Hitelre minden kapható

Az ügyek sértettei közreműködtek a bankok átverésében: eljárás ellenük is.

Akkor ijednek meg a rászedett emberek, amikor a bank felszólítja őket – kezdte a „hiteles” esetek ismertetését Juhászné Kiss Katalin, a Debreceni rendőrkapitányság referense. Megtudtuk tőle, hogy az utóbbi hónapokban több, kölcsönökkel kapcsolatos feljelentés érkezett a kapitányságra.

A sértettek arról számoltak be, hogy általuk alig ismert, vagy épp nem ismert embereknek segédkeztek hitelre vásárolni műszaki cikkeket, telefont, sőt, autót is. A rászedettek általában nevüket adták az ügylethez, időnként némi anyagi ellenszolgáltatásért, vagy egy sörért cserébe. Az (alkalmi) ismerősök azután eltűntek a hőn áhított tárggyal, vagy mindössze nem rendezik tartozásukat. A kölcsön azonban maradt a sértettek nevén és a bankok kérik a pénzüket. Ha pedig nem jutnak hozzá, akkor bizonyos szankciókat helyeznek kilátásba.

A sértettek is hunyók

Juhászné Kiss Katalin felhívta a figyelmet, hogy az olvasók se szívességből, s ellenszolgáltatás fejében ne vásároljanak saját nevükben – hitelátvállalási ígéret fejében – semmilyen ismerősük részére gépkocsit, mobiltelefont, vagy más; nagyobb értéket képviselő tárgyat. Hozzátette: a fenti esetekben a feljelentők nem csupán sértettek, hiszen közreműködtek a bankok tévedésbe ejtésében – hiszen nem önmaguknak intézték el a hitelt – így magánokirat-hamisítás miatt ellenük eljárás indul, vagyis az általuk bejelentett ügyekben gyanúsítottként hallgatták ki őket.
hirdetés