Hol a legolcsóbb lakást venni Szabolcs megyében? Íme az átlag kínálati árak!

Az északkeleti országrészben a négyzetméterárak jócskán alatta maradnak a fővárosinak
Az északkeleti országrészben a négyzetméterárak jócskán alatta maradnak a fővárosinak
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Szabolcsban kismértékben emelkedtek az árak az utóbbi időben – erősítette meg lapunknak Tanyik Márti, a nyíregyházi Otthon Centrum munkatársa.

A budapesti kínálati árakat ugyan meg sem közelítik, de Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Pest, Somogy, Bács-Kiskun megyékben a négy­zetméter-átlagárak 2–300 ezer forint között mozognak, ezek így az ország legdrágább megyéi – derül ki az otthonterkep.hu ingatlanpiaci felméréséből. Legolcsóbban Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Tolna, Békés és Nógrád megyékben kínálják az eladók lakóingatlanjaikat, ezekben a megyékben az átlagos kínálati árak nem érik el a 150 ezer forintot sem.

Éves összehasonlítás

Az országon belüli különbségek éves összehasonlításban tovább romlottak az elmúlt időszakban. 6–8 százalékkal csökkentek a hirdetési árak 2015-ben az előző évihez képest Békés, Jász-Nagykun-Szolnok vagy éppen Borsod megyében, miközben Győr-Moson-Sopron megyében, Budapesten és Pest megyében érdemi, két számjegyű növekedés volt mérhető, vagyis az olló tovább nyílt. Megyénkben ebben a tekintetben 1,8 százalékos növekedést regisztráltak, mely érdemi változásnak nem nevezhető a szakemberek szerint. A különbségeket jól érzékelteti, hogy két, hasonló állapotú, 60 négyzetméteres, teljesen átlagosnak számító lakás ára között a legdrágább (Budapest) és legolcsóbb (Nógrád megye) területeket tekintve akár több mint 18 millió forint különbség is lehet. Természetesen különböznek a megyeszékhelyek, a kisebb városok, községek, falvak árai egy-egy megyén belül, az átlagárak különbsége azonban így is jelentős.

Az otthonterkep.hu elemzése megemlíti: a CSOK várhatóan a fővárosi és nyugat-magyarországi területek ingatlanpiacát felpezsdíti, ám az kérdéses, hogy lesz-e érezhető hatása a fent említett hátrányos helyzetű megyék kínálati áraira. Ez pedig még tovább növelheti a szakadékot a két országrész árszintjei között.

KM-TG

Számok, adatok

Átlag kínálati árak a megyében kistérségekre lebontva: tiszavasvári kistérség 82 ezer forint/négyzetméter; ibrány-nagyhalászi 77 ezer; kisvárdai 97 ezer; záhonyi 77 ezer; baktalórántházi 71 ezer; nagykállói 101 ezer; nyírbátori 91 ezer; mátészalkai 100 ezer; vásárosnaményi 79 ezer; fehérgyarmati 83 ezer; csengeri 85 ezer; nyíregyházi 192 ezer.

A kínálati ár változása (2014-ről 2015-re): tiszavasvári 13,9%; ibrány-nagyhalászi 14,9%; kisvárdai 5,4%; záhonyi –15,4%; baktalórántházi 24,6%; nagykállói –3,8%; nyírbátori 46,8%; mátészalkai –5,7%; vásárosnaményi –18,6%; fehérgyarmati 9,2%; csengeri 6,3%; nyíregyházi 7,3%

„A fővárosi árszintet nem fogjuk elérni”

Szabolcsban kismértékben emelkedtek az árak az utóbbi időben – erősítette meg lapunknak Tanyik Márti, a nyíregyházi Otthon Centrum munkatársa.

Szerinte ennek oka egyrészt a tavalyi év pénzintézeti botrányai, illetve a pénzintézetek minimális kamatai. – Ezek miatt megnőtt a kereslet a kisebb lakások iránt, amolyan befektetés gyanánt. Az árak emelkedését a CSOK fokozatos bevezetése is elősegítette – fogalmazott lapunknak Tanyik Márti, aki szerint a fővárosi árszintet soha nem fogjuk elérni. Az ingatlanpiaci szakember hozzátette: minél ritkábban lakott egy település, annál olcsóbbak ott az ingatlanok, mert az emberek olyan nagyvárosokba költöznek, ahol jobb az infrastruktúra és több a munkalehetőség.
hirdetés