A mesebeli Túr-mente

A mesebeli Túr-mente

Vannak tájegységek, melyek igazi turisztikai csemegék – lehetnének. Ezek közé tartozik Szatmárnak az a mesébe illő része, ahol a Túr folyó, az Öreg-Túr, meg a Palád, a Sáréger patak, meg még „száz” apró vízfolyás, csatorna szabdalja porcikákra az erdőt-mezőt. Györke László jegyzete.
Aranyat érő tett, rubinttal ékesítve

Aranyat érő tett, rubinttal ékesítve

Rékának aranyból, illetve hát tényleg rubinból van a szíve: személyesen hozott haza egy hajléktalan férfit Szentendréről Tiszadadára. Szokatlan szerepkörben mutatkozott be a sportos, fitt élet hazai jelképe, aki most nem a konditermekben „tette oda magát”, hanem egyszerű, segítő állampolgárként. Nyéki Zsolt jegyzete.

A nagy pofára esés

Már akkor sejthettem volna balsorsomat, midőn Orbán Viktor egyszer csak keményen az arcába vágta mindenkinek: Ruszkik, haza! Az akkor még kócos lázadó 1989 júniusában, Nagy Imre újratemetésén bökte ki azt, ami egyébként az egész országban suttogva terjedt. Másnap megkaptam a tartalékos katonai behívómat, ettől pedig előbb a vérnyomásom szökött fel, majd a pokolba kívántam az egész rendszerváltást. Koncz Tibor jegyzete.

Törölve

Egy napilap olvasói számára egyetlen igeidő létezik: a jelen, és egyetlen nap: a ma – mert ami reggel még aktuális, estére már lejárt lemez. De ez nem jelenti azt, hogy nincs szükség a régiekre, sőt! Száraz Ancsa jegyzete.

Clintonné elnöksége…

Nagyon valószínű, hogy az Egyesült Államok következő kormányzatának irányvonala is ellenséges marad Oroszországgal szemben, és megmarad a washingtoni szankciós politika is – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kedden Moszkvában. Főleg akkor, ha a következő elnököt Hillary Clintonnak hívják majd – ezt már csak én teszem hozzá. Kovács Zsolt jegyzete.
A túl-nem-élés módszerei

A túl-nem-élés módszerei

A mellrák mára népbetegség lett hazánkban – az Országos Onkológiai Intézet adatai szerint minden tizedik magyar nő szembenéz vele élete során. Az ismeretségi körömben egyre-másra felbukkanó esetek alátámasztják a statisztikát, csak azt remélem, a családom, barátaim, ismerőseim hozzáállása rosszabb az átlagosnál. Hoványi Péter írása.

A síp az új mécses?

„Mi nem akartunk semmi rosszat, csak jobb életet. Azt, hogy legyen jobb a koszt a menzán…” Az ártándi könyvtár vezetőjének szavait idézem egy kedves ismerősöm Facebook-posztjából. Eta néni élő történelem, a gyújtózsinór egyik szikrája volt az egyetemen. Mondatain sehol egy ránc, sajnos jól tartják magukat e gondolatok, hatvan évet nyugodtan letagadhatnának. Horváth Borbála írása.
Duda, síp, nagyharang

Duda, síp, nagyharang

Aligha kell hosszasan meditálni a válaszon, ha felvetődik „A vajon kik a magyarok legnagyobb barátai?” kérdés. Naná, hogy a lengyelek! A két jó barát régen együtt harcolt, kaszabolt, s itta egymás borát, és a közös a történelmi múlt, a cimboraság mit sem vesztett varázsából az évszázadok során. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.
A mi magyar robbantónk

A mi magyar robbantónk

Meglett a robbantó. És őszintén szólva, nemcsak a puszta tény miatt könnyebbültünk meg, hanem azért is, mert kiderült, hogy nincs szó valamiféle ördögi terrorista szervezetről, külföldi szálakról,nem üzent nekünk, magyaroknak senki a bomba nyelvén. Kiss László írása.

Nemzeti ünnep

Ha megpróbálnám számokban kifejezni, hogy eddigi életemben hány nemzeti ünnep ünnepségét ültem vagy álltam végig a nagy könyvben megírt protokoll szerint, azt hiszem, meglepő szám jönne ki. Természetesen pozitív értelemben. Ezért aztán, ha álmomból felkeltenek, már fújom is: vers („szavalat”) – köszöntő – ünnepi beszéd – himnusz – szózat. Bár ez úgy volt, hogy vagy a himnusz vagy a szózat. Többnyire a himnusz, mert a szózat nehéz és nem nagyon tudják elénekelni az éneklők, ezért aztán kihagyják. Legvégül az Internacionálé zárta a sort és lehetett hazamenni. Réti János írása.

”Kedvező ítéletet kaphat!”

A meglepő hirdetést böngészve a szép emlékű Garas Dezső, a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai-díjas művész egyik kedélyes kiszólása jut eszembe. Angyal Sándor jegyzete.

Rövidlátás

Az ünnepeknek olyan a természete, hogy az egykori eseményeket minden évben megpróbálják a szónokok a mai történések fényében láttatni. Persze, sikerrel bizonyítják, hogy lényegében ugyanazt a harcot vívják, mint – most például – az egykori forradalmárok, és bármit tesznek, arra a múlt hőseinek bátorsága kötelezi őket. Vasárnap azt tudtuk meg Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy az ’56-os forradalom, a ’89-es rendszerváltás és a legújabbkori határlezárás ugyanabba a sorba illeszkedik, továbbá hogy ma Brüsszelt kell megmenteni az „elszovjetesedéstől”. Szőke Tímea írása.
Csúszik a pálya

Csúszik a pálya

Mégpedig a vaspálya. Igaz, hogy Angliában és az is tény, hogy már csak csúszott. Mert időközben felfedezték, miként lehet megszüntetni ezt az örök érvényűnek látszó természeti csapást. Ám mindezek ellenére, azt hiszem, lombhullás idején nem erőltetett a párhuzam például néhány, Debrecenben is örökösnek látszó naturális képződménnyel. T. Szűcs József írása.
Hősök? Áldozatok?

Hősök? Áldozatok?

A nagymamám nem volt hős és nem volt áldozat sem. Pedig – már nagymamaként – végigélte „azokat a napokat”, sőt az előtte lévő elnyomást is és azt is, ami 1956 után következett. Nagymamám nem harcolt 1956-ban – egyik oldalon sem – és nem is sérült meg, így hős sem lehetett belőle. Szaniszló Bálint írása.
Veszély­források

Veszély­források

Soha korábban nem álltam be ilyen nyugodtan és magabiztosan az átvizsgálásra várakozó autók sorába, mint a szombati közlekedésbiztonsági nyílt napon. Két hét sem telt el ugyanis azóta, hogy leműszakiztattam a tizenéves japán paripámat, okkal hihettem tehát, hogy minden a legnagyobb rendben van. Palicz István jegyzete.
Másképp

Másképp

Koszorúzunk, beszédet mondunk, unalmas ünnepi műsorokat készítünk: legtöbbször így emlékezünk nagy ünnepeinken. Így megy ez hosszú-hosszú évtizedek óta, utána elégedetten dőlünk hátra, megtettük, amit meg kell, kipipálhatjuk. Hajdu Mariann írása.
Ígéret, szép szó

Ígéret, szép szó

A miniszterelnök önmaga és sokak által kedvelt vidéki körútjain az elmúlt másfél évben összesen százhetvenöt fejlesztésre tett ígéretet. Csak a nagyon rossz májúak tudják be mindezt a marketing részének. Pap Gyula írása.
Régi októberek

Régi októberek

Csütörtökre esett 1986. október 23-a. Nem tudom, miért, de aznap reggel gyalog indultam belvárosi gimim felé, ám útközben egy érdekes felirat gondolkodtatott el, amit többen is megálltak nézni. „Éljen a nagy októberi szocialista forradalom” – állt vörös szprével fújva a nagy csemegebolt oldalán. Hogy, hogy nem, hazafelé rózsaszínűvé sikálták dolgos kezek a betűket. Juhász-Léhi István írása.
A kukákat etetjük

A kukákat etetjük

Imádom a Konyhafőnök című műsort, mert szeretek főzni. De sűrűn eszembe jut egy teljesen másféle koncepció is, amiben azt a lécet kellene megugrania a versenyzőknek, amit régi barátom mamája minden nap tudott. Kiss László írása.
Mártonka nem fél

Mártonka nem fél

Fegyverropogás hallatszik minden órában. Időnként tompa durranások szakítják meg a szokatlan csendet. A hétesztendős Mártonka nem fél. Éjszaka, az első hívásra, odabújik a szüleihez. Nehezen alszik el. Míg szülei suttogva beszélnek, a mennyezetet lesi. A beszüremlő árnyakat. Fura érzése, hogy a színes világ beszürkült. A Hatvanötösök útjának első háza átellenben van a rendőr-főkapitánysággal. Szántó István írása.
Októberi elégia

Októberi elégia

Sosem voltam forradalmár. Lelki alkatom és megöröklött társadalmi emlékezetem visszahúzódóvá, félénk ábrándozóvá formált, miközben ámulattal néztem nemzedéktársaim legtöbbjének lelkesedését. Viszont voltam és lehettem az események hű krónikása, a történtek megörökítője, sosem gondolva arra, hogy az akkor és ott leírtak egyszer visszaköszönnek a jövő emlékezetében. Boda István írása.

Akik a futsal rabjai

Tulajdonképpen az égvilágon semmi különös nem történt. Csak a szokásos telt ház csupaszív közönséggel, dagadó honfiúi keblekkel, lelkes lányokkal, asszonyokkal, nemzeti színű dresszbe öltözött csöppségekkel, fáradhatatlan házigazdával, kiváló helyi fotóssal, vendégszerető stábbal, sürgő-forgó képviselőkkel, kívánságokat leső aktivistákkal, tradicionális ízekkel, kortyokkal. A futsal sokadszor varázsolt ünnepet. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.
Nem akartak hősök lenni

Nem akartak hősök lenni

Mi, vagyis az idősebb nemzedékek tagjai még úgy tanultuk, hogy ellenforradalom robbant ki Magyarországon 1956. október 23-án. Ugyanakkor otthon mást hallottunk a szüleinktől, nagyszüleinktől, s a felcseperedő gyermeknek az is furcsa volt, hogy nagypapa miért hallgatja esténként a Szabad Európa Rádiót vagy az Amerika Hangját. M. Magyar László jegyzete.
Gondolatok az 1956-os forradalomról

Gondolatok az 1956-os forradalomról

Mindössze 20 nap, de a magyar történelem talán leg­kiemelkedőbb 20 napja zajlott 60 évvel ezelőtt, 1956-ban Magyarországon. Egy aprócska, de elszánt nemzet fe­lemelte fejét és nemet mondott az elnyomásra, a diktatúrára, és szembeszállt a sztálinista vezetéssel és a világ akkori legnagyobb birodalmával, a Szovjetunióval. Holmár Zoltán írása.
A fontosat

A fontosat

Sokszor, sőt túl sokszor kapom meg barátoktól, ismerősöktől mostanában, hogy túlságosan realista vagyok, és ez tulajdonképpen, ha mélyen magamba nézek, talán igaz is. Ennek biztosan a horoszkópom az oka, mert elég erősen bak. „A fontosat, az alapvetőt tartja szem előtt…” – ragadok most ki a jellemzésből. Pásztor Attila írása.
Gutteres

Gutteres

Az elmúlt évtizedekben kevés főtitkára volt az Egyesült Nemzetek Szervezetének, általában mindenki kihúzott két ciklust. A New York-i székhelyű „hivatalt” vezette burmai, osztrák, perui, egyiptomi, ghánai és dél-koreai politikus is. A nagyok, mint tudjuk, soha nem adnak ENSZ-főtitkárt, ez a tisztség egyszerűen nem jár az amerikaiaknak, az oroszoknak, a kínaiaknak, a németeknek, a franciáknak vagy éppen az angoloknak. Kolodzey Tamás írása.
Digitális

Digitális

A dübörgő magyar gazdaság mellé újabb jó hírként került a köztudatba, elkészült a Digitális Oktatási Stratégia. Bánhegyi Gábor írása.
Számolgatunk, számolgatunk...

Számolgatunk, számolgatunk...

Azért ez a baklövés sporttörténelmileg ott van valahol a közvetlen élcsoportban. Hogy tudniillik Majoros Bence rossz információt kapott a szövetségi edzőitől az asztalitenisz-Európa-bajnokságon. A 19 éves nyírbátori születésű versenyző az utolsó csoportmeccsén abban a tudatban állt asztalhoz, hogy két szettet kell megnyernie a továbbjutáshoz. Végül 4:2-re kapott ki, mégis kiesett, mert utóbb kiderült, bizony hármat kellett volna. Bodnár Tibor jegyzete.
Vírusok elleni prevenció

Vírusok elleni prevenció

Még nem jelentkezett, de hamarosan a kertek alatt járhat az influenza. A vérszomjas és gyilkos spanyolnátha ugyan már megszelídült, ám gyerekekre, idősekre és betegségben szenvedők számára még manapság is komoly veszélyt jelenthet. Mán László jegyzete.
Az agy rágógumija

Az agy rágógumija

Szombat esténként beszippant és nem ereszt az agy rágógumija, a lélek McDonald’s-a – a tévé. Csak tetézi a bajt, hogy nem kulturális eszmecserék láncolnak a kép­ernyő elé, hanem az egyik kereskedelmi csatorna tehetségkutató showja. Csáki Alexandra jegyzete.
Száguldás az árokba

Száguldás az árokba

Reggeli csúcsforgalom Nyíregyházán. Az átlag – ha nem is boldogan – araszolgat lassan előre, vagy épp ácsorog a pirosnál. Amikor zöldre vált a lámpa, s meglódul végre a sor, egy fehér sportkocsi szinte kilő, és mire a többiek felocsúdnának, valóságos szlalomozás után már az első helyen nyargal. Györke László jegyzete.
Mi kell?

Mi kell?

Közel 30 éve új fejezet kezdődött a rendszerváltással, a határvonal azonban, úgy tűnik, nem olyan éles, mint akkor azt az ebben résztvevők, pláne az azt kikényszerítők gondolták. Szabó Zsolt László írása.
Lehagytak arról a papírcetliről…

Lehagytak arról a papírcetliről…

A magyar szabadság évében, az 1956-os forradalom napjához közeledve csöndben kavarognak az érzések. Ízlelgetjük, mi is az a szabadság, mit jelent ez itt és most, 2016-ban – s különös értelmet, értékét láthatjuk. Nyéki Zsolt írása.
Repülj tovább!

Repülj tovább!

Két nap alatt négyszer botlottam bele ugyanabba a kéregetőbe más-más nagyáruházak bejáratánál, Nyíregyházán. A felütése, mely után átfutott az agyamon a megütése, minden alkalommal ugyanaz volt: segítsem némi apróval, mert nincs mit ennie. Ételadományról persze hallani sem akart, mikor pedig másoknál sikerrel járt, véletlenül sem a pékosztály felé vette az irányt. Palicz István jegyzete.
Hol vannak az igazi kenyerek?

Hol vannak az igazi kenyerek?

Egy ideig isteneltem rendesen. Már hétvégén sem aludhat egy jót az emberfia? Aztán ahogy lépkedtem, úgy csitult a felháborodásom. A piachoz érve már jókedvűen fütyörésztem, és büszke voltam, hogy siheder létemre ilyen fontos feladatot kaptam. Mán László jegyzete.
Nekik 8

Nekik 8

Téma lett a múlt héten, hogy reggel hány órakor kezdődjön az iskola. Bár nem igazán tudom, miért pont ez izgatja a szülőket és az oktatási államtitkárt, amikor az oktatási rendszerünk ezer egyéb gonddal és megoldandó problémával küzd. Hegyi Erika jegyzete.
Ne várd a májust!

Ne várd a májust!

Közeleg a tél, egyre vacogtatóbbak a hajnalok, s az emberek a lakásaikba húzódnak a hideg elől. Már akiknek van hová behúzódni. Magyarországon ugyanis ma egyre többen vannak, akik szinte mindennap megharcolnak a fedélért. Matyasovszki József jegyzete.

Szélhámosok

Csaló és csaló között óriási különbségek vannak. Léteznek piti szélhámosok, akik „csupán” egy-kétezer forinttal károsítják meg embertársaikat – persze, sok kicsi sokra megy alapon azért ez is szép summát hozhat – és vannak, akik nagyban űzik az ipart. Míg régebben csak a televíziókban láthattunk jósokat, távgyógyítókat, és egyéb szélhámosokat, a fejlődéssel ma már az internet is bő választékot kínál. Míg régebben csak a televíziókban láthattunk jósokat, távgyógyítókat, (...) ma már az internet is bő választékot kínál. Kenyeres Ilona írása.
Van napom

Van napom

A múlt héten az állatok világnapja ment ki a fejemből, elfelejtettem. De szerencsére egyik jószágom sem búsult, mert a szokásos napi menetrend szerinti etetés, babusgatás miatt nekik minden nap ajándék. Csak rajtam múlik, hogy az legyen. Pásztor Attila írása.
Szeretek élni!

Szeretek élni!

Januárban leszek 83 éves. Az idősek hónapja kapcsán kérdezték tőlem nemrég, milyen az élet 80​-on túl. Azt mondtam, jönnek ugyan a betegségek, vannak nehézségek, de mindig arra kell koncentrálni, ami újabb erőt ad a következő napra, hétre, hónapra. Tartom magam ahhoz, hogy nem szabad leülni, mindig tevékenykedni kell valamit. Czimer Sándorné írása.
 
Előző
123456  


hirdetés