Hibázni (is) tudni kell

Hibázni (is) tudni kell

Nem a várt szintet hozta válogatottunk a női kézilabda Európa-bajnokságon hétfő este, a mieink szempontjából nyitómérkőzésnek számító Magyarország–Csehország derbit 27–22-re elveszítettük, vagyis a rajt pocsékul sikerült. A lányaink idegesen és szétesősen játszottak, az esélytelenebbnek tartott csehek pedig köszönték szépen és behúzták a meccset. Tamás Nándor írása.
Ez itt két világ

Ez itt két világ

Nehéz helyzetben mutatkozik meg, ki milyen ember és ki mennyit ér. Hasonló próbatételt élnek meg zord időkben országok és szervezetek, olyan nagy közösségek is, mint az Európai Unió. A vén Európa keresztes lovagok idejét idéző válságot él át, de úgy tűnik: a történelméből rosszul tanulta meg a leckét. Nyéki Zsolt jegyzete.

Az igazi csoda

A Mikulás mindent lát, mert van egy mindent látó szemüvege. Ezért tudja azt is, hogy melyik gyerek volt jó vagy rossz, melyiknek mi a jele az óvodában, és azt is könnyedén kitalálja, hogy mit tegyen a kiscsizmákba. Ezt magyarázta nekem a napokban egy pici fiú. Szántó Rita írása.

Törésvonal

Európában kialakultak a törésvonalak: ki ennek a színezetnek drukkol, ki a másiknak. A választások előtt és után mindenki hallatja a hangját, a közvélemény-kutatókra azonban már egyre kevesebben építenek. Kolodzey Tamás írása.

Elmentek mellettünk

Sportos érdeklődésű lévén nekem a futball jutott eszembe a hírről: romlott a magyar diákok teljesítménye az utóbbi években, a szövegértés és a természettudományok területén… Égerházi Péter jegyzete.
Kék a padka, arcom csupa derű

Kék a padka, arcom csupa derű

Elsősorban a forgalomszabályozással indokolják a fizetőparkolók létét a nagyobb városok központjában. A módszer – nálam legalábbis – beválik. Közel húszéves a jogosítványom, ennek ellenére egy kezemen meg tudnám számolni, hányszor fizettem a parkolásért. Azok táborát erősítem, akik ezért a „szolgáltatásért” nem hajlandóak fizetni, inkább egy közeli vagy nem annyira távoli mellékutcában, de leggyakrabban otthon hagyják a kocsit. Hoványi Péter írása.
Hétköznapi mumusok

Hétköznapi mumusok

Én azt hittem, hogy a függőség csak lustaság, kényelem, beleragadás egy szokásba; sőt tiszteletlenség a másikkal szemben, ha nem tudok (akarok) változtatni a rossz (a családot romba döntő) szokáson. Barak Beáta írása.
Teli zsák

Teli zsák

Aki jó gyerek volt, ma reggel csak nehezen tudta betuszkolni a lábát a cipőjébe, hiszen tele volt finomságokkal. A Mikulás egész évben csak egy napot dolgozik, akkor viszont van baja bőven! Nem jut mindenkinek piros alma, mogyoró, ráadásul több tonnányi virgácsot kell cipelnie. Száraz Ancsa jegyzete.

Bérben az igazság?

Azért a társadalomban él egy nem kicsi nosztalgia a Kádár-éra iránt, amikor az üzletek polcain lényegében bármihez nyúltunk, az támogatott volt. Mégpedig a gondoskodó, atyáskodó állam jóvoltából, és mint azt később megtudtuk, hitelekből. Ez utóbbi tényről azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni a „bezzeg akkor…” múltidézésünk közepette. Kovács Zsolt jegyzete.

Magyarország legdrágább háza

Ha valahol, akkor megyénkben, szűkebb hazánkban bizony jól jön, hogy a miniszterelnök minden nyugdíjasnak tízezer forintos Erzsébet-utalványt juttat karácsonyra vagy a két ünnep között, hiszen mint köztudott, ezen az országrészen a béka legalján is jóval alul van a kereset, messze utolsók vagyunk a többi országrészhez képest. Ha ehhez hozzávesszük, hogy 0,9 helyett 1,6 százalék lesz jövőre a nyugdíjemelés, szinte már szóhoz is alig jutunk ezekért a kegyekért. Angyal Sándor jegyzete.
Bölcsesség­generátor

Bölcsesség­generátor

„A legbensőbb én pillanatnyi szabadsága pufók angyalok játékszere.” „Az élet gyémántporos könnye kristályos sebeket téphet fel.” Hát nem gyönyörűek a fenti sorok? Szinte érzem, ahogy rózsaszín tütüvé változik a lelkem. Kár, hogy a két „idézet” nem létezik, csupán egy internetes bölcsességgenerátor találomra kisorsolt szavait olvashatjuk. Csáki Alexandra jegyzete.
Szétesőben

Szétesőben

Az a világ, amit ismerünk, szétesőben van, mondja az énekes, aki több korosztály figyelmét élvezi, talán nem véletlenül: az ember értékeli, ha a saját hangulataira döbben rá valamiben, nevet kap végre egy érzése, amire neki talán nem lett volna annyira pontos szava addig, mint ennek az énekesnek. Vagy semmilyen szava sem lett volna rá, csak gyötörte volna esetleg, nevezetlenül. Alakot ölt a világhoz való vad és idegen viszony. Ezt teszi a művészet. Bujdos Attila írása.
Segíts, hogy egyedül csinálhassam!

Segíts, hogy egyedül csinálhassam!

Az 1986-os év meghatározó volt pályafutásom során: ekkor találkoztam először sérült gyermekekkel. Nevelésüket integrált körülmények között valósítottuk meg. Először mozgássérült, majd tanulásban, beszédben, látásban akadályozott és egyéb különleges fejlődésű gyermekek kerültek az intézményünkbe. Ezt az időszakot végigkísérte az elméleti képzés, a tanultak gyakorlati alkalmazása. Kiss Józsefné írása.
Only You

Only You

Te, te, te, te vagy az igazi. Mi több, szinte az egyetlen. Mármint megszólításként. Nemcsak a családban vagy a munkahelyen, de média, s ezen belül a hirdetések világában szinte majdnem ugyanolyan gyakorisággal. T. Szűcs József írása.
Amikor…

Amikor…

Tiszta vicc egyébként, hogy már az én koromban és körömben is – ha nagy ritkán összefutunk a cimbikkel, rokonokkal – sok beszélgetés így kezdődik: „Emlékszel amikor…” És jönnek a sokszor már biztosan elhangzott, de sosem egyforma, megszépült, illetve felturbózott történetek, bográcsozásról, vianos estékről, Diósgyőr-meccsekről, kirándulásokról, Tankcsapda-koncertekről és mindenről, ami legalább egyszer velünk történt. Pásztor Attila írása.
Mitől jó?

Mitől jó?

Megjelent a legfrissebb egyetemi-főiskolai rangsor, ami semmi meglepetést nem okozott. Most is, mint minden évben, az első helyeken a nagy, fővárosi egyetemek és a vidéki tudományegyetemek. Hegyi Erika jegyzete.
Vízválasztó Világkonferencia

Vízválasztó Világkonferencia

Tulajdonképpen már a megválasztásakor akartam erről írni a köztársaság elnökének, de úgy tűnik, most jött el az ideje. Megtalálta kibontakozása útját: a vízbe vetette magát! Közelebbről: annyira közel ment a világ vízgondjaihoz, hogy már attól tartok, beleveszik – ha nem tud úszni! Réti János írása.

A tanulás mindennél többet jelent nekik

Fogyatékosokkal foglalkozni intenzív személyiségfejlesztő tevékenység. Ha az ember elmerül a világukban, rádöbben: bármelyikünk bármelyik pillanatban kerülhet abba a helyzetbe, hogy többé nem tud teljes életet élni. Még sok idővel az esemény után is az jár a fejében: miért? Rosszul viselkedtem? Nem voltam elég jó ember? Demeterné Fekete Marianna írása.
Adventek

Adventek

Csingilingi, bim-bam, hálaének, ünnepvárás, gyertyagyújtás, megy a tömeg, mindenki úgy, mintha ő lenne az egyedüli közlekedő a bazársor melletti szűk helyen, ahol még a villamosoknak is utat kell biztosítani, aztán ha valaki jól megtaszít, még neki áll feljebb, nyomul gyerekkocsival, ernyővel, ha nem húzod le a fejed, majd’ lenyakaz vele, mert nem néz se jobbra, se balra, előre meg főleg nem, közben figyelsz a villamosokra, igaz, ők is figyelnek rád, még csengetnek is, ha túl közel – netán éppen a sínen – mész, mert olyan is van bőven, szóval nagy a zűrzavar, a lárma, a tolongás, a bóvli, és valahol van talán némi kis békesség is. Kenyeres Ilona írása.
”Köszönjük” az emelést!

”Köszönjük” az emelést!

Ma már minden fillér jól jön, de hogy ez mire elég, az más lapra tartozik. Mert az sem mindegy, kinek mekkora összeget jelent majd. Viszont nem lehet nem meghallani azon idős emberek jogos hangját, akik fennen hangoztatják: „megdolgoztak” ők ezért a pénzért. Ha nem rakják le az alapokat, ha nem fejlesztenek, mára nem lenne mire építeni. Dankó Mihály írása.
Az élet ringje

Az élet ringje

Nem várom, de nem is félek a haláltól. Ahogy mondani szokták, benne van a pakliban, hogy egy napon olyan esemény főszereplője leszel, ahol mindenki áll, csak te fekszel… Palicz István jegyzete.

Kiszámító

Amikor idős embereket kifosztó, bántalmazó elkövetőkről szóló hírek esetében a világhálón kommentálók elégedetlenkednek a bíróság büntetésével, gyakran követelnek életfogytig tartó szabadságvesztést, sőt mindig akadnak, akik csak a halálbüntetéssel érnék be. Az elkövetők a nyugdíjasok meggyengült fizikai, szellemi állapotát, hiszékenységüket használják ki, könnyű zsákmányra számítva. Szabó Zsolt László írása.
Nem pálya a közös kád

Nem pálya a közös kád

Tudatos életem jelentős részét úgy éltem le eddig, hogy távol maradtam úgy az épített fürdőktől, mint a szabadvizektől. Persze, gyermekkoromban imádtam strandolni, amikor csak tehettem, nyüstöltem a nővéremet, hogy vigyen magával, a napközis táborokban pedig elmaradhatatlan program volt hetente kétszer-háromszor a közös lubickolás. Csáki Alexandra írása.
Útra valóul önmérséklet

Útra valóul önmérséklet

Kiváltképp a magyar nők, és az alacsony képzettséggel, s jövedelemmel rendelkezők tartanak attól az anyagi bizonytalanságtól, amely egy, a családban bekövetkezett haláleset nyomán fészkeli be magát az agyakba. Galambos Béla jegyzete.
Gyárfás elúszott

Gyárfás elúszott

Ki hitte volna néhány napja, hogy a jövő évi úszó vb kabalafigurái adják meg a kegyelemdöfést az úszószövetség elnökének. Water Willy és női párja, Water Lilly pillanatok alatt köznevetség tárgyává váltak. Orosz Csaba jegyzete.
Hideglelés

Hideglelés

Ha a hideg beszélni tudna... De nem tud. Ennek okán magam próbálom meg tolmácsolni, hogy mit üzenne nekünk. T. Szűcs József írása.
Iron Lady újabb sikere

Iron Lady újabb sikere

Hosszú Katinka ezt is megnyerte! És most medencébe sem kellett ugrania, igaz, aranyérem sem került a nyakába. Mindennek ellenére ez volt az egyik legkeményebb csatája. Az Iron Lady nem kisebb személyiségnek ment neki, mint a hazai úszó-szövetség 23 éve regnáló elnökének, Gyárfás Tamásnak. Boros Norbert írása.
Boldogtalan és Bol-dog

Boldogtalan és Bol-dog

Hosszú Katinka indította a nagy offenzívát (hogy aztán ki bújt a háromszoros olimpiai bajnok mögé talán sosem tudjuk meg) az úszószövetség elnöke, Gyárfás Tamás ellen, akit végül nemcsak az úszótársadalom, hanem az állami vezetés és a média is sarokba szorított. Hogy a diktatórikus módszerekkel illetett szövetségi vezér végül bedobja a törülközőt, ahhoz kellettek a Bol-dog utódok, vagyis a jövő évi budapesti világbajnokság első, rosszul sikerült kabalaállatát váltó Water Willy és Water Lilly is. Bodnár Tibor jegyzete.

Megcsinálja a feketét

A hajdani Lúdas Matyiban az egyik kedvelt rovatom volt a Tücsök és bogár. Én is megkíséreltem összegyűjteni néhány tücsköt és bogarat, elsősorban a sportcsatornák adásaiból. Persze, akinek nem inge, ne vegye magára! Györke László jegyzete.
Castro

Castro

Pár napja még nem gondoltam, hogy az 1978-as, Kubában tett három hetes utam emlékeit fogom kutatni a fiókjaimban. Mert az ott vásárolt tárgyakat naponta látom, hiszen a szobám falán csüngenek a nagyméretű kagylók és zeneszerszámok, a hajdani fotóimat, diáimat, könyveimet, albumjaimat és a majd’ negyven esztendős szivarjaimat azonban elővettem. Kolodzey Tamás jegyzete.
 
Előző
123456  


hirdetés