Históriás lovastúra

Históriás lovastúra
Több napos kényszerpihenő után – ukrán állat-egészségügyi papírokra várva – a hét végén a záhonyi határátkelőnél átlépte a határt egy hét főt számláló lovascsapat, amely Vereckei-hágón át a Kárpátok gerincén a történelmi Magyarországot kerüli majd meg.

A várakozás napjaiban a történelmi lovasok a záhonyi, úgynevezett hobbi-tulajdonosok vendéglátását élvezhették. Még május 28-án Dobogókőről indult el Csepin Péter hetedmagával idei történelmi lovas zarándokútjára.

A túra célja, hogy a történelmi Magyarország megkerülésével emlékezzenek az 1456. júliusi nándorfehérvári diadalra, amikor Hunyady János és Kapisztrán János serege fényes győzelmet aratott a hatalmas túlerőben lévő török haderővel szemben. A vezető, Csepin Péter tavaly 7 hónapos zarándoklattal az Atlanti-óceánig lovagolt, 2003-ban Rodostóban tisztelgett a fejedelem emléke előtt, de korábban megjárta már Szicíliát és Spanyolországot is.

Zsolnai Gábor és Varga Péter – egykori idegenlégiósok – tavaly Franciaországban találkoztak Péterékkel, kedvet kaptak a hagyományőrző huszárélethez. Most együtt küzdenek az elemekkel a 3 hónaposra tervezett úton. A másik három lovas jászszentlászlói: Eördögh András és párja Kertész Györgyi (tarpán lovaikkal), valamint barátjuk Hárskúti Manó.

– Kovács Bertalan –
hirdetés