Híres lett a fehér nyár

Akt.:
Híres lett a fehér nyár
© Híres lett a fehér nyár | Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Eredményt hirdettek az Év fája versenyben: harmadik lett a nyíregyházi nyárfa.

Egy gödöllői vadkörtefa lett az Év fája az Ökotárs Alapítvány szavazásán, megelőzve egy nagykőrösi kocsányos tölgyet, a harmadik helyen egy nyíregyházi fehér nyárfa végzett.

A negyedik alkalommal megrendezett vetélkedésen olyan „különös erővel” bíró fák versengtek, amelyek képesek egy-egy közösség, család vagy egy egész település figyelmét megnyerni. Az idén 41 fa vett részt a versenyben, melyből 12 lett döntős (köztük a tunyogmatolcsi keleti platán is). A fákra összesen 18 ezer 661 szavazat érkezett.

Híres lett a fehér nyár | Fotó: Sipeki Péter Híres lett a fehér nyár | Fotó: Sipeki Péter ©

A vetélkedő első helyezettje szokás szerint részt vesz a 2014-ben megrendezendő Európai év fája versenyen, ahol kétszer egymás után is magyar fa nyerte a fődíjat: 2011-ben egy felsőmocsoládi hársfa, 2012-ben pedig az egri termálfürdő platánja lett a győztes hét ország jelöltjei közül.

Híres lett a fehér nyár | Fotó: Sipeki Péter Híres lett a fehér nyár | Fotó: Sipeki Péter ©

A Sóstói Múzeumfaluban álló Fehér nyárfa (Populus alba) kivételes szépségét nem csak a zsűri, hanem a nagyközönség is elismerte. A voksolás hajrájában megduplázódott a szavazok száma, végül több mint 2200 vokssal a dobogós pozícióban, az előkelő harmadik helyen zárta a versengést.

– Ez egy nagyon szép eredmény. Köszönet Kisgyörgy Tamásnak, aki benevezte a nyárfát. Bármennyire is furcsa, nem egy évszázados fáról van, huszonegynéhány esztendős csupán, viszont roppant terebélyes. És még ráadásul növésben van… – említette dr. Páll István, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

KM–LTL
hirdetés