Hiteles élettörténetek a nyugdíjasok tollából

Nyíregyháza – Harmadik alkalommal hirdetett irodalmi pályázatot a városi önkormányzat az Idősügyi Tanáccsal karöltve a megyeszékhely nyugdíjasainak részére.

A „Meséld el nekem – Élettörténetek Nyíregyházán” elnevezésű pályázat díjátadó ünnepségét a Váci Mihály Kulturális Központban tartották meg csütörtökön, ahol dr. Kovács Ferenc polgármester megjegyezte:

– Annak idején Krúdy Gyula művészi igényességgel írta le, hogy milyen volt az akkori Nyíregyháza. A mostani pályaművek kordokumentumok, amik az utókornak készültek, és tanulságul szolgálnak a következő nemzedéknek is.

– A pályázatra olyan alkotásokat vártunk, amelyek megtörtént eseményeket mesélnek el, és a pályázó életének egy-egy emlékezetes szakaszát mutatják be. A kiírás szerint a szabadon választott témának kapcsolódnia kellett a pályázó személyéhez és Nyíregyházához. A hiteles élettörténetek rávilágítottak elfeledettnek vélt momentumokra is – fogalmazott Fintor Károlyné, az Idősügyi Tanács elnöke.

A pályázati kiírásra ezúttal 18 pályamű érkezett. A zsűri az első három helyezett mellett öt különdíjast is jutalmazott.

– Egy reggel arra ébredtem, hogy az életünk egy folyóhoz hasonlít, ami érből, csermelyből, patakból vál azzá – említette Kára Zoltánné. – Elhunyt a férjem, és az volt a kívánsága, hogy a hamvait szórjam el a tengerben. A kérésének eleget tettem. Erről írtam a pályamunkámban. A kapcsolatunkról, ami úgy vált eggyé, mint amikor a Bodrog és a Tisza találkozott. Az írásomat a szeretet ihlette.

A díjazott pályaművek

1. Dr. Orosz Tóth Miklósné: Meséld el nekem…(családfakutatás)
2. Fintor Károlyné: Libatereléstől a tour de Szabolcsig
3. Deményfalvi Károly: Meséld el nekem… – 3. helyezett
Dombóvári István: Mesélj nekünk, papa! – 3. helyezett

Különdíjasok:

Földesi Sándor: Pálfordulás
Telepóczkyné Farkas Márta: A kertvárosi Fészek utca története
Dr. Dolinay Tamás: Meséld el nekem…
Babicz Pálné: Gyermekkorom tanyavilága
Jászainé Kosztik Lídia: A gépírás és gyorsírás szeretete
hirdetés