A mivé levés rébuszai

A mivé levés rébuszai

Meg kell, bizony, meg kell a búzának érni, ha mindennap meleg éri… s meg kell szívemnek hasadni, ha mindennap bánat éri. Fábián György jegyzete.
Rómát látni…

Rómát látni…

Mint egy nehézkes, nagy család, gazdag és szegény rokonok műmosolya mögül kikandikáló feszültséggel, s ahol klikkesedés tördeli a kreált, de még nem reménytelen idillt. Ezt a képet mutatja ma az Európai Unió, melynek alapítói ettől egész biztosan szebbet, jobbat, biztonságosabbat képzeltek el. Nyéki Zsolt jegyzete.

Páratlan Együtt-es bravúr

Na, nem sportról akarok itt szólni, nem is a pártokról vitát nyitni, hanem egy történelmi bravúrról szeretnék beszámolni. Györke László jegyzete.

Kábé és valahogy

Van az úgy, hogy nem jön ki. Mi? Az, hogy a hivatal szerinti átlag több mint 260 ezer forint bruttó. Mármint az átlagbér itthon. Ez kábé úgy jön ki, ha nem mondjuk, kiknek a bérét vesszük a Kelet-Magyarországiakkal, és talán akkor ennyi az annyi. A nagyon sok, meg a szégyenteljesen kevésből összejön. Kábé. Juhász-Léhi István írása.

Bizalom az adatokban

Bizakodó most a magyar. Legalábbis ez derül ki a GKI Gazdaságkutató felméréséből. A kutatás az ipar, ezen belül külön az építőipar, a kereskedelem, a szolgáltató szféra és – nem utolsó sorban – a lakosság várakozásait kíséri figyelemmel. Szaniszló Bálint írása.
Otthon, édes otthon

Otthon, édes otthon

Vannak, akik úgy tartják, hogy a Földön kevés olyan élőlény van, amely ne tudna hajlékot készíteni saját magának. Az ember is azon fajok közé tartozik, aki képes lenne fedelet emelni a feje fölé a saját két kezével (esetleg némi segítséggel). Csakhogy mára ebből a képességéből szinte semmi sem maradt. Matyasovszki József jegyzete.
Ellenkezünk, így vagyunk

Ellenkezünk, így vagyunk

Tisztelt Gúr Nándor, MSZP-s országgyűlési képviselő! Ne tessék azon akadékoskodni, hogy a kormány ebben az évben 40 milliárd forintot von ki a közfoglalkoztatásból, és ezzel 50 ezer fővel apasztja a közfoglalkoztatottak számát! Kovács Zsolt jegyzete.

Ugrottak az ingatlanok

Hiába titkolnám, gyorsan kiderülne, hogy magam is azok közé tartozom, akik nem vették rossz néven, hogy a kormány kerítést épített a déli határ mentén, gátolva ezzel a beáramlást, megelőzvén, hogy országunk átjáróház legyen a tízezrével érkező menekültek számára, akiknek többsége igaz, csak átmenetileg tartózkodott magyar területen, hogy aztán továbbhaladjon a boldogabb Nyugat-Európa irányába. Voltak persze, akik menedéket szerettek volna kapni nálunk, s akiken segíteni illik, de ők is az első adandó alkalommal továbbálltak. Angyal Sándor jegyzete.
Mit pumpálnak Pumpedék?

Mit pumpálnak Pumpedék?

Ha valaki nem ismerné Pumped Gabót, segítek egy kicsit. Gabónk a Balaton Soundon tűnt fel, az első számú nyári elektronikus zenei fesztiválon tökéletesre gyúrt testével. De ez még kevés lenne, mert ott ilyen kigyúrt csávóból ötpercenként szembejön egy tucat. Pumped Gabónk a mozgásával lett celebbé. Olyan fantasztikusan idétlen, de egyben az izomagyúság és ehhez kapcsolt életmód minden lényegét sűrítve közvetítő mozgással nyomott, pumpált le több egyszemélyes táncot, hogy a videója dűtött-borított az interneten. Kiss László írása.

Az EU születésének 60. évfordulójára

Hatvan évvel ezelőtt, 1957. március 25-én Rómában írták alá az Európai Gazdasági Közösséget és az Európai Atomenergia Közösséget létrehozó szerződéseket. Ha ezt összehasonlítjuk a ma hatályos szerződéssel, akkor egy gépkocsihasonlattal szólva a karosszériától és a motorszámtól eltekintve az eredetiből mindent kicseréltek, felújítottak rajta. Dr. Hörcsik Richárd írása.
Írni vagy játszani?

Írni vagy játszani?

zínházat csinálni vagy színházról írni? Örök dilemma. Aki valaha részt vett abban a semmihez nem hasonlítható folyamatban, amely egy előadás megszületését jelent; aki küzdött már a szöveggel, a nyelvvel, majd a megformálás ezernyi buktatójával; színészként, rendezőként, dramaturgként, világosítóként, ügyelőként maga is belülről alakította a folyamatot a forgatókönyvtől a premierig; aki képes legyőzni önmagát és átlényegülni valaki mássá; aki naponta ingázott a valóság és a „mintha” világa között; akinek 7 óra 7-kor torkában dobogott a szíve: az tudja csak, miről szól a színház. Karádi Zsolt írása.
Jöhetnek a hullámok

Jöhetnek a hullámok

Ha a világ legszebb tájait és építményeit képeken csodáljuk, mindig oda vágyunk. De emlékeznek arra az utazóra, aki folyton a túlpart titokzatos fényeit kívánta? Ám amikor eljutott oda, egy zajos forgatagban találta magát; se a színek, se a hangok nem voltak kedvére valóak, ismét a túlpart látszott kedvezőbbnek abban a megvilágításban. Ne higgyük, hogy ez nem történhet meg velünk is: tömegnyomor a velencei lagúnákban, a kínai nagy falon, a pisai ferde toronynál, Róma szívében vagy éppen az álomszigeten. Barak Beáta írása.
Idő szabta határok

Idő szabta határok

Ha az ember betölt egy bizonyos kort, az idő múlására egyre jobban odafigyel. Mert úgy szaladnak a percek, az órák, a napok, az évek, hogy az borzasztó. Ebbe a meg­szokott rendbe „rondít bele”, amikor beköszönt a nyári és téli időszámítás, megzavarva ezzel a „biológiai óránkat” is. Dankó Mihály jegyzete.

Porzó fenék

Burjánzanak a világnapok, mára több van belőlük, mint ahány lap a naptárban. Legyen szó a balkezesekről vagy az alvásról, mindenhez köthető egy dátum, de azoknak sem kell kétségbe esniük, akik különlegesebb dolgokat – például a pingvintudatosságot – szeretnének egy-egy világnap keretében megünnepelni. Hoványi Péter jegyzete.

És az önvédelem?

Mennyi embernek kell még meghalnia ahhoz, hogy a populista politikusok (éppen ők szeretik ráaggatni ezt a jelzőt a hazájukat, népüket, a kereszténységet féltő másik oldalon lévőkre) végre észhez térjenek? Égerházi Péter írása.
A kevesebb nem elég

A kevesebb nem elég

A mai napig nem tudták sem megerősíteni, sem cáfolni, de a legendárium szerint valamikor a 9. és 11. század között volt a világnak egy női pápája. Nem azért ülhetett az egyházfő székébe, mert erre adott volt a lehetősége, hanem mert álruhát húzva, önmagát férfinak álcázva, tudása és tehetsége révén szentatyává választották.  Ágnes (más variánsokban Gilberta) lehetett az első a történelemben, aki hitt abban, hogy egy nő bármilyen pozíciót betölthet, olyat is, amelyre addig csak férfiak voltak hivatottak. Bednárik Mónika jegyzete.

Figyelnek

Kistelepülés polgármesterével beszélgetünk. Kicsi, alvó falu, napközben alig történik mozgás, a környékbeli településekre járnak dolgozni a helyiek. A közbiztonságot emlegeti – egykori rendőrként ez szívügye –, alig történik bűncselekmény a faluban. Figyelünk egymásra – mondja. Bánhegyi Gábor írása.
Hab a tortán

Hab a tortán

Általános iskolásként komolyan vettem a sportot, emlékszem, az atlétikai megyei döntőre a Tisza-töltésen edzettem: futottam a négyszáz métereket. Az egyetemi kötelező tesi maga volt a pokol, Éva néni péntek reggel nyolcra (!) tette az óráit, és amikor azzal förmedt ránk, hogy „kislányok, maguk pont úgy mozognak, mint akik egész éjjel nem aludtak”, nem is sejtette, hogy milyen igaza volt – a vigadós bulik csütörtökön addig el sem kezdődtek, amíg oda nem értünk… Száraz Ancsa írása.
Közfogi

Közfogi

A közfoglalkoztatás 2011-es megváltoztatásakor a kormány kapott hideget-meleget, vádolták a szegények kizsákmányolásával, szociális érzéketlenséggel, az ellenzéki média állami rabszolgatelepeket vizionált. A magam liberális szemléletével nézve is felvöröslött pár kövér kérdőjel, az viszont világos volt, hogy a henyélés további „segélyezése” a lehető legrosszabb válasz. Ratalics László írása.
Kérdőjel

Kérdőjel

Januártól tiltakoznak a szakgimnazisták (korábban szakközépiskolásoknak hívták őket). De minek is? Hegyi Erika írása.

Bajnok nélkül

Majd’ két és fél évtizede fordult elő legutóbb, hogy a világbajnoki címvédő nélkül startolt a Forma–1-es szezon. Akkor, 1993 végén Prost, most pedig a Lewis Hamilton ellen fogcsikorgatva vb-t nyerő Nico Rosberg döntött úgy, hogy elég a versenyzésből. Mészáros Sándor jegyzete.
Álhírtelenül maradunk?

Álhírtelenül maradunk?

„Disputed”, azaz vitatott címkével figyelmezteti ezentúl a felhasználókat a Facebook, ha olyan híreket akarnak megosztani, amelyek nem biztos, hogy valódiak. Márpedig ilyenekből mintha egyre több akadna a legnagyobb közösségi oldalon. Orosz Csaba írása.

Példás büntetést mérjenek rájuk!

Többször is hallhattunk az utóbbi hetekben arról, hogy jó néhány külföldről hazánkba érkező élelmiszer hamisított, s hogy az ilyen visszaélés a legnagyobb üzlet a kábítószer-kereskedelem után. Jöhet az áru nyugatról vagy a velünk határos szomszédállamokból, a cukor nem olyan édes, a tej nem olyan ízletes, gondok vannak a felcicomázott csokoládés termékekkel is. Angyal Sándor jegyzete.
Ha éppen nem tetszik valami…

Ha éppen nem tetszik valami…

Bezzeg a mi időnkben… Igen, ami időnkben, vagyis régen, amikor még sok minden más volt. Akkoriban elképzelhetetlennek tűnt, hogy visszapofázzunk a szülőknek, ha mégis, hát, gyakran jött az atyai nyakleves. Ha égett is az arc, kicsit bevágtuk a durcit, fél óra múlva pedig már a kutya sem emlékezett az egészre. Koncz Tibor jegyzete.
Szupererő: a szeretet

Szupererő: a szeretet

Élnek a világon különleges gyermekek és felnőttek, akiknek a puszta közelségük is gyógyít. Nem az indigókra célzok – távol áll tőlem a spiritualitás –, sokkal „hétköznapibb” emberekre gondolok: ők Down-szindrómások. Csáki Alexandra jegyzete.
Függőleges világkép

Függőleges világkép

Vihar a biliben, illetve ez esetben egy pohár sörben – de ez nem az összegzése, hanem a kiindulópontja a kormányzat legújabb agymenésének.Történt, hogy az erdélyi Igazi Csíki Sört gyártó cég védjegyvitába keveredett a Heinekennel, és vesztett. Szőke Tímea írása. 
Kutak mélyén

Kutak mélyén

Tejben-vajban fürdés? Á, nem az a kunszt – tiszta víz! Az lesz az igazi luxus, ha így halad a világ, s már akinek lesz lehetősége fürdenie, mert túléli a vízért indított háborúkat. Elnézve a hétköznapjainkat, itt, a Kárpát-medencében még most is elképzelhetetlen, hogy a rémálom egyszer a mi életünk valóságává válhat, pedig intő jelekből nincs hiány. Nyéki Zsolt jegyzete.
Lóvá tett vásárlók

Lóvá tett vásárlók

A reklámokban minden termék kiválóan teljesít. A már­kás mosogatószerből elég egy csepp, hogy tisztává va­rá­zsol­junk egy regiment tányért, poharat. A neves mo­sóporokkal is nyugodtan bán­hatunk szűkmarkúan, ha pedig „beszaladt a maci” a gyermek nadrágjá­ba, segít a Coccolino… Palicz István jegyzete.
Béremelés. De kinek?

Béremelés. De kinek?

A köztisztviselők szakszervezeténél úgy számolnak, hogy a 37 ezer önkormányzati dolgozó közül 24 ezren utoljára 2008-ban kaptak fizetésemelést, ezért különösen fájlalják, hogy miközben 2019-ig több lépcsőben, összesen 30 százalékkal nő az állami vállalatoknál dolgozók fizetése, az önkormányzati cégek munkatársai megint kimaradnak a jóból. Petneházi Attila jegyzete.

Ádáz harc a vad kórral

Elpuffogtatott frázis, de kőkeményen igaz: az egészség mindennél fontosabb! Lehetsz kőgazdag, basáskodhatsz emberek felett, ha a test nem úgy működik, ahogy kellene, minden haszon és erény átértékelődik. Légy fitt, csattanj ki az erőtől, törekedj az optimális életmódra! Akinek ideje, kedve, akaratossága engedi, ép testével megalapozza a jövőjét. Ami erre rakódik, az bónusz, prémium. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.
 
Előző
123456  


hirdetés