Jegyzet: Lopakodó

Jegyzet: Lopakodó

Szárnyalunk, szárnyalgatunk (csak az ékezet le ne maradjon az áról!), ami repterünket illeti. Lassan, megfontoltan, ahogyan azt múltbecsülő történelmi hagyományaink itt Debrecenben diktálják. T. Szűcs József jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Megemelt gombakalap

Jegyzet: Megemelt gombakalap

Amikor Madam Mallory (magyar hangja Bánsági Ildikó) ráripakodott Marguerite-re, megfagyott a levegő a Le Saule Pleureur konyhájában. A Michelin csillagos étterem vaskalaposként viselkedő, ámde kifinomult ízlésű tulajdonosa kiszűrte a mérges gombát az ehető vargányák sűrűjéből. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.
tovább »
Nézőpont: Rángógumi

Nézőpont: Rángógumi

Rémisztő tanévszag árad mindenünnen, szezonkezdet, évadnyitás, itt, ott meg amott ugyancsak, minden, ami szép és ragyog, most visszatereltetik valami szuvas, recsegő iskolapadba... Fábián György írása.
tovább »
Jegyzet: A saját tankjaink

Jegyzet: A saját tankjaink

Szeretném hinni, hogy a jelenleginél már nincs lentebb a hazai pártpolitika. De most tényleg! Mert mi is a képlet? Az ellenzék, főleg a szocik és a déká, időnként nagy nehezen előbányásznak valami – szerintük – nagyon fontos témát. Kovács Zsolt jegyzete.
tovább »
Nézőpont: Szűrjük ki a szürcsölőket!

Nézőpont: Szűrjük ki a szürcsölőket!

Emlékszem, hányszor előfordult a suliban, hogy egy-két nagyszájú, magatartásproblémás osztálytársam miatt az egész osztály „szívott”: a lazának induló tanórán bosszúból röpdolgozatot íratott velünk a tanár, vagy éppen a várva várt osztálykirándulást fújta le az utolsó pillanatban. Palicz István írása.
tovább »
Vendégjegyzet: Édes élet?

Vendégjegyzet: Édes élet?

Jeles András A kis Valentino című 1979-es filmjében egy fiú úgy dönt, hogy nem fizeti be a munkáltatója által rábízott pénzt, hanem egy napig élvezi belőle az életet. Taxival jár-kel a városban, étterembe, vidámparkba megy, sőt még a Balatonra is eljut. A film jól tükrözte a hetvenes évek Magyarországának kilátástalanságát, a kitörés lehetetlenségét. Síró Ágnes írása.
tovább »
Nézőpont: Gyémántból hamu...?

Nézőpont: Gyémántból hamu...?

Mondani sem kell, augusztus 11-én eltávozott közülünk a világ egyik legnagyobb nevettetője, az Oscar-díjas híresség, Robin Williams. Az, hogy öngyilkos volt-e, vagy sem, sajnos másodrendű jelen pillanatban, a szomorú valóság, hogy soha többé nem halljuk már a saját szájából a mindenki által ismert Jó reggelt, Vietnam! kiáltást. Sipeki Attila jegyzete.
tovább »
Nézőpont: Álmosdi Múzsák

Nézőpont: Álmosdi Múzsák

Ha jól értem, hogy az álmosdiak május 20. óta társadalmi munkában, álló nap őrizték a díjnyertes kocsijukat díszítő virágok hagymáit, míg azok szárba szökkenve szirmot bontottak, az az én szememben nagyobb tett, mint a karneváli győzelem. Ratalics László írása.
tovább »
Jegyzet: Kisemberek nagy napjai

Jegyzet: Kisemberek nagy napjai

Jó érzés lehet, ha az ember zsebében olyan sok pénz van, hogyha megkíván valamit, gondolkodás nélkül meg tudja venni. A hirtelen nagy pénzhez jutás vágya néha a józan észt is felülírja. Orosz Csaba jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Ha van haza és kenyér....

Jegyzet: Ha van haza és kenyér....

Múltunk, történelmünk úgy alakult, hogy az utóbbi évtizedekben egy napon tartjuk István király és az új kenyér ünnepét. Bár ez utóbbit sokan megkérdőjelezik, arra hivatkozva, hogy nem fűződik hozzá több évszázados népi hagyomány, számomra mégis természetes ez a kettős megemlékezés. M. Magyar László jegyzete.
tovább »
Jegyzet: A mexikói kormány

Jegyzet: A mexikói kormány

Ha a téma nem az utcán hever, netán az utcát már ráaszfaltozták kiszemelt témánkra, nyúljunk bátran egy régi poénhoz. Hisz például a rendszerváltás előtti, mégoly kitűnő (politikai) humoristákat sem szokás manapság poénjaik időtállósága alapján emlegetni. Így akár nemcsak hozzájuk nyúlhatnék, de akár le is nyúlhatnám a szükséges mondatokat tőlük. Aligha érdekelne bárkit is. T. Szűcs József írása.
tovább »
Jegyzet: Vérprofik és a magyar valóság

Jegyzet: Vérprofik és a magyar valóság

Volt szerencsém három világklasszissal interjút készíteni. Adam Malysz (síugrás) és Kraszimir Balakov (labdarúgás) mellett – a Nyíregyházán edzőként dolgozó – Zlatko Saracevic (kézilabda) társaságát hosszabb ideig élvezhettem. Az csak természetes, hogy megtisztelve éreztem magam, hogy ezek az emberek egyáltalán szóba álltak velem. Koncz Tibor jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Késő öröm

Jegyzet: Késő öröm

Az igazság keze, lába, pallosa vagy egyéb testrésze előbb-utóbb minden rászolgálót utolér, mint tudjuk. Vagy nem. Amint azt talán még gyakrabban tapasztaljuk. T. Szűcs József jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Őrület

Jegyzet: Őrület

Egy „villamosos gyilkosság” kellett ahhoz, hogy ismét terítékre kerüljön „a Lipót” (a volt OPNI teljes nevén Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet), illetve a hazai pszichiátriai ellátás ügye. Szalóczi Katalin jegyzete.
tovább »
Nézőpont: Mindennapi kenyerünk

Nézőpont: Mindennapi kenyerünk

Miközben az új kenyér ünnepére (szimbolikusan) idén is összejött a határainkon innenről és túlról a magyarok kenyere, a dolgok jelen állása szerint egyáltalán nem biztos, hogy az év hátralévő napjaira is garantált a magyarok kenyere. Petneházi Attila írása.
tovább »
Jegyzet: Na ki lesz a király?

Jegyzet: Na ki lesz a király?

Nagy-támadás, Kovács-féle védelem. Ezekkel a (szárnyaló képzeletem által kreált) megnyitásokkal hivatalosan is elkezdődött az október tizenkettedikéig tartó, várhatóan vérre menő politikai sakkparti. Mi magyarok hagyományosan jók vagyunk ebben az intellektuális sportágban. Tarnavölgyi Gergely jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Egyesült ál(la)mok

Jegyzet: Egyesült ál(la)mok

Nem is olyan régen volt, hogy Debrecennek (újfent) a történelem kristályosodási pontjában sikerült szerepelnie: inneni kezdeményezésre valósult meg a páneurópai piknik, 1989. augusztus 19-én, amely az európai egység mellett a német újraegyesülés számára is jelentős és emlékezetessé vált dátum. Más lett a világ attól kezdve, sikerült egy kicsit igazítani a csavarokon, és ehhez innen indultak el aznap hajnalban. Fábián György jegyzete.
tovább »
Nézőpont: Életünk kovásza

Nézőpont: Életünk kovásza

A kenyérszelés meghitt pillanata adja a világ tudtára: egy nemzet akkor is egy és oszthatatlan, ha Szent István király és népének országát az utókor képtelen volt megtartani, megbecsülni.  Nyéki Zsolt írása.
tovább »
Jegyzet: Beindult a pofonofon

Jegyzet: Beindult a pofonofon

Bosszantó, ha értel­mes(nek gondolt) emberek nem képesek a nézeteltéréseiket normálisan rendezni. Ez történt a kortárs irodalom egyik – országosan is jelentős – kelyhében, a Tokaji Írótáborban, ahol a főként önéletrajzi ihletésű műveiről elhíresült Kukorelly Endrét egyszerűen kiütötte a novelláival egyelőre csupán halk sikereket elérő Csender Levente. Csáki Alexandra jegyzete.
tovább »
Vendégkommentár: Sportoljunk kánikulában is!

Vendégkommentár: Sportoljunk kánikulában is!

Nyári időszakban a levegő hőmérséklete gyakran meghaladja testünk belső hőmérsékletét, megnehezítve ezzel a hőleadás folyamatát. Ezért különös gondot kell fordítanunk arra, hogy sportolás közben óvjuk szervezetünket a túlzott felmelegedéstől, kiszáradástól, tápanyagvesztéstől. Amennyiben a test hőszabályozó mechanizmusa nem képes megfelelően szabályozni a test hőmérsékletét, izomgörcs, szédülés, hőguta léphet fel. Tóth Judit írása.
tovább »
Nézőpont: Pár sör és néhány sor

Nézőpont: Pár sör és néhány sor

Ha kamaszkorom egyik metalnótájában, A szerelem gyilkosában az AIDS-et úgy írták le, hogy négy betű csak, de megtanít félni, akkor a sörről is leírhatom: három betű csak, de megtanít élni. Tamás Nándor írása.
tovább »
Nézőpont: Végre vége

Nézőpont: Végre vége

Ez nem normális dolog! – jut először is az ember eszébe, amikor egy-egy szombat, vagy vasárnap reggel végig megy bármelyik nagyobb község, város főutcáján, főterén. Mintha nem is emberek tetteinek nyomát látnánk. Dankó Mihály írása.
tovább »
Nézőpont: Valaki figyel

Nézőpont: Valaki figyel

Közérdek, hogy kiderüljön, a magántitkok iránti kíváncsiságnak határt szabtak-e a törvények. Bujdos Attila jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Mattolta a világot

Jegyzet: Mattolta a világot

Polgár Judit nem tett mást, csak amit egész pályafutása alatt: olyat lépett, amire senki sem számított. Száraz Ancsa jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Titkos siker

Jegyzet: Titkos siker

A nap jó híre mindjárt csütörtökön reggel éri az embert: hasít a magyar gazdaság, 3,9 százalékos a második negyedéves GDP-növekedés. Siker, talpraállás, naugye – mondják az unortodoxia hívei és/vagy az optimisták. Átmeneti hatás, időzített fejlesztések, volt honnan nőni – így az ellendrukkerek, és/vagy a pesszimisták. Hosszabb távon fog kiderülni, kinek van igaza. Szőke Tímea jegyzete.
tovább »
Nézőpont: Sterilizálás

Nézőpont: Sterilizálás

Amikor egykori csapata, a Boca Juniors betalált az ellenfél kapujába a 20. század talán legnagyobb játékosa, az isteni Diego – kissé már meghízva - a korlátra felugorva őrjöngve fejezte ki gólörömét. Aki látta ezt a jelenetet, illetve a Maradonáról forgatott Kusturica-filmet az valószínűleg megérezte (ha még nem tudta), miről szól a futball. Égerházi Péter írása.
tovább »
Jegyzet: Ez csípett!

Jegyzet: Ez csípett!

Egy felmérés szerint a magyarok negyede fél órát is hajlandó autózni egy bevásárlóközpontért, ahol kizárólag konfekciószabványú embereknek árusítanak ruhákat, akik csak előre porciózott adagokban képesek a vacsoráról gondolkodni. Szabó Zsolt László jegyzete.
tovább »
Határon innen és túl

Határon innen és túl

Nyaraltunk. Jó volt, pedig nem tengerparton múlattuk az időt. Nem is repültünk. Autóztunk, az ország másik csücskébe, a Hűség Városába. Pontosabban egy ahhoz szinte járásnyira fekvő, kis faluba, ismerősökhöz. Más vidék, más táj, másféle emberek. Sopron gyönyörű, épületeivel, tereivel, parkjaival. Mintha nyugodtabb lenne arrafelé minden, de lehet ezt azért láttam így, mert szabin voltam. Kikapcsolódhattam. Mán László jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Élet: alapok

Jegyzet: Élet: alapok

Szeptemberben indul az Élet Akadémiája. Létjogosultságát lépten-nyomon tetten érem. Tegnap reggel a vonaton egy férfi őszintén restelkedve kétszer kért elnézést tőlem, s ez a gesztus csaknem jobban meglepett, mint az, hogy a fél arcomat végigfésülő öltöny bal ujjának gombsora rázott vissza a valóságba a zakatoló mélázásból. Horváth Borbála jegyzete.
tovább »
Jegyzet:  Várva várt kínok

Jegyzet: Várva várt kínok

Néhány hónappal ezelőtt lehetőségem nyílt arra, hogy megnézzem a Móricz Zsigmond Színház Ez az enyém című előadását még a premier előtt. A ruhatárban beszélgettem, amikor az egyik sarokban felfedeztem egy kis dobozt, amit persze nem hagyhattam szó nélkül. Csáki Alexandra jegyzete.
tovább »
Nézőpont:  Pazarul pazarlók

Nézőpont: Pazarul pazarlók

Naivan azt hittem, hogy a stadionépítési láznál jobban a Krőzust játszani már nem nagyon lehet kicsinyke hazánkban, ahol mindenkiben ott egy tehetségét kibontakoztatni nem tudó focifenomén, de minimum már mesteredzőként vagy játékvezetőként látta meg a napvilágot. Bednárik Mónika írása.
tovább »
Jegyzet: Irgalmatlanok

Jegyzet: Irgalmatlanok

Az ausztrál dzsihádista, Khaled Sharrouf három kisfiát is magával vitte a szíriai polgárháborúba, ahol most éppen egy megölt kormánykatona levágott fejével pózoltatja az egyik, 7 éves gyermekét a világhálón. Ratalics László jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Forró nyár

Jegyzet: Forró nyár

Óvóhely és légi riadó. Amiről mi testközelből szerencsével már csak a történelemkönyvekből tudunk, az régóta napi hír a világ egyik szegletében. Amíg mi pártjainkat ostorozzuk egy-egy döntés miatt, a Földközi-tengernél már annak is örülnének, ha „normális” pártok, nem terroristákkal összefüggésbe hozható szervezetek irányítanának. Barak Beáta jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Lapátolás aranyesőben

Jegyzet: Lapátolás aranyesőben

Tegyünk még rá egy lapáttal! – akár pusztán ennyi is elég lehetne önbizalomnövelés gyanánt, amire izomból érkezik a választás: csak egy pillantást kell vetni a mindenkori éremtáblázatra, ahol aztán méltán időzik el a gúvadó szempár. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.
tovább »
Nézőpont: A van is gond

Nézőpont: A van is gond

Kellemesen meleg volt a tavasz. A májusi fagy a kerten kívül maradt, és a méhek is szorgalmasan dolgoztak. Nem csoda hát, hogy idén roskadoztak, roskadoznak odahaza a gyümölcsfák. Szabó Zsolt László írása.
tovább »
Nézőpont: Szívünkből ered

Nézőpont: Szívünkből ered

Aki a Halak jegyében született, annak kötelező a vizet szeretni. Valóban, nem tudom ezért, de nagyon elkötelezettje vagyok – mint horgász is –, ennek az életető elemnek. S bármelyik közül a legközelebb a Tisza áll a szívemhez. Dankó Mihály írása.
tovább »
Nézőpont: A gettó kísértete

Nézőpont: A gettó kísértete

Ha beleássuk magunkat a miskolci „gettótörténelembe”, azt találjuk, hogy még 1988-ban az akkori miskolci városi tanács megbízást adott egy budapesti tervezőintézetnek, hogy a Sajó partjára, a repülőtér közelébe tervezzen egy sorháztelepet, ahol a belvárosban lakó cigány családokat el lehet helyezni. Szendrei Péter írása.
tovább »
Jegyzet: Vágyódás a suli után

Jegyzet: Vágyódás a suli után

Már jöhetne a szeptember, hogy kezdődhessen az iskola! – sóhajtott fel a minap egy vidéki kis legény. A megdöbbentő kijelentésnek roppant prózai a magyarázata: egész nyáron nem ment sehová, leginkább a ház körüli teendőkbe segített be. M. Magyar László jegyzete.
tovább »
Nézőpont: Nem mű emlékek

Nézőpont: Nem mű emlékek

Kevés olyan nemzet és ország van a világtörténelemben, amelyik nagyobb múlttal és több történelmi emlékkel rendelkezik, mint a magyar. Számtalan uralkodó, csaták, háborúk idegenben és itthon egyaránt, nagy sikerek, súlyos veszteségek tömkelege. Mindig benne voltunk a közepében. Sipeki Attila jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Vírusos

Jegyzet: Vírusos

Igazából a legokosabb közgazdászok sem képesek hiteles magyarázattal szolgálni a mi forintunk gyengülésére vagy erősödésére. Szántó István jegyzete.
tovább »

 
Több hír 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Brigitta, a nap szépe

Brigitta 21 éves nyíregyházi diáklány, több szépségversenyen is dobogós helyezést ért már el.
tovább »

További hírek a SZON - Jegyzet kategóriából
Jegyzet: Lopakodó
Szárnyalunk, szárnyalgatunk (csak az ékezet le ne maradjon az áról!), ami repterünket illeti. Lassan, [...] tovább »
Jegyzet: Megemelt gombakalap
Amikor Madam Mallory (magyar hangja Bánsági Ildikó) ráripakodott Marguerite-re, megfagyott a levegő a Le Saule [...] tovább »
Nézőpont: Rángógumi
Rémisztő tanévszag árad mindenünnen, szezonkezdet, évadnyitás, itt, ott meg amott ugyancsak, minden, ami szép [...] tovább »
Jegyzet: A saját tankjaink
Szeretném hinni, hogy a jelenleginél már nincs lentebb a hazai pártpolitika. De most tényleg! Mert mi is a képlet? [...] tovább »
Nézőpont: Szűrjük ki a szürcsölőket!
Emlékszem, hányszor előfordult a suliban, hogy egy-két nagyszájú, magatartásproblémás osztálytársam miatt az [...] tovább »
Még több kategóriábol »


Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása