Múlik a nyár

Múlik a nyár

Úgy hírlik, hogy a nyár igazi kánikulával búcsúzik augusztus utolsó hetében: akár harminc fok fölötti hőmérsékletet is mérhetünk egy-két nap múlva. Györke László írása.
„Az én olimpiám” - Rio de Janeiro, 2024-es szemmel

„Az én olimpiám” - Rio de Janeiro, 2024-es szemmel

Hetekig mást sem csináltam, mint Rio de Janeiróból készültem. Rongyosra olvastam a Magyar Olimpiai Bizottságtól kapott könyvemet, kinyomtattam a metrók és a buszok térképeit, felvettem a kapcsolatot a külügyi tárcával, a diplomáciai szolgálattal, nézegettem a kerületeket, s mire odaértem, kívülről fújtam azt, hogy hol találhatók az ötkarikás létesítmények. A nyárból a télbe mentem, aztán a szúnyogoktól való félelmemben, önvédelemből, egyetlen pólót és rövidnadrágot sem tettem a bőröndömbe. Kolodzey Tamás írása.

Teszik a dolgukat

Ha az ellenzéken múlna, se gazdasági növekedés, se adócsökkentés nem lenne. Ekképpen reagált a Fidesz-frakció szerdán a Jobbik alelnökének a kormány gazdaságpolitikáját bíráló nyilatkozatára. Kovács Zsolt jegyzete.
Izgalmak a tanév előtt

Izgalmak a tanév előtt

9.-es és 11.-es. Ekkorák már a lányaim (most írom így le először az új évfolyamjaikat, s kissé meg is hökkenek, hogy mekkorák), és persze minket is megvisel az iskolakezdés. Eddig nem nagyon mertem kiszámolni, hogy mennyit kell még költeni, nagy szerencse, hogy a nagy már dolgozott a nyáron, így megvette magának a kinézett farmert, pólót, cipőt. De a kicsinek varratni kell az egyenruhát, és az iskolaváltással a tankönyvek ára is az egekbe szökik. Tudom, velem együtt sok-sok szülő homlokán mélyülnek a ráncok ezekben a napokban: akár százezer forintba is kerülhet az iskolakezdés a többgyerekeseknek. Hajdu Mariann írása.
Mackó

Mackó

Gólyatáborba utazik a fiunk vagy a lányunk. Azt hisszük, hogy milyen jó lesz ott neki, mert megismeri a leendő csoporttársait, az egyetememet, az oktatást, az oktatókat. Megtanulja, hogy vegye fel a tantárgyakat, hol van a tanulmányi osztály, a könyvtár, a sportpálya. Közben pedig jól érzi magát, nagyszerűen szórakozik. A hírek szerint azonban nem lehetünk egészen nyugodtak, mert a néhány évvel ezelőtti gólyatábori botrányok ellenére még mindig előfordulnak durva beavatási ceremóniák. Ezeken legfőképp az alkohol, a szexualitás, a megalázás dominál. Hegyi Erika jegyzete.
Bevették a tablettát

Bevették a tablettát

David Guetta nagy király. Már akinek. Bizonyos körökben, persze leborulnak a lába elé. A „pultos” több tízezer embernek verette a zenét (?) a Szigeten. Koncz Tibor jegyzete.
Munka? Hej!

Munka? Hej!

A fiataljaink tömeges kivándorlása önmagában is éppen elég aggasztó jövőképet vetít a maradók elé, ráadásul a baj ezúttal sem jár egyedül. Hiszen nem elég, hogy erejük teljében lévő honfitársaink egy másik ország büdzséjét gazdagítják az adó- és járulék-befizetéseikkel, de közben az úgynevezett „Ratkó-gyerekek” (köztük a mai harmincasok felmenőivel) ugyancsak nagyjából egyidőben érik el a nyugdíjkorhatárt, és kezdik el a megérdemelt pihenésüket (már aki megteheti, illetve megéri). Petneházi Attila írása.
Utolért idő

Utolért idő

Nem túlzok, ha azt mondom, életemben nem futottam annyit, mint az iskoláséveim alatt. Na nem azért, mert annyira sportszerető fiatal, avagy a reggeli kocogás megálljt nem ismerő szerelmese voltam, hanem, mert bármily közel is laktunk az általános, közép- és főiskolához, a két pont közti távolság megtételére valahogyan sosem hagytam elég (sétáló)időt magamnak. Palicz István írása.

Társadalmi vétek

Évek óta jelentkezem a lap arcképcsarnok rovatával, melyben egykori vezető beosztású, vagy olyan emberekről írok, akik maradandót alkottak, alkotnak szűkebb környezetükben. Magam is meglepődtem, amikor tüzetesebb áttekintés után kitűnt, hogy az írások alanyai között csupán elvétve találkozni nőkkel. Angyal Sándor jegyzete.
Robbanás

Robbanás

Jaj, csak kórházba ne kerüljön az ember! Sajnos, a magyarok többsége ma hazánkban alapvetően nem a megbetegedéstől fél, hanem attól az egészségügyi ellátástól, ami a mai gyógyintézeteket jellemzi. Pálfi-Tóth Zoé írása.
Szintek és keresztek

Szintek és keresztek

Kedd estig 71-en adták vissza ilyen-olyan keresztjüket, kitüntetésüket, miután az 5-ös számú párttagkönyv tulajdonosa is ebben az állami elismerésben részesült augusztus 20. alkalmából. Ez az igazolvány Bayer Zsolt újságíróé, ami onnét tudható, hogy ő maga dicsekedett el vele egy 2010-es publicisztikájában, az egyik hadüzenetében a sok közül, amiben mellesleg egy szatmári párttársának ígért „leszámolást” valami személyes sérelemért. Ratalics László írása.
Érdemek és érdekek

Érdemek és érdekek

Sokszor nehéz azonosulni a szabályokkal, főleg akkor, ha nem értünk egyet a papírra rótt (vagy kőbe vésett) parancso(lato)kkal. Ám vannak olyan sarkalatos pontok, melyek okkal kerülnek be ezekbe a dokumentumokba. Csáki Alexandra jegyzete.
Kihűlt a lángos

Kihűlt a lángos

Midőn a nemzeti ünnepre a magyar pék az új kenyeret gyúrta, készült a nagy napra honfitársunk, Gyurta. A mi Danink a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának újonnan megválasztott tagjaként feszített a záróünnepségen, ahol mesterséges esővel oltották el a lángot. Ladányi Tóth Lajos írása.
Kicsinyes

Kicsinyes

Persze, ilyen a törvény, nem tartoznak indokolni, még annyival sem, hogy „csak”. Bujdos Attila jegyzete.
Hasznos szívatás

Hasznos szívatás

Ausztriában nem munkaszüneti nap augusztus 20. Szent István napján is várják az áruházak a vásárlókat. Mi meg immár hagyományosan ilyenkor rándulunk ki a Lajtán túlra mindazért, amit itthon is megvehetnénk. Régen vége a gorenjés, hűtőládás korszaknak, mégis minden boltzárásos nemzeti ünnepen utat törünk magunknak nyugatra. Szántó István jegyzete.
Keserű ízek

Keserű ízek

Ismét kevesebbek lettünk Nyíregyházán egy egészségünk megőrzésében is fontos szerepet játszó remek kezdeményezéssel. Pár hónap után bezárt a belvárosban a Vidéki Ízek Szakbolt-Mintaterem. Matyasovszki József jegyzete.

Munkajellegű időtöltés

A kisváros színházterme zsúfolásig megtelt emberrel, miután híre ment, hogy a baromfifeldolgozó cég munkaerő-toborzást tart. A vezérigazgató köszöntőjét még mintegy ötszázan hallgatták, de amikor kiderült, hogy miről lenne szó, ráadásul a szomszéd megyében, a többség fogta a kalapját. Kora délutánra tucatnyian maradtak a félezerből, akik vállalták, hogy napi nyolc órában, két műszakban, a közmunkásbér duplájáért… Petneházi Attila írása.
Drámák a játékokon

Drámák a játékokon

Mindig meghatódom, amikor felcsendül a magyar himnusz az olimpiákon, persze ezt nem mondom el senkinek sem. A napokban is megkérdezte a hitvesem: „Te könnyezel?” Természetesen visszautasítottam a vádakat, s keményen így válaszoltam: „Ó, dehogy, csak az a fránya allergia.” M. Magyar László jegyzete.
A labda a kormánynál

A labda a kormánynál

Lehet, túlzásnak tűnik, de sok gazdasági elemző és szereplő véli úgy, hogy a szakképzett munkaerő hiánya vagy megléte akkora gazdasági válságot befolyásolhat, mint amekkora közel egy évtizede volt pénzügyi fronton. Akkor előbb pénzintézetek dőltek be, és magukkal rántották az anyagi köldökzsinórral hozzájuk kötődő ipari vállalatokat, amelyeket aztán a másik oldalról a lakossági hitelek csődje is sújtott. Szaniszló Bálint jegyzete.
Miért oda?

Miért oda?

A magyar autóbuszgyártás Debrecenben talált új otthonra – mondta Papp László, Debrecen polgármestere, miután az EvoBus Hungária Kft. és az ITK Holding Zrt. képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá, amely alapján új buszokat gyártanak majd a hajdú-bihari megyeszékhelyen. Hozzátette: a megállapodás további távlatokat nyit a városnak és régiónak… Uri Mariann írása.
Dévérek és műholdak

Dévérek és műholdak

Barátoknál voltunk a Balaton-felvidéken. Pontosabban abban a faluban béreltünk egy házrészt, ahol ők is élnek. Ez – mármint a Veszprémtől Keszthelyig terjedő terület – egy olyan hely a család életében, amit nagyon tudunk szeretni. Juhász-Léhi István írása.
Ünnep, ami összeköt

Ünnep, ami összeköt

Kezdjük egy találós kérdéssel! Tudja-e valaki, mi köze van első István király életének augusztus 20-ához? Netán akkor született? Nem. Halálának időpontja? Nem. Koronázásának időpontja? Nem. Akkor hívta össze az első országgyűlést? Nem. Hát akkor mi? Semmi. Legalábbis közvetlenül semmi. A helyzet az, hogy augusztus 20-án Szent István életében semmi olyan fontos dolog nem esett meg, amit a történetírók feljegyeztek volna. Fekete Sándor írása.
Riói áradat

Riói áradat

Az utazó a várakozás percei alatt ezredszer is átismételt mindent. Nézte az „itinert”, amelyre ráírta azokat az utasításokat, amiket otthon mondtak a sportvezetők, és persze ismét elolvasta a kinn élő diplomaták tanácsait. A Rio de Janeiróban mit szabad és mit nem című „játék” egyoldalúnak tűnt: ez az a hely, ahol elvben semmit nem csinálhat az érkező, mert egyébként nyomban megfosztják az értékeitől. Kolodzey Tamás jegyzete.
Dohos valóság

Dohos valóság

Van élet a világhálón kívül? S ha nincs, akkor én már nem élek? Vajon létezik mindaz, amiről egy másodpercen belül nem készül fotó, létezik az, ami nem kerül ki a Facebookra? Hány lájk az élet, hány lájk a valóság? Ezek a kérdések kavarogtak bennem, miközben próbáltam visszatérni Modigliani fekvő aktjához, ami a budapesti kiállítás fő attrakciója. Szántó Rita írása.
Mindennapi kenyerünk

Mindennapi kenyerünk

Sokan a kenyeret, s amiből készül, azt a gabonafélét, életnek is nevezik. Jelképpé vált, melynek egyetlen darabja (falatja) megmenthet a megsemmisüléstől, az elmúlástól. Oly sokan „megénekelték” a hozzáfűzött hitet, legendákat, például a megszegése előtti keresztvetést, a lehulló morzsa felszedését, mert ez „Jézus Krisztus teste”… Dankó Mihály írása.
Nem csak sör-virsli

Nem csak sör-virsli

Állami ünnepeink sorában ugyancsak sajátos helyet foglal el a közelgő augusztus 20-a. Mindig is többes ünnep volt. Hiszen nem is oly rég – még a rend(szer)váltás előtt – a hármas ünnep első helyén az alkotmány napja szerepelt. Györke László írása.
Menj tovább!

Menj tovább!

„Valami véget ért, valami fáj” – ez a feltételezhetően sokak által ismert dalrészlet jutott eszembe, mikor Paskovics belőtte, és így a magyar férfi vízilabda-válogatott kedden, büntetők után 13–11-re alulmaradt az olimpia negyeddöntőjében Monte­negró ellenében. Szövetségi kapitányunk, Benedek Tibor meccs utáni nyilatkozatában úgy fogalmazott, sajnálja, hogy így alakult, sok álom veszett a semmibe. Szabó Dóra írása.
Becsapták Becaliékat

Becsapták Becaliékat

Pep-show volt a javából: Pep Guardiola, a Manchester City álomhajóját kormányozva, ötször élhette át a gólörömöt a bukaresti Nemzeti Stadionban. A BL-selejtezőn kedvükre cicázhattak a kutyakomédia helyszínén. Belefért a feledhetetlen gálába, hogy két büntetőrúgást is elbaltázzon a triplázó Sergio Agüero. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.
Tudás, tanulópénz, hatalom...

Tudás, tanulópénz, hatalom...

Mint tudjuk, Magyarországon ingyenes a közoktatás. Ahogy persze ennek az ellenkezője is igaz, merthogy ténylegesen soha nem volt ingyenes. Matyasovszki József írása.

Teher alatt

Ismét megizmosodott a kórházak adósságállománya; sajtóhírek szerint év végére elérheti a 70 milliárd forintot. Szőke Tímea jegyzete.
Kirgiz átok

Kirgiz átok

Azt hittem, kirgiz ember annál jobban már nem fog feldühíteni, mint a gonosz tekintetű kézilabdaedző, Talant Dujsebajev, aki a magyar férfiválogatott szövetségi kapitányaként Európa-bajnoki címet ígért, aztán mindenféle csurgói, meg balatonfüredi játékosokkal, az NB I-es tartalékválogatottal égett le az olimpiai kvalifikációs kontinenstornán (azóta persze lengyel kapitányként ő ott van Rióban, meg a Kielce edzőjeként a Veszprémet is megtréfálta a Bajnokok Ligája-döntőjében, de ez már másik történet). Bodnár Tibor jegyzete.
Szomorú sorminta

Szomorú sorminta

Üres, üres, eladó, üres, eladó, üres – szinte bármelyik kistelepülésen megyünk végig, ez a sorminta. Én is sokszor állok meg egy-egy összedőlőben lévő ház előtt, és ha visszapörgetem az idő kerekét, látom az egykori lakókat. A nénit, akitől gyerekkoromban tojást vettünk, az idős házaspárt, akiknek az udvarát minden hétvégén benépesítették az unokák, az öregurat, aki az almafáit dédelgette. Meghaltak, és a gyerekeik már nem akarnak visszatérni – örülnek, hogy egyszer sikerült elhagyniuk a falut, ahol nincs munka, nehezen látható a jövő. Száraz Ancsa írása.

Trollok háborúja

A népszerű közösségi oldalon szívesen politizáló operaénekes egy kísérlettel tesztelte a nagyobb kormánypárt népes rajongótáborát: egy iszlámmal kapcsolatos idézetet tett közzé, amelyet némi aprópénzért a miniszterelnök és a párt oldalát kedvelők között hirdetett. Pap Gyula jegyzete.
Naptejet az összes angyalbőrre!

Naptejet az összes angyalbőrre!

Megmosolyogtató hír jelent meg hétfőn az egyik országos lap internetes oldalán, mely szerint a Magyar Honvédség 7,6 millió forintért vásárolt naptejet. A beszerzést a Honvédelmi Minisztérium intézte „az állomány egészségének megőrzése érdekében”. Csáki Alexandra jegyzete.

Adófizető automaták?

Nem vagyok viccelődős kedvemben, amikor ezeket a sorokat írom, a téma egyébként is túl komoly ahhoz, hogy mosolyogjunk fölötte. Szerintem nem vetekszik az egykori angol ipari forradalommal (ami sok jót adott az emberiségnek), sőt ellenkezőleg: komoly veszélyt okozhat az egész világnak. Angyal Sándor írása.
Büszke Zemplén

Büszke Zemplén

25 év egy egész emberöltőnyi idő. Az újszülöttből ennyi idő alatt érett nő vagy férfi válik, aki bár még meglehetősen fiatalnak, életerősnek mondható, de már komoly múlttal, tapasztalattal rendelkezik. Aros János írása.
Oda a málnás

Oda a málnás

Nem vagyok született mezőgazdász. Gangon felnőtt gyerekként elhittem, azért nem cseperedett fel a hagymám, mert fordítva dugványoztam. Mégis felkapom a fejem a mezőgazdaság minden termés­eredményével kapcsolatos hírre. Nem mindegy, mi kerül a konyhára. Szántó István írása.

Adófizető automaták?

Nem vagyok viccelődős kedvemben, amikor ezeket a sorokat írom, a téma egyébként is túl komoly ahhoz, hogy mosolyogjunk fölötte. Szerintem nem vetekszik az egykori angol ipari forradalommal (ami sok jót adott az emberiségnek), sőt ellenkezőleg: komoly veszélyt okozhat az egész világnak. Angyal Sándor jegyzete.
Nosztalgia

Nosztalgia

Prózai oka van annak, hogy nálam a riói olimpia lángja csak takaréklángon ég. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne szurkolnék minden versenyzőnknek és ne örülnék minden egyes magyar éremnek vagy pontszerzőhelynek. Tarnavölgyi Gergely jegyzete.
Hagyni!

Hagyni!

Közeledik a szeptember, a politikusok újra felvették vitatémáik közé az oktatást. Arra gondolok ilyenkor, hogy milyen jó volt gyereknek lenni, mert akkor még a tanév közeledtével semmi más nem érdekelt, csak hogy milyenek lesznek az új tanszereim, amikor pedig megkaptam a nyomdaszagú tankönyveimet, kíváncsian lapozgattam végig azokat, és azt mérlegeltem, lesz-e kedvem belőlük tanulni. Hegyi Erika írása.
 
Előző
123456  

Klaudia, a nap szépe

Klaudia egy vidám, színes egyéniség, ami általában az öltözködésén is meglátszik.
tovább »


hirdetés