Hogy nem szólalt meg a fiatalok lelkiismerete, akik megtalálták a látássérült hölgy telefonját Nyíregyházán?

Akt.:
Hogy nem szólalt meg a fiatalok lelkiismerete, akik megtalálták a látássérült hölgy telefonját Nyíregyházán?
© Illusztráció: getty images
Nyíregyháza – A látássérült Jakab Sándornéhoz máig sem került vissza az elveszített mobiltelefonja. Hiába a figyelemfelhívó kérés, ilyen világban élünk. A speciális programmal felvértezett készülék sorsa szerintem már akkor megpecsételődött, amikor megtalálták. – írja olvasónk.

A Szonon július 26-án megjelent olvasói levélben szó esett a feltételezett megtalálókról, én igazából nekik üzennék, sértés nélkül, inkább általánosságban kommentálva az esetet. Utcán csellengő, lehetőségeket kereső, tárgyakra bukkanó fiatalok mindig is voltak és lesznek is. Sajnos egyre gyakoribb, hogy a megtalálóknak nem szólal meg a lelkiismeretük, bármilyen értékről legyen is szó. Ennek miértjét kutatva érdekes párhuzamot vontam: egy évszázadon belül két világháborút vesztettünk el. 1920-ban hazánkat szétdarabolták, a második után a maradék országunk gazdaságát, kultúráját – enyhén fogalmazva – átalakították. Mintegy másfél évtizedig a kisember kezdte magát, szerényen ugyan, de a korábbiakhoz képest (a háború utáni időszakban) jobban érezni. A magyar kormányok, az oktatási rendszerünk mindig is igyekeztek gondoskodni a tehetséges gyerekek, fiatalok támogatásáról, felfedezéséről. Így emelkedtek ki a jobbágyságból papok, tanítók, irodalmárok, művészek és politikusok is. A harmadik nagy traumánk az ország javainak szétosztása volt, amit bár túléltünk, nyomott hagyott társadalmunkban. A hazánk gazdaságát leépítők nyilván tudták, hogy 1,5–2 millió ember, család fogja elveszíteni a munkáját, jövedelmét. A munkanélküli-segéllyel, illetve a leszázalékolásokkal bebetonozták a szegénységet. Mi mást mondhatnék a mai fiataloknak, mint azt, hogy ne veszítsék el a méltóságukat, még ha kevésbé jó körülmények között élnek, nélkülöznek is! A becsület és a szorgalom a legnagyobb emberi erények közé tartozik. E két tulajdonság a szegény ember vagyona, hatalmas értékek, amelyekre jobban kell vigyázni, mint a szemünk világára.

– Vengrinyák János, Sóstóhegy –


A szülőknek fel se tűnik, ha idegen mobillal megy haza a gyerek?

Nyíregyháza – Köszönöm a Kelet-Magyarországnak, hogy a lap pénteki számában megjelentette az egy hete elveszített Nokia telefonomról szóló, segítségkérő soraimat – írja olvasónk. Sajnos a készülék azóta sem került elő, és úgy tűnik, nem is fog.
hirdetés