Illegális bevándorlás

2020.01.14. 18:07

Embercsempészeket ítélt el a Pécsi Járásbíróság

Pénzért szállítottak migránsokat a déli határtól Nyugat-Európa irányába.

Bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt jogerősen fegyházra ítélt hétfőn a Pécsi Járásbíróság több magyar férfit, aki pénzért szállított migránsokat a déli határtól Nyugat-Európa irányába – tájékoztatott a Pécsi Törvényszék.

A vádlottak 2017 nyarán és őszén pontosan meg nem határozható számú, harmadik országbeli, Magyarország területén a jogszabályok megszegésével tartózkodó, az országot a szabályok megszegésével elhagyni szándékozó embernek nyújtottak segítséget.

Egy pakisztáni férfi megbízásából személyenként 150-500 euró fejében az ország déli határaitól az északnyugati határhoz, esetenként pedig valamelyik nyugati országba fuvarozták az illegális bevándorlókat.

Négy vádlottat társtettesként, bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett embercsempészés miatt mondott ki bűnösnek a bíróság a hétfői előkészítő ülésen. Az elsőrendű vádlottat négy év tíz hónap, a másodrendűt öt év, a negyedrendűt négy év nyolc hónap, az ötödrendű vádlottat három év nyolc hónap fegyházra ítélték. Egyes cselekményekben a nyolcadrendű vádlott is részt vett, őt két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

A bíróság a harmadrendű vádlott esetében tárgyalást, a jelen nem levő hatodrendű és hetedrendű vádlott ügyében pedig ismételten előkészítő ülést tart majd.

A 2018-ban hatályba lépett új büntetőeljárási törvény értelmében az előkészítő ülésen az ügyész indítványt tehet a büntetés mértékére abban az esetben, ha a vádlott ugyanekkor beismeri a bűncselekmény elkövetését, és így lemond a tárgyaláshoz való jogáról. Ebben az esetben a bíróság már az előkészítő ülésen jogerős ítéletet hozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában