Ahol nincs megállás

Ahol nincs megállás

Olyan sztorikat mesélnek néha rendőrök, mentősök, ápolók a mindennapi munkájukról, hivatásuk árnyoldaláról, amelyeket szinte el sem hiszek. Persze sohasem kamera előtt vagy diktafonba keseregnek, csak barátilag, nem hivatalosan. Szó szerint leírhatatlanul. Palicz István jegyzete.
Menjenek

Menjenek

Az elmúlt napokban a „világsajtó” százszor többet írt a Brexitről, mint a labdarúgásról. A népszavazás után Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból, és lelép a színről a referendumot feleslegesen kierőszakoló David Cameron, az Egyesült Királyság miniszterelnöke is. Kolodzey Tamás jegyzete.
Anglia megtépázva

Anglia megtépázva

Van abban valami sorsszerűség, hogy a büszke angol flottát elsüllyesztette az izlandi bálnavadász dereglye. Olyan ütközetet nyert meg a „több a vulkánjuk, mint a profi futball­istájuk” kis ország az egykor még világhatalomnak számító angolok ellen, ami korábban csak az utóbbi fölényes győzelmével végződhetett volna. Égerházi Péter jegyzete.
Sziget fesztivál

Sziget fesztivál

A Pepsideild hívei kedd éjjel epekedve fürkészték a Fylkir–Vikingur, az Olafsvik–Throttur és az Akranes–Stjarnan párharcok alakulását. Javában tart ugyanis az izlandi pontvadászat, s lám, az Európa-bajnokságra is fittyet hánynak! Ladányi Tóth Lajos jegyzete.
Lógó(s) orral

Lógó(s) orral

Történt egyszer, mikor még kócos kis ördög voltam, hogy ötödmagammal egy kedd délután elhatároztam: a feszített középiskolai munkatempót egy nap erejéig önhatalmúlag felfüggesztem. Tarnavölgyi Gergely jegyzete.

Vissza

A fociláz és a Brexit-pánik árnyékában az MSZP megtartotta tisztújító kongresszusát, amely nagy csalódást nem is okozott. Bánhegyi Gábor jegyzete.
Mit intéztek nekünk a britek?

Mit intéztek nekünk a britek?

A hülyeség és hatalomvágy olyan faktor, amivel nem nagyon lehet tervezni. Kiss László jegyzete.
Valami most kezdődött el

Valami most kezdődött el

Beállok abba a sorba, ahol azok tolonganak, akik köszönetet mondanak a magyar válogatottnak ezért a fantasztikus utazásért. Nem nagyon hittem benne, talán éppen ezért ütött annyira szíven a dolog, hogy több évtizedes parkolópálya után végre ott lehettünk egy világeseményen. Boros Norbert írása.
Tanköteles

Tanköteles

Mit csinálnak jobban Vas megyében, mint az ország átellenes szélén, Borsod-Abaúj-Zemplénben? A Szlovéniával és Ausztriával határos megyében mindössze 38 általános iskolás diák maradt ki igazolatlanul ötven óránál többször az oktatásból a 2014/15-ös tanévben, míg a túlvégen 1555. Horváth Borbála írása.
Várni és elvárni

Várni és elvárni

A „futballnemzet vagyunk” kijelentéssel az a minimum kilencmillió magyar azonnal egyetért, aki nem csak szereti, de érti is a focit, így szakértője a sportágnak, melyben most, több mint négy évtized után kontinensviadalra kijutva tudtunk szép és fontos sikert elérni. Anélkül, hogy a csoport­elsőség, vagy a küzdeni tudás értékét akarnám megkérdőjelezni, sportrajongói lelkem azért egy kicsit szomorú. Bednárik Mónika jegyzete.
Szende lények

Szende lények

Azon kívül, hogy kissrác koromban a rongylabda kergetése közben elkapta a bokámat egy kuvasz, nincs különösebb gondom a kutyákkal. Pontosabban: azóta kicsit tartok tőlük, kerülöm velük a találkozást, kiváltképp a testesebbekkel meg a vadabbakkal. Ennek ellenére megértem azokat, akik családtagként szeretik a hűség szimbólumaként számon tartott ebüket, melyek közül több rá is szolgál erre. Angyal Sándor jegyzete.
Forró a kása

Forró a kása

A brit oroszlán se kedveli a forró kását. A szigetország polgárait is megrendítette a szavazás végeredménye. A kilépésre voksolók is első örömmámorukból ébredve kezdenek a fejükhöz kapni. Szántó István jegyzete.
Voksok egy újabb esélyre

Voksok egy újabb esélyre

Mi köti vajon össze megyénk következő településeit: Ramocsaházát, Demecsert és Jánkmajtist? Az, hogy a nyáron mind a három helységben választanak a szavazópolgárok polgármestert és képviselő-testületet. Persze, nincsenek ezzel egyedül, hiszen a korábbi hónapokban voksoltak szintén a település első számú vezetőjére és önkormányzati képviselőire időközi választáson többek között Újkenéz, Szabolcsbáka és Kocsord lakói is. M. Magyar László jegyzete.
Fociláz

Fociláz

A nyár általában kissé lustává teszi az embereket, különösen, ha a hőmérő higanyszála 30 fok fölé kúszik már júniusban. Az idei nyárkezdet azonban még az eddigieknél is forróbbnak ígérkezett, mégsem a Balaton, vagy a helyi strandok képe vetült sokunk lelki szemei elé, hanem az amúgy is meleg helyzetet egy másfajta lázzal is megspékelt esemény. Kenyeres Ilona írása.
Unokáink is inni fogják

Unokáink is inni fogják

Mostanság egyre több állatról derül ki, hogy értelmesebb. Egyelőre még nem az embernél, de önmagánál mindenképpen. Tehát jogosan merül fel a kérdés. Mármint az, hogy ezek fényében mi teszi mégis az embert emberré. T. Szűcs József írása.
Fényben és ellenfényben

Fényben és ellenfényben

Tiszadobra kirándult a közelmúltban a nyíregyházi Örökzöld Nyugdíjas Egyesület. Így kezdődhetett volna egy nyugdíjasklub szokványos úti- és élménybeszámolója, ám ahogy ezt az első „fényes” mondatot leírtam, vitára provokálta a mondandómat „az ellenfény”. Kósáné dr. Oláh Julianna írása.
Együtt robbanjon mindannyiunk hangja!

Együtt robbanjon mindannyiunk hangja!

Az utóbbi hónapokban folyamatosan fortyogtam a tehetetlen dühtől, hogy mennyire nem látják, mennyire nem akarják látni, vagy mennyire nem akarnak tenni a focinkban tapasztalható problémák ellen az illetékesek. Sok a gondolat, ezért belekezdek, pont úgy, mint amikor az utcán összefutok valakivel és pár percben próbáljuk megváltani a világot foci és szurkolás témában. Nem most, hirtelen lettem megmondóember, aki csapódik a „fősodorhoz”, hanem akkor is elmondtam a véleményem, amikor ezért még lehülyéztek. Csak vázlatpontokba szedem és nagyon felszínesen érintem a problémákat. Pethe Tamás írása.
Hőségriadó, s nyári firka

Hőségriadó, s nyári firka

Tombol a nyár, buli az élet, s ilyenkor az ember hajlamos szinte teljesen megfeledkezni arról, hogy szürke hétköznapok is vannak a világon. Már a pedagógusok sem sztrájkolnak, magasba szökött a futball-láz, gurul a labda, gömbölyűek az idomok a szurkolói női mezek alatt, s literszámra fogy a sör. Matyasovszki József írása.

Álom az álomban

Valamikor kamaszkoromban volt hasonló élményben részem. Chilében a vébén (1962) vertük az angolokat (Albert Flóri cimbalomszögből lőtt második góljára emlékszem jól), majd elcsépeltük a bolgárokat, és sima nulla–nullát játszottunk Argentínával. Györke László jegyzete.
Optimisták

Optimisták

Egyébként mit keres a huszonegyedik század iskolájában kréta? Ez mennyire korszerű? Bujdos Attila írása.

Ők játsszák

Próbálom összeszámolni, hogy hány ismerősöm él vagy élt kinn Angliában, de húsznál abbahagyom. Nem véletlenül mondják, hogy London Magyarország harmadik legnagyobb városa: miskolcnyi népességű hazánkfia lakik a brit fővárosban. Hajdu Mariann jegyzete.
Rendíthetetlen ólomkatonák

Rendíthetetlen ólomkatonák

Kezdünk kifogyni a szuperlatívuszokból, pedig most kell szigorúan a földön maradni. A lebegés élményével visszatérni és megvetni a lábunkat. Nem elhinni, nem elszállni, pillanatig sem gondolni, hogy bármilyen múltbeli siker minimális garanciát jelent a következőre. Ratalics László írása.
Megöl a méreg

Megöl a méreg

– Jó étvágyat a tolvajoknak! Remélem, nem eladásra, hanem saját fogyasztásra szedték, és alaposan belakmároznak belőle!” – kommentáltam a rendőrségi hírt, amely arról tudósított, hogy a napokban frissen permetezett, mérgező meggyet szüreteltek ismeretlenek egy nyírmadai gyümölcsösből. Palicz István jegyzete.
Figyeljünk ”a” Palira!

Figyeljünk ”a” Palira!

Amikor átvette a magyar labdarúgó-válogatott irányítását, a románok elleni idegenbeli Európa-bajnoki selejtező előtt azt mondta: a döntetlen az álmok netovábbja. Bukarestben 1–1 lett a vége. Feröer otthonában szenvedős győzelemre számított (persze, hogy 1–0-ra nyertünk), a finnek elleni hazai selejtezőt megelőzően azt jövendölte, hogy hajrágól dönthet. Ezek után senki sem csodálkozott, hogy Gera Zoltán a 82. percben fejelte a győztes gólt. Bodnár Tibor jegyzete.
Mozigépész

Mozigépész

Már két televízió van a faluban. Hiába is titkolnák a szomszédok elől, Illés András villanyszerelő mindenhová bejáratos. Még az antenna felszereléséhez is ért. Megnyugtatja a háziakat, a készülék hibátlan, eltűnt a szellemkép, de magában csak hümmög. Rossz érzése támad. Mozigépészként hetente háromszor vetít a körzetében: Ricsén, Cigándon és Karcsán. Gyalogosan megy a filmért a postára, közben látja, egyre gyakoribb az esti szomszédolás. Szántó István írása.
Fittyet rá?

Fittyet rá?

Vannak témák, amelyek rendre visszaköszönnek a médiából. A nyárnál maradva, évente legalább egyszer porondon vannak a fürdőzésre és a napfürdőzésre vonatkozó intelmek, a vakáció örvén az otthoni gyermekbalesetek megelőzését célzó figyelmeztetések. Szalóczi Katalin írása.
Öngól

Öngól

Euforikus hangulatban telnek napjaink, soha nem látott egység, valóságos áhítat lengi be a levegőt Magyarországtól Franciaországig, sőt a világ számos pontján vált ki minden elképzelést felülmúló kellemes visszhangot labdarúgó-válogatottunk remek szereplése az Európa-bajnokságon. Nem csak az önbizalom-akkumulátorok töltődnek csurig, csoportpszichológusok elemzik az „Eb-őrületet”, nincs ember, akit hidegen hagynának a fejlemények. Pap Gyula jegyzete.
Aprópénz a jégverés után

Aprópénz a jégverés után

Erre szokták mondani: rossz kedvében volt a Teremtő, vagy csak egyszerűen nem figyelt eléggé oda, amikor a beregi, szatmári, nyírségi táj fölött elrendezte éltető elemeit: a napfényt és a felhőket, az esőt és a szelet. Nyéki Zsolt jegyzete.
Új terveket hozott a szél

Új terveket hozott a szél

Az volt a legfurcsább, hogy nem sírtak az emberek. Annak ellenére, hogy sokaknak egy élete munkája ment tönkre alig negyedóra alatt, nem omlottak össze, nem hibáztattak senkit – ugyan, kit is lehetne? –, hanem arról beszéltek, vajon hogy lesz ezután. Száraz Ancsa írása.
Biztonság

Biztonság

Két keddi MTI-hír: Az országos rendőr-főkapitány megítélése szerint nem kirívó a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon kint lévő magyar szurkolók viselkedése. Ehhez képest a másik: Az Európai Labdarúgó Szövetség szurkolói rendbontás miatt pénzbüntetéssel sújtotta a magyar szövetséget. Az ellentmondás feloldása: az utóbbi az Izland elleni szombati mérkőzés előtt történtek miatt van. De mi is történt, amiért az UEFA lecsapott megint ránk, ahelyett hogy kicsit a körmére nézne a francia vendéglátóknak? Égerházi Péter írása.
Tarthat és követelhet

Tarthat és követelhet

Hogy rohanok-e minden egyes csekkel azonnal a postára, hogy határidőre befizessem azt? Nem igazán, inkább megvárom, amíg megérkezik az adott hónapban befizetendő valamennyi csekk és egyszerre esek túl rajta, de szerintem az emberek többsége hasonlóan gondolkodik. Uri Mariann írása.
Félelem

Félelem

Franciaországban zajlik a labdarúgó-Európa-bajnokság, a csütörtöki brit népszavazás azonban elhomályosítja a nagy tornát. A tét nem egy-két meccs kimenetele, vagy a továbbjutás-kiesés – az Európai Unió jelene és jövője forog kockán. Az izgalom a végletekig fokozódik: nyíltan, meg a színfalak mögött óriási erők dolgoznak az igenért és a nemért egyaránt. Kolodzey Tamás jegyzete.

Mennének a levesbe?

Ha a britek a csütörtöki népszavazáson az Európai Unióból történő kilépés mellett teszik le a voksukat, azzal „belecsapnak a lecsóba” rendesen. A Brexit számos kérdést hagyna nyitva, vagy éppen nyitna meg. Petneházi Attila írása.
Mindennek van határa

Mindennek van határa

Határtalan lelkesedéssel indítottuk be a futószalagot, amely azóta szüntelenül szállítja az élménybeszámolókat. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.
Mindenki egyért, egy mindenkiért

Mindenki egyért, egy mindenkiért

Aki megélhette, tudja, hogy az élet legnagyobb ajándéka, ha szülővé válhat az ember. De az áldás mellé vagy inkább elé a teremtő a felelősséget is odarendelte ám. Mert azt beláthatjuk, hogy előbb kell gondolkodnunk, s csak aztán élvezhetjük önfeledten az élet adta örömöket. Racskó Tibor írása.

Az élet még mindig szép

Én most azokról szeretnék megemlékezni, akik túl vannak a szerettük, hozzátartozójuk elvesztésén egy betegség vagy egyéb szörnyűség miatt, de mosolyogtak már azóta… Barak Beáta írása.
Szürke, de a béke szigete

Szürke, de a béke szigete

„Rálőttek a rendőrök a pedagógus-szakszervezet tüntetőire…” Még mielőtt valaki „túlgondolná” a dolgot, közlöm, hogy az eset nem Magyarországon, hanem Mexikóban történt. Persze mindez nem teszi kevésbé elfogadhatatlannak a dolgot. Különösen, ha végigolvassuk a hírt, amelyből kiderül, hogy a mexikói kormány oktatásügyi reformja ellen tiltakozó tanári szakszervezeti tagok csaptak össze rendőrökkel, és az összecsapásban három tüntető és egy rendőr meghalt, negyvenöten megsebesültek. Jön a megkönnyebbülés, hiszen ugyan a tüntetés akár nálunk is lehetett volna… Szaniszló Bálint jegyzete.
Piros, fehér, zöld

Piros, fehér, zöld

A magyar futballcsapat sikere után még az is futball-lázban ég, akit egyébként nem érdekel ez a sport. Például én. Eddig mindkét mérkőzést végigszurkoltam, és sokakhoz hasonlóan elhittem, hogy a Facebookon terjedő kép, amin piros-fehér-zöld színben pompázik az Eiffel-torony, valódi. Pedig nem az, de persze tehetünk róla, hogy az legyen. Csupán annyi a dolgunk, hogy a #HUN hashtaget minél többet használjuk a Facebookon, ez ugyanis egy szavazás, ami eldönti, melyik ország színeibe öltöztessék aznap este az „Öreg hölgyet”. Szántó Rita írása.
A foci összehoz

A foci összehoz

Hányszor, hányan elmondták a rendszerváltás óta eltelt bő negyedszázadban, hogy nagyon nehéz ezt az országot kormányozni, mert mindent átjár a politika, így sokszor a legalapvetőbb kérdésekben sem tudunk megegyezni. A rivális másik oldal alapból mindent elutasít. Erre a két-három éve még agyonszapult, lesajnált futball-válogatottunk végre összekapta magát és több évtizedig tartó szerencsétlenkedést követően kijutott a foci Eb-re. Orosz Csaba írása
Pénz az ablakban

Pénz az ablakban

A NAV regionális szentélyébe szólított a minap a kötelesség. Már a bejutás is körülményes volt: kilenc, zöld mellényben feszítő középkorú férfi és asszony dolgozott egy tizenöt négyzetméteres, a bejárat mellett elterülő zöldfelület rendbe tételén. Bár a dolgozott kifejezést leírni erős túlzás, hisz heten inkább a gereblyét támasztották, mintsem hasznára lettek volna társaiknak. Tarnavölgyi Gergely jegyzete.
 
Előző
123456  

Ramóna, a nap szépe

Ramóna a profik táborába tartozik, nagyon sok fotózáson vesz részt, a szabadtéri képeket nagyon szereti.
tovább »


hirdetés