Hivatalosan is terrortámadásnak minősül a KMKSZ-székház elleni merénylet

Hivatalosan is terrortámadásnak minősül a KMKSZ-székház elleni merénylet
© Forrás: ua-reporter.com
Ungvár – Az ukrán ügyészség idegen tulajdon szándékos megrongálása helyett terrorcselekménynek minősítette a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elleni pokolgépes támadást.

A rendőrség a minap elfogta a KMKSZ-székháza felgyújtásának három gyanúsítottját. Két további elkövetőt még köröznek. A hatóságok azt állítják, hogy többen közülük az orosz ellenőrzés alatt álló Dnyeszter-menti Köztársaságban élnek.

A gyanúsítottak közül kettőt már Kárpátaljára szállítottak. Egyiküket a helyi bíróság 60 napig terjedő előzetes letartóztatásba helyezte, a másik elkövető tárgyalását egyelőre elnapolták. Annyi már bizonyos, hogy a merénylet egyik végrehajtója hivatásos katonaként harcolt a kormányerők oldalán a kelet-ukrajnai fronton.

Pavlo Klimkin külügyminiszter időközben elutasítóan nyilatkozott a magyar fél azon szándéka kapcsán, miszerint az utóbbi egy állandó EBESZ-megfigyelőközpont létrehozását szorgalmazza Kárpátalján a helyi magyar kisebbség biztonságának garantálása érdekében. Az ukrán külügyi tárca vezetője kitart azon álláspontja mellett, hogy a KMKSZ-székház elleni merénylet a Kreml által szervezett provokáció része volt.

Klimkin kizárja, hogy az ukrán szélsőséges nacionalisták állnának a történtek mögött. Szerinte egyértelműen Moszkva érdeke, hogy a Krím és a Donbássz után Kárpátalján hozzon létre egy újabb feszültséggócot – írja az UA-Reporter.

– Palkó István –

(https://ua-reporter.com/news/podozrevaemogo-v-podzhoge-vengerskogo-doma-v-uzhgorode-vzyali-pod-strazhu-video)
hirdetés