Híres írójára emlékezik Nyíregyháza

Krúdy szobránál is lesz megemlékezés
Krúdy szobránál is lesz megemlékezés - © Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – Programsorozattal tiszteleg Nyíregyháza Krúdy Gyula előtt.

Krúdy Gyula neve összeforrt Nyíregyházáéval: a modern magyar prózaírás kiváló mestere 1878. október 21-én a szabolcsi megyeszékhelyen látta meg a napvilágot, műveiben visszaköszönnek a város utcái, terei. Az önkormányzat az oktatási és kulturális intézményeivel közösen október 19-én tiszteleg híres szülötte előtt: a programok 9.30-kor kezdődnek és egészen estig tartanak, a helyszínek sora pedig a múzeumtól a megyei könyvtáron át egészen a moziig tart.

Kiállítás, film és zene

Az író szülőházánál koszorúzással kezdődnek az események 9.30-kor, a Szent István u. 8. alatt az evangélikus Kossuth Lajos gimnázium diákjai adnak műsort Szindbád, Szindbád! címmel. Tízkor az egykori iskolánál folytatódik a programok sora, 11 órakor pedig a Bessenyei téren lévő szoborhoz várják az emlékezőket. A Krúdy Gyula gimnázium tanulói „Ha a nő: NŐ, s ha a férfi Szindbád” című műsorukkal idézik meg az író alakját, ünnepi köszöntőt a város alpolgármestere, dr. Ulrich Attila mond. A Jósa András Múzeumban „Hova megyünk, Gyula úr?” címmel interaktív múzeumpedagógiai foglalkozást tartanak 13 órától, egy órával később pedig felolvasódélután indul. A megyei könyvtár kamaratermében a Nyíregyházi Egyetem színjátszóinak előadását nézhetik meg az érdeklődők: A hóember szeretője című lírai játékot dr. Karádi Zsolt rendezi.

A Váci Mihály Kulturális Központban 17 órakor emlékkiállítás nyílik „Én mindig az voltam, akik ma. Magyar író” címmel, közreműködnek a Vikár Sándor Zeneiskola tanárai. És még mindig nincs vége az eseményfolyamnak: 17.15-kor a Krúdy Art Moziban két előadást hallgathatnak meg a filmbarátok: Karádi Zsolt Krúdy figuráit mutatja be Huszárik Zoltán Szindbád című filmjében, dr. Drabancz M. Róbert Fábri Zoltán filmes adaptációiról beszél, majd a résztvevők megnézhetik a Hannibál tanár úr című magyar filmet. A Krúdy-napnak kísérőrendezvényei is lesznek: a megyei könyvtárban 13 órától rendhagyó Krúdy-kiállítás látható az intézmény helyismereti gyűjteményéből és digitális archívumából, 17 órakor pedig Madarassy György festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Városi Galériában és a Pál Gyula Teremben.

KM
hirdetés