Nemcsak nyári tábor

Nemcsak nyári tábor

Két újabb menekülttábort létesít az állam egy Zala és egy Baranya megyei kis falu határában. A tervek szerint ezekben több migráns kap majd szállást, mint ahányan ott most laknak. Orosz Csaba jegyzete.
tovább »
Drága, de legalább rossz is

Drága, de legalább rossz is

Mennyi? – kérdezte hitetlenkedve egy Budapesten élő barátnőm a minap, amikor buszjegyet váltott egy nyíregyházi helyi járatra. Elővételben. Jelentőségteljes arckifejezéssel fizetett, de nem hagyta nyugodni a dolog, ugyanis mint mondta, a zöld tikettel közel megegyező árú fővárosi vonaljeggyel nem csupán buszra szállhat fel, bármely tömegközlekedési eszközön, villamoson, metrón, trolin is utazhat. Csáki Alexandra jegyzete.
tovább »
Mi legyek, ha nagy leszek?

Mi legyek, ha nagy leszek?

Szakmát választani nehéz. Jó szakmát választani meg annál is nehezebb. Legalábbis hatodikos, hetedikes vagy nyolcadikos korban. Ilyenkor ugyanis a gyerekek többségének – tisztelet a kivételnek – halvány lila fogalma sincs, hogy mi szeretne lenni. Leginkább boldog és gondtalan diák – még jó sokáig. Uri Mariann jegyzete.
tovább »
Isten malmai…

Isten malmai…

Ki mint vet, úgy arat – óriási bölcsesség – és milyen régi! Aztán pedig vannak „szinonimái” is, úgymint „Isten malmai lassan őrölnek”, illetve az előbb említett gondviselő „nem ver bottal”, vagy a „vonat visszafelé is jár”, esetleg „ki mint él, úgy ítél” – ez utóbbi azonban talán már más kategória. Kenyeres Ilona írása.
tovább »
Illés (Z. úr) szekerén

Illés (Z. úr) szekerén

Ismét megszólalt a volt államtitkár. Nem először pakolt ki távozása után. Rávilágítva, milyen szempontok szerint kormányozhatják országunkat a tetszetős díszletek mögött. Nyugodtabb időkben éppen ezért I.Z. legutóbbi nyilatkozata bizonyosan érzékelhetőbb hullámokat keltett volna. T. Szűcs József jegyzete.
tovább »
A babának, a mamának

A babának, a mamának

"Háromgyermekes édesanyaként engem is felháborít, és érthetetlen, miért zavar a baba táplálása bárkit is." Mohácsi Alida írása.
tovább »
A hőseink

A hőseink

– Én nem ezért… – szabadkozott a fiatalember, amikor átvette az életmentő emlék­érmet. Néhány hónappal korábban gondolkodás nélkül ugrott a gyors sodrású folyóba, hogy kimentse a kislányt, aki hirtelen tűnt el a vízben. Nem mérlegelte, mi történik, ha nem jár sikerrel, nem fordult meg a fejében, hogy akár őt is elnyelheti a Tisza. Életét adta volna egy életért, egy ismeretlenéért. Bednárik Mónika jegyzete.
tovább »
Ablakok a világra

Ablakok a világra

Emlékeznek a fotósra, aki barátnőjével körbeutazta a világot? A fiatal Murad Osmanov olyan virtuális perspektívát mutatott bolygónk legcsodásabb tájairól, amelynek középpontjában egy gyönyörű nő áll háttal, s fogja a fotós kezét. Barak Beáta jegyzete.
tovább »
Unalmat űz a bosszúság

Unalmat űz a bosszúság

Milyen unalmasan is telne életünk, ha nem lennének mindennapi bosszúságok! A napokban az egyik InterCity utolsó kocsiját kellett lekapcsolni a nyíregyházi állomáson az elindulás előtt néhány perccel, mert meghibásodott. M. Magyar László jegyzete.
tovább »
Elverte az emberek vetését…

Elverte az emberek vetését…

Az ember, pláne ha földműves, már csak ilyen: ha elolvad a hó – ami mostanában olyan ritka, mint a fehér holló – kimegy a határba. Szánt, vet – de nem mindig arat. Tavasszal Szatmárban hatalmas jégverés sújtotta az amúgy sem éppen bőségben lubickoló gazdálkodókat. Az országos sajtó azonban ugyancsak szőrmentén bánt a témával. Magyarán: elhallgatta. Hogy miért, azt tán a mindenható se tudja. Györke László jegyzete.
tovább »

Alap, jog

Az ELTE doktoravatásán egy fiatal szociálpszichológus, Kende Judit nem volt hajlandó felesküdni az Alaptörvényre, ezért nem kapta meg a diplomáját, amelyet előzőleg a doktori tanács neki ítélt. Most a Társaság a Szabadságjogokért civil jogvédő szervezettel közösen azon dolgozik, hogy az egyetem ne kötelezhesse doktorait olyan eskütételre, amely lelkiismereti szabadságukkal ellenkezik. Szalóczi Katalin jegyzete.
tovább »
Fizess, ha tudsz!

Fizess, ha tudsz!

Az egyetemi ponthatárok kihirdetése után vagyunk egy héttel. Sokan már átadták magukat a gondtalan pihenésnek, vagy az albérletkeresés örömeinek (gyötrelmeinek), mások még a pótfelvételi lehetőségeket tanulmányozzák. Sokan vetik fel: valahogy nem igazságos, hogy a pótfelvételi eljárásban már csak önköltséges képzésekre lehet jelentkezni. Hegyi Erika jegyzete.
tovább »
Az erdő mélyén

Az erdő mélyén

E napokban az internet népének egyes számú ellensége egy derék amerikai fogorvos, aki Afrikában lepuffantott egy oroszlánt, majd büszkén fotózkodott vele, utóbb azonban azzal szembesült, hogy 2015-ben az állatok királyára vadászni már nem ugyanolyan dicsőség, mint száz évvel ezelőtt. Szőke Tímea jegyzete.
tovább »
A centerhez jogászt is

A centerhez jogászt is

Régen a szurkolókat tartották egy futballcsapat tizenkettedik játékosának, mára változott a trend. És nem is elsősorban azért, mert – hogy finoman fogalmazzunk – a közönség el-elmaradozik a meccsekről. Bodnár Tibor jegyzete.
tovább »
Konzultálók

Konzultálók

No, ezt is megkonzultáltuk. Egyesek szerint jól és érthetően, mások szerint rosszul és manipulatívan megfogalmazott kérdésekre válaszolva elmondhattuk, mit gondolunk az illegális bevándorlásról. Bednárik Mónika jegyzete.
tovább »
Új utakon

Új utakon

Mintegy két hete született meg a megállapodás az ENSZ öt állandó tagja – Németország képviselőjével kiegészülve – és Irán között arról, hogy a perzsa államot sújtó gazdasági szankciók feloldása ellenében Teherán a nukleáris programját nem használja katonai célokra. Ez is jelzi, az egyezség mellett bábáskodó Egyesült Államok külpolitikájában – már ami a Közép- és Közel-Keletet illeti – markáns változás rajzolódik ki. Szabó Zsolt László írása.
tovább »
A föld azé, aki...

A föld azé, aki...

...megműveli - legalábbis a mondás szerint. Valójában azonban bizonyos kormányközeli (gazda)körök erősen hajlanának arra, hogy az állami föld azé legyen, aki bár bérlőként már most is fillérekért műveli, úgy kaphatná az állami vagyont örökbe, hogy tulajdonképpen fizetnie sem kellene érte. Mármint saját zsebből. Petneházi Attila jegyzete.
tovább »
Nagykövetek az utcákon, tereken

Nagykövetek az utcákon, tereken

Ki ne szeretne nagykövet lenni, csak egyszer is az életben…? Pedig mindannyian azok vagyunk, különösen így, nyáridőben. Na, nem súlyos fizetésért egzotikus országokban, előkelő fogadásokon reprezentálva – csupán egyszerű, szürke eminenciásként, külföldi nyaralás alatt, vagy éppen itthon maradva, a megszokott útvonalainkon járva-kelve. Viselkedésünkkel, szokásainkkal állítunk ki bizonyítványt önmagunkról, szűkebb hazánkról, országunkról. Nyéki Zsolt jegyzete.
tovább »
Jobban esett

Jobban esett

Emlékszem először, a „szokatás” időszakában sokszor voltam szomorú, hogy miért kell ez nekem ahelyett, hogy bicikliznék meg fociznék naphosszat a barátokkal. Ültem apám mellett a Robi gép vontatta utánfutón, és döcögtünk a határba a földre, ahol mindig volt mit csinálni. Ha nem ott, akkor otthon. Pásztor Attila jegyzete.
tovább »
(Túl)súlyos gondok

(Túl)súlyos gondok

A New York Times egyik közelmúltbeli cikke azt vesézte ki (hagymásan megsütve), mennyire elhízottak az emberek az Egyesült Államokban. Valószínűleg a legtöbbekben az a kép él, hogy az ott élők zöme bizony (túl)súlyos gondokkal küzd ezen a téren, de az MTI összehasonlításából kiderült, bizony minket, magyarokat jelenleg még a tengerentúli társainknál is kevésbé zavar a terebélyesedés. Vékony Zsolt írása.
tovább »
Betonba öntött sors?

Betonba öntött sors?

Sok szó esik manapság a közfoglalkoztatás hasznosságáról, s legutóbb még a Magyar Tudományos Akadémia is vizsgálta a kérdést, jó-e arra a közmunka, amire kitalálták. Persze – mint sok minden más – ez is csak nézőpont kérdése. Matyasovszki József jegyzete.
tovább »
Farkasok nyúlcipőben

Farkasok nyúlcipőben

Dughatjuk homokba a homlokunkat, attól még aligha tisztul ki a fejünk. Minden eddiginél durvább a mérleg: 4725 határsértőt fogtak el a rendünk őrei péntektől vasárnapig. A kerítés épül, a biztonságérzet romokban hever. Jönnek-mennek ezerrel a mélységükből feltörve, folyosónak használva az országot, holott ez mindennek a teteje. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.
tovább »
Minden megtörténhet

Minden megtörténhet

Őszinte és némileg gerjesztett várakozás előzte meg a miniszterelnök hétvégi Tusnádfürdőn elhangzott beszédét, olyan hangulat, hogy „ugyan mivel rukkol elő ismét?” Az előadó nem okozott csalódást a feltétlen rajongóknak és az is természetes jelenség, – valahol ennek a drámai feszültségnek a fenntartása is a cél vélhetően – hogy sokan fanyalogtak a közepesen erős viccekkel tűzdelt show-műsoron. Pap Gyula jegyzete.
tovább »
Stressz és álom

Stressz és álom

A legtöbb stresszt a problémás ügyfelek váltják ki a dolgozókból a magyar munkahelyeken – derült ki az Európai Munkavédelmi Ügynökség legújabb felméréséből. Nem tudom, mennyit kóstált ez a tényfeltárás az itt megnevezett európai szervezetnek, de ha a magamfajta, itthon élő embereket kérdezik, ezt ingyen és bérmentve is prezentálni tudtuk volna. Angyal Sándor jegyzete.
tovább »
A pontok bűvölete

A pontok bűvölete

Már a szó legszorosabb értelmében is eltelt az az időszak, amelyet a „minden csoda három napig tart” közhelyes szólással szoktunk jellemezni. Most az a bizonyos három nap a felsőoktatási ponthatárhúzásra vonatkozik, amely – ki ne tudná – múlt csütörtökön este volt. Szaniszló Bálint jegyzete.
tovább »
Üzenet

Üzenet

„Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe! Belügyminisztérium”. Erre az SMS-re biztosan sokan emlékeznek. Azon az ominózus március 15-én kaptuk (már aki), amikor a hóvihar miatt százak rekedtek az utakon, az állam pedig nem volt épp a helyzet magaslatán. Akkor civilek nélkül sokkal nagyobb baj történhetett volna. Fabók Ágnes jegyzete.
tovább »
Szelektálunk, tehát…

Szelektálunk, tehát…

A szelektív hulladékgyűjtés jó, hasznos, bár kinek apró, kinek nagyobb fáradtsággal járó módszer. Főként akkor üdvös, ha a folyamat végén nem öntik össze az illetékes szeméttelepen a lakók által gondosan szétválogatva gyűjtött újrahasznosítható alapanyagokat. T. Szűcs József jegyzete.
tovább »
Passzív jövedelem

Passzív jövedelem

Több olyan ismerősöm is volt, aki a gazdasági válság utáni években, amikor padlóra kerültek a lakásárak, kihasználta, hogy mások fuldokolnak a hiteltartozásaikban, és kénytelenek eladni az ingatlanjaikat. A legtöbben másfél-két szobás panel- vagy társasházi kecókra vadásztak, tudatosan a főiskolák, egyetemek környékén. Palicz István jegyzete.
tovább »
Számmisztika

Számmisztika

Hírműsoraink, TV-ben, rádióban egyaránt, hónapok óta számokkal kezdődnek. Hogy mennyit fejlődtünk, növekedtünk, bővültünk. Kormányunk jóvoltából, az elmúlt ekkor, meg akkorhoz képest. S mindezt azzal a hanyag eleganciával, hogy közben még egyfolytában daloltunk, táncoltunk, ápoltuk a népi hagyományt. Réti János írása.
tovább »
Face to face

Face to face

Míg vannak, akik most kezdik felfedezni, én megint kifarolnék már belőle. Két éve töröltem is magam, ám a munkám miatt – erre fogtam – visszatértem. Azonban semmi sem változott, a való világ szemetét élvezhetem a virtuális térben. Többször „megfenyegettem” ismerőseimet: törlöm azokat, akik kizárólag politizálásra használják. Juhász-Léhi István jegyzete.
tovább »
Tajtékos éjszakák

Tajtékos éjszakák

Végre! – sóhajtottuk valamennyien a cirógatóan szellős csütörtök reggelre ébredve napok óta tartó, verejtékes éjszakai lázálmunkból. Félve ugyan, de megkockáztatom: tán túllendült a nyár az idei „forrponton”. Nincs, aki ne érezte volna, hogy e hét közepén minden eddigi melegrekord megdőlt az országban. Galambos Béla jegyzete.
tovább »
Szigetet vegyenek!

Szigetet vegyenek!

A nyár kellős közepén gyakorta olvashatjuk az út menti táblákon: görögdinnye eladó. S ha már görög, s ha már eladó. A hellén kormány a minap több ezer szigetre rakta ki a „for sale” táblácskát, ugyanis az EU-val kötött megállapodásuk értelmében hipp-hopp 50 milliárd eurós privatizációs bevételt kell produkálniuk. Különben – akár egy ízletes dinnyén – rajtuk is léket vágnak a külföldi hitelezők… Tarnavölgyi Gergely jegyzete.
tovább »
Jupiter és a kisökör

Jupiter és a kisökör

Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek – de sokat hallottam gyermekként ezt a mondást, ily módon is igyekeztek helyére tenni a fejemben a világ dolgait a szüleim. Többnyire játékosan, ritkán neheztelően, de mindig csak a miheztartás végett. Uri Mariann jegyzete.
tovább »
Érdekeit védi

Érdekeit védi

Akár lesz erről népszavazás, akár nem, a Medián felmérése arra enged következtetni, a nép már döntött: a megkérdezettek 72 százaléka szeretné, ha nyitva lennének vasárnap a boltok. Bujdos Attila írása.
tovább »
Pont itt, s így kezdődik ez el…

Pont itt, s így kezdődik ez el…

Az ember élete során sokszor vár üzenetet, de ezek közül nagyon kevés az, amely igazán sorsfordító. Az egyetemi, főiskolai vágyak beteljesüléséről vagy épp elröppenéséről érkező pár szó ezek közé tartozik. Nyéki Zsolt jegyzete. 
tovább »
Súlyos lecke

Súlyos lecke

Csak belépett, és meglepetten vizslatta az őt ünneplő, a motorhome-ot dugig megtöltő tömeget. Szemlátomást alig hitte, hogy olyan sokan jöttünk össze megünnepelni őt és aznapi teljesítményét, amelyet túlzás nélkül lehetett mesébe illőnek nyilvánítani. Mészáros Sándor jegyzete.
tovább »
Sártenger, porfelhő

Sártenger, porfelhő

Szinte hihetetlen, de igaz: nem is olyan régen, 2010-ben még az volt napirenden, hogy mit csináljunk a rengeteg vízzel, ami a Nyírségre zúdult. Abban az évben például Nyírbátorra annyi eső hullott, mint máskor huszonnyolc hónap alatt. Györke László jegyzete.
tovább »
Jesszusom, ez meg mi?

Jesszusom, ez meg mi?

Azt azért megnézném, amikor valamelyik magyar tévécsatornán, főműsoridőben egy igazán ütős black metal banda hörgi el a nagyérdeműnek legújabb nótáját. Koncz Tibor jegyzete.
tovább »
Ma eldől

Ma eldől

Fontos nap a mai a felsőoktatásba jelentkező fiatalok számára, hiszen ma este válnak nyilvánossá azok a titokzatos és eddig titkos ponthatárok, amelyek eldöntik, szabad-e az út felfelé. Afelől azért nyugodt vagyok, hogy a valóban szorgalmas és tehetséges diákok mind bejutnak valamelyik egyetemre. Hegyi Erika jegyzete.
tovább »
Kapitányváltás

Kapitányváltás

A hozzáértők szerint az edzői szakma csúcsa a kapitányság. Ez már megadatott Dárdai Pálnak. Hamarabb, mint felnőtt csapatnál a vezetőedzői poszt. Ez azért igencsak ritka. A mindenható MLSZ vezérkara ezzel nem foglalkozott, amikor a Hertha ikonját felkérte a válogatott élére. Mán László jegyzete.
tovább »

 
Több hír 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Lili, a nap szépe

Fotók: Janics Attila
tovább »
További hírek a SZON - Jegyzet kategóriából
Nemcsak nyári tábor
Két újabb menekülttábort létesít az állam egy Zala és egy Baranya megyei kis falu határában. A tervek szerint [...] tovább »
Drága, de legalább rossz is
Mennyi? – kérdezte hitetlenkedve egy Budapesten élő barátnőm a minap, amikor buszjegyet váltott egy [...] tovább »
Mi legyek, ha nagy leszek?
Szakmát választani nehéz. Jó szakmát választani meg annál is nehezebb. Legalábbis hatodikos, hetedikes vagy [...] tovább »
Isten malmai…
Ki mint vet, úgy arat – óriási bölcsesség – és milyen régi! Aztán pedig vannak „szinonimái” is, [...] tovább »
Illés (Z. úr) szekerén
Ismét megszólalt a volt államtitkár. Nem először pakolt ki távozása után. Rávilágítva, milyen szempontok [...] tovább »
Még több kategóriábol »


Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálásahirdetés