Táska a vállakon

Táska a vállakon

Senki nem terített vörös szőnyeget a szőke copfos kislány elé, de Cannes filmsztárjai sem vonulnak olyan átszellemült mosollyal az arcukon, ahogy kedden reggel ő lépkedett a járda szürke kövein. Előtte édesapja araszolt hátrafelé, közben telefonjával filmezte a kislányát, aki sötét szoknyácskában, fehér blúzban, hátán iskolatáskával, azért anyukája kezét szorítva haladt – nem volt nehéz kitalálni, merre, hová. Nyéki Zsolt jegyzete.
tovább »
Szükséges lépés lenne

Szükséges lépés lenne

Négymillió. Csupán egy szám. Ha azt mondjuk sorsjegyen nyertük, akkor dörzsölhetjük a tenyerünket. Forintban magyar családok százainak, ezreinek életét oldaná meg, őrizne meg otthont, adna esélyt. Négymillió. Magyarország lakosságának 40 százaléka. Pontosan ennyi szíriai hagyta már el az otthonát, menekült el a terror és polgárháború elől. Bednárik Mónika jegyzete.
tovább »
Verbális határzár

Verbális határzár

A politikusnak – különösen ha pártpolitikusként hallatja hangját – kétségtelenül az az egyik dolga, hogy közzétegye saját és pártja véleményét egy-egy, a közt érintő, érdeklő kérdésben. Aztán az ilyen „közzétételből” szokott sokszor kevés tartalommal bíró oda-vissza szópuffogtatás kialakulni. Szaniszló Bálint jegyzete.
tovább »
Noormális?!

Noormális?!

Az előrejelzésekből egyértelműen látszik, hogy a klímaváltozás miatt a következő években a világ egyes részein jelentősen csökkenni fog a csapadék mennyisége – hívja fel a világ figyelmét a Földünk legfontosabb megoldandó problémáit kutató amerikai intézet szakértője. Galambos Béla jegyzete.
tovább »
Csak úgy

Csak úgy

Barátnőmék, amint megszületett a harmadik gyermekük, Londonba költöztek. A szülők jól beszéltek angolul, a gyerekek semennyire. Leghamarabb a legidősebb tanulta meg a nyelvet, már első nyáron sok mindent megértett, köszönhetően egy óvodai videónak. Szalóczi Katalin jegyzete.
tovább »
Fátyol ereszkedik

Fátyol ereszkedik

Nem fontos, nem érdekes, akár nyugodtan lehet „ugorni”, nem lesz szó sem menekültekről, sem kormányról, sem ellenzékről. Fábián György jegyzete.
tovább »

Kell

Nagyon meg tudom érteni, hogy egy csomó „nyugati” országban a jó, egyébként egész éven át hajtó és dolgozó emberek nyáron összepakolnak, és minimum két hétre elmennek valahová, mondjuk lábat lógatni, hasat nappal süttetni, meg efféle, a szokásos hétköznapi teendőktől mentes dolgokat végezni. Pihenni. Mert a klasszikus is megmondja, hogy a pénzvadászat közben „kell egy kis áramszünet, időnként mindenkinek, és aztán megint mehet, minden tovább.” Pásztor Attila jegyzete.
tovább »
Na, vesztegessen már!

Na, vesztegessen már!

Az egy pesszimista jegyzet lesz, mert szerintem ebből mi soha, de soha nem fogunk kitörni. Kiss László jegyzete.
tovább »
Kirakatban

Kirakatban

Néhány nappal ezelőtt szenzációként kürtölte szét a világsajtó a hírt, hogy több mint egymilliárdan használták a Facebookot egyetlen napon. Nem tudni, kinek aranyozta be a napját ez a valóban meghökkentő információ, engem inkább gondolkodóba ejtett, sőt elszomorított. Matyasovszki József jegyzete.
tovább »
Honnan jössz?

Honnan jössz?

A jövő héten tárgyalja az országgyűlés azt a kormány által kezdeményezett törvénymódosító javaslatot mely szerint a hadsereget is be lehet vetni a menekülthullám megállítására. A meglehetősen homályos szövegű előterjesztésből az hámozható ki, hogy a katonák jogot kapnak a fegyverhasználatra. Alkalmazhatnak gumilövedéket, könnygázgránátot sőt testi sérülés okozására alkalmas fegyvert is. Az életét azonban (elvileg) senkinek nem lehetne kioltani. Orosz Csaba jegyzete.
tovább »
Hovatovább?

Hovatovább?

Rendesen ránk zúdult a legújabb kori népvándorlás és nem tudunk vele mit kezdeni. Csak jönnek és jönnek és jönnek, meg mennek és mennek és mennek végeláthatatlanul. Föld­úton, vonatsínen, vonattal, busszal, de nem lehet útjukat állni. Réti János jegyzete.
tovább »

Van úgy

Sokszor számomra is érthetetlen, de van úgy, hogy az embernek nem fog az agya. Szerintem mindenkivel előfordult már, hogy nagyjából két másodperc alatt elfelejtette, miért indult el a konyhába, mit akart megkeresni a világhálón, mit akart kérdezni a szomszédjától. Meg, hogy kereste a szemüveget, amit feltolt a fejére, a tollat, amit a pólójára akasztott, meg három év múlva egy festésnél történő összepakolásnál találta meg az előbb még a kezében lévő csekket. Pásztor Attila jegyzete.
tovább »
Tizenheten a Trabiban

Tizenheten a Trabiban

Az országos médiumok közel egy éve foglalkoznak visszatérően az ELTE gólyatáborbotrányával. A vád szerint a budapesti egyetem fonyódligeti „dzsemboriján” egy külsős fotós megerőszakolt egy elsőéves lányt. Megdöbbentő és ijesztő is egyben az eset, hiszen szöges ellentétben áll a saját tapasztalataimmal. Csáki Alexandra jegyzete.
tovább »
Örökzöld fekete téma

Örökzöld fekete téma

„… további változások nem érintik az utasokat” – így fejeződik be a vasúti korszerűsítésről szóló cikk. Milyen kár – fújom ki nagy sóhajjal a fáradt olajjal és vizeletszaggal vegyesen beszívott levegőt. Horváth Borbála jegyzete.
tovább »
Vészjósló hírek délről

Vészjósló hírek délről

Dönget az ember az M6-oson a horvát határ irányába, átsuhan a négy alagúton, közben minduntalan felteszi magának a költői kérdést (vajon minek kellettek ezek ide?), majd átrepeszt a Csele patakon, és bevillan a magyar történelem egyik legkatasztrofálisabb napja. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.
tovább »

Nem sok a vesztenivaló

Tekintsünk el attól, hogy az Orbán-kormány sokat taglalt és vitatott óriásplakátos kampányának, meg az igencsak ingatag határkerítés megépítésnek volt-e, van-e értelme, tény, hogy a bevándorlók – egyelőre úgy tűnik – megoldhatatlan probléma elé állítják nemcsak Magyarországot, hanem az egész Európai Uniót. Szaniszló Bálint jegyzete.
tovább »
Hét húsz volt régen

Hét húsz volt régen

Irmuska néni boltjába de sokszor elküldtek gyermekkoromban. Adtak tizenhét húszat, mert annyi volt két liter tej és a kétkilós kenyér. Aztán a következő évben is tizenhét húsz, de még a rákövetkező esztendőben sem változott az ár. Kovács Zsolt jegyzete.
tovább »
Marx után Matolcsy

Marx után Matolcsy

A Corvinus Egyetem feldarabolására irányuló törekvések természetesen nem mai keletűek, sőt, talán éppen napjainkban kezd újból nyugvópontra jutni a patinás intézmény sorsa. Más kérdés, hogy milyen áron. De menjünk sorjában! Petneházi Attila jegyzete.
tovább »
Rendszer

Rendszer

Mint mindenhez, ehhez is mindennél jobban kell a szerencse: jó helyre születni, helyet kapni egy jobb iskolában, kifogni egy eltökélt és jó pedagógust, akivel szárnyal a gyerek. Bujdos Attila írása.
tovább »
Kreol veszedelem

Kreol veszedelem

Alig pár évtizede még az a (fa)vicc járta, hogy „Sétálnak a lengyel–kínai határ két oldalán a határőrök. Megszólal az egyik (oroszul): Szpicski jeszty? (Van gyufád?)”. Akkoriban ugyanis a „sárga veszedelemtől” rettegett Európa. Ma mástól… Györke László jegyzete.
tovább »
Mennyi az annyi?

Mennyi az annyi?

Sokszor hallhatjuk ezt a kérdést hétköznapi beszélgetések során, például a piacon, amikor az évek vásárlásai során már-már baráttá avan­zsált zöldségestől kérdezzük a számla végösszegét, vagy amikor mérleget vonunk egy esemény/rendezvény kapcsán. Uri Mariann jegyzete.
tovább »
Boldog új tanévet!

Boldog új tanévet!

Aki nem első osztályba megy, már ki tudja számolni, hány nap van hátra az iskoláig, mennyi szabad, későn kelős, délutáni napfényben rollerezős, estig bőrrugdosós idő maradt. Horváth Borbála írása.
tovább »
Elfáradva, kifacsarva

Elfáradva, kifacsarva

„Megfáradt és kiégett embernek érzem magam, pedig még meg sem kezdődött az új tanév” – vallotta meg érzéseit a napokban egy pedagógus a baráti társaságában. M. Magyar László jegyzete.
tovább »
Wer macht?

Wer macht?

A legfrissebb idei kimutatás szerint keddig 133 ezer menedékjog iránti kérelmet regisztráltak Magyarországon. Mintegy 40 ezren Szíriából, 37 ezren Afganisztánból, 12 ezren Pakisztánból, 6 ezren Irakból érkeztek hazánkba. Eközben Németországban a múlt héten 450-ről 800 ezerre módosították a menedékkérők várható számát. Ratalics László jegyzete.
tovább »
Késő bánat, sírás lett az eset vége…

Késő bánat, sírás lett az eset vége…

Tudom, ha-val nem kezdünk mondatot… De ha ez nem intő példa, akkor beszélhetünk, írhatunk bármit, falra hányt borsó az egész. Koncz Tibor jegyzete.
tovább »
Nostradamus ezt is megjósolta…?

Nostradamus ezt is megjósolta…?

Sikerült elrejtőzniük a gyümölcsöt szállító kamionban, átjutniuk árkon-bokron és országhatárokon, hogy aztán Szatmár szép városában verjenek tanyát. Szó se róla, eléggé agresszív idegenek: jól érzik magukat nálunk, de aki háborgatja őket, azt megtámadják – ők maguk is kötözködnek rendesen. Akkor is elveszítik a fejüket, ha éhesek, s nem válogatnak: megeszik a sertéshúst is, nem reagálnak vallási dühkitöréssel, ha véletlenül az kerül eléjük. Nyéki Zsolt jegyzete.
tovább »
Amerikaiak a spájzban

Amerikaiak a spájzban

A nemzetköz helyzet fokozódik – mondta Virág elvtárs a Tanú című klasszikus filmben. És tényleg. Elég csak a kínai gazdaság lassulására, a görög pénzügyi válság megoldásának ismételt elodázására, a két korea közötti újabb lövöldözésre, illetve a világ nagy tőzsdéinek szabadesésére gondolni. Orosz Csaba jegyzete.
tovább »
Feketén fehéren

Feketén fehéren

A kormány törekvése a munka világát illetően nyilvánvaló és dicséretes (a munkát a terhelő adókat csökkenteni, a fogyasztást terhelőket pedig növelni), más kérdés, hogy eddig mennyit sikerült megvalósítani belőle. Petneházi Attila jegyzete.
tovább »
Elrettentő hajcsomók

Elrettentő hajcsomók

Tíz év távlatából szerencsésnek érzem magam, hogy nem vettek fel a Debreceni Egyetemre. Igaz, akkor nagyon bántott, hogy lecsúsztam az áhított filozófia szakról, de ma már tudom, hogy minden szempontból jobban jártam. Egyrészt marha nehéz lett volna elhelyezkedni a szakmában, másrészt hatalmas anyagi terhet rótt volna édesanyámra az az öt év, míg az élet értelmén morfondírozom. Csáki Alexandra jegyzete.
tovább »
Akik itt maradnak

Akik itt maradnak

Sok évtizedes folyamatokat kellene ellensúlyozni most, hogy ég a ház. Kiss László jegyzete.
tovább »
Itt a vég?

Itt a vég?

Semmilyen óriásaszteroida nem fenyeget azzal, hogy a jövő hónapban összeütközne a Földdel és megsemmisíti az amerikai kontinens egy részét, közölte a NASA. Ha lenne bármilyen nagy égitest, amely ilyen pusztítást okozna szeptemberben, akkor már tudnánk róla valamit”, közölte az üstökösök és aszteroidák megfigyeléséért felelős program irányítója. A közlemény azért született, mert az elmúlt hetekben arról terjedtek hírek az interneten, hogy szeptember 15-e és 28-a között egy nagy aszteroida fog becsapódni a Földbe Puerto Rico közelében. Hegyi Erika jegyzete.
tovább »
Tudják, mit és mennyit

Tudják, mit és mennyit

Műszaki hiba miatt késtek a vonatok a hétvégén a Budapest-Miskolc vonalon – adta a hírt a MÁV sajtósa. Ezzel aztán sok újat mondott. Legyen szó bármilyen késésről, a hangosbemondóból okként a „műszaki meghibásodás miatt” szókapcsolat szerepel. Azaz, majdnem mindig. Kovács Zsolt jegyzete.
tovább »
 Nyugtató dallamok

Nyugtató dallamok

Nem kevesen kaptak sikítófrászt, amikor Balog Zoltán humánminiszter augusztus elején televíziós kamerák előtt bejelentette, hogy a tárca mindennapos éneklés bevezetését tervezi az iskolákban. Matyasovszki József jegyzete.
tovább »
 Jóvátehetetlen

Jóvátehetetlen

Ilyenkor, nyáron, különösen a csúcsokat döntő kánikula idején gyakoribb a baleset vagy a tragédia, mint az év más szakában. Egy ember elvesztése is nagy fájdalom a rokonságnak, az ismerősöknek, hátha még egy teljes család marad az úttesten élettelenül egy karambol során! Angyal Sándor jegyzete.
tovább »
Nem a ruha teszi…

Nem a ruha teszi…

No már csak ez kellett – háborgott egyik tanár ismerősöm – hallva, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar új etikai kódexet dolgozott ki. Feltalálták a „spanyolviaszt”, mert mintha eddig is nem így dolgoztunk volna? Dankó Mihály jegyzete.
tovább »
Elfogadni, vállalni!

Elfogadni, vállalni!

Minden elismerésem Kiss Renátáé! Sőt, kívánom, sokasodjanak, legyenek többen és többen a Kiss Renáta-féle lelkületű emberek! Kovács Zsolt írása.
tovább »
Csillogó diplomák

Csillogó diplomák

Egyetemeken, főiskolákon ilyenkor, közeledve a szeptemberi tanévnyitó ünnepségekhez, a rektori és a főigazgatói hivatalokban gondosan készítik elő azokat az okleveleket, amelyeket az intézményben 50, 60, 65, 70 évvel ezelőtt végzett egykori hallgatók kaphatnak: az arany-, gyémánt-, vas- és rubindiplomákat. Csermely Tibor jegyzete.
tovább »
Érdem és elismerés

Érdem és elismerés

Az érdemet és az érdemet elismerni szándékozó akaratot nem kétségbe vonva olyasféle érzésem van (és nem csupán nekem), hogy a nagyobb ünnepeink alkalmából kiosztott állami kitüntetések az elmúlt időszakban vesztettek elismertségükből. Azért sem írtam pontos időszakot, éveket, mert nem szeretném, ha egy hatalmi érához kötnénk ezt a megállapítást. És messze áll tőlem az is, hogy a kitüntetést kapók érdemeit kétségbe vonjam. Egyszerűen azt érzem, hogy valami hiba van a rendszerben és annak megítélésében. Szaniszló Bálint jegyzete.
tovább »
Kapa és görbebot

Kapa és görbebot

Mennyi időnek kell vajon eltelnie, mire valakinek a szépség és a tisztaság iránti ingerküszöbe eléri azt az értékhatárt, hogy nem vár másra, hanem felveszi a környezetében eldobált szemetet? M. Magyar László jegyzete.
tovább »
Hangya, szorgalommal

Hangya, szorgalommal

Megfigyelt hangyám, a nevéhez fűződő mesék, mondások, szólások szellemében élhet. Vagyis olyan szorgalmatos, mint amilyennek lennie kell. Bár, ahogyan alább ismertetett megfigyeléseim sugallják, lelkületét tekintve talán nem minden hangya az, mint aminek látszik. T. Szűcs József jegyzete.
tovább »

 
Több hír 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Aliz, a nap szépe

Aliz ugyan sajnálja, hogy vége a vakációnak, de vigasztalja a rengeteg élmény, amivel gazdagabb lett.
tovább »
További hírek a SZON - Jegyzet kategóriából
Táska a vállakon
Senki nem terített vörös szőnyeget a szőke copfos kislány elé, de Cannes filmsztárjai sem vonulnak olyan [...] tovább »
Szükséges lépés lenne
Négymillió. Csupán egy szám. Ha azt mondjuk sorsjegyen nyertük, akkor dörzsölhetjük a tenyerünket. Forintban [...] tovább »
Verbális határzár
A politikusnak – különösen ha pártpolitikusként hallatja hangját – kétségtelenül az az egyik dolga, hogy [...] tovább »
Noormális?!
Az előrejelzésekből egyértelműen látszik, hogy a klímaváltozás miatt a következő években a világ egyes [...] tovább »
Csak úgy
Barátnőmék, amint megszületett a harmadik gyermekük, Londonba költöztek. A szülők jól beszéltek angolul, a [...] tovább »
Még több kategóriábol »


Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálásahirdetés