Nagyvilág

2013.05.16. 11:53

Eurovíziós Dalfesztivál - Örményország egy legenda dalával indul

Malmö, 2013. május 16., csütörtök (MTI) - Nem túlzás, egy legenda szerepel az Eurovíziós Dalfesztivál idei dalainak szerzői között. Tony Iommi, a Black Sabbath gitárosa írta az Örményországot képviselő Dorians Lonely Planet című dalát. Malmőben a jereváni zenekar énekese és gitárosa beszélt az MTI-nek az együttműködés hátteréről.

Malmö, 2013. május 16., csütörtök (MTI) - Nem túlzás, egy legenda szerepel az Eurovíziós Dalfesztivál idei dalainak szerzői között. Tony Iommi, a Black Sabbath gitárosa írta az Örményországot képviselő Dorians Lonely Planet című dalát. Malmőben a jereváni zenekar énekese és gitárosa beszélt az MTI-nek az együttműködés hátteréről.

Sorrendben éppen Magyarország, ByeAlex előtt mutatja be produkcióját az Örményországot képviselő Dorians az Eurovíziós Dalfesztivál csütörtöki második elődöntőjében.

"Tony Iommival úgy ismerkedtünk meg, hogy a brit zenész részt vett örményországi jótékonysági programokban, Rock Aid Armenia név alatt született egy dal, amely az országot 1988-ban sújtott hatalmas földrengésben összedőlt zeneiskola újjáépítését segítette. Amikor felkértek minket, hogy a 2013-as Eurovíziós Dalfesztiválon Örményországot képviseljük, a menedzserünk újra felvette vele a kapcsolatot, és most 65 éves Iommi rövid hezitálás után igent mondott" - idézte fel Gor Sudzsjan, a frontember.

Az 1968-ban alakult és idén júniusban csaknem húsz év szünet után ismét új stúdióalbumot megjelentető Black Sabbath gitárosa, Tony Iommi innovatív, sötét riffjei elképesztő hatást gyakoroltak a heavy metál zenére és együttesek százaira. A Sabbath eredeti formációja - Iommival, Ozzy Osbourne énekessel és Geezer Butler basszusgitárossal - 1997-ben újra összeállt és azóta olykor fellépnek. A Black Sabbath több mint 70 millió lemezt adott el, az 1970-es Paranoid című album a rocktörténelem legfontosabb albumainak egyike.

Gagik Hodavirdi, a Dorians gitárosa elmondta az MTI-nek, hogy a Lonely Planetet egyetlen Black Sabbath-számhoz sem tudná hasonlítani, mert a dalban a Dorians stílusa is benne van.

"Egyfajta elegye ez az ő és a mi világunknak. Olyan rockzene, ami gyorsan a füledbe mászik" - tette hozzá. A Lonely Planet tipikus rockballada, amelyben azért van egy igazi metálos gitárszóló is.

A Dorians énekese kitért arra, hogy a béke üzenetét, amit a dal magában hordoz, a tavalyi bakui versenyen is képviselték volna, de Örményország 2012-ben a biztonsági garanciák hiányára hivatkozva visszalépett az azerbajdzsáni versenytől.

"A Lonely Planet arról szól, hogy a világnak vissza kell térnie az emberi lét természetes alapjaihoz, a szellemi alapú világhoz, és abba kell hagyni bolygónk és egymás tönkretételét, elpusztítását. Ha ezt az üzenetet sikerül átadnunk itt a fesztiválon, már elértük, amit akartunk. A döntőbe jutás csak hab lenne a tortán" - tette hozzá Hodavirdi.

A Dorians 2008-ban alakult, kezdetben a Led Zeppelin számait játszotta, aztán jöttek a saját szerzemények. Angolul és örményül egyaránt írnak dalokat. Az első Dorians-lemez (Fly címmel) 2011-ben jelent meg, az év augusztusában előzenekarként léphettek fel a Los Angeles-i örményekből álló világhírű metálcsapat, a System of A Down énekese, Serj Tankian jereváni koncertjén, de játszottak már Glenn Hughes-zal és Derek Shereniannel (ex-Dream Theater) is.

"Minden, amit Serj és a System alkotott, azzal a világ csak nyert. Forradalmasították a metálzenét" - jegyezte meg a Dorians gitárosa.

A Doriansban Sudzsjan és Hodavirdi mellett Edgar Szahakjan játszik basszusgitáron, Arman Pahlevanjan billentyűzik és Arman Dzsalaljan dobol.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!