Rokkant zsuga

Rokkant zsuga

Éjjel szép nagy pelyhekben hullt a hó, olykor szakadhatott is, mert reggelre több mint tizenöt centi vastagságú fehérség borította az utakat, tereket. Töprengtünk is, merjünk-e kimenni a piacra, vállalva az elakadás kockázatát. Aztán csoda történt: nemcsak a keskenyebb mellékutcánkon, de a piaci parkírozókban is elhaladt a hótoló kora reggel. Angyal Sándor jegyzete.
Lesz holnap?

Lesz holnap?

Péntek éjszaka értelmét vesztették a „majd, később, egyszer, holnap” szavak. A felfoghatatlan, 16 magyar áldozatot követelő olaszországi buszbaleset képeit látva a részvét és a döbbenet mindent felülír. Nincs szó, ami a szülőknek vigaszt jelenthet és a soha nem múló fájdalmukat, veszteségüket enyhítheti. Nincs mondat, ami a tragédiát túlélők átélt félelmét, társaik halálát feldolgozhatóvá teszi. Bednárik Mónika jegyzete.
Lángoló kerekeken

Lángoló kerekeken

Miközben a veronai buszbaleset miatt az egész ország gyomra görcsbe rándult, eszembe jutott egy régi buszos kalandom. A főiskola, ahová jártam, kirándulást szervezett Bécsbe. A régi buszon csak a fővárosig volt gondtalan az utazás. A Budai Várból lefelé jövet égett szag csapta meg az orrunkat. Aztán az M1-es autópályára érve a bal hátsó kerék füstölni kezdett. Orosz Csaba jegyzete.

Meglehet, valami változni fog

Van ennek értelme? – mondja egyik ismerősöm, arra célozva hogy most szigorú műszaki, közlekedési vizsgálat követi a tragikus buszbalesetet, kiderítendő, pontosan mi történt. A kérdés keserűsége pontosan érthető, hiszen nem hozza vissza semmilyen nyomozás az elvesztett fiatal életeket. Kiss László írása.

Együtt a gyászban

Szombat este több százan gyűltek össze a Szinyei Gimnázium előtt Budapesten, hogy csendben, gyertyagyújtással emlékezzenek az olaszországi autóbusz-baleset áldozataira és túlélőire. Pap Gyula írása.
Szócsaták a területekért

Szócsaták a területekért

Megy a harc a színfalak mögött a vadászterületek megszerzéséért, pontosabban a vadászati jog elnyeréséért megyénk vadásztársaságai között. Ezen nincs mit csodálkozni, ugyanis a tét nem kicsi: akik elnyerik most a földtulajdonosok kegyét, akik megkapják a gazdáktól a vadászat jogát, azok húsz évre köthetik meg a szerződést. Éppen ezért egyre élesebb ez a küzdelem. M. Magyar László jegyzete.
Hólapát és mélyedés

Hólapát és mélyedés

Ahogy az ország, úgy a Facebook is hóba borult az elmúlt napokban. Mindenki igyekezett megosztani havas élményét, vagy egyszerűen csak jelezte – gondolom azoknak, akiknek nincs ablakuk –, hogy esik a hó. Szántó Rita írása.
Szavaztunk

Szavaztunk

Minden voksolás tartalmaz szubjektív elemeket. Most csapatokat is össze kellett vetnünk, és jól tudom, hogy a labdarúgás és a kajak-kenu közé nem lehet egyenlő­ségjelet tenni. Előbbi itthon mindent visz, az utóbbi műfaj viszont mindig tarol, ha mi, magyarok a rajtvonal mögé állunk. Kolodzey Tamás írása.
Tolják és marják

Tolják és marják

Bevallom, nem értek a hókotrók, hómarók, hótolók működéséhez. Nem is kell persze, de gondolom, ezen szép, nagy és nemes szerkezetek viszont alig várták már az elmúlt hétvégét, hogy megmutassák tudásukat és önön nagyszerűségüket. Aztán eljött a szombat, és nem látták őket a népek. Ezt írták és fotózták vicceket gyártva, hofizva úton-útfélen. Juhász-Léhi István írása.
Az érintés világában

Az érintés világában

Nem tudom, megfigyelték-e, de sokszor nem csak az egyszerű és okszerű vandálkodás elleni védelem az, hogy a kiállítótermekben igyekszenek távol tartani a látogatókat amennyire csak lehet a műalkotásoktól. Elemi, emberi vágy ugyanis, hogy megfogjunk, megérintsünk valamit, ami nem egy szokványos tárgy a környezetünkben, hanem lelkünk belső emelentyűire ható alkotás. Kiss László írása.
Létünk függ ettől

Létünk függ ettől

Nyakánál kigombolt szürke ingben volt. Homlokán a megszokott szemüveg. Kezében toll. Jókedvű mosollyal állt mellettem egy közös polaroid kép erejéig, miután dedikálta legújabb könyvét. Megfontolt derű sugárzott arcáról és a ráncok, barázdák apró rezdüléseiből, tekintete villanásaiból jól látható volt, hogy épp új könyvén dolgozik, és ha akarna sem tudna egykönnyen kilépni a betűk és szavak mágikus univerzumából. Pallai Károly Sándor írása.
Jég, csend s pici halál

Jég, csend s pici halál

Zord tél van, s a világ magát civilizáltnak mondó fele – legalábbis ahol ezzel a ténnyel az utóbbi években ritkábban kellett szembesülni – döbbenettel szemléli a fagyos világot. Annyiszor emlegettük már a globálist felmelegedést s rendezkedtünk be rá, hogy mint derült égből villámcsapás, úgy ért bennünket bak havának szigora. Matyasovszki József írása.
Tovább

Tovább

Hetek óta mint egy közepes dél-amerikai sorozatban, ahol az igazi feszültség ritkán tapintható, a cselekmény öt epizóddal későbbig kiszámítható, de legalább szép tájakon játszódik, valahogy úgy alakul az életem. Zajlik napról napra tovább, vagy legalábbis úgy érzem. Pásztor Attila írása.

Majd a vihar után

A tengerentúli író és marketingszakértő Simon Sinek szerint az emberek nem azt imádják Trumpban, aki, hanem azt szeretik benne, ami nem. Ratalics László írása.
Szabad a csok!

Szabad a csok!

Úgy tűnik, újra divatba jön a házasságkötés hazánkban. A statisztikák tanúsága szerint a boldogító igent kimondó párok száma a kilencvenes évek eleje óta évről évre csökkent, a 2010-es mélypontot viszont máig tartó, lassú emelkedés követte. A tempó – a nemzetközi helyzethez hasonlóan – egyre fokozódik, s ebben vitathatatlanul szerepe van a politikai „nyomásgyakorlásnak”: gondoljunk csak a kormánydöntések nyomán született családi kedvezményekre, támogatásokra, példának okáért az egyre „édesebb” csok-ra. Palicz István írása.
Panelközi koripálya

Panelközi koripálya

A pingvinek országa lettünk. Nem, nem szaporodtak el az egzotikus madarak hazánkban, mi magunk változtunk totyogó szárnyasokká. Csáki Alexandra jegyzete. 1

Tartás

A mostani kormányzás lényege a kultúra. A szakminiszter A kultúra mint megtartó erő című konferencián mondta ezt, egyben ki is bontva a gondolatot: kormányzásuk célja, hogy „a kultúra lelki, szellemi tartássá álljon össze – ezt segítik a materiális eredmények, amelyek aztán szemléletváltáshoz is vezetnek”. Bujdos Attila írása.

Megtalálták

Az MSZP megtalálta azt a jelöltet, akit kormányfőnek jelölnének egy majdani sikeres választás után. Bánhegyi Gábor írása.
Védőszuri

Védőszuri

Védőoltás, védőital, védőmellény, védőszemüveg… védőszent. Ha már ez utóbbiban bízhatunk csupán, mondhatjuk: kilátásaink a minimálisra csökkentek, nem túl rózsásak. Persze, sose szabad feladni, mert aki feladja, az belenyugszik. Aki belenyugszik, az már legfeljebb a kuruzslókban, csodadoktorokban, sámánokban bízhat, és nem az orvostudományban. Györke László írása.

Hármaska

Az oktatásért felelős minisztérium megkérdezte az emberektől, milyen osztályzatot adnának a magyar közoktatásnak. Hegyi Erika jegyzete.
Fake-ália

Fake-ália

December óta közéleti viták tárgyát képezi Németországban a felvetés, miszerint ki kellene szűrni a közösségi média folyamából az álhíreket. Az azóta elfogadott javaslat értelmében így szabnának gátat a valótlan tartalmú hírek terjedésének. Szabó Zsolt László jegyzete.
Válaszféle Kevinnek

Válaszféle Kevinnek

„Én, Donald Trump ünnepélyesen esküszöm, hogy az Egyesült Államok elnökének tisztét híven gyakorolom, és legjobb képességeim szerint fenntartom, óvom és megvédem az Egyesült Államok alkotmányát. Isten engem úgy segéljen!” Bodnár Tibor jegyzete.

Csak úgy járna a pénz

Finnországban azzal érveltek a feltétel nélküli alapjövedelem (egyelőre csupán társadalmi kísérletnek szánt) januári bevezetésekor, hogy ha valaki a jövőben nem dolgozik, azt nem problémának, hanem vívmánynak kellene tekinteni. Mielőtt még bárki azzal vádolná északi rokonainkat, hogy „eszement egy népség”, érdemes rávilágítani, hogy ezek a derék finnek konkrétan mire is utaltak. Nos, ők már azokra az időkre készülnek, amikorra (úgy húsz év múlva) a ma ismert munkahelyek akár harmada, negyede is megszűnhet a nyugati világban a robotok térhódítása miatt. Petneházi Attila írása.
Metró­háború

Metró­háború

A szocialisták tüntetni készülnek, a Fidesz csalással vádol, mindezt az ominózus 3-as és 4-es metró felújítása, illetve ennek elhúzódása miatt teszik. Valahol hű tükre ez nemcsak a magyar politikai, de a mindennapi életnek is. Dankó Mihály jegyzete.
A sötétség határa

A sötétség határa

Jó a humora az adásszerkesztőnek – gondoltam reggel, miután átolvastam a napi híreket. Ugyanis aznapra virradóra adták a brit–amerikai filmet, amelyben Mel Gibson mint Thomas Craven veterán nyomozó próbálja megfejteni lánya meggyilkolásának okait. Barak Beáta jegyzete.
Díj és méltóság

Díj és méltóság

Ki kérne olyan szívességből, amelyért egyszer, valamikor kamatostul nyújtják be a számlát? Vagy egyszerűen csak kellemetlen lesz, mondjuk, mert a jótevő úgy gondolja: történjen bármi, egy életre szóló támogatást, alázatot szerzett cserébe? Erre a helyzetre vannak klasszikusok… Nyéki Zsolt jegyzete.
Ha havazik az Egyenlítő mentén

Ha havazik az Egyenlítő mentén

Kis ország vagyunk sztrádákkal, járdákkal, nehezen járható, úttalan utakkal. A hazai úthálózat, a maga több mint 200 ezer kilométerével ötször körbeérné a Földet az Egyenlítő mentén, minden hatodik kilométerért pedig a Magyar Közút felel. Szélesítik, aszfaltozzák, hóeséskor takarítják – takarítják? Száraz Ancsa írása.

Olimpiát a népnek?

Csütörtöktől elkezdi az aláírásgyűjtést a 2024-es budapesti olimpia megrendezése ellen a Momentum Mozgalom, értesült az Index. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a NOlimpia elnevezésű kampánnyal nemcsak a sportesemény megtartását akarják ellehetetleníteni, hanem az Orbán-rendszert is kritizálnák. Orosz Csaba jegyzete.
Hápország

Hápország

Csodálatos látványt nyújt a jégpáncélba bújt Balatonon a különleges kacsaúsztató. A fagyos hangulatot kifejezetten felmelegíti a természeti remekmű: a tőkés réce raj tettre kész tagjai a szent célért folyamatosan körbe úszkálták a szabad vizet, mellyel tartósították a léket. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.
Szeresd a jeget, a telet!

Szeresd a jeget, a telet!

Csodálom a telet, mert a „természete” olyan dolgokra képes, mint amilyenre egyetlen más évszak sem. Havazás, vacogtató hideg, tükörjég, zúzmara, hóvihar, fehérség, tisztaság, megismételhetetlen formák, fényjátékok… Kovács Zsolt írása.
 
Előző
123456  


hirdetés