Hogyan, mi alapján állapítja meg a bíróság a gyermektartásdíjat?

A gyermek indokolt szükségletei körébe immár a számítógép- és az internethasználat is beletartozik
A gyermek indokolt szükségletei körébe immár a számítógép- és az internethasználat is beletartozik - © Illusztráció: dreamstime
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az éves nettó jövedelem egyfajta iránytű, de nem az egyetlen döntési szempont.


Az terjedt el a köztudatban, hogy a gyermektartásdíj összege a kötelezett bejelentett jövedelmének ­15–20 százaléka. Tehát a bíróság bekéri a papírokat (jövedelemigazolás, adóbevallás), és ezek alapján egy egyszerű százalékszámítással már meg is határozza a tartásdíj összegét. Ez a gyermeket nevelő szülőt általában aggodalommal tölti el, míg a kötelezett sok esetben abban reménykedik, hogy a vagyona biztonságban van.
– A gyermektartásdíjat a bíróság fix összegben állapítja meg, nem a kereset százalékában! A per megindítását megelőző egy évi összes nettó jövedelmének 15-25 százaléka egyfajta iránytű, de nem kizárólag ez az egyetlen szempont, amit a bíróság figyelembe vesz – hangsúlyozza Sterné dr. Deák Andrea, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője.

Széles a szükségletek köre

– A gyermektartásdíj mértékének a meghatározásánál elsődlegesen számba kell venni azt, hogy mire van szüksége a gyereknek a megfelelő iskoláztatáshoz, a neveléshez, illetve milyen fizetéssel, vagyonnal rendelkeznek a szülők. Az is számít, hogy mennyi családi pótlékot, gyermekvédelmi támogatást kapnak a gyerek után. A bírók végigkérdezik a havi rezsi költséget mindkét szülőnél (víz, gáz, villany, internet, telefon számlák, autó fenntartás költségei stb.), sőt az sem ritka, hogy a mobiltelefon vagy a karóra márkája főszereplő lesz.

– A gyermek indokolt szükségletei körébe már nemcsak az alapszükségletek (élelmezés, ruházkodás, iskoláztatás, lakhatás) tartoznak bele, hanem például a számítógép, internet használat, mobiltelefon valamint a különórák, nyári táborok költsége is. Ugyanakkor például a havonta több százezer forinttal járó magániskola, illetve luxus utazások költsége csak akkor számolható el, ha az a szülők közös döntése volt.

– Egyet nem szabad feledni: ahogyan a gyermekek vállalása a szülők közös döntése volt, úgy a felnevelésük is közös feladat – tette hozzá Sterné dr. Deák Andrea.

KM
hirdetés