Romház, sej!

Romház, sej!

Egy félelmetesen ócska házban nőttem fel. Valaha szép lehetett, sőt luxuskivitel századfordulós szinten, de amikor mi oda kerültünk, már – képletesen szólva – csak a romok maradtak. Minden rossz volt. A vezetékek, a tető, a kémény, a falak. Azzal szórakoztam gyerekként, hogy a mindenütt málló vakolat feltárta nekem, hányféle festékréteg van az utolsó alatt, ezt feszegettem óvatosan, körömmel. Kiss László írása.
A halála után húsz évvel…

A halála után húsz évvel…

Mint ahogy minden csoda, úgy minden botrány is három napig tart. Ma már senki sem beszél az úszóválogatott egykori szövetségi kapitányának huszonévesen elkövetett botlásáról, mindennapi életünk új sztorijai a feledés homályába taszítják, hogy mi is történt az uszodák falai között. M. Magyar László jegyzete.
A mi macink

A mi macink

Bejárta a sajtót a hír, medvét láttak Észak-Borsodban. Jó hír ez, kellenek a csúcs­ragadozók, hatásuk áldásos, egészségesebbé válik a populáció. Volt, ahol ezt az eseményt úgy prezentálták, Szlovákiából átjött hozzánk a maci és itt bujkál. Bánhegyi Gábor jegyzete.
Ezer lámpás éjszakája

Ezer lámpás éjszakája

Milyen csodálatos látvány, amikor az éjszakában, a Népkert felett 600 világító lufi száll az ég felé! Csillogó gyermekszemek követik az egyre feljebb szálló fényeket, s közben szorítják anya, apa kezét, nézik az eget és mosolyognak! Tánczos Tamás írása.
Cannes-i viharok

Cannes-i viharok

Az idei, immár 69. Cannes-i Fesztivál megnyitója előtti éjjelen eső és szélvihar tépázta a Croisette-et. Legalább ilyen viharosan zárult a tíznapos mustra is, ám erről már inkább a zsűri döntései és a Franciaország-szerte kialakult sztrájkhullám tehetett, bár utóbbi a fesztivál után kulminálódott csak igazán. Váró Kata Anna írása.
Boldogság

Boldogság

Butaság lenne elütni azzal, hogy a kis dolgoknak is lehet örülni, mert igenis nagy dolog, hogy egy nem is apró városban lerakják egy várhatóan impozáns uszoda alapkövét. Pap Gyula írása.
A kerékpár reneszánsza

A kerékpár reneszánsza

Már az sokat elárul ennek a zseniális találmánynak a népszerűségéről, hogy sokféleképpen becézzük: bicikli, bringa, bicaj, drótszamár – hogy csak néhányt említsek. Györke László jegyzete.
Az is baj, ha olcsó…

Az is baj, ha olcsó…

Az egyszeri állampolgár, aki csak a médiahíreken keresztül tájékozódik, most tanácstalanul fogja a fejét: „Hogy lehet, hogy az is baj, ha valami olcsó?” Különösen, ha az energiáról vagy a nyersanyagokról van szó. Szaniszló Bálint jegyzete.

Jóból is rosszat

Kiszivárgott – miután egy honatya valamilyen kapcsolódó témában érvként hivatkozott a bennfentes értesülésére -, hogy jövőre jelentős minimálbér-emelést tervez a kormány. A jelenleginek egynegyedével havi 140 ezer forintra fölsrófolni szándékozott legkisebb havi bérnek – amellyel egy nívóra kerülnénk mi, magyarok a rendszerváltó közép-európai államok között ez ügyben (is) éllovas lengyelekkel – normális esetben örvendeni kéne. Galambos Béla jegyzete.
A nap elé

A nap elé

Május utolsó vasárnapja a nemzetközi gyermeknap. Eredetileg az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek jogaira. Szalóczi Katalin írása.
A bizalom vámszedői

A bizalom vámszedői

Amióta ember az ember, biztosan van, aki visszaél a jóhiszeműséggel. Bár a törvény szigora legtöbbször utoléri az illetőt, azért mindig vannak próbálkozók. A csalók remek emberismerők, tudják, mennyire mohók vagyunk, mennyire szeretünk (munka nélkül) jövedelemhez, előnyhöz jutni. Amíg néhány nagyon huncut életművész csibészségén, szenzációsan felépített becsapásán mosolygunk, ha bennünket, vagy idős hozzátartozónkat ér hasonló „inzultus”, jó szabolcsiasan mondva: kinyílik a bicska a zsebünkben. Dankó Mihály írása.
Köszi

Köszi

Eddigi életemben nem sokszor, de előfordult, hogy – nem a következőkben mind említett dolgokat, csak közülük valamelyiket – érmet, oklevelet, díjat, elismerést, kitüntetést kaptam, vehettem át valamilyen alkalomból. Magamról tudom, hogy ez jó dolog. Elismerése egy olyan munkának, teljesítménynek, sportban elért eredménynek, amiért én magam tettem a legtöbbet. Persze ezek kivételes, általában ünnepi alkalmak, a mindennapokban nem is gondolsz rá, mert megy minden a maga útján. Pásztor Attila írása.
Lebukás

Lebukás

El sem tudom képzelni, hány hamis érettségi- vagy nyelvvizsga-bizonyítvány, hány hamis diploma lapulhat országszerte, melyekkel tulajdonosai igencsak jól járnak. Az sem ritka (az elmúlt években napvilágra került néhány eset), amikor magas beosztású emberekről derült ki, hogy szakdolgozatukat vagy doktori disszertációjukat másolták valahonnan, vagy egyszerűen kölcsönkérték. Hegyi Erika jegyzete.
Ingyen és bérmentve

Ingyen és bérmentve

Nem kell ide semmi hókuszpókusz. A magyar jégkorong-válogatott néhány nap alatt elérte azt, amit milliók kidobásával sem tudnak elérni az erre szakosodott illetékesek. Koncz Tibor jegyzete.

Levelező tagozat

Sikeres volt Ausztriában a szociáldemokrata-néppárti összefogás, a korábbi zöld párti Alexander Van der Bellen lett az új államelnök. Pusztai Sándor jegyzete.
Biztonság

Biztonság

A közelgő nyár jegyében a turizmusban dolgozókkal váltottam szót. Valamennyien azt mondták, forradalom zajlik a kiutazási desztinációban, mert az előzetes foglalások alapján padlót fogott több közkedvelt ország és város. Kolodzey Tamás jegyzete.
Orbán beteg

Orbán beteg

Vagyis csak volt, amikor e sorokat olvassa szerda reggel, aki időt szán e kis szösszenetre. Azt ugyanis nem hinném, hogy kormányfőnk kihagyná a szerdán Budapestre látogató Szergej Lavrov orosz külügy­miniszterrel való találkozóját. Kovács Zsolt írása.
Az időutazó gróf

Az időutazó gróf

Én azt mondom: „A hazát szeretni, nem kell félnetek, jó lesz.” Így, ezekkel az írásjelekkel. Tudom, vannak, akik inkább így olvasnák ezt: „A hazát szeretni nem kell, félnetek jó lesz.” Alig halkultak el a honvédelem napi köszöntők, máris készülhetünk a nemzeti összetartozás méltó ünneplésére, s e két hét magunkba szálló töprengésében sajátos értelmet nyernek a világ dolgai. Nyéki Zsolt jegyzete.
Hazahívó tücsökzene

Hazahívó tücsökzene

„Bizonyos, hogy én sem lettem volna az, ami vagyok, ha nem a Nyírségben élem ifjúságomnak ezeket az éveit.” – írta egykor Krúdy Gyula, utalva arra, mennyire kedves volt neki a föld, amelyből származott. Bizonyára sokan vannak ma is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében olyanok, akik a sajátjuknak érzik a ragaszkodás és rajongás eme szavait, de biztos vagyok abban is, hogy legalább ugyanennyien vágyódnak, vágyódtak el erről a vidékről. Matyasovszki József írása.
Ecsedi lápsztori

Ecsedi lápsztori

Alpolgármesterek síppal, dobbal – ez is lehetett volna a mottója a csúcsrangadónak a megyei első osztályú labdarúgó-bajnokságban. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.
Kifelé a bóvliból

Kifelé a bóvliból

Már látni az optimista reakciókat, és hamarosan özönleni fognak a lelkes hozzászólások a legkülönbözőbb blogokon, társalgási felületeken annak eredményeképpen, hogy a sokat ostorozott Fitch Ratings hitelminősítő kivett minket a megalázó „bóvli” kategóriából és áthelyezett a saját terminusa szerinti, a leggyengébb befektetésre ajánlott kategóriába. Pap Gyula jegyzete.
Pénz a borítékban

Pénz a borítékban

Bevallom őszintén, hogy az itt következő eset nem mostanság történt, de hát a jelenben tapasztalható példák sem napjaink újdonságai, hanem évtizedek, sőt, évszázadok ismert társadalmi tünetei… Megkezdtem a névre szóló leveleimet kibontani redakcióbeli szobámban, s az egyiket vastagabbnak találtam. Megforgattam, aztán az éles borítékbontóval felnyitottam – és akkor jött a meglepetés. Angyal Sándor írása.
Segítsenek, kicsit sem fog fájni!

Segítsenek, kicsit sem fog fájni!

Milyen ország az, ahol három jegyellenőr karba tett kézzel nézi, hogy a két bottal járó, mozgás- és látássérült a kínok kínjával kapaszkodik fel a buszra és próbál leülni, miközben a sofőr sürgetően túráztatja a motort? Miért bámulják az utasok is üveges szemmel a szerencsétlen vergődését, ahelyett, hogy segítenének neki? Csáki Alexandra jegyzete.
Tantárgytalanul

Tantárgytalanul

Személyes emlékem, de alighanem sok mai fiatalé is, hogy az iskolában, jelesül a középiskolában tanult tárgyak megközelítőleg a fele abszolút nem érdekli azokat, akiknek a fejébe vernék az adott tudást. S ezek a fél- vagy negyedismeretek számu(n)kra (látszólag) feleslegesnek is bizonyulnak további életü(n)k során. T. Szűcs József írása.
Mítosz-utóélet

Mítosz-utóélet

Őfelsége titkos ügynöke már ötven éve áll a haza szolgálatában. 007-esként van bejegyezve az efféle megbízásokat teljesítők névsorába, s mint ilyen lassan már legenda lett, mítosz övezi kilétét. Boda István írása.
Van az a pénz…

Van az a pénz…

Az már régen tudott számomra, hogy a média – legyen az nyomtatott, online, vagy úgymond nézhető (mit nem mondok?) –, időnként szisztematikusan hülyét csinál belőlünk, nézőkből, olvasókból. Igaz, ehhez partner is szükségeltetik, na de melyikünk nem erőtlenedik el időnként, különösen ha igazán ütős beharangozóval húzzák el az orrunk előtt a mézesmadzagot? Kenyeres Ilona írása.

Valamennyien a városalapítók örökösei vagyunk

Már több mint egy évtizede, hogy május elején-közepén az emlékezés virágaival kezünkben ide sétálunk Nagy Benedek Városalapítók című szobrához, hogy tisztelegjünk az ősök előtt és hogy gondolatban visszaröppenjünk a 18. század közepére. Kujbusné Dr. Mecsei Éva írása.
Van miért füstölögni

Van miért füstölögni

Már megint van miért füstölögni! Bár én, aki nem dohányzom, azt sem bánnám, ha az összes dohányterméket betiltanák. Persze tudom, nem olyan egyszerű dolog leszokni e káros szenvedélyről. A magyarázatokat ismerem: megnyugtat, lefogyaszt. Csakhogy, aki szívja, nem csak magának árt. Árt a környezetének, a gyermekének és még sorolhatnám. Dankó Mihály jegyzete.
Értsed meg!

Értsed meg!

Üzenjünk Brüsszelnek, hogy ők is megértsék! – hirdetik a táblák megyénkben is. Az egyik éppen egy nagyváros szélén, egy szegénytelep mellett. Ott, ahová a helyiek sem szívesen merészkednek, nemhogy valakik Brüsszelből. Szántó Rita írása.

Pénzügyek

A városi fiatalok 23 százaléka tájékozott pénzügyekben, ez az arány az aktív dolgozók körében 28 százalék, míg a diákok között 12 százalék – derül ki a K&H első negyedéves, a 19–29 éves fiatalok elégedettségét mérő jólétiindex-felméréséből. Szalóczi Katalin jegyzete.
Az a hideg, esős május

Az a hideg, esős május

A májusi eső aranyat ér – tartja a népi bölcsesség. Ez különösen igaz az idén az ország keleti fertályán, hiszen az elmúlt két évben ugyancsak szűken szabták az égi áldást mifelénk. Na, de végre esett, a folyók is, meg néhány korábban kiszáradt tározó is megtelt, megteltek vízzel. Györke László jegyzete.
Mohóság

Mohóság

A döntés, mint várható volt, nem alkalmas rá, hogy lezárja az ágazat sorsáról zajló vitákat. Bujdos Attila írása.
Étekképek

Étekképek

A leghíresebb horrorfilmek is elbújhatnak azon képsorok mögött, amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai a legnagyobb videómegosztón tesznek közzé. A hang nélküli, zenével aláfestett filmecskéket nézve elgondolkodtam azon: fényevő leszek. Bednárik Mónika jegyzete.

Vihar

Újabb viharfelhők gyülekeznek az oktatás már eddig sem napfényes egén. Most a szakközép- és szakképző iskolák tiltakoznak, melléjük állva a pedagógus-szakszervezetek és különböző mozgalmak, csoportok. Hegyi Erika jegyzete.

Szelíd kérés

A szüleim civilben civilek, így hosszú évek óta látom, hogy mit jelent, ha valaki lelkiismeretesen vezet egy egyesületet. Időnként szó szerint a bőrömre megy a játék – például amikor körbe kell plakátolni a környező településeket egy-egy rendezvény előtt, és az otthon készült ragasztót nem tudom levakarni a kezemről. Száraz Ancsa jegyzete.
Csak az előételnél tartunk

Csak az előételnél tartunk

Széll Tamás trófeája az egész gasztronómiai Magyarország trófeája is, de azért egy séf, egy fecske még nem a nyár. Kiss László jegyzete.
Labdák

Labdák

Abban a gyerekkorban növekedtem, amikor nem szkájpon cseteltünk, hanem együtt játszottunk, bandáztunk, beszélgettünk. Bánhegyi Gábor jegyzete.
Úgy, mint a jégen

Úgy, mint a jégen

Sportos az idei esztendő, sorra jönnek a világversenyek, a csúcspontot majd a riói olimpia jelenti. Nyáron két nagy durranás lesz, az egyik már a kertek alatt van, hiszen egy hónap sem kell a foci Eb rajtjáig. Mán László jegyzete.
Viktor dönt

Viktor dönt

A nyílt vízi mesterséges fény összezavarja a bébiteknősöket – állapította meg egy új ausztrál kutatás. Szintén szerdán az is kiderült, hogy a technika a védtelen KDNP-képviselőket is összezavarja: a Hír TV egy bizottsági ülés előtt rögzítette Rubovszky György mondatát – a politikus látta a kamerát, de alábecsülte a tévések eszközeinek hangfelvevő képességét. Szőke Tímea jegyzete.

Megöregszünk…

Hallom, hogy a honatyák közül egyesek azon meditálnak, törvényt kellene alkotni arról: a gyermekek gondoskodjanak a szüleikről, amikor azok megöregszenek, betegekké, magatehetetlenné válnak. Akkor is meglep ez az elképzelés, ha tudom, hogy egyre nagyobb terhet jelent a költségvetésnek a nyugdíj finanszírozása, a szociális ellátás szűkössége. Angyal Sándor jegyzete.
 
Előző
123456  

Boglárka, a nap szépe

Boglárka kazincbarcikai diáklány. Ha kell mosolyog, ha kell komoly, mint egy profi modell. Mottója: “Legfontosabb a jókedv és a nyugalom!”
tovább »


hirdetés