket, már ne is beszéljünk. Minek is… Nyéki Zsolt jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Az a sok-sok kérdőjel...

Jegyzet: Az a sok-sok kérdőjel...

Ha nem lennének, mi sem lennénk – legalábbis kerek egészek. Valljuk be, ők éltetnek minket, mi pedig őket. Őket, a nőket. Ez az élet rendje. Mindegy, hogy ismerőseink, barátnőink, vagy élettársaink. Ám most mégis inkább férfitársaimhoz intéznék pár jó tanácsot. Sipeki Attila jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Hová tartunk?

Jegyzet: Hová tartunk?

Ha Magyarországon 7,4 százalék a munkanélküliek aránya (KSH), akkor mitől nő olyan drámaian a szegénység? Nem véletlenül kérdezem. Kovács Zsolt jegyzete.
tovább »
Nézőpont: Egy rossz döntés

Nézőpont: Egy rossz döntés

Úgy tűnik, a pécsi rendőrség megirigyelte a megyei bűnmegelőzési csoport tavalyi borzalmas prevenciós kisfilmjeit, és a világháló összes zugát bejáró Csak egy szippantásra lapot húzva leforgatták a három, spotonként ötven másodperces Selfie-trilógiát. Csáki Alexandra jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Ünnepvárás

Jegyzet: Ünnepvárás

Az idén november 25-én lesz karácsony. Legalábbis ez volt a benyomásom, amikor azt láttam, hogy már mindenszentek környékén hullajó akciós ajánlatokkal kezdte bombázni a vásárlókat a kereskedelem. A postaládákban landoló szórólapok mennyisége megtriplázódott, egymást érik a kihagyhatatlannak mondott ünnepi ajánlatok, a hihetetlen leárazások, és az ezekhez felkínált hitellehetőségek. Palicz István jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Változó törtek

Jegyzet: Változó törtek

Egyre csak rakódik a hordalék, így a szűk mederbe terelt események gyorsuló szakaszba értek, ha összehasonlítjuk a 2/3-os kormánypárt négy évvel ezelőtti helyzetét a maival. Akkor, az agyonnyert választás után jöhetett a „rendcsinálás” alaptörvényestől, választási körzetmódosításostól közigazgatás- és oktatás átszervezésestől együtt. Égerházi Péter írása.
tovább »
Jegyzet: A munka és jövő

Jegyzet: A munka és jövő

„Aki állást keres, az egy szerencsétlen, aki nem tud továbblépni” – nyilatkozta egyik celebünk. Ő már csak tudja. Neki szerencséje volt. De mit csináljon az a több tízezer ember, akinek nincs rendszeres állása. Ma, ha valaki dolgozik, nagy kincs. Dankó Mihály jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Hajlékony elesettek

Jegyzet: Hajlékony elesettek

Mint a mesében. A férfiak 6–1-re nyertek Görögország ellen, míg a nők Angliát győzték le 7–3-ra a nyitófordulóban. A találkozókon telt ház fogadta a házigazdával játszó magyar csapatokat. Bármennyire is meghökkentő, labdarúgásról van szó, a vb-sikereket Chilében mutatták fel a mieink nemrégiben. Minden apró diadalt nagyon meg kell becsülni. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.
tovább »
Nézőpont:  Az igazságok tengere

Nézőpont: Az igazságok tengere

Az egész oktatási reformálásról, nem a mostaniról, az egészről, ami húsz éve zajlik folyamatosan, mindig egy régi vicc jut eszembe. Elmegy a csodarabbihoz tanácsot kérni két vitás fél. Előadják, amit akarnak, majd a rabbi így szól az egyikhez: igazad van, fiam. A másik méltatlankodik, de neki is ezt mondja: igazad van. Megjegyzi a bóher, hogy micsoda tanács ez, erre rabbi: neked is igazad van, fiam. Kiss László jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Ha időnk (meg)engedi

Jegyzet: Ha időnk (meg)engedi

Legyünk őszinték (legalább magunkhoz), mindig arra van időnk, amire akarjuk. Belefér a fodrász, a kozmetikus, ahol akár órákban mérhető perceket töltünk csak azért, hogy szebbek legyünk. Bednárik Mónika jegyzete.
tovább »
Nézőpont: Gombfocit az árusoktól

Nézőpont: Gombfocit az árusoktól

Miután az eper, a meggy, a szőlő és a többi gyümölcs fellelhetőségi helyét hajszálpontosan meghatároztam, az ugyanabból a könyvből feltett, „Hát, a dinnye hol terem?” kérdésre kapásból rávágtam: „A piacon.” Bodnár Tibor nézőpontja.
tovább »
Jegyzet: Nekik is jár

Jegyzet: Nekik is jár

Egy évben 272 emlék vagy világnap van – megszámoltam. Ennek tudatában szinte biztos vagyok benne, hogy nem csak hogy kijárna, de jutna is egy nap, amikor az alább felsoroltakra emlékezhetünk, őket ünnepelhetjük. Sz. Fabók Ágnes írása.
tovább »
Nézőpont: Kaszt

Nézőpont: Kaszt

A döntéshozók elsősorban nem a saját gyermekeiknek szánják a fizikai munka elismerést érdemlő életútját. Bujdos Attila írása.
tovább »
Jegyzet: Két vége van a ciginek!

Jegyzet: Két vége van a ciginek!

Minden szál cigit össze kellene hordani, olajjal leönteni, majd lángra lobbantani – gondoltam világmegváltó huszonévesként, amikor azt láttam és hallottam, hogy csak viszi a pénzt és rongálja az egészséget. Természetesen úgy mondtam ítéletet felette, hogy magam is kipróbáltam. M. Magyar László jegyzete.
tovább »
Nézőpont: Szil, szál, szalmaszál

Nézőpont: Szil, szál, szalmaszál

Szil, szál, szalmaszál! Gyere haza, Pál! – bocsássa meg nekem a világ, Tamkó Sirató Károly halhatatlan, s többek között a Kaláka tolmácsolásában is hallható sorai jutottak az eszembe, amikor Magyarországnak a szövetségi kapitányunk iránt fellobbanó szerelméről elmélkedtem. Dárdai Pál jött, látott, győzött s most az a kérdés, marad-e a futballközvélemény legújabb kedvese. Tamás Nándor írása.
tovább »
Jegyzet: Felnőni a kapitányhoz

Jegyzet: Felnőni a kapitányhoz

Minden jel arra utal, hogy Dárdai Pál a vállalt négy meccs után veszi a kalapját. És emiatt most elvileg szomorúnak kellene lenni, hiszen régen volt olyan szövetségi kapitánya a magyar labdarúgó-válogatottnak, akit fenntartás nélkül ennyire elfogadott a szakma, a közönség és a média. Bodnár Tibor jegyzete.
tovább »
Jegyzet: A jó pap és a kertész

Jegyzet: A jó pap és a kertész

Belvárosi gyerekként cseperedtem fel. A felhőtlen játszadozás, a bújócskázás (nem éppen autentikus) helyszínéül akkor a tágas polgári lépcsőház és a széles gang szolgált. Csak elvétve, főleg nyaranta keveredtünk ki nagyszüleim Nyíregyháza melletti, sulyánbokori tanyájára, ahol lassan, de biztosan vezettek be bennünket a vidéki élet rejtelmeibe. Tarnavölgyi Gergely jegyzete.
tovább »
Jegyzet: „Ruszkik, haza!”

Jegyzet: „Ruszkik, haza!”

Ruszkik, haza! – hallható-olvasható az utóbbi idők kormányellenes tüntetésein, a régi mintára, és nyilván az Orbán-kormány vélt vagy valós oroszbarátságának címezve. Fábián György jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Adj helyet mindnek!

Jegyzet: Adj helyet mindnek!

Máig emlékszem a gyermekorvos szavaira, aki azt mondta, hogy ha minden hátrányos helyzetű kisgyermek bölcsődés lehetne, biztonságban, közösségben fejlődhetne, napi ötször étkezhetne, kevesebb szociális problémát hurcolna a társadalom. Barak Beáta jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Itthon maradva alkotni újat

Jegyzet: Itthon maradva alkotni újat

Dolgozni tudó és akaró kerestetik! – tehetnénk ki a képzeletbeli táblát megyénk mind több pontjára, ahol lenne munka, feladat, ám szakember kevés (vagy nincs) az elvégzésére. Nincs hegesztő, ács, esztergályos, villanyszerelő, és még hosszan sorolják a cégvezetők, hány szakmában is hiányzik az utánpótlás. A hivatásoknál sem más a helyzet, ha mondjuk a vidéki háziorvosi praxisok betöltésére gondolunk. Nyéki Zsolt jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Miért?

Jegyzet: Miért?

Napok óta nem hagy nyugodni egy olvasói panasz. Egy feleség sírta el bánatát. A férje tartotta a családban a lelket, aki egy cipőüzemben dolgozott éveken át. Kiderült, a bőrpor és a ragasztó „megette” a férfi tüdejét. Néhány éve leszázalékolták, azóta is rendszeresen járt ellenőrzésre, kórházi kezelésre. Dankó Mihály jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Mint 8 éve

Jegyzet: Mint 8 éve

Lényegében minden ellen, amit ez a kormány képvisel tiltakoztak az este, és nem csak Budapesten, hanem szerte az országban. Kovács Zsolt jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Halhatatlanok teremtője

Jegyzet: Halhatatlanok teremtője

Pénteken egy Los Angeles-i kórházban elhunyt Glen A. Larson. Mond valamit a név? Ha nem, segítek. Az 1950-es években énekesként, a Four Preps nevű együttes tagjaként kezdte pályafutását, majd először 1966-ban dolgozott a The Fugitive című tévésorozatban. Sipeki Attila jegyzete.
tovább »
Nézőpont: Nincs visszaút

Nézőpont: Nincs visszaút

„Na tessék, már megint nem bírtak a lóerőkkel a BMW-s vagányok!” – kommentálta rosszmájúan a frontális ütközésről szóló első híreket egy fórumozó az interneten. Palicz István írása.
tovább »
Nézőpont: Vidéki történet

Nézőpont: Vidéki történet

Azt hiszi valaki is, mindez érdekes volt? A hitelezésben nincs ilyen rubrika, hogy boldogulnia kell városunknak. Kiss László jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Törökméz: édes álom

Jegyzet: Törökméz: édes álom

Alighanem a futballra is fordítottak időt a török-magyar politikai potentát-találkozón Ankarában. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter első osztályú igazolt futsal játékos, vendéglátója, Recep Tayyip Erdogan államfő pedig tizenhat évig professzionális szinten foglalkozott a labdarúgással. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Rasszista Mikulás

Jegyzet: Rasszista Mikulás

Antirasszista tüntetők és az antirasszisták ellen tüntetők zavarták meg a Mikulás hollandiai bevonulását a sajtjáról híres Gouda városában vasárnap. A tüntetők a holland Mikulás (Sinterklaas) segítőiként ismert figurák, a Fekete Péterek (Zwarte Piet) ellen demonstráltak, mivel azok szerintük a rabszolgaság szimbólumai és a rasszista előítéleteket testesítik meg. Orosz Csaba jegyzete.
tovább »
Nézőpont: Több lett, maradhat?

Nézőpont: Több lett, maradhat?

A legtöbb nőhöz hasonlóan én is imádok vásárolni, viszont a kaotikus munkarendemből adódóan ritkán van időm arra, hogy a boltokat végigjárva kitapasztaljam, hol kapom meg a legolcsóbban, amire éppen szükségem van (vagy nincs, de nagyon vágyom rá). Csáki Alexandra jegyzete.
tovább »
Nézőpont: Ellenző

Nézőpont: Ellenző

Van-e, aki nyugodt szívvel állítja, hogy nem érintett semmilyen szenvedélybetegségben, azaz sem a családjában, sem a rokonai között, sem a baráti körében nincs se alkohol-, se kábítószer-, se játékfüggő (a sor nem teljes)? Szalóczi Katalin jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Saját jogon

Jegyzet: Saját jogon

Nem tudom, mikor fordult bohózatba a kitiltás-saga, de hogy már ebben a műfajban versenyez, azt a legújabb fejezet is mutatja. Szőke Tímea jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Hús és csont a mesékben

Jegyzet: Hús és csont a mesékben

Még nem tudom rá a választ, de majd kiderítem. Az a kérdés nem hagy ugyanis nyugodni, hogy vajon mi a különbség a fiúknak szánt esti mese és a lányoknak szánt esti mese között. A minap ugyanis két ilyen CD-t reklámoztak külön-külön a médiában. Igaz, egyiket sem venném meg, hiszen technikai fejlődés ide, technikai fejlődés oda, az esti meseolvasás olyan szertartásos program, ami nagyon fontos a gyermek és a szülő kapcsolatában. M. Magyar László jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Szakik

Jegyzet: Szakik

Vitán felül álló kijelentése miniszterelnökünknek, hogy egy jó szakma többet érhet egy gyenge vagy közepes érettséginél. A tökély az volna, ha előbb leérettségizne mindenki, aki képes ezt a tudás/műveltségi szintet meglépni, majd aki nem megy felsőfokra, tanulna szakmát. Kovács Zsolt jegyzete.
tovább »
Nézőpont: Nyelves

Nézőpont: Nyelves

Egyre inkább sejthető, melyik a három legdemokratikusabb „intézmény” büszke hazánkban. A labdarúgás, a nevelés, illetve az anya­nyelvápolás. Ezekhez ugyanis mindenki ért. Az utóbbinál maradva, hosszú évtizedek fáradságos munkájára volt szükség ahhoz, hogy (valamelyest) közüggyé váljék a magyar anyanyelvápolás. Ám e viszonylagos közkeletűségnek mellékhatása is van: úton-útfélen rengeteg butaságot hallani nyelvőrködés címén. Fábián György írása.
tovább »
Nézőpont: Az utca hírmondója

Nézőpont: Az utca hírmondója

Idejét nem tudom, hogy mióta nem érdekelnek a reklámok, a plakátok. Annyira elöntötték az életet, hogy zavarnak. Utoljára - vagy 20 éve - egy farmert gyártó cég zenés hirdetése fogott meg igazán: jó képek, humor, no meg kitűnő zene, amelyet ott, akkor a legendás The Clash szolgáltatott. „Should I Stay or Should I Go”. Menjek, vagy maradjak. Ez megmaradt. Juhász-Léhi István jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Saller, Kati nénitől

Jegyzet: Saller, Kati nénitől

Égett az arcom. De nagyon. Katika néni olyan büdös nagy frászt kevert le a délutáni napköziben, hogy amikor hosszú órákkal később hazaállítottam, édesanyám csak annyit kérdezett: „A párját nem kaptad meg?” Koncz Tibor jegyzete.
tovább »
Nézőpont: Édes, édes anyanyelv

Nézőpont: Édes, édes anyanyelv

Bessenyei György már jó kétszázötven éve azt írta, hogy „Minden nemzet a maga nyelvén lett tudóssá, de idegenen sohasem.” Györke László írása.
tovább »
Jegyzet: Kiből lesz a cserebogár?

Jegyzet: Kiből lesz a cserebogár?

A jó nevű amerikai Forbes magazin hazai hajtása nemrégiben közzétette a 33 leggazdagabb magyart tartalmazó listáját. Ez több érdekességet is tartogat a honi ínyenceknek: Simicska Lajos neve (ugye, senkinek sem kell bemutatni az állami megrendelések terén igen jól teljesítő Közgép Zrt. tulajdonosát) is szerepel a milliárdosok között, úgy, hogy vele eddig ehhez hasonló összevetésekben még nem találkoztunk. Hogy hol volt eddig, nem tudni... Tarnavölgyi Gergely jegyzete
tovább »

 
Több hír 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Melinda, a nap szépe

Melinda nagykálló diáklány, aki rendészeti szakon tanul, régi álma vált valóra a nap szépe fotózáson való részvétellel. Fotó: Racskó Tibor
tovább »

További hírek a SZON - Jegyzet kategóriából
Jegyzet: Itt ingyen, ott pénzért
Megélhetést jelent vajon, vagy meggazdagodást? Önzetlen szolgálat, nemes feladat a lakóhelyért, vagy pedig a [...] tovább »
Jegyzet: Hosszú hajrá!
Azzal semmi gondom nincs, hogy az üzleteket már jó ideje elárasztották az ilyen-olyan mikulások, hiszen a jövő [...] tovább »
Jegyzet: (Nép)ítélet
A St. Louis-i nagyesküdtszék nem talált elegendő bizonyítékot a vádemeléshez azzal a fehér rendőrrel szemben, [...] tovább »
Nézőpont: Jogról jogra, iskoláról iskolára
Sunyi kísérlet vagy álszent jogvédelem? – e két markáns állítás csap össze abban a parlamenti ütközetben, [...] tovább »
Jegyzet: Az a sok-sok kérdőjel...
Ha nem lennének, mi sem lennénk – legalábbis kerek egészek. Valljuk be, ők éltetnek minket, mi pedig őket. [...] tovább »
Még több kategóriábol »


Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása