…hogy a jég verje meg!

...hogy a jég verje meg!
...hogy a jég verje meg!
Hőségriadó idején gutaütést kaphat az a „kisember”, akinek viharos gyorsasággal pünkösdhétfőre terelődnek a gondolatai. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

Nem a szemei kopogtak az éhségtől, hanem a jég incselkedett fél órán át a házzal, a vetéssel, a terméssel, az idegrendszerrel. Még másnap is hóval teli volt az árok Rozsályban. Május 26-án.

Keseregtek ezerrel a javakban egyébként sem dúskáló, levert szatmáriak, akik fuldoklásuk idején várták a mentőövet. Érkeztek palánták, civil felajánlások szép számmal, de a valósághű minősítést nem kapták meg, nem nyilvánították az égi átok által lebombázott 22 települést katasztrófa sújtottá.

Telt-múlt az idő, mígnem a vadregényes klíma a fővárost is átrendezte július 8-án. A felhőszakadás közben villanyoszlop dőlt autóra, pincéket árasztott el az özönvíz, tetőket szaggatott le a szél. Országszerte összesen 34 795 kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, a kár értéke megközelíti a 4,8 milliárd forintot. A Népligetet katasztrófa sújtott övezetnek nyilvánították.

Iszonyatos érzés, amikor valakit súlyos kár ér. Katasztrófa, hogy Budapestet kell megráznia olyan természeti csapásnak, ami eléri a minősítők ingerküszöbét.

– Ladányi Tóth Lajos –

 
hirdetés