Tévés vita

Tévés vita

Megtörtént az első, világszerte várva várt televíziós vita az Egyesült Államokban, ahol dúl az elnökválasztási kampány. Kolodzey Tamás jegyzete.
Miénk itt a tér...

Miénk itt a tér...

Összerezzentem, amikor a müezzin éles hangja belejajdult a csípős hajnalba. Nem volt épp kellemes az iszlám szolga imára hívó énekére ébredni, de félelmet sem keltett, hiszen csak egy tisztelettudó turistaként bújtam ki a háló­zsákból a sivatag peremén. Nyéki Zsolt jegyzete.

Másnap megtudjuk

Korábbi tapasztalataimból azt már tudom, hogy a Fidesz és szövetségese, a KDNP majdnem mindent elér, amit szeretne, és azzal is tisztában vagyok, hogy amire pénzt költ, az nekik nagyon fontos. Kovács Zsolt írása.
Cirkuszt, kenyeret!

Cirkuszt, kenyeret!

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a köztévé aktuális műsorában azt boncolgatta, hogy általánossá vált a munkaerőhiány Magyarországon. Györke László jegyzete.
Ehetetlen hamburger

Ehetetlen hamburger

Vízre tették az edzőt Hamburgban. Kikötötték, hogy ha megint kikap a csapat a Bundesligában, akkor mással képzelik el a jövőt. Szívós játékkal ellenálltak, karnyújtásnyi közelségbe kerültek a hőn áhított bajnoki ponthoz, ám a 88. percben kapituláltak, fejet hajtottak az esélyesebb rivális előtt. A hármas sípszó után a legendás Bruno Labbadia minden kispadon ülővel kezet fogott, és mint utóbb kiderült, ez ténylegesen is a búcsúparolát jelentette. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

Jelen van

Megjelent a terror Magyarországon. Ez tény. Ahol robbantanak – bármi okból is –, ott félni kell. Ahol félni kell, ott gyanakodva kell a másikra nézni. Ahol gyanakodva kell a másikra nézni, ott terror van. Bánhegyi Gábor jegyzete.

Minek nevezzük?

Anya, melyik pártra kell szavazni majd a népszavazáson? – fontoskodik a gyerek. Már válaszolnánk, de aztán mégis csendben maradunk, és tudatosul, hogy kérdése teljesen jó, sőt, okos, kijavítani sem kell. Végigpörgetjük, hogy most mi a jó válasz erre? Gyermeknyelven, kisfelnőtt-nyelven, hogy megértse. Barak Beáta jegyzete.

Körtét az almával…

Amikor először hallottam belga uniós képviselők azon javaslatáról, hogy az összes tagállamban az átlagkereset 60 százalékára kellene emelni a minimálbér összegét, azonnal a régi vicc jutott eszembe: mi a különbség egy brit és egy magyar nyugdíjas között? A brit reggel felkel, magához veszi kedvenc whiskyjét, lemegy a klubjába és ott ül estig. A magyar reggel felkel, magához veszi a vizeletmintáját, lemegy az sztk-ba és ott ül estig… Petneházi Attila írása.
Amilyen a mosdó…

Amilyen a mosdó…

A turista, járjon bárhol a világon, akkor érzi jól magát, ha szeretik: ha nem nyűgként, megoldandó problémaként vagy pénzlenyúlási lehetőségként tekintenek rá. Ott szeret lenni, ahol nem azért segítenek neki, mert ez áll a munkaköri leírásban, hanem ahol a kedves gesztus szívből jön. Száraz Anita jegyzete.
Kerékpárosok a gyalogosátkelőn

Kerékpárosok a gyalogosátkelőn

Mint köztudott, a közlekedési szabályok tiltják, hogy autóvezetés közben telefonáljunk, mert ez eltereli a figyelmünket. Kiváltképp áll ez a felfestett gyalogátkelőhelyekre. Sőt! Azt is rögzíti a KRESZ, hogy itt a biciklisnek le kell szállnia a járgányról, nehogy egy óvatlan pillanatban feldöntse a békés, csak lassabban haladni képes idősebb átkelőt, netán áldott állapotban lévő leendő kismamát. Angyal Sándor jegyzete.
Minek robbantott?

Minek robbantott?

Az elmúlt hetekben a kormányoldal a kötelező uniós betelepítési kvótáról szóló népszavazási kampány finisében kijátszotta a terrorveszély kártyát. Orosz Csaba jegyzete.
No-go zóna

No-go zóna

Ha valaki arra vetemedne, hogy minősítse az egyes kormánytagok munkáját, a legagilisebb címet bátran kioszthatná külügyminiszterünknek. Nemcsak mozgékonysága miatt, hanem hihetetlen reakcióideje, riposztkészsége az, ami sokakat lenyűgözhet. Pap Gyula jegyzete.

Világvége felé…

Fiam, aki 2018-ban már 50 éves lesz, eredeti módon látja a világot. Vagy két éve, amikor szóba került köztünk a világvége, mire azt mondta: Apa! Most van a világvége, mert az, ami van, már a világvégét jelenti! Ez már az! Hidd el! Nehogy azt várjátok, hogy az Úristen, majd hoz valami kórust, meg harsonásokat és ünnepélyesen bejelenti, hogy ennyi! Réti János írása.
Tétel­mondatok

Tétel­mondatok

Bennünk van a lehetőség, hogy eldöntsük, mit akarunk és azt meg is tegyük. Valahogy mégis hajlamosak vagyunk erről megfeledkezni, hagyjuk, hogy az automatizmusok lánca vakon hajtsa előre a mindennapokat. Szűk fény, sercegő dinamó, imbolygás az értelem árokpartján. Mindez természetes. Nincs miért elnézést kérni: ezek vagyunk mi. Ratalics László írása.
Rend

Rend

Van, ami ugye nem változik bizonyos kor után, például csapatot, ételt, alvási pózt, öltözködési stílust, haj­hossz­t – utóbbinál persze, ha objektív okokból változtatni nem kell – nem nagyon vált az ember. Ezek nálam is így működnek, aki ismer, tudja, miről beszélek. Pásztor Attila írása.
Oktalan

Oktalan

Ha hivatalosan még nem is jelentették be, de informálisan igen, nincs és nem is lesz kvótaügy az EU-ban. Bánhegyi Gábor jegyzete.
Mi cincog a zsebben?

Mi cincog a zsebben?

Valahol egyszer azt olvastam, hogy egy olyan országban, ahol túlságosan leszorítottak a bérek, aligha beszélhetünk demokráciáról. Egyszerűen azért nem, mert gazdasági önrendelkezés nélkül szabadság sincs. Márpedig innen nézve izgalmas vállalkozás volna megvizsgálni, valójában létezik-e olyan ország a világon, ahol tiszta demokráciáról beszélhetünk, az országon belüli, területi anomáliákról pedig már nem is beszélve. Matyasovszki József írása.
Magyar dráma

Magyar dráma

Hátha megértünk belőle valamennyit. Ha nem mi, akkor, akik utánunk következnek. Ha lesz köztük, akit ez érdekel.​ Bujdos Attila írása.
Képzeletbeli szoborpark

Képzeletbeli szoborpark

Nagy napra ébredtek a kisújszállásiak – akiket a hírt olvasván őszintén irigylek –, a tervek szerint ugyanis ma leplezik le a jász-nagykun-szolnoki város szülötte, Csukás István 80. születésnapjának tiszteletére készült Pom Pom-szobrot. Csáki Alexandra jegyzete.

(Rém)álom

Azt álmodtam – nem viccelek –, hogy Harrach Péterrel, a KDNP mogorva ábrázatú frakcióvezetőjével foglaltam le közös nyaralást. Hogy milyen megfontolásból, nem derült ki, de hogy nem feltétlenül a legjobb döntést hoztam, azt abból érzékeltem, hogy kétségbeesetten igyekeztem lemondani az utat. Főleg, miután elképzeltem, hogy mi a fenéről beszélgetek majd, ha kitárgyaltuk a pártelnöke által csak kodifikációs remekműként emlegetett egyházi törvényt, illetve hogy miért bukott el a vasárnapi zárva tartásról szóló rendelkezésük, vagy pártja hűbérszerepét. Szabó Zsolt László jegyzete.
Az arc kudarc!?

Az arc kudarc!?

Sokan szert tennének olyan szerre, amitől varázsütésre megfiatalodnak. Visszapörgetnék az időt kerekét, hogy újra átéljék az elvesztegetettnek hitt évtizedeket. Ha majdan a boszorkánykonyhában mégis kifőzik azt, amiről most gőzünk sincs, e szer egyszer még szertefoszlott álmokat teljesíthet be. Hátra arc, és feledve minden addigi kudarc! Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

Haveri bal

Pápa Levente, az Együtt alelnöke szerdán bejelentette, hogy szakít pártjával, és az Index hasábjain – búcsúajándékul – kemény kritikát is megfogalmazott a baloldallal szemben. Ratalics László írása.
Világnapi kesergés

Világnapi kesergés

Amikor egyszer a direktor megkérdezte, hogy melyik állatot nézném meg közvetlen közelről, meglepődött. Az orrszarvút – válaszoltam. Mán László jegyzete.
Valamit visz a víz

Valamit visz a víz

A ciánszennyezés, azaz 2000 januárja óta nagyon féltjük a Tiszát. Meg a Szamost is. A tizenhat évvel ezelőtti ökológiai katasztrófa után csak sokára virágzott ki újra a folyó. Nagy volt az öröm, de örökre belénk vésődtek azok a rettenetes képek, melyek az óriási halpusztulásról készültek. Györke László írása.

Békenap

Ma van a béke nemzetközi napja. Hétfőn este légitámadás ért Szíriában egy segélykonvojt; azaz nem harcoló csapatot, hanem élelmiszert és egészségügyi felszerelést szállító gépkocsioszlopot. Húszan meghaltak. Nem sokkal ez előtt lejárt a tűzszünet, és mondhatni, visszatért az élet a normál kerékvágásba, vagyis újra lőnek, pontosabban „hivatalosan” is lőnek, merthogy egyébként a fegyvernyugvás jó ideje ismeretlen fogalom arrafelé. Szőke Tímea jegyzete.
Engedd játszani, tanítsd küzdeni!

Engedd játszani, tanítsd küzdeni!

Teher alatt nő a pálma – de vajon a gyerek is? Ez tipikusan az a kérdés, amelyben soha nem volt, s nem is lesz össznépi egyetértés. Mindenki másra esküszik: a „hagyni kell a gyereket” szabadságpártiak legalább annyian vannak, mint a „tanuljon, tudjon többet, mint a társai” poroszos fegyelem hívei. Az igazság pedig az, hogy nincs egyetlen igazság. Nyéki Zsolt írása.
Nyereghiba

Nyereghiba

Aki látta az idei Nemzeti Vágta vasárnapi döntőjét az ország legkultikusabb terén a képernyők előtt ülve (a Himnusz hangjára persze a szobában is felállva), az velem együtt gyönyörködhetett a párját ritkító magyar lovas hagyományok lélekemelő megjelenítésében. Galambos Béla írása.

Just in Time

A Just in Time egy Japánban kifejlesztett működési filozófia, amely a termelési folyamatot helyezi centrumába. A lényege az, hogy nem állnak „hegybe-halomba” a raktárban mondjuk az autóalkatrészek az összeszerelő üzemben, hanem annak megfelelően szállítják le percre pontosan az ajtót, az ablakot, az ülést vagy a műszerfalat, amilyen ütemben a félkész jármű a szalagon érkezik. Petneházi Attila írása.

Görög betegség

Nagy bajban van az európai kultúra egyik bölcsője, Görögország. Az elmúlt napokban a gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező Korfu szigetén jártam, ahol számos jelét tapasztaltam a főleg a hatalmas állam­adósság nyomán kialakult gazdasági válságnak. Kézzel fogható az elszegényedés. Orosz Csaba jegyzete.
A trutyi mutyija

A trutyi mutyija

Azt írja a szerv, hogy mindenért a szerv hibáztatható. Feketén-fehéren olvasható: „természetes, szerves eredetű a Tisza felszínén foltokban úszó és a parton kirakódó hab, valamint a víz helyenkénti barnás elszíneződése”. Mindez a pénteki, Aranyosapáti és Záhony közötti helyszíni szemle sűrítménye, ezt követően értékeltek az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei – habozás nélkül. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.
A fülkében

A fülkében

Már alig várom, hogy eljöjjön, pontosabban elmúljon október 2-a, azaz befejeződjék a kvótareferendum körüli pro és kontra hercehurca. Szaniszló Bálint jegyzete.

Van az a pénz…

Alapjában véve egyet is lehetne érteni a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárával abban, hogy aki letelepedni szeretne hazánkban egy harmadik államból, annak ne legyenek olyan befektetései nálunk, amihez nekünk is nemzetgazdasági érdekünk fűződne. Angyal Sándor jegyzete.

Unalomig

Nincs nap, hogy a napilapok, internetes portálok ne tárgyalnák valamilyen összefüggésben a migránsügyet, de lassan itt a népszavazás. Eközben azonban fontos ügyekről nem, vagy alig esik szó. E hétvégén például választást rendeztek Oroszországban, Kelet-Ukrajnában (kvázi-Oroszországban) törékeny a béke, a szíriai háború is háttérbe szorult, fontos belpolitikai ügyek pedig néhány nap múlva úgy tűnnek el a szőnyeg alatt, mint Matolcsy György az újságírók elől csütörtökön, mikor megtudta, hogy volt titkára osztályvezetői szintű fizetéséről kérdeznék. Szabó Zsolt László jegyzete.
Nehogy már szent legyen!

Nehogy már szent legyen!

Minden hájjal megkent ügyvédje van a nyíregyházi gyilkossággal gyanúsított román férfinek, hiszen etnikai érvekre hivatkozva kéri hazája legfelsőbb bíróságától azt, hogy védence kiadatását utasítsa el, mivel Magyarország polgárai általában is ellenérzéseket táplálnak a románokkal szemben. M. Magyar László jegyzete.
Mindenkire ugyanaz

Mindenkire ugyanaz

Miskolcon mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak – jelentette ki dr. Kriza Ákos polgármester a múlt héten. Igaz, a számozott utcák kapcsán mondta ezt, de azt gondolom, az egész városra, az összes város­lakóra gondolt. Kijelentése pedig dicséretes, hiszen az a normális, ha egy városban egyformán ítéltetnek meg az emberek és azok tettei. Szántó Rita írása.
Jay és Néma Bob

Jay és Néma Bob

Eltűnnek vagy éppen már nincsenek is video- és DVD-tékák. Az egyik utolsóban jártam a napokban a megyében, a CineFest hetében, itt nem messze, a miskolci belvárosban. Közben Tarantino mester jutott eszembe, aki 22 évesen egy videotékában kezdett dolgozni, és a munka mellett mindennap filmet nézett, amiket kockáról kockára elemeztek a haverral, majd lett lassan az egyik legnagyobb. Juhász-Léhi István írása.
Boldogság

Boldogság

„Boldogság, gyere haza, késő van, gyere haza, honnan jöss­z, nem érdekel, gyere haza, csak ennyi kell!” – énekelte Cserháti Zsuzsa jól ismert slágerében. De vajon mi kell a boldogsághoz? Diploma, párkapcsolat, család, sőt nagy­család és nyugat-magyarországi lakhely – legalábbis ez derül ki abból a felmérésből, ami alapján elkészítették hazánk boldogság­térképét. Uri Mariann írása.
Hol vagytok, mesterek?

Hol vagytok, mesterek?

Tavaly a saját bőrömön tapasztaltam meg azt a munkáltatói oldalról elhangzó panaszt, hogy több ezer szakember hiányzik megyénkben. Tudniillik, kis településre költözve át kellett esnünk egy házfelújításon. Nagy szerencsém van, hogy szinte mindent meg tudok csinálni egy felújítás alkalmával, de van, ahol megáll a tudományom. Ilyen volt a fűtésrendszer javítása. Horváth Imre írása.

Sokan várnak egy mosolyra

Mit jelent az, hogy intézményünk „Mosolygós” bölcsődévé vált és csatlakoztunk a Mosolygós Magyarországért összefogás politikamentes mozgalomhoz? Sándor Jánosné Kata írása.
Bolti, vagy háztáji

Bolti, vagy háztáji

A család, a barátaim, az ismerőseim tudják, nekem a csirkecomb a mindenem. Rántva, pörköltnek, tejfelesen, húslevesben – szóval mindegy, csak legyen, akár a hét minden napján! Egy kicsit meg is rettentem, amikor híre ment: arzén lehet a csirkehúsban, emiatt pedig rákkeltő. Dankó Mihály írása.
 
Előző
123456  


hirdetés