Hívatlanul besétáltak a Fehér Házba

Ismét feltűntek a Fehér Háznál a november végi hívatlan vendégek, akiket ezúttal az elnök biztonságáért felelős ügynökök időben észrevettek és feltartóztattak – közölte csütörtökön a Titkosszolgálat.

A Salahi-házaspár tavaly november 24-én gond nélkül besétált a Fehér Házba, ahol az amerikai elnök díszvacsorát adott az indiai miniszterelnök tiszteletére. Michaele és Tareq Salahi nem akart semmi rosszat, csupán reklámot csináltak maguknak.

Tareq és Michaele Salahi a november végi akcióval politikai vihart kavart és az eset után átszervezték Titkosszolgálatot. A házaspár többekkel fényképezkedett, például a mit sem sejtő Joe Biden amerikai alelnökkel, Rahm Emanuel kabinetfőnökkel, Adrien M. Fenty washingtoni polgármesterrel, egy republikánus képviselővel, három tengerészgyalogossal és a CBS műsorvezetőjével, majd a fotókat feltették a profiljukra az egyik közösségi oldalon. És mint a Fehér Ház által november 27-én kiadott hivatalos fotó bizonyítja, kezet fogtak az amerikai elnökkel is.

A Titkosszolgálat a törvény előírása szerint az elnök, az alelnök valamint a Kongresszus két háza vezetőinek biztonságáért felelős, ezen túl pedig a dollár védelmét is ellátják, vagyis fellépnek a pénzhamisítás ellen. A novemberi botrány után az amerikai sajtó azt közölte, hogy 1980 óta legkevesebb 91 alkalommal követett el biztonsági hibát a Titkosszolgálat.

A szolgálat csütörtöki bejelentése szerint szerdán, a Salahi-házapár egy limuzinban ült, amikor a Fehér Ház mellett azonosították, majd feltartóztatták őket az ügynökök. A házaspár akkor jelent meg, amikor Barack Obama elnök díszvacsorát adott éppen a mexikói államfőnek, Felipe Calderonnak. A Titkosszolgálat bejelentése szerint a házaspár kocsija annál a piros lámpánál ment keresztül, amely a vendégek számára fenntartott Fehér Házi parkolónál áll.

A bejelentés szerint kikérdezték a Salahi-házaspárt, és a férfinál volt egy szabályos jegy, ami felhatalmazza a behajtásra. Egyelőre nem tudni, hogy honnan szerezték a jegyet, és hogy a házaspár ezúttal be akart-e menni az elnöki fogadásra. A Fehér Ház biztonsági szolgálata rendkívüli intézkedéseket léptetett életben a szerdai elnök vacsora idején, Salahi-ék tavaly november végi akciójából okulva.

– Független Hírügynökség –
hirdetés