Hogy ne legyen börtön a lakás!

Akt.:
A pajzstetvek ellen érdemesebb felszívódó szereket használni
A pajzstetvek ellen érdemesebb felszívódó szereket használni
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A legnagyobb hiba, hogy túl későn visszük be a virágainkat a teraszról.

A teraszról a lakásba bekerülő növények nehéz napokat élnek ebben az időszakban, kártevők, kórokozók sora dézsmálhatja meg a legyengült növényeket. Mindenre van megoldás, csak egy kicsit meg kell értenünk hogyan működnek ezek a nyáron oly hálás virágaink.

Még a fagy előtt

– Az első pofont lakásba kerüléssel kapják, sokuk ezt nem is éli túl. A legnagyobb hiba, hogy túl későn visszük be őket a teraszról és csak akkor kerülnek be a lakásba, amikor a meteorológusok komolyabb mínuszokat jósolnak. Ilyenkor a kinti nulla fokról a növény bekerül a már 23 fokra fűtött, alacsony relatív páratartalmú lakásba. Ez óriási különbség. Sokkal jobb, ha már szeptemberben bekerülnek a lakásba, amikor még nincs fűtés, nem olyan nagy a kinti és a benti különbség így a növények fokozatosan szoknak hozzá a téli „börtönükhöz”. Nagyon fontos, hogy ha lehet, a lakás legfényesebb helyére tegyük a növényeket. A közhiedelem ellenére öntözni és tápoldatozni is kell őket, de sokkal kevesebbet, mint a nyári, kinti időszakban – fogalmazott lapunknak Kohán Márk, a nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője.

A szakember szerint a téli időszak végére is kitért: közeledve a több éve ugyanabban a cserépben sínylődő növényeket érdemes átültetni egy 2-3 centiméterrel nagyobb átmérőjű cserépbe, de legrosszabb esetben érdemes a cserépből kivéve a föld külső 15 centiméterét lefejteni a gyökér körül, de ugyanabba a cserépbe akár vissza is ültethetjük a megfelelő tartós műtrágyát hozzáadva, ami egy egész éven át ellátja táp­anyaggal.

Átültetés és metszés

– Az átültetéssel együtt meg is kell metszeni a növényeinket. Főleg az elnyúlott, megkopaszodott növényeket ne sajnáljuk jól visszavágni. Ha átültettük őket a metszést erős hajtásnövekedéssel és kompakt formával hálálják meg. A leanderek visszavágásával vigyázzunk, mert könnyen a virágrügyeket is levághatjuk és akkor azok csak a nyár második felében fognak virágzani. De ha soha nem vágjuk vissza, akkor néhány év után egy hosszú, kopasz szárunk lesz csak, ami előbb-utóbb a kukában végzi. Az átteleltetett növények közül a citrusokat, a olajfákat, hibiszkuszokat, bougenvileákat bátran visszavághatjuk. Ha már megtelepedtek a növényünkön a kártevők, akkor is a visszavágás és az átültetés az első lépés annak érdekében, hogy megszabaduljunk a nemkívánatos „vendégektől”. A kártevők legnagyobbrészt a legyengült növényeket támadják meg – figyelmeztetett Kohán Márk.

Szerinte a leggyakoribbak a pajzstetvek és a levéltetvek. Míg a levéltetvek ellen a kontakt rovarölők használata is elégséges, a pajzstetvek viaszos bevonata nem engedi a vegyszert a rovarhoz, így ellenük felszívódó szereket kell használni. De mielőtt ilyen erős vegyszerhez nyúlnánk, ha nem túl nagy a növény, érdemes langyos, szappanos vízzel, szivaccsal vagy körömkefével letisztítani. Ha a növény túl nagy, akkor nincs más lehetőség, csak a felszívódó vegyszer, de ha a növény úgy megkopaszodott, hogy nincs levele sem, akkor ez az út sem járható. A legjobb hatásfoka akkor van a felszívódó szereknek, amikor a növény egy kicsit intenzívebb életciklusba ér.

Fagymentes időszakban

– Árudánkban is többféle hatásos szer kapható, de mindenképp kérjék szakember segítségét a védekezés megkezdése előtt. A vegyszerek használatánál érdemes egy kellemes, fagymentes időszakot választani és a teraszra, udvarra kitéve a növényt ott, és ne a lakásban permetezzük le. Ha nem akarjuk pakolgatni akkor meg kell várni a tavaszt a permetezéssel, mert nem egészséges a vegyszeren jelzett várakozási időn belül visszavinni a lakásba – emelte ki Kohán Márk, a Klorofill Kertészeti Áruda vezetője.

KM-TG

Címkék: , , ,hirdetés