Hivatali vesztegetéssel vádolják

Akt.:
Hivatali vesztegetéssel vádolják
© Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – A földhivatali volt osztályvezető ügye az ítélőtáblán folytatódik.

A vidéki kisvárosban, a járási földhivatal osztályvezetőjeként 2016. áprilisában az utolsó munkanapját töltötte dr. H. Á., két év két hónappal később pedig a Nyíregyházi Törvényszék előnyért, hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt öt év börtönbüntetésre, öt év jogi pályától eltiltásra, pénzbüntetésre, és mellékbüntetésként öt év közügyektől eltiltásra ítélte.

Pénz a zsebben

A keddi tárgyaláson elhangzott, hogy az osztályvezetővel szemben megbízhatósági vizsgálatot rendeltek el. A Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársa álnéven ismerkedett meg a vádlottal, és a találkozón arra kérte, hogy egy magánszemély ingatlanjainak adatait a földhivatali nyilvántartásból kérje le, adja át neki, s ezért a tiszt az ígérte, „nem lesz hálátlan”. Az osztályvezető jogtalan vagyoni előnyként azt kérte, hogy az ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződést ő készíthesse el, hiszen ügyvédi pályára készül. Az osztályvezető irodájában a tiszt megkapta a kért nyilvántartási adatokat, majd 100 ezer forintot adott át dr. H. Á.-nak, aki a pénzt előbb zsebre, majd később a pénztárcájába tette.

Az ügyész hangsúlyozta, hogy a vádlottnak jogászként pontosan tisztában kellett lennie azzal, hogy bűncse­lekményt követ el, s mi lett volna a követendő magatartás. Az ügyész jogtalan hivatali előnyért, kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés miatt börtön­büntetés kiszabását, jogi pályától és közügyektől eltiltást, valamint pénzbüntetést indítványozott a vádlottal szemben.

A volt osztályvezető védője perbeszédében védence teljes felmentését kérte a bíróságtól. Véleménye szerint dr. H. Á. egyetlen esetben sem tett utalást arra, hogy a baráti szívességért pénzt kérne, sőt több esetben elmondta, nem tart rá igényt. A védő szerint törvénytelen volt a 2016. április elején indult megbízhatósági vizsgálat, mert provokálták ügyfelét, pár nappal korábban zárták le az ugyanezzel a személlyel és hivatalával szemben elrendelt titkos információgyűjtést, mely nem hozott semmilyen terhelő eredményt.

Megvalósult a bűncselekmény

A védő szerint olyan helyzetbe kényszerítették H. Á.-t, hogy a pénzt eltegye, hiszen bárki beléphetett volna az irodába, látva, hogy a tiszt a kezében egy köteg pénzt lobogtat. Az ügyvéd kitért arra is, hogy védence az utolsó, túlzsúfolt, pörgős munkanapján a munkaidő után az esetet egy rendőrtiszttel kívánta megbeszélni, hogy mi ilyenkor a teendő, de 15 órakor az osztályvezetőt már elvitték.

– A bíróság álláspontja szerint a bűncselekmény abban a pillanatban befejezett volt és megvalósult, amikor a vádlott jogtalan előnyként azt kérte, hogy az adásvételi szerződést ő készíthesse el az adatokért cserében – mondta szóbeli indoklásában dr. Toma Attila, hozzátéve: itt még szó sem lehet provokációról, 100 ezer forintról… A büntető bíró kitért rá: a megbízhatósági vizsgálat minden szempontból megfelelő és törvényes volt, s az így beszerzett bizonyítékok is. Semmi nem tiltja, hogy egy megbízhatósági vizsgálatot titkos információgyűjtés előzzön meg.

Az ítélet ellen a védő és a vádlott fellebbezést jelentett be, az ügyész fenntartotta a 3 napot, valamint fellebbezést jelentett be amiatt, mert a bíróság elutasította a dr. H. Á. előzetes letartóztatására vonatkozó indítványt. Az ügy az ítélőtáblán folytatódik.

KM


Nyíregyháza - Előnyért, hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettében bűnösnek mondta ki a Nyíregyházi Törvényszék dr. Toma Attila vezette tanácsa dr. H. Á. vádlottat. A volt járási földhivatali osztályvezetőt a bíróság öt év börtönbüntetésre, 300 ezer for...
hirdetés