Helyi közélet

2011.07.08. 11:34

Gabona-galiba a NAV-nál

Több mint 1 milliárd forint áfa-hiány a gabonafélék (trükkös) értékesítése nyomán. 

Több mint 1 milliárd forint áfa-hiány a gabonafélék (trükkös) értékesítése nyomán. Az Észak-alföldi régióban EU-tagság óta jelentős mértékben megszaporodott a közösségen belüli gabonaértékesítések száma. Ezen ügyletek azért előnyösek, mert az Európai Unió más tagállamába irányuló értékesítés esetén nem kell áfát fizetni.

Az adóhatósági ellenőrzések során számos esetben bebizonyosodott, hogy az eladók jogtalanul számlázták ki az áru értékét áfa mentesen, mivel az áru nem lépte át az országhatárt, ténylegesen belföldön értékesítették, ami már áfa köteles. Az elmúlt években ilyen esetek miatt a revíziós megállapítások összege meghaladta az egymilliárd forintot.

Fordítsanak figyelmet a szerződő partner személyére

Fontos kiemelni, hogy a gabonát értékesíteni kívánó adózók fokozottan fordítsanak figyelmet a szerződő partner személyére, az értékesítés körülményeire, tekintettel arra, a Legfelsőbb Bíróság – több ilyen ügybenn meghozott – ítélete szerint nem mentesítette az eladót akkor sem az adó jogkövetkezmények alól, ha az nem tudott a vevő csalárdságáról.

A gabona betakarítás-értékesítés időszakának közeledtével a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelt figyelmet fordít az ilyen típusú ügyekre – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában