HM: erősítik hadfelszerelési, fejlesztési együttműködésüket a V4-ek

Budapest – A haditechnikai fejlesztések, képzések, illetve a kutatás és fejlesztés területén is erősítik együttműködésüket a V4-országok – többek között erről tárgyaltak a négy ország nemzeti fegyverzeti igazgatói Budapesten.

A visegrádi együttműködés országainak fegyverzeti igazgatói kétnapos tanácskozást tartottak a magyar fővárosban – írta a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.

Mint kiemelték: a visegrádi országok – Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország – Európa legbiztonságosabb országai közé tartoznak.

E biztonság megerősítése, továbbá a hatékony fellépés a terrorizmus ellen “mindannyiunk érdeke” – fogalmazott a közleményben a minisztérium, kiemelve: ahhoz, hogy garantálni lehessen Európa és a térség biztonságát, az országok közötti együttműködést fokozni, mélyíteni kell.

A tanácskozáson is elhangzott, hogy Európa és térségének biztonsági helyzete az elmúlt időszakban jelentősen megváltozott. A négy ország illetékesei egyetértettek abban, hogy a biztonság megerősítéséhez Európának a korábbinál többet kell költenie védelemre. Mindezek fényében a V4-országok közötti együttműködés is felértékelődött – tették hozzá.

A HM közlése szerint a csütörtökön zárult tanácskozáson a nemzetek hadfelszerelési igazgatói megerősítették elkötelezettségüket: az új típusú kihívásokra hatékony megoldást kell találni. Úgy vélekedtek, hosszú távon az alapozza meg a sikert, ha a régió egyetemeinek együttműködésével versenyképes tudásbázist alakítanak ki.

Ennek nyomán a V4-ek közös egyetemi, képzési programokat szerveznek, továbbá olyan közös kutatás-fejlesztési (K+F) programokat indítanak, amelyeket önállóan nehezebben finanszíroznának az egyes országok – írták.

A tanácskozáson szó esett arról is, hogy a V4-országok hosszú távon összehangolják hadfelszerelési programjaikat és közös hadiképességeket alakítanak ki. Mindemellett közös erőfeszítéseket, hatékonyabb együttműködést szorgalmaztak a hadfelszerelés területén – közölte a HM.

– MTI –
hirdetés