Cinizmus a kenyerünk

Cinizmus a kenyerünk

Cinizmusból még nem épült semmi, mondta Orbán Viktor némi éllel a Felcsútot Alcsútdobozzal összekötő kisvasút hétvégi ünnepélyes átadóján, ezután jól nézze meg magát az, aki nem tud örülni mások gyarapodásának. Ratalics László írása.
Érettek és éretlenek

Érettek és éretlenek

Még akár ünnepelhetném is a szép kerek jubileumot, hiszen éppen negyven esztendővel ezelőtt érettségiztem. Hihetetlen, hogy négy évtized eltelt azóta, pedig mintha tegnap lett volna. Jól emlékszem, hogy reggel induláskor kabalaként zsebre vágtam a szüleimtől ballagásomra kapott pecsétgyűrűt, hogy velem legyen az aranyba öntött szeretetük, s erőt adjon a nehézségekhez. A gyűrű uraként szerencsém volt, hiszen a tételek között szerepelt Móricz Zsigmond munkássága is, ami nem okozott nagy nehézséget. M. Magyar László jegyzete.

Jól meg kell fizetni a vezetőket!

Van, persze hogy van egy halom elmondásra váró hír, ám nem az önismétlés miatt hozakodom elő újra egy témával. Ez pedig nem más, mint a vezetői fizetések és egyéb juttatások ismételt felemlítése, amivel a közelmúltban egyszer már évődtem. Angyal Sándor jegyzete.
Csernobil

Csernobil

A harminc évvel ezelőtt történt katasztrófa megértéséhez ismerni kell az akkor még létezett szocialista világrendszert, a szovjet valóságot, az ottani berendezkedést, sőt a magyarországi viszonyokat. Már minden részletét ismerjük az atomerőművet ért tragédiának, a műszaki melléfogásoknak, tisztában vagyunk a robbanás súlyos következményeivel – de azokban a napokban semmit nem tudtunk. Kolodzey Tamás jegyzete.
Éljen május másodika

Éljen május másodika

Nem csitulnak a viták arról, hogy kié is a május elseje ünnepe. A munka ünnepe, vagy a munkások ünnepe voltaképpen a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap, a legtöbb országban hivatalos állami szabadnap, amely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokról hivatott megemlékezni. Ugyanakkor - lényegében hasonló tartalommal - katolikus egyházi ünnep is, munkás Szent József, a munkások védőszentje tiszteletére. Szaniszló Bálint jegyzete.
Munkában az angyalok

Munkában az angyalok

Legutóbb 2011-ben fordult elő, hogy ugyanazon a napon ünnepeljük a munkát és az édesanyákat, azaz május első vasárnapja a hónap első napja is egyben. Nem kell különösebben megerőltetnünk az agyunkat ahhoz, hogy belássuk, miért is említhetjük nyugodt szívvel egy lapon a kettőt, a munkát és az anyákat. Tarnavölgyi Gergely jegyzete.
Érdekérvényesítés

Érdekérvényesítés

Magyarország Alaptörvénye biztosítja, hogy a munkavállalók gazdasági és szociális érdekeinek érvényesítése érdekében a szakszervezetek végső megoldásként munkabeszüntetéssel gyakorolhatnak nyomást, sztrájkolhatnak. Egy kétórás figyelmeztető sztrájk nem fogja a világot megrengetni a több­napos munkabeszüntetéssel szemben. Dr. Falusi Andrea írása.
Érettség

Érettség

Ha (meglett) férfiak találkoznak, akkor a katonaság, ha nők, akkor előbb-utóbb a szülés lesz a téma. Ha vegyes a társaság, korosztálytól függetlenül egy idő után az érettségi élmények kerülnek terítékre. Így van ez sok-sok évtizede. Hajdu Mariann írása.

Ihat vizet, de ha fizet…

„Háromezer forintért ittam két korty vizet” – harsogott a meghökkentő felütés a világhálón. Az igazságérzetében sértett, Debrecenben másodszor megforduló online újságíró posztját rengetegen osztották meg, a drága kortyok óta vízesésként zubognak az érzelmileg túlfűtött hozzászólások, az ütős kommentekben már-már bokszzsáknak használva gyepálták a közlekedési céget. Ladányi Tóth Lajos írása.

Küszöbön innen és túl

Korrupció miatt letartóztatták az összes közlekedési rendőrt. Ez nem valami utópisztikus hír, nagyon is valóságos, igaz, „mindössze” hét tányérsapkásról van szó, és az erdélyi Szászrégenben történt az eset. Pap Gyula jegyzete.
Csodavárás

Csodavárás

Ha ennél nincs lejjebb, és hacsak nem ragad bele ebbe az állapotába a társadalom, kizárólag felfelé vezethet az útja. Bujdos Attila írása.
Várromok

Várromok

Nem tudom, mekkora publicitást kapott volna Buda 1686-os visszafoglalása, ha lett volna akkor sajtó, de hogy a csapból is a vár folyt volna, az teljesen biztos. Vér már nem folyik, a törökökkel csak időnként harcolunk – akkor is főként fociban –, de a vár hetek óta címlapsztori. Száraz Ancsa jegyzete.
Véssük a tudatunkba!

Véssük a tudatunkba!

Bár sosem találkoztunk, a szörnyű haláltusájáról is csak pár napja, a múlt történéseit felelevenítő hírekből szereztem tudomást, ismeretlenül is közel éreztem magamhoz tegnap délután Bettit, amikor a síremléke mellett álldogáltam. A fiatalon és értelmetlenül életét vesztett kisvárdai lány kőbe vésett születési évszáma megegyezett az enyémmel, ami – a másik dátumra is rápillantva – elgondolkodtatott. Palicz István írása.
Tehéntáncos

Tehéntáncos

Minden pesti kiküldetés egy gasztronómiai kalandtúra, ha autóval megyünk. Félúton, a gyöngyösi szőlőskertnél kötelező a reggeli kávézás. A találkozás a rég nem látott miskolciakkal. Hiába mindenkinek sietős, nagy a kísértés. Háromféle friss, meleg pogácsa vagy paprikás zsíros deszka kelleti magát a pulton. Hazafelé már lazábbak vagyunk. Nem kapkodunk annyira. Ha megvan a tizenkét órás távollét, jár a harmincegy forintos napidíj. Ezt pedig, ha törik, ha szakad, csak leesszük valahol. Sőt, ha a főnök is velünk van, akkor még pecsétes számlát is kérünk a fogyasztásról. Szántó István jegyzete.
Szombati katasztrófa

Szombati katasztrófa

Két meccs is kiemelt figyelmet érdemel a foci NB I. zárókörében. Még két csapat búcsúzhat a Békéscsaba mellett. Az újonc Vasas egy pont előnnyel áll a másik érintett, a Puskás Akadémia előtt. Utóbbi a Honvédot látja vendégül Felcsúton, míg az angyalföldiek az MTK vendégei lesznek Dunaújvárosban. Mán László jegyzete.
Négy év

Négy év

Négy év hosszú idő szerintem, mégsem tűnt annak. Bevallom, a ballagásom már nem él annyira élénken az emlékezetemben, mint mondjuk a nem sokkal utána sikeresen végrehajtott érettségim. De az rémlik, hogy a szüleim és a nagyszüleim jobban örültek neki – vagy legalábbis nagyon büszkék voltak, hogy kissé szeleburdi fiatalként végigértem azon az úton –, mint én. Pásztor Attila írása.
Kóros

Kóros

Az egészségügy minden részterülete többet kap, a kórházakra több mint 13 százalékkal több pénz jut, olvashatjuk a költségvetési javaslatról szóló hírekben. Szalóczi Katalin jegyzete.

Annak neve pedig Üröm

Éppen harminc éve történt, 1986. április 26-án, de mi, s Európa más népei akkor még semmit sem sejtettünk. Vidáman ettük a salátát, amiből később a népnyelv viccet is csinált: „Mibe kerül ez a saláta néném? – kérdezte a vevő a piacon. Az életébe, kedveském – volt a válasz.” Matyasovszki József jegyzete.
Vörös volt az az eper, és a vér is

Vörös volt az az eper, és a vér is

Egy világ dőlt össze ott és akkor, a szó szoros és átvitt értelmében. Azóta sem építette fel újra senki, de hasztalan kísérlet is lett volna. A magát minden szinten (a Népszabadságtól a Népköztársaságig) a néppel azonosító rendszer úgy hagyta cserben a népét, hogy az máig feledhetetlen – és megbocsáthatatlan. Nyéki Zsolt jegyzete.
Az a fránya vaktérkép

Az a fránya vaktérkép

Volt egy tantárgy, ami gyermekkorom óta Damoklész kardjaként himbálódzott a fejem felett egészen az érettségiig. Soha nem értettem, ezért mindig kicsit irigyeltem is azokat az osztálytársaimat, akik magabiztosan álltak a vaktérkép előtt, és játszi könnyedséggel böktek rá Kuala Lumpurra, miközben én az igényes részletességgel kidolgozott földgömböt forgatva sem találtam meg. Csáki Alexandra írása.
Több mint csábító

Több mint csábító

A magyar termelők (már akik megtehették) addig-meddig tárolták a hűtőházaikban az almát, míg végül az arcukra fagyott a mosoly. Petneházi Attila írása.
Kellett már, de ilyen?

Kellett már, de ilyen?

Öt esztendeje hatalmas fába vágta a fejszéjét a magyar többségi – nagyon nagy többségi – kormányzat, a sok évtizeden át toldozott-foldozott alkotmány helyére kellő magabiztossággal alkotott egy vadonatúj – ahogyan azóta nevezzük – alaptörvényt. Olyan alaptörvényt, amely azóta is a viták kereszttüzében áll. Szaniszló Bálint jegyzete.
Csapdában

Csapdában

Már több évtizede közlekedem az utakon. Szerencsére eddig megúsztam súlyos baleset nélkül, bár jó párszor kerültem veszélyes helyzetbe. Igaz, olykor az én hibámból, hiszen mint minden autóstársam, jómagam is elkövetek néha apróbb kihágásokat: elfelejtem felkapcsolni a lámpát, egy előzésnél érintem a záróvonalat. Dankó Mihály jegyzete.

Egyből 57

Én nem emlékszem arra, hogy a pedagógusok bármelyik követelése között is szerepelt volna olyan pont: ne egy Klik legyen, hanem 57. A pedagógusok egyértelműen és határozottan azt követelik, szűnjön meg a Klik. Ennek ellenére az oktatási államtitkár megoldásként beszélt a minap az új tervről. Hegyi Erika jegyzete.
Nyugdíjas lét

Nyugdíjas lét

Bár ilyen veszély nem leselkedik rám, nem szeretnék most a kormánytagok helyében lenni. Kiváltképp kerülném a Nemzetgazdasági Minisztérium környékét, ahol a tárca gazdája bejelentette a jövő évi nyugdíjemelést. Eszerint cél az ellátások reálértékének megőrzése, ezért a kormány a tervezett infláció mértékével egyező, 0,9 százalékos nyugdíjemelésre tesz javaslatot. Angyal Sándor írása.
Várom az ajánlatokat!

Várom az ajánlatokat!

Dönteni kell a nagy lomha sorsáról: felújítjuk, vagy lecseréljük? A családi autó motorja gyári értékeket mutat, de a futóműbe 12 év alatt csak belehajtottunk 80 ezer kilométert, és a külseje sem makulátlan. Pusztai Sándor jegyzete.
Kattan a bilincs?

Kattan a bilincs?

Nincs haladás a korrupció elleni fellépésben, és a magas szinten elkövetett korrupciónak csupán kivételes esetekben van büntetőjogi következménye – erre a megállapításra jutott az Európai Bizottság 2016. évi országjelentése. Mint írják, Magyarországon a közbeszerzési verseny továbbra is korlátozott, és a korrupciós kockázatok magas szintje sem csökken érdemben. A versenyképesség alapvető problémája pontosan a kiszámíthatatlan szabályozási környezet. Petneházi Attila jegyzete.
Allergia, allergia…

Allergia, allergia…

Hajdanában-danában, „amikor én még kis srác voltam”, így április utolsó hetében elő-előfordult, hogy jó meleg volt. Olyan jó meleg, hogy lementünk a tóra vagy a folyópartra megmártózni. Györke László jegyzete.
Tervezett elavulás

Tervezett elavulás

Kicsit lelassul a kéz, néhány filmkocka akaratlanul pereg a múltból, amikor a napi rohanásban az anyukától, nagymamától megörökölt derelyeszaggató, reszelő, kés kerül elő, hogy immár a harmadik évezredben is kiszolgálja a családot. Kopottak, de máig élesek, és céltalan motívumaikkal igazán múzeumban lenne a helyük. De a foltok, ütődések ellenére sem válnánk meg az öreg családtagoktól semmiképpen! Morognak is a fiókból a műanyag nyelű, „egy hétig éles” gagyi utódok, mert ezek az ócskaságok nem valók egy modern háztartásba! Még a jövőjüket sem látják pontosan! Az akkori mesteremberek egyszerűen nem tervezték meg az elavulásukat! F. Nagy Zsuzsanna írása.
Megtartom

Megtartom

Az már nyilvánvaló, hogy szeretem a jeles napokat, azokat még inkább, melyek piros betűsek a naptárban és akkor még jobban, ha hétköznapra esnek. Pénteken is volt jeles nap, a Föld napja. Ilyenkor különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A napot több mint 170 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. A magunk módján óvni a Földet, tenni érte ha picit is, szerintem jó dolog. Pásztor Attila írása.

Betonban

Az oktatás újabb területén körvonalazódik botrány: kiszivárogtak a szakképzés tervezett átalakításának elemei. A szakgimnáziumok tanárai már tiltakoznak is, szerintük félművelt emberek kerülnének ki az iskolapadokból. Hajdu Mariann jegyzete.
Valamit elrontottunk

Valamit elrontottunk

A teraszról bámulom a kertet. A madaraknak kitett itatóban fürdőző feketerigókat, a fenyőfán ficsergő cinkéket, a fal repedéséből előbúvó dongót. Holnap locsolok, határozom el könnyedén, midőn bevillan a fűszerboltos reggeli sóhajtása: „Borzasztó ez a szárazság! Akár egy falat kenyér, úgy kellene már az eső a vetésünkre!” Galambos Béla jegyzete.
Kolbász

Kolbász

Mi lehetett az a kísértés, ami miatt a Liszt- és Kossuth-díjas Omega a nevét adta egy húsipari termék neve mellé? Bujdos Attila írása.
Üzenet a jövőnek

Üzenet a jövőnek

A pedagógusvilágban most minden a sztrájk körül forog. A hangzavarban meg sem halljuk a Magyar Földrajzi Társaság kétségbeesett kiáltását. Közleményükben azt írják: az összes természettudományos tantárgyat hátrányosan érintő tervezet szerint csak bizonyos szakgimnáziumokban kell majd földrajzot, kémiát, fizikát, biológiát tanulniuk a középiskolásoknak. Bednárik Mónika jegyzet.

Ez Amerika

Nekem tetszik a tengerentúli választási rendszer. Az Egyesült Államokban minden kártyát kiterítenek az asztalra, miközben a jelöltek egy évig ütik-vágják egymást. Semmit nem lehet eltitkolni, nincsenek tabutémák, bárki bármiről nyíltan beszélhet, ebből kára nem származik még akkor sem, ha valakinek a jelöltje éppen veszít. Az USA-ban nem kell udvarolni a hatalmon lévőknek, odaát a műtapsra senki nem vágyik, miként a magas hivatalokat megcélzók sem akarnak mások tollaival ékeskedni, a gesztenyét önmaguknak kaparják ki. Kolodzey Tamás jegyzete.
Az a három hónap

Az a három hónap

A pedagógusok sztrájkjáról mindenkinek van véleménye. Olyan ez, mint a foci, mindenki ért hozzá, de ha valaki tényleg, azt lehurrogják. Valahogy úgy: tegye inkább a dolgát, rugdossa a labdát, de ne szájaljon. Szántó Rita jegyzete.
Kis magyar deviancia

Kis magyar deviancia

Különös szerzet a magyar ember. Még akkor is talpra áll, ha az élete során többször is kirabolják. Matyasovszki József jegyzete.

Újabb pofon lenne?

A sztrájkhoz való joggal az utóbbi években nem sokszor és nem sokan éltek. A pedagógusok mostanában viszont egyre hangosabban, erélyesebben követelnek. Először csak polgári engedetlenségi akciót tartottak, majd mind hosszabb és hosszabb időre szüntették be a munkát. Mostanra eljutottunk az egész napos sztrájkig. Orosz Csaba írása.
Ne a lapátot tegyék le!

Ne a lapátot tegyék le!

Hogy mekkora árnyékot tud vetni az olimpiai sikerekre egy-egy doppingon ért sportoló, azt jól tudják azok, akik emlékeznek az 1988-ban, vagy még inkább a 2004-ben történtekre. Sorra buktak meg az érmet nyert magyar sportolók, jelentősen csökkentve a sikeres szereplés felett érzett szurkolói örömöt. Bodnár Tibor jegyzete.
A lovasíjász most sem hibázott

A lovasíjász most sem hibázott

Csodák nincsenek: ha értesz valamihez, de jobban, mint az átlag, s hajlandó is vagy keményen dolgozni, akkor nem feltétlen kell világ körüli útra indulni ahhoz, hogy munkát találj, tisztességesnek mondható jövedelem mellett. Ám ha nincs meg a kellő elszántság és alázat, akkor marad az ábrándozás jobb állásról, magasabb fizetésről, és mindent kitölt az esélytelenség nyomában járó örök elégedetlenség. Nyéki Zsolt jegyzete.
 
Előző
123456  

Vivi, nap szépe

Vivi debreceni diáklány. A szépségiparban dolgozik, szabadidejében szívesen modellkedik.
tovább »


hirdetés