Hivatali visszaélés: 137 tulajdoni lapot szerzett be az ügyintéző

Hivatali visszaélés: 137 tulajdoni lapot szerzett be az ügyintéző
© Illusztráció: getty images
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Hivatali visszaélés bűntettével vádolja az ügyész azt az ügyintézőt, aki a polgármester utasítására 137 esetben szerzett be jogellenesen tulajdoni lapokat, majd azokat a polgármester további felhasználás céljából átadta az ügyvéd ismerősének.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádiratának lényege szerint az egyik szabolcsi település önkormányzatánál több évtizede köztisztviselőként dolgozó ügyintézőt a polgármester 2015. elején arra utasította, hogy a részére különböző ingatlanok tulajdoni lapjait kérje le a hivatali számítógépén a TakarNet rendszerből. Az ügyintéző ugyanis jogosult volt használni az ingatlan-nyilvántartási adatokat tartalmazó TakarNet rendszert, amiből az önkormányzat a hivatali feladatainak ellátásához ingyenesen kaphatott adatokat, pl. tulajdoni lap másolatokat. Nem hivatali célra viszont a TakarNet rendszer adatai nem használhatóak ingyenesen, amivel a vádlottak tisztában voltak.

A polgármester arra is utasította az ügyintézőt, hogy a jogosulatlan lekérdezéseket úgy tűntesse fel a rendszerben, mintha azok közérdekű bejelentések elintézéséhez lennének szükségesek, mert tudta, hogy így ingyenes a lekérdezés.

A polgármester mindezt az ügyvédként dolgozó ismerőse kérésére tette, aki 88 esetben a jogosulatlanul lekért tulajdoni lapokat az ügyvédi munkája során fel is használta.

A bűncselekmény révén kár is érte az önkormányzatot, mert 302.000,- forint bírság megfizetésére kötelezte a jogosulatlan lekérdezések miatt a Földmérési és Távérzékelési Intézet a polgármesteri hivatalt.

A hivatali helyzetével visszaélő ügyintézőt tettesként, míg a polgármestert és az ügyvédet felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés bűntettével vádolja az ügyész. Az ügyész azt indítványozta, hogy a bíróság mindhárom vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.

– Dr. Zsíros Zsolt címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, főügyész –
hirdetés