Hogy soha ne válhassunk védtelenné

Akt.:
Hogy soha ne válhassunk védtelenné
© Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – Állóképességtől függően, 18 és 60 között bárkiből válhat önkéntes.

Kedvcsinálónak – nevezhetnénk akár toborzónak is – sem volt utolsó az az előadás, amelyet a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka, Takács Attila dandártábornok tartott csütörtökön a Jósa András Múzeumban. A Most szép lenni katonának című előadássorozat legújabb állomásán annyi középiskolás fiatal jelent meg – fiúk és lányok vegyesen – hogy moccanni se lehetett a teremben, s nem kizárt, hogy belőlük több önkéntes területvédelmi tartalékos kerül majd ki a jövőben. A téma is ehhez kapcsolódott, ugyanis az előadás az önkéntes területvédelmi rendszerrel ismertette meg a jelenlévőket, s hogy ne csak informatív, de érdekfeszítő is legyen, a tábornok olyan „vizekre” is elvitte hallgatóságát, amelyet már csak egy katonahajszál – ami, tudjuk, nem túl hosszú – választ el a tudományos fantasztikum világától. Bemutatta, hogyan alakult át a hadviselés rendszere, és ízelítőt adott napjaink háborúinak a jellemzőiről.

Azért, hogy soha ne maradjunk védtelenek, létrejött a Zrínyi 2026 elnevezésű program egy haderőfejlesztési és honvédelmi ágazattal. Az utóbbi kapta feladatul azt, hogy helyreállítsa a kapcsolatot a magyar honvédség és a társadalom között, egy olyan tartalék erő létrehozásával, amely az ország teljes területét lefedve, gyorsan képes reagálni.

A Magyar Honvédség országosan egy húszezer fős állomány létrehozását tűzték ki célul 2026-ig, ami járásonként egy-egy századot jelent, ezredenként három megyét fed le. A jogviszonnyal járó járandóság – rendelkezésre állási díj, napi illetmény, természetbeni juttatás – egyébként rendkívül kecsegtető. A kiképzés ideje csupán öt hét, a felkészítés pedig harcot támogató feladatokra korlátozódik – tudhattuk meg a dandártábornok előadásából.

KM
hirdetés