Hit, szeretet és tisztaság

A jubileumi szentmise egyik pillanata
A jubileumi szentmise egyik pillanata
Baktalórántháza, Flóratanya – A hívek adományát a templom felújítására fordítják.

„István hitével, Gizella szeretetével, Imre tisztaságával.” Ez a jelmondat állt azon a meghívón, amely egy kettős jubileumi lelki esemény színhelyére hívta a híveket Boldog Gizella szombatján Flóratanya kis templomába. Éppen negyedszázaddal ezelőtt, 1991 májusában szentelte fel azt dr. Seregély István egri érsek Gizella királyné tiszteletére.
Megerősítették a házasságukat

Utoljára éppen a felszente­léskor láttak ennyi hívő keresztényt a templom falai, mint amennyien összegyűltek a kettős jubileumi eseményre. Az itt lakó embereken kívül jöttek Baktalórántházáról, a filiás falvakból, a megye több településéről, sőt még távolabbi helyekről is a Flóratanyáról elszármazott emberek.

Lélekemelő percek következtek, amikor szentségi házasságuk megerősítésére tettek fogadalmat 40, 45, 40 35, 30 és 25 éves jubiláló házaspárok, akiket Hasulyó János kanonok atya áldott meg. Hűségük jeléül emléklapot és egy szál vörös rózsát kaptak. Juhász Imre újfehértói, korábban Baktalórántházán szolgált kanonok plébános atya ünnepi prédikációjában Boldog Gizella méltatásával egyetemben hangsúlyozta a házasság szentségének fontosságát, a családalapítás, a gyermekek istenes nevelésének szükségességét.

A persely bevételét, a hívek adományát a templom javítására, festésére fordítják majd, hiszen az idő vasfoga meglátszik az épületen.

– Némethné Csubák Éva –
hirdetés