Nézőpont: Mindenség mércéje

Nézőpont: Mindenség mércéje

Aki valamilyen formában kapcsolatba kerül az írással, lelkét, szívét tárja ki. Papírra veti örömét, bánatát. S most engedtessék meg nekem az az önzés, hogy betűkbe öntsem én is könnyeimet. Dankó Mihály jegyzete.
tovább »
Vendégkommentár: Az én anyukám

Vendégkommentár: Az én anyukám

Ha a mai napon lehetőségem lenne újrakezdeni az életem, és életem újrakezdésének kapujában állna valaki, aki feltenné nekem a kérdést, hogy szeretnék-e magamnak új családot választani, vagy szeretnék-e abba a családba születni, amelyikben most vagyok benne, akkor gondolkozás nélkül ismételten a mostani életem választanám. Zavodni Gréta Virág írása.
tovább »
Nézőpont: A régi fény

Nézőpont: A régi fény

Hol van már az ünnep régi fénye? – kérdezi a kollégám, de ő maga meg is válaszolja: akkor még vártuk a majálist, most meg… Hogy kevesebben mentek-e ki, mint régen, a fene tudja, de a többség biztos, hogy nem ünnepelni. Vagy ha igen, akkor a tavaszt, a többiekkel való együtt bulizást. Nem valószínű, hogy a politikusokon kívül sokan említették a munka szócskát a beszélgetések során. Hajdu Mariann jegyzete.
tovább »
Nézőpont: Ilyen posvány

Nézőpont: Ilyen posvány

Májusban egy kicsit már minden más (mintha máskor nem lenne más minden…), minden kinyit, a zöld levelek, a virágok, de a strand, a színtér, utcára a kocsmaajtó, kirajzanak a vén diákok is, miközben a cserebogarak már szinte túl vannak rajta, napok óta kopognak esténként a kivilágított ablakokon, adjunk hálát, nem golyó vagy repesz, és még felvonulni sem kell. Rigófütty. Hajnalban, este. Fábián György írása.
tovább »
Vendégkommentár: Mi is a puzzle darabjai vagyunk

Vendégkommentár: Mi is a puzzle darabjai vagyunk

Kedves ballagó diáktársak! Azért jöttem, hogy elbúcsúzzam tőletek. Amikor felálltam az iskolám színpadára, elsősorban azt akartam elmondani, mennyire szerettem itt élni, ezek között a falak között! Rajongtam az épületben eltöltött minden csodás másodpercért, s iskolatársaimat örök, igaz barátként, s kedves ismerősként zártam a szívembe. Matyasovszki Fanni vendégjegyzete.
tovább »
Jegyzet: Sógorság, komaság

Jegyzet: Sógorság, komaság

Úgy tudom, hogy finn (nyelv)rokonaink között, amellett, hogy általában szimpatizál a két nép egymással, mindig akadtak olyanok, akik nem szívesen vállalták a vad, pusztai, nomád magyarokkal kimutatott családi köteléket. Persze honfitársaink között is fel-felbukkanak azok, akik halszagúnak csúfolt távoli testvérünket minden áron perzsa, egyiptomi, atlantiszi stb. ősökre akarták cserélni. T.Szűcs József  jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Csalárd családiasság

Jegyzet: Csalárd családiasság

Gyanítom, azok a képviselők, akik a minap megszavazták, hogy a vasárnapi nyitva tartás helyett a hét többi napján ezentúl minden bolt a törvényben előírt reggel 6 óra helyett már 4.30-kor kinyithat, nem lakótelepi földszinti, lépcsőházi vagy garázsboltok fölött élnek. T. Szűcs József jegyzete.
tovább »
Nézőpont: Hitel hittel, s hiteltelenül

Nézőpont: Hitel hittel, s hiteltelenül

Talán Bogár László közgazdász volt az első, aki már évekkel ezelőtt figyelmeztetett, hogy minden anyagi konstrukció lelki, erkölcsi és bizalmi alapra épül, illetve ha nem épül, akkor menthetetlenül összeomlik. Ám hogy ennek az összeomlásnak a jeleit látjuk-e éppen, amikor sorozatban pattannak ki a pénzvilág botrányai, s durrannak el a pénzügyi lufik, azt egyelőre korai lenne bizonyossággal állítani. Matyasovszki József jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Élet? Halál? Büntetés?

Jegyzet: Élet? Halál? Büntetés?

Gumicsont! Bízom abban, hogy az. A halálbüntetéssel kapcsolatos orbáni kiszólásról beszélek. Legyen bármennyire is indulatos, bosszúálló, vérszomjas, vagy ha a halálpártiak saját szemszögéből nézzük, akkor igazságos, emberséges, tisztességes, nem gondolhatja komolyan, hogy nálunk vissza lehetne állítani a halálbüntetést. Kovács Zsolt jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Amikor égtem, mint a Reichstag

Jegyzet: Amikor égtem, mint a Reichstag

Régi, feledhetetlen május elsejék! Meglehet, ordas módon megcsal a memóriám, vagy csak az emlékek szépültek meg, de szinte kivétel nélkül gatyarohasztó melegben, ma már röhejes ünneplő szerkóban mentünk felvonulni. Koncz Tibor jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Nem a föld dübörög

Jegyzet: Nem a föld dübörög

Katmandu időtlen királyság, sosem fogja kikezdeni a modernizáció – ajánlja az útikönyv a Himalája völgyét, az ősrégi szentélyeket, szobrokat, palotákat. Arra viszont, hogy legalább tízezer évente újra megtörténik a csoda, amellyel teremtetett, s egy félisten kardjának egyetlen suhintásával odalesz minden, jó példa Nepál, amely tízezer éves – egy rengés következtében létrejött – örökségét alig több, mint fél évszázada tárta elénk, majd egy pillanat alatt elvesztette. Barak Beáta jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Dwa bratanki

Jegyzet: Dwa bratanki

Valljuk be, vajmi kevés esély kínálkozik erre, mégis megtudhattuk több ezer honfitárs prezentálásában, hogy „lesz még Erdély Magyarországé”. Sőt, a nyomatékosítás kedvéért több ízben, minden egyes meccs alkalmával felcsendült a kórus Krakkóban. Aztán boldog-boldogtalan (inkább boldog, de az nagyon) összekapaszkodott, és próbára tette a Tauron Aréna padlózatát, mert „aki ugrál, büszke magyar, hej, hej”! Ladányi Tóth Lajos jegyzete.
tovább »
Nézőpont: Egy nap az örömünkre

Nézőpont: Egy nap az örömünkre

A sertéshús áfájának 22 százalékos csökkentéséről dönthet a közeljövőben az Ország­gyűlés. Kiszámolták, hogy az intézkedés hatására 25 milliárd forinttal több maradhat a lakosság zsebében akkor, ha az áfacsökkentés – ahogy ezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a napokban prognosztizálta – a fogyasztói árakban érvényre jut. Galambos Béla jegyzete.
tovább »
Jegyzet: A tisztesség kedvéért

Jegyzet: A tisztesség kedvéért

Lízing Liza mintegy másfél millió sorstársához hasonlóan megkapta értesítőjét, és beállt az épületből az utcáig kígyózó sorba. Az már csak mellesleg jutott az eszébe, hogy ha már szolgáltatásról van szó, vajon miért nem olyankor kézbesítik ezeket a leveleket, amikor a dolgozó emberek nagy(obb) eséllyel otthon tartózkodnak, mert az izgalom és a lelkifurdalás eluralkodott rajta. Bodnár Tibor jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Ráérnek nyomkodni

Jegyzet: Ráérnek nyomkodni

Rohanó világ? Kapkodás, zűrzavar? Ugyan! Pihent eszű és ráérős emberek is akadnak még bőven, ahogy Matula bácsi mondaná. Fábián György jegyzete.
tovább »
Nézőpont: A másét könnyű

Nézőpont: A másét könnyű

Komoly pénzbírságot kaphat az a férfi, aki nem volt hajlandó az államnak adni mazsolatermésének egy részét az Egyesült Államokban. Petneházi Attila írása.
tovább »
Nézőpont: Költségek és vetések

Nézőpont: Költségek és vetések

Elfogták az alvilág pénztárosaként aposztrofált Kisbandit Brazíliában, kimenekítették Tóásó Elődéket Bolíviából, intenzíven körözik a Kun-Mediátor tulajdonosát a nagyvilágban, földrengés pusztított Nepálban, hangorkán söpörte el a lengyel barátok igyekezetét Krakkóban, miközben élelmiszer-lavina zúdult szerte az országban. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Kutya a fán

Jegyzet: Kutya a fán

Minden évben elkészül a világ boldogságindexe, és az utolsó helyek egyike évek óta a miénk. Hogy miért és mikor lettünk ilyen rosszkedvűek? Az persze magyarázat, hogy kevés a pénz, de azt nehéz megérteni, hogy mi a közös örömben is ürömöt látunk. Száraz Ancsa jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Magyar Raszputyin

Jegyzet: Magyar Raszputyin

Raszputyin, orosz szerzetes, a XX. század elején nagy befolyást gyakorolt a cári családra, II. Miklósra és nejére. Azt gondolták róla, hogy földöntúli gyógyító és látnoki képességekkel rendelkezik. Sok beteg kereste, akiket pénzért kezelt. Amit keresett, elmulatta. Imádta nőket, a nők pedig őt. Orosz Csaba jegyzete.
tovább »
Nézőpont: Ajtók záródnak! Kérem vigyázni!

Nézőpont: Ajtók záródnak! Kérem vigyázni!

Nem feltétlenül kell idegengyűlölőnek lenni ahhoz, hogy valaki kellőképpen megrettenjen az illegális bevándorlók áradatától, amely komoly fejtörést okoz egész Európában. Különösen azokban az országokban, ahol leginkább szeretnének letelepedni a nyomor elől menekülő tömegek, és persze azokban, amelyeket az Éden kapujának tekintve először lépnek az unió területére – no meg a tranzitországokban is, ahol „csak” átutaznak. Vagyis az egész Európai Unió érintett, a pánik általános. Nyéki Zsolt jegyzete.
tovább »
Nézőpont: Hosszú árnyék

Nézőpont: Hosszú árnyék

Nem kellett ítésznek lenni ahhoz, hogy az ember érezze, más anyagból van, sűrűbb, elemibb szövetekből, aki már nyers jelenlétében hordozza a kiszámíthatatlanság fenyegetését és varázserejűségét. Ratalics László jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Jobb később, mint előbb!

Jegyzet: Jobb később, mint előbb!

Már akkor sem éreztem ésszerűnek, amikor végzős diákként én voltam az ünnepelt. Ma sem tartom logikusnak az középiskolai ballagások időzítését. Nem az ünnepnap, hanem a hónap, az ok és okozat dilemmája felett nem tudok napirendre térni. Palicz István jegyzete.
tovább »
Vendégjegyzet: Az örmény népirtás centenáriuma

Vendégjegyzet: Az örmény népirtás centenáriuma

„Ugyan ki emlékszik ma már az örmények kiirtására?” Egy héttel a Lengyelország elleni támadás előtt Adolf Hitler azért tette fel tábornokainak ezt a kérdést, hogy megnyugtassa őket: a lengyelek és a zsidók megsemmisítését a korábbi antanthatalmak ugyanúgy elnézik majd a németeknek, mint az örmények kiirtását a törököknek. Dr. Pénzes Ferenc jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Tavaszi és nagy

Jegyzet: Tavaszi és nagy

A tavaszi nagytakarítás közéletünkben azt jelenti, hogy a szokásosnál is nagyobb erővel és napsütéses jókedvvel rugdaljunk politikai ellenfelünket. Pedig az év többi szakában sem fogják vissza ebbéli ténykedésükben magukat pártjaink. T. Szűcs József jegyzete.
tovább »
Tollhegyező: Meghalt egy lány

Tollhegyező: Meghalt egy lány

Meghalt egy 21 éves lány…Meggyilkolták! Az volt a „bűne”, hogy egy Nemzeti Dohányboltban dolgozott egyedül, kiszolgáltatottan, a külvilágtól elzárva. Esélye sem volt a túlélésre. És könnyen meghalhatott volna az az idősebb hölgy is, aki gyanútlanul lenyomva a kilincset, éppen a gyilkosság után akart bemenni az üzletbe. Végülis, mit számít egy elvetemült gyilkosnak, hány ember vére szárad a lelkén… Kenyeres Ilona írása.
tovább »
Nézőpont: Hová?

Nézőpont: Hová?

Újra Kanadába mennének a miskolci romák. Mint kiderült, már van, aki repülőre is ült, van, aki spórol a jegyre, de a többségnek nincs meg rá a pénze, bármennyire is menne. Mert menne, és sokuknak előbb-utóbb mennie is kell valahová. Hajdu Mariann jegyzete.
tovább »
Vendégkommentár: Messzire röpült…

Vendégkommentár: Messzire röpült…

Móricz Zsigmond–Gyökössy Zsolt Pillangó című darabját a közelmúltban a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban nyugdíjasokkal láthattam, akiket többszörös szálon szólított meg a színpad. Sokak számára volt ez a mű a régi olvasmány­élmény felelevenítése, mely az eredeti mű és a színpadi adaptáció összevetésére motiválta az olvasóból nézővé változott befogadókat, a múltismeretet pedig néprajzi színezetűvé varázsolta. Kósáné dr. Oláh Julianna jegyzete
tovább »
Nézőpont: Az érettség jutalma

Nézőpont: Az érettség jutalma

Több mint százezer családban készülnek ezekben a napokban lázasan a ballagásra, illetve az érettségire. S amekkora öröm ez a különleges esemény az érintettek életében, sok esetben legalább akkora tehertétel is. Matyasovszki József jegyzete.
tovább »
Nézőpont: A nyugtató orvos

Nézőpont: A nyugtató orvos

Semmi sincs rendben az egészségügyben. A dolgozók – akik még itthon vannak – feszültek, bizonytalanok. A kórházak adósságát most ugyan kifizeti az államkassza, de a struktúra nem változott, gyűlhet tovább az tartozás. Szabó Katalin írása.
tovább »
Nézőpont: Apáczai, ahogy én szeretlek

Nézőpont: Apáczai, ahogy én szeretlek

Tanár úr, most őszintén, mit tud erről a fenntartóváltásos mizériáról? Vannak fenntartásai? Mi szükség van erre a hercehurcára, ha így is, meg úgy is az állam adja a lóvét a működéshez? Palicz István jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Senki nem felelős

Jegyzet: Senki nem felelős

Egymást érik mostanában a pénzügyi cégek botrányai. A sor a Széchenyi-bankkal kezdődött, majd jött a DBH bank, a Buda-Cash, a Hungária értékpapír és a Quaestor. A sort a Kun-Mediátor zárta. Zárta? Orosz Csaba jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Gondok és gondolatok

Jegyzet: Gondok és gondolatok

Meglátja-e vajon a természet szépségét az, aki anyagi nehézségekkel küzd, aki összeomlott fürdőszobáját szeretné újjáépíteni? Tud-e vajon a kipattanó rügyekben, a virágokkal borított fákban gyönyörködni az, akinek minden pénzét felemésztette beteg gyermekének gyógykezelése? M. Magyar László jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Nyelvgát, de szájon kívül

Jegyzet: Nyelvgát, de szájon kívül

Meggyőződésem, hogy jól csak az tud megtanulni „külföldiül”, akinek jó a nyelvérzéke. Anélkül valószínűleg nem lehet akár 4-5 nyelvet is anyanyelvi szinten elsajátítani, de még egyből is csak vérverítékkel tudja megszerezni a delikvens a középfokú vizsgát. Égerházi Péter jegyzete.
tovább »
Nézőpont: A valóság…

Nézőpont: A valóság…

Egy ismerősöm a családjukat ért tragédia után tett megjegyzésemre azt válaszolta: nincs igazság és igazságtalanság, csak valóság van. Ez a mondat kattog a fejemben azóta, hogy a „szegregál a Huszár-telepi iskola vagy sem” vitája elkezdődött. És most sem tudom eldönteni igazságos vagy sem az ítélet, s akkor sem tudtam, amikor az első- és másodfokon a bíróság döntött. Bednárik Mónika jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Marcsika? Na, ezt ne!

Jegyzet: Marcsika? Na, ezt ne!

Becézni általában gyerekeket szoktunk, vagy kedveseinket, szeretteinket. Ez a normális és helyénvaló. Ennek tükrében talán elfogadható, vagy érthető a felháborodásom, amikor a bulvársajtóban nap mint nap szólnak a hírek Marcsikáról, nevén nevezve Bróker Marcsikáról. Szeretteinek lehet Marcsika, ám nekem, de főként azoknak, akiknek milliói váltak egyelőre kámforrá a legújabb botrányban, aligha. Mán László jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Pénzt vagy életet?

Jegyzet: Pénzt vagy életet?

A KSH legfrissebb kimutatása szerint 2015 első hónapjaiban 3,7 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához képest. A legérdekesebb rész ez: „A bruttó átlagkeresetek esetében a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (469 600 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig a legalacsonyabbak (144 500 forint).” Mit gondoljon ezt látva az ember? Vékony Zsolt jegyzete.
tovább »
Partvonal: Mi jöhet még?

Partvonal: Mi jöhet még?

Szurkolói kártya, beléptető- és kamerarendszer, névre szóló belépő, amit nem lehet a termék eladásának helyén megvenni. Aki azt hinné, hogy ez felülmúlhatatlan, annak itt a IX. kerületi rendőrök közleménye, amelyben megmondják, hogy nem mehetsz a meccsre egyedül, és hogy mikor hol kell lenned, ha focit akarsz élőben látni... Berecz Csaba írása.
tovább »
Jegyzet: Nincs több vállrándítás

Jegyzet: Nincs több vállrándítás

Elektronikus meghívó érkezett a minap, a bölcsődék napja alkalmából szervezett ünnepségre invitáltak bennünket, újságírókat. Néhány éve, talán még tavaly is csak rándítottam volna egyet a vállamon, a mostani meghívó azonban „célba ért”. Hogy miért? Azért, mert nem is olyan rég fogadta be nagyobbik lányomat egy addig számára teljesen ismeretlen közösség. Tarnavölgyi Gergely jegyzete.
tovább »
Nézőpont: Illetlen vendégek, kéretlen pózok

Nézőpont: Illetlen vendégek, kéretlen pózok

Csata dúlt Nemzeti Színházunkban: kard (no meg fizikai lét) hiányában Arad vértanúinak szelleme szállt szembe a kivetítőről az osztrákokkal – mármint az ausztriai színészekkel, akik rohamot indítottak a magyar szabadságért. Nyéki Zsolt jegyzete.
tovább »
Jegyzet: Hogyan neveld?

Jegyzet: Hogyan neveld?

Az így neveld a sárkányodat, a kiskutyádat, a gyermekedet ebben az önző világban, vagy az így neveld az egódat című virtuális és létező tanfolyamok mellé bizonyosan lenne igény egy így neveld az államfődet vagy miniszterelnöködet elnevezésűre is. Barak Beáta jegyzete.
tovább »

 
Több hír 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Kinga, a nap szépe

Kinga Tarcalon él és nagyon szeret sportolni. Éveken át atletizált, kézilabdázott, s jelenleg a foci bűvöletében él.
tovább »

További hírek a SZON - Jegyzet kategóriából
Nézőpont: Mindenség mércéje
Aki valamilyen formában kapcsolatba kerül az írással, lelkét, szívét tárja ki. Papírra veti örömét, [...] tovább »
Vendégkommentár: Az én anyukám
Ha a mai napon lehetőségem lenne újrakezdeni az életem, és életem újrakezdésének kapujában állna valaki, aki [...] tovább »
Nézőpont: A régi fény
Hol van már az ünnep régi fénye? – kérdezi a kollégám, de ő maga meg is válaszolja: akkor még vártuk a [...] tovább »
Nézőpont: Ilyen posvány
Májusban egy kicsit már minden más (mintha máskor nem lenne más minden…), minden kinyit, a zöld levelek, a [...] tovább »
Vendégkommentár: Mi is a puzzle darabjai vagyunk
Kedves ballagó diáktársak! Azért jöttem, hogy elbúcsúzzam tőletek. Amikor felálltam az iskolám színpadára, [...] tovább »
Még több kategóriábol »


Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása