Hit, bizalom

Hit, bizalom

Talán mindenkinek megfordul egyszer a fejében, hogy rendőr lesz. Egyenruhában, pisztollyal az oldalán megvédi a védteleneket, fülön csípi a bűnbe esőket, helyes útra tereli a tévúton járókat, megbilincseli a rosszakat. A törvény legfőbb őre lesz minden körülmények között, éjjel és nappal, hétköznap és minden ünnepen, mert erre tesz esküt. Bednárik Mónika jegyzete.
Naiv voltam…

Naiv voltam…

Megyénk híres költőjének a sorai jutnak az eszembe, ha a környezetvédelemre és a hazánkban élők szemléletére gondolok. Váci Mihály után szabadon hadd fogalmazzam meg prózában a gondolataimat: Nem elég a környezet és a „kék bolygó” megóvására vágyni, de mindezt valamennyiünknek felelősségteljesen akarnunk is kell. M. Magyar László jegyzete.

Csatánk a zászlóért

Az ágasvári csata is úgy járt, mint a kedvenc könyveim szinte mindegyike: lapozás közben beleejtettem a fürdőkádba, és órákon át a radiátoron kellett szárítgatnom, abban bízva, hogy egyetlen fontos momentum sem veszett a habok közé. Száraz Ancsa jegyzete.

Aranylábú csapatok

Nincs egyedül Dárdai Pál, a berlini Hertha futballcsapat edzője – aki nem mellesleg egy ideig a magyar válogatottat is sikeresen irányította –, amikor azt mondja, hogy idehaza „kidobják a pénzt”. Pontosabban úgy vélekedik, hogy Magyarországon sokat költenek a futball infrastruktúrájára és az utánpótlásra, majd hozzáteszi: „amíg a klubok nem lépnek partnerségre az iskolákkal, kidobott pénz az egész”. Angyal Sándor jegyzete.

Járni jár, csak nem jut

Az újságíró hivatásos dilettáns. Mindenhez értünk egy kicsit – vagy semmit –, de igyekszünk úgy tenni mintha, a riportalanyaink tudására támaszkodva. Sok mindent nem értünk, de próbáljuk magyarázni, és talán épp ezért, mert közel állunk ahhoz, ahogy az átlagember is gondolja, megteremtődik az egyetértés az olvasóval, ami fontos, hiszen értük vagyunk. Kiss László írása.

És jött a kutyára dér

„Télen tél legyen, nyáron meg nyár…” Ezt szoktam mondani ismerőseimnek, akik télen a nyári kánikula után nyavalyognak, nyáron meg a hűs telet kérik számon. Nem is beszélve azokról az elvetemültekről, akik szerint mind a tizenkét hónapban nyári melegnek és napsütésnek kellene lennie. És a fentebb idézett mondásomnak – szerintem – érvényesnek kellene lennie a további két évszakra is. Szaniszló Bálint írása.

Föld Napja

Az első Föld Napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit látva kezdeményezték, hogy a közös felelősségre hívják fel a figyelmet. F. Nagy Zsuzsanna írása.

Nehéz az emberekkel

Különösen ünnep táján. Aki húsvét előtt-közben, vagyis csütörtökön és szombaton megkísérelt bevásárolni, az ismét megtapasztalhatta, hogy mennyit fogyaszt a magyar. (A péntek ugye kimaradt egy érthetetlen döntés miatt; mert aki aznap „felszabadult”, az másnap érdekesmód úgyis dolgozott.) Barak Beáta írása.
Pianínó

Pianínó

Hanem hát, a tanárok, kérdezzük is a múltidézés e pillanatában, az őszinte aggodalom hangján: velük mi lesz? Bujdos Attila írása.

Evidenciák

Szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján a munkából élők költségvetésének nevezte Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter a 2018-as költségvetést, amely a jövő héten kerül az Ország­gyűlés elé, és június 15-ig döntenek róla a parlamenti képviselők. Ez rendjén is lenne, de a bejelentés egyben beismerés is, hogy eddig nem így volt, vagy nem egészen így. Égerházi Péter jegyzete.

Mi lesz utánam…

Arról érdemes lenne hosszasan értekezni hozzáértőknek, miért alakult ki mifelénk az ódzkodás attól, hogy végrendelkezzünk. Persze, megérti az ember, ha nincs miről. Ám vannak bőven olyanok, akik szép kis vagyont halmoztak fel, mégsem hagyják meg sem írásban, sem szóban (közjegyző által hitelesítve), mi legyen a vagyonkával. Györke László jegyzete.
Doromboló gyilkosok

Doromboló gyilkosok

Tartok tőle, hogy búcsút mondhatok számos olvasó szimpátiájának, mégis be kell vallanom: utálom a macskákat. Tudom, mekkora a rajongótábora ezen „aranyos” jószágoknak, én viszont elüldözöm őket a kertből. Hoványi Péter jegyzete. 2
Miért (is) a barna énnékem?

Miért (is) a barna énnékem?

A meglehetősen jópofa egykori politikustól hallottam a mondást, amely most eszembe jutott. Viszont nem idézem, mert a tartalmánál még érdekesebb az, hogy valaha még voltak jó humorúnak, kedélyesnek nevezhető közembereink. T. Szűcs József írása.

Nyomni neki!

A naiv honpolgár úgy érezheti: a megosztottság mostani szintje olyannyira mérgező, hogy immár aggódni kell a nemzet sorsa miatt. („Tessék akkor az utcára menni, szerkesztő úr, vagy kitölteni a nemzeti konzultációs ívet, ne itten a fotelből okoskodni!”) Fábián György jegyzete.

Veszélyben a nagypapa lekvárja

Ha beköszönt a tavasz, akkor egy ilyen gyümölcstermelő megyében, mint a miénk, úgy hiszem, nem csupán az újra ébredő természet szépségeire, zsongására leszünk fogékonyak.  Galambos Béla jegyzete.
Ez valóban szeszélyes

Ez valóban szeszélyes

Mi még ne is szóljunk! Felénk csak didergős hideg, metsző szél és csapkodó eső volt. Az ország néhány részén viszont havazás, havas eső, máshol az utakra, vasúti sínekre dőlt fák okoztak komoly fennakadásokat. Hétfőn még a máriapócsi ralikrosszversenyen szélcsendes zugokban napozni lehetett, aztán rövid idő alatt igen morcos lett az idő. Mán László jegyzete.
Törökméz

Törökméz

A Hürrem szultána, Rüsztem pasa, Szümbül aga szintjén megrekedőkhöz, a Kuzey Güney, illetve a Fatmagul szappanoperákon szocializálódókhoz képest másként is lehet látni, láttatni a törökséget. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.
Ők azok, akik…

Ők azok, akik…

Jó kis beszélgetés kerekedett a napokban „a használtból”. Nem durva vita, inkább erős beszélgetés. Juhász-Léhi István írása.
Szuperfő

Szuperfő

Győztek az igenek Törökországban, ahol bevezetik az elnöki rendszert. A félholdasoknál eddig is Recep Tayyip Erdogan volt az államfő, aki egy találó megállapítás szerint most szuperfőt csináltatott magából. Innentől kezdve a kezében összpontosul minden hatalom, gyakorlatilag azt tesz, amit csak akar. Kolodzey Tamás jegyzete.

Új beszélők

Orbán Viktor miniszterelnök szombati, Magyar Időkben megjelent interjújában többek között azon kaptam fel a fejem, amit a politikai riválisainak nyelvéről mondott. Eszerint míg a miniszterelnök politikai közössége egyenesen beszél, az ellenfeleik „egy kitalált nyelven, modern kori eszperantón, ezt hívják PC-nek”. Szabó Zsolt László jegyzete.
Gyorsan együtt

Gyorsan együtt

Egy ideje iróniát jelző kacagás követi a „Sok locsolót!” kívánságot. Vagy annak mondjuk ezt, akit kevésbé kedvelünk. Kicsike koromban bezzeg úgy vártam az utcabeli vagy rokonsrácokat, mint egy-egy születésnapi ajándékot. Megyesi-Horváth Borbála írása.
Lelkünk, ebek harmincadján

Lelkünk, ebek harmincadján

Amikor Fülöp, oldalunk vezető írásának főhőse bújócskázni kezdett, s beugrott a ruháskosárba, két dolognak adta óvatos jelét: megbocsát az embernek mint fölöttes lénynek, és élni akar. Normális érzésű, gondolkodású ember viszont nem bocsáthat meg Fülöp gazdájának (persze jelen esetben már a gazda fogalma is értelmezhetetlen), és a hozzá hasonló „lényeknek”. Nyéki Zsolt jegyzete.

Füstölgés a füstölgésről

Valahányszor elhaladok a megyeszékhely egyik jól ismert középiskolája előtt, nincs olyan délelőtti nagyszünet, hogy a bejárat előtt ne pöfékelnének, ne fújnák a cigifüstöt a diákok. Angyal Sándor jegyzete.
Ki így, ki úgy

Ki így, ki úgy

Jól tudom, hogy a Facebook nem reprezentatív társadalmi minta, a posztok mindenesetre sokat elárulnak arról, hogy az emberek hol és hogyan töltötték a „nyuszis” hosszú hétvégét, beleértve az égből pottyant, a kizárólag vallási szempontból igazolható nagypénteket is. Palicz István jegyzete.

Valaki? Esetleg?

Talán gimnazista korom óta – ami sajna ezer éve volt – Pilinszky János Négysorosa jut eszembe a költészet napja könyékén. Nem tudom, miért. Talán annak idején valamelyik könyvem lapjára volt másolva, mint annyi más, azóta megsárgult kedves verssor. Ki tudja már… Juhász-Léhi István írása.

Nyomás

Sok mindent elhiszek a politikusoknak. Például, hogy megoldják a migrációs problémát, rendet teremtenek Szíriában, békét hoznak Izrael és Palesztina földjére, felszámolják az Iszlám Államot, összeboronálják az oroszokat és az ukránokat, kiirtják a terrorizmust, pontot tesznek a Brexit ügyére. Azt viszont nem, amikor arról beszélnek, hogy Észak-Korea esetében az erőszakos fellépéstől sem riadnak vissza. Kolodzey Tamás írása.

Hol vannak?

Hétvégi hír, hogy az idei tanévben sokkal több pedagógus hagyta el a pályát, mint amennyien kezdték. Az Oktatási Hivatal adatai szerint állítólag 3970 pedagógus távozott az oktatási intézményekből, 1405-en nyugdíjba vonultak, viszont csak 835 új nevelő érkezett az iskolákba. Hegyi Erika írása.
Mit üzen a Kék Bálna?

Mit üzen a Kék Bálna?

Olvasgatom a sztorikat erről a bizonyos Kék Bálnáról. Tudják, ezek azok az állítólagos zárt internetes csoportok, amikben tinédzsereket vesznek rá rafinált módon az öngyilkosságra. Alaposan végigböngésztem mindent erről, de kétségbevonhatatlan bizonyítékot arra, hogy ez valóban így is történik, és igazak a százon felüli áldozatról beszámoló orosz híradások, nem találtam. Kiss László írása.

Húsvéti útbaigazítás

Az első Húsvét nem igazán húsvéti hangulatban kezdődött. Nem volt ünnepi harangzúgás, allelúját éneklő kórus és mindent elsöprő öröm. Az első Húsvét reggelén az asszonyok tökéletesíteni akarták Jézus temetését, amit az ünnep beállta miatt csak sebtében tehettek meg, azt most akarták befejezni. Dr. Fekete Károly írása.
Szegény gazdagok

Szegény gazdagok

Igazából nem is akartam én most ezzel a felvetéssel foglalkozni, mivel egyrészt úgy érzem, már mindenkinek a könyökén jön ki – az enyémen is – ez a téma, másrészt pedig szerintem minden értelmes, józanul gondolkodó ember tudja, mi is az igazság e téren. Történetesen arról van szó, hogy a médiában az utóbbi időben ismét „fellángolt” a panaszáradat, méghozzá olyan ismert, idősebb művészek – főként zenészek, de akad köztük táncművész is – szájából, akik köztudottan luxuskörülmények között élnek. Kenyeres Ilona írása.
 
Előző
123456  
További hírek a jegyzet kategóriából


hirdetés