Elhúzzák a nótájukat

Elhúzzák a nótájukat

Miért nem inkább lapátot, ásót, kalapácsot, seprűt vagy könyveket adnak a kezükbe? Sokkal olcsóbb és társadalmilag talán jóval hasznosabb is lenne… Bocsásson meg nekem a világ, főként a tiszadobi állami gondozottak, de ez a gondolat villant át az agyamon, amikor a minap több százezer forint értékű hangszerparkkal ajándékozta meg az ének-zene tanulásra fogékony bentlakókat a megyei rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács delegációja. Palicz István írása.
Minden megvan

Minden megvan

Egybevág-e a saját gondolkodásunk a rajtunk kívüli világ ítéletével: ott vagyunk-e Európa kulturális térképén? Bujdos Attila írása.
Csók a falon

Csók a falon

A jövő hétre meghívtam a barátaimat egy szerény szülinapi ünneplésre, és látva a trendeket, rájöttem, ha tökéletes vendéglátó szeretnék lenni, már nem elég a gombás-rukkolás spagetti és Apukám pálinkája: kell valami extra. Arra gondoltam, bérelek festményeket, ez most úgyis nagy divat. Száraz Ancsa jegyzete.
Nem életszerű

Nem életszerű

Az egészséges lokálpatriotizmust leküzdve valljuk be, hogy amit a miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestülete – és nem egyik vagy másik tanár – összeállított az oktatás jelenlegi problémáiról, igazából nem tartalmazott olyan nóvumot, amelyet előtte részben ők, részben kollégáik az ország számos pontján többféle formában már nem jeleztek volna. Pap Gyula jegyzete.
A munka illata

A munka illata

Nem is olyan régen, és nem is egy messzi-messzi galaxisban történt, mikor egy megyebeli cég munkaerő-toborzóján jártam. No nem kell semmi turpisságra gondolni, nem tervezek pályát módosítani, mezei tudósítóként voltam jelen az eseményen, ahol több szempontból is érdekes tapasztalatra tettem szert. Tarnavölgyi Gergely írása.

Atom kontra szén és más

Mintha több sínen „eveznénk” energiakérdésben kontinentális szinten. Az Európai Unió statisztikai szervezete, az Eurostat legfrissebb adatai szerint a közösség országaiban összességében jelentősen megnőtt a megújuló energiaforrások használata. Olyan ország is van, amely szükségletének több mint felét vízből, szélből vagy a napból nyeri. Van is egy célkitűzés, amely azt írja elő, hogy 2020-ra mindenhol el kellene érni a 20 százalékot. Megjegyzendő, hogy a magyar célelőirányzat az évtized végére mindössze 13 százalék. Szaniszló Bálint jegyzete.
Mi baj lehet, és ráadásul jól is tejel…

Mi baj lehet, és ráadásul jól is tejel…

Ha még egyszer születnék, tuti addig talpalnék, helyezkednék, minden fondorlatot bevetnék, hogy tanácsadó legyek. Olyan elegánsan, uram bocsá’ titokzatosan hangzik, nem mellesleg pedig rendszerint igen jól tejel. Koncz Tibor jegyzete.

Mesébe illő

Az internet térhódítása révén manapság bárki bármit megtehet. Egy telefonos applikáció révén most például a pilótáknak adtak lehetőséget arra, hogy névtelenül bevallják: mik történtek már velük repülés közben. Sokan éltek a lehetőséggel, soraik pedig a világhálón keringenek. Aki ült már valamelyik járaton, és szót válthatott a kapitánnyal, vagy az első tiszttel, tisztában van azzal, hogy tőlük függ a mögöttük ülő százak élete. Fülkéjük misztikus, zárt világot rejt. Manapság az utasokat már nem engedik be oda, hiszen él a jelszó: biztonság mindenek előtt. Kolodzey Tamás jegyzete.
Has: alkoss, gyarapíts!

Has: alkoss, gyarapíts!

Hófehérke és a hét fő. Vidám kedd-éj. Dobszerda. Szerelemcsütörtök. Szita-szita péntek. Szombat: hej! A vasárnap vásárnap – ha éppen kinyitnak. Minden egyes napnak van varázsa, amennyiben azzá tesszük. Ez évben először a soros csütörtökre aggatják a kulináris jelzőt a torkos vendégek kielégítésére. Közalkalmazotti, diák- és nyugdíjaskedvezmény nélkül is féláron falatozhat az emberfia. Ladányi Tóth Lajos írása.
Házasság, gyerekek

Házasság, gyerekek

Lehet örülni, lehet a családpolitikát dicsérni, önmagát fényezni a kormánynak, mert négy éve töretlenül emelkedik a házasságkötések száma. Ennek az emelkedésnek leginkább pénzügyi oka van. Mert aki nem él házasságban, az csak nézhet körbe, ha támogatásról, kedvezményről van szó. Kovács Zsolt jegyzete.
Szállnának rendelkezésünkre

Szállnának rendelkezésünkre

Lockheed Electra, Caravelle, Bristol Britannia, s persze a Tu-104-es. Gyermekkorom legendás repülőgéptípusai, amelyeket nem győztünk órákig csodálni a régi Ferihegy kilátóteraszáról. T. Szűcs József jegyzete.
Szárnyra kelt szemek

Szárnyra kelt szemek

Nemrég több portálon is közzétették, hogy hadra fogható állapotban van, s bevetésre kész a Nemzeti Adó- és Vámhivatal új drónja. Húszmillióért vásárolták, s a cigarettacsempészek ellen kívánják bevetni. A hivatal bűnügyi szóvivője az eszköz beszerzését többek között azzal indokolta, hogy lépést kell tartani a szervezett bűnözői körökkel, akik már maguk is rendelkeznek ilyen kütyükkel. Matyasovszki József jegyzete.

Rácsrádió

Úgy érzem magam, mint egy filmben, – ami Woody Allen, Benny Hill és Tibi atya egy csendes sörözésének következményeként jött a világra – amikor hallom, hogy a (nem annyira határtalan) éterben felcsendül Csiki Csikánó és Kazinczy Pierre hangja, miközben felkonferálják a telepi rapzenei válogatást. Horváth Borbála jegyzet.
Kutyák, őzek és a vörös halál

Kutyák, őzek és a vörös halál

Mit érdemel az a bűnös…? Nem, sajnos ez nem az óvodáskorból megmaradt kedves kis játék kérdése, és nem parányi tenyerekben szorított apró zálog kiváltása a tét. Ez már a felnőttek korántsem kedves és tiszta „játéka” – mert mit érdemel az a bűnös, aki agyonver egy játszótérre tévedt őzet, vigyorogva üt agyon egy kiskutyát, vagy például üzemeltet felelőtlenül egy veszélyes zagytározót, amelyből a kiömlő ár falvakat söpör el, s tíz embert öl meg? Nyéki Zsolt írása.
Szív

Szív

Nem tudom nem észrevenni, mert mint ahogy a karácsonyra, szilveszterre vagy éppen valamelyik hosszú hétvégére, állítólag erre is készülni kell, sőt készülnek. A mai világban már egyáltalán nem meglepő, hogy árukapcsolás is van vele kapcsolatban, mert megünneplik szerte a földrészeken. A legbiztosabb jele a közeledésének, hogy egyre több (piros) szív látható ilyentájt az arra is szakosodott kirakatokban. Pásztor Attila jegyzete.
Akarod-e?

Akarod-e?

Előrebocsátom: senkit sem akarok lebeszélni arról, hogy egy szép napon anyakönyvvezető előtt mondja ki a boldogító igent a választottjának, csak éppen nehezen tudok érveket sorakoztatni mellette. Mármint észérveket, amelyek természetesen elhalkulnak a szerelmes szívdobbanások zakatolása és a bibliai illemkódex parancsai mellett. Palicz István jegyzete.

Feladat

Matematikai szövegértős feladatajánlat 2016-ban középiskolába felvételizők számára. Bánhegyi Gábor jegyzete.

Tanítani is engedd!

A tanárok a gyerekekkel való foglalkozásra, a nevelésre és az oktatásra tettek fogadalmat. Rajtuk múlik a tehetséggondozás, s az is, hogy észreveszik-e a tehetséget. Barak Beáta írása.
Magyar, torra fel!

Magyar, torra fel!

A disznótor immáron nemzetközi diplomáciai vizekre evezett. Kiss László jegyzete.
Vezéráldozat

Vezéráldozat

Nem emlékszem egyetlen olyan mondatra, javaslatra vagy követelésre, amelyben a demonstráló pedagógusok az államtitkár menesztését követelték volna. Senki sem gondolta azt, ezzel egy csapásra megoldódna minden gond, és a felnövekvő generáció oktatása, nevelése már normális keretek között haladhatna tovább. Bednárik Mónika jegyzete.
Osztály, vigyázz

Osztály, vigyázz

A hatalomnak, a mindenkorinak, időnként marha fontos lesz a véleménynyilvánítás szabadsága. Hagyják, hadd berzenkedjen a nép, mert láttatni kell kifelé: lám, nálunk ilyen is van, kérem. Így meg úgy, tenyerükön hordozzák a másik táborba tartozó gondolkodókat is, bezzeg az előzőek! Miközben mi van? A pedagógus fél megírni egy véleménycikket. Tök semleges témákban is. S büszkén melldönget a kurzus: véleménynyilvánítási szabadság van. Fábián György jegyzete.

Áttörést akarnak

A mai oktatási rendszer nem állampolgárokat, hanem alattvalókat akar nevelni. Nincs más cél, mint a jól irányítható, arctalan tömeg kialakítása – vélekedik Vekerdy Tamás. Az oktatás körül folyó – nem ma kezdődött – vitában jól nyomon követhető egy széles tömegbázissal rendelkező szakma és az ezt moderálni igyekvő államgépezet érdek­ütközése. Az egyik küldetésének tekinti az ifjúság nevelését, a másik eszköznek a szavazóbázis utánpótlására. Pap Gyula jegyzete.

Oktatásról profánul

Semmilyen szakmai vitába nem bocsátkoznék, holott hét éven át ettem a pedagógusok olykor keserű kenyerét. Annyiszor meg akarták már reformálni az oktatást (ha valaki nem tudná, évtizedek óta megy a próbálkozás), de valamiért mégsem sikerül. Mármint az eredmény nem látszik, vagy nem is kellene? Égerházi Péter jegyzete.

Virágzó ködösítés

Elnézést az illetlen hasonlatért, amit itt az írás rajtvonalánál használok. Egyik korábbi főszerkesztőm, aki Pestről települt a Nyírségbe, kis híján a haját tépte, amikor valamelyik kéziratban meglátta a „betartani” szót. – Betartani legfeljebb Dalnoki szokott a pályán – mondta emelt hangon, hozzátéve, hogy tervet, adott szót, ígéretet nem betartani, hanem megtartani, teljesíteni lehet. Angyal Sándor jegyzete.
Közelebb a tűzhöz

Közelebb a tűzhöz

Mint valami hatalmas szenzációt, úgy adta hírül szombaton a média világa, hogy távozik a posztjáról Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár. A mostani menesztés helyett sokkal nagyobb szenzációként kellett volna tálalni azt az esetet, amikor 2014-ben átvette az államtitkári stafétabotot, hiszen egy olyan személy lett a köznevelés kulcsfigurája, aki lehet, hogy főiskolai oktatóként és családi szakjogászként kiváló volt a maga területén, csakhogy a kinevezésekor nem volt semmiféle iskolavezetési vagy oktatásszervezési tapasztalata. M. Magyar László jegyzete.
Körte? Alma..!

Körte? Alma..!

Réges-régen reppent fel az aszfaltról a városi folklór gyöngyszínű felhői közé az a történet, amely olyan tipikusnak, s olyan időtállónak bizonyult, hogy egyenesen megelőzte korát. Úgyhogy nagyjából mostanra jött el az ideje, hogy megidézzük... T. Szűcs József jegyzete.
Görbül, görbült, görbülni fog

Görbül, görbült, görbülni fog

Görbül, kunkorodik, gyűrődik, görcsbe rándul, összekuszálódik, hajlik, húzódik, gabalyodik. S hiába minden erőfeszítésem, hogy valamiképpen egyenesbe hozzam az ügye(me)t. T. Szűcs József jegyzete.
A Fogadóóra margójára

A Fogadóóra margójára

A Miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelében megfogalmazott oktatásügyi problémák 2015. november végén süket fülekre találtak. Pedig ott a segélykiáltás: „az oktatás végveszélyben”! A 2016. január elején érkező válasz végtelenül cinikus: a pedagógusok törődjenek a tanítással, és ne foglalkozzanak az irányítással, mert nem az a dolguk. Csabalik Zsuzsanna írása.
Epilógus

Epilógus

Leginkább a mozdulat bája simul hozzá a vasárnapi esték élményéhez. Vajk még amolyan István előtti lendülettel tárja szét a karját, s üdvözült őszinteséggel kiáltja világgá: Magyarország, szeretlek! Boda István írása.
Válasz nincs

Válasz nincs

Amikor azt halljuk, hogy egy drog és/vagy alkoholmámorban a józan eszét teljesen elveszítő, azaz beszámíthatatlan felnőtt a vita hevében megszúrja, netán meg is öli a saját édesanyját, nagyon megdöbbenünk. Kenyeres Ilona írása.
Csak

Csak

A Hermanból világosan elmagyarázták, mi a baj, és erre nem válasz, hogy talán majd lesz pénz krétára. Bujdos Attila írása.
Hazai díjözön a Saul fiának

Hazai díjözön a Saul fiának

Január 29-én az elmúlt év kimagasló filmművészeti alkotásait díjazta a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya. A több mint fél évszázados hagyományra visszatekintő díjkiosztó hosszú évtizedekig a Magyar Filmszemle nyitóakkordja volt. Az előző év díjazottjai után, szokás szerint, megkezdődött a magyar filmes mustra, ahol már látni lehetett a következő év kiválóságait. Váró Kata Anna írása.
Nem lesz kire költeni

Nem lesz kire költeni

Csak beteg ne legyen az ember! – hallani szinte állandóan ezt az örök igazságot. Dankó Mihály írása.
Pénznyelő tizenegy

Pénznyelő tizenegy

Nincs viccesebb széles e világon a magyar vezetői engedélynél. A bugyirózsaszín kis plasztik sokaknak okozott már kellemetlenséget. Nem arra célzok, amikor közúti ellenőrzésnél derül ki, hogy otthon maradt a komódon. Nagyobb baj, ha nálunk van, csak miközben annak tudatában lobogtatjuk, hogy érvényes, valójában már régen nem az. Matyasovszki József jegyzete.

Troll

A troll misztikus, félelmetes lény. A skandináv mitológiában antropomorf szereplő, ám az irodalomban nagyon sok helyen jelenik meg különböző formákban és szerepekben. Ilyen lehet a gonosz, undorító orkszerű kép vagy a primitív, de emberszerű elképzelés, amely szerint ezek a vad lények földalatti barlangokban és hasonló helyeken élnek – írja a Wikipédia. A köznyelvbe is beszivárgó, az interneten „termett” troll kifejezés bár csúfságában hajaz a fentire, mégis inkább a zavart okozó, egy közösséget, párbeszédet bomlasztó viselkedésmódra használják. Pap Gyula jegyzete.

Megtévedt tanerők

A (patás) Soros György által támogatott civilek állnak a pedagógusokat utcára hívó körök mögött – állítja a pestisracok.hu, és az (évi 80 milliárdnyi adónkból fenntartott) MTVA boldogan átveszi a hírt; Hollik István kereszténydemokrata képviselő pedig úgy véli, „a bukott baloldal” elégedetlenséget szít a pedagógusok között. Szőke Tímea írása.
Kilopják a szemüket

Kilopják a szemüket

Miközben az országban masszívan tartja magát egy tévhit, miszerint az erdő mindenkié, az a helyzet, hogy a magyar erdők negyvenhárom százaléka magántulajdonban van. De valójában mindegy is, hogy állami vagy privát rengetegről beszélünk, „kilopni a tulajdonos szemét” egyikben se illik. Petneházi Attila jegyzete.
Közmunka forevör?

Közmunka forevör?

Na, tessék. Itt van ez a hazai közmunkaprogram. Jelen formáját 2010-ben álmodta meg a magyar kormány. Születését egyes források Mária Terézia, így a hazai folyószabályozások idejére datálják.
Hermanos vagyok

Hermanos vagyok

Egy fotó. Két régi épület, közte egy fedett átjáró, a háttérben egy pingpongasztal. Amint megláttam, tudtam, ez a régi Herman épülete. Kellemes emlékek rohantak meg: az óriás gesztenyefa alatt ülünk a nagyszünetben, vagy éppen lyukasórán megváltjuk a világot, miközben a már érett gesztenyék potyognak ránk, a fejünkre koppintva. Szántó Rita jegyzete.
Mustrára készülve

Mustrára készülve

– Tudjuk, hogy egy gyengécske csoportból jutottunk a kibővített kontinensbajnoki mezőnybe, ám nyáron szeretnénk megmutatni, hogy ez nem a véletlen volt. Tartozunk annyival a lelkes szurkolóinknak, hogy odatesszük majd magunkat, és remélhetőleg ősztől a hazai bajnokikra is sokkal többen lesznek majd kíváncsiak! Ráadásul nemzeti színekben egyébként is utolsó leheletünkig kell majd küzdenünk a francia gyepen! Akár ezt is nyilatkozhatná egy aranylábúnk, aki minden bizonnyal ott lesz a franciaországi foci-Európa-bajnokságra kijutott magyar válogatottban. Mán László jegyzete.
 
Előző
123456  

Fanni, a nap szépe

Fanni nyíregyházi középiskolás, számos fotózáson vett már részt, így magabiztosan készült a nap szépe fotózásra is.
tovább »


hirdetés