Hogy látva lássanak…

Hogy látva lássanak…
© Illusztráció: Getty Images
Halálos kimenetelű baleset közel kétszáz történt az idén júniusig az országban. Egyhatoda itt, az észak-alföldi régióban. A növekvő tendenciának több összetevője van, de a legfőbb baleseti tényező továbbra is a gyorshajtás. Egy múlt év harmadik negyedévéről közzétett adat szerint a motorkerékpár-vezetők közel két és félszer több balesetet idéztek elő alkohol befolyása alatt, mint a tavaly­előtti év azonos időszakában. Galambos Béla írása.


A figyelmeztető pofont én jókor kaptam. Amikor megdolgozott, spórolt pénzem atyai kiegészítésének köszönhetően egyetemistaként megvettem a motorkerékpáromat, az alma mater belső útjain mind merészebben húzva a „szarvát”, csak sikerült tíz perc után a bezárt kapunak csapnom vadonatúj szerelmemet, a sárga-fekete MZ-t. A mindkettőnkön keletkezett kisebb esztétikai hibákon kívül szerencsére nagyobb baj nem történt. A történtek után érthetően a legnagyobb óvatossággal vettem részt a közúti forgalomban. Ám még így is voltak nehéz pillanataim a motor nyergében. Egyszer például darázs bújt a tökfödő alá, hogy a következő pillanatban egy jól irányzott döféssel satufékre kényszerítsen. Máskor viszont egy aszfaltról fölrebbenő galamb általi fejbekólintásomat fogta föl, nélkülözhetetlensége ékes bizonyítékaként.

Szóval józanul, óvatosan, körültekintően vezetve is ki van téve vészhelyzetnek a motoros, aki az autósok miatt csak későn, vagy nem észrevéve lesz baleset elszenvedője. Ezért a láthatósága érdekében minden motorosnak magának kell mindent megtennie.

Galambos Béla
hirdetés