Hol fürödjünk a megyében? Minősítették a szabadvízi strandok vizét

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Bakteriológiai vizsgálati eredmények alapján minősítették a fürdőhelyeket.

Országszerte 205 magyarországi tavaknál és folyóknál lévő strandot minősítettek a bakteriológiai vizsgálati eredmények alapján.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) összesítette azokat az adatokat, melyeket az Európai Unió értékelési rendszerébe ágyaztak. Szabolcs-Szatmár-Bereg tizenegy szabadvízi fürdőhelyét vették górcső alá, s három kiváló, öt jó és három tűrhető minősítést kaptak.

– A fürdővizeket a „tűrhető” osztályba kell sorolni, ha például a fürdővíz ki van téve rövid távú szennyezésnek, azzal a feltétellel, hogy megfelelő intézkedések történtek (ideértve a felügyeletet, a korai előrejelző rendszert és a minőség-ellenőrzést) – idézte a rendeletet Laczkó András közegészségügyi felügyelő. A természetes fürdővizek értékelése és osztályba sorolása nem a pillanatnyi vízminőségen alapul, hanem egy értékelési periódust (2013-2015) ölel át. – A meghatározás azt is magában foglalja, hogy az adott minőségi kategória értékei előfordulnak a vizsgált strandon. Ugyanakkor nem kizárt, hogy ott attól jobb (jó, kiváló) értéknek megfelelő eredményeket is regisztráltak.

A „tűrhető” osztályba sorolt fürdőhelyen a fürdőhigiénés rendszabályok fokozott betartása mellett nem korlátozzák a fürdőzést.

A nyitás előtt a járási hivatalok népegészségügyi osztályai minden strandot ellenőriztek. A szabadvízi fürdőhelyeken általában egy szezon alatt négyszer vizsgálódnak – nyitás előtt és nyáron havonta egyszer – az üzemeltető által megbízott akkreditált laboratóriumok.

KM-LTL

Megyei minősítések

Sóstó tófürdő kiváló
Ibrány szabadstrand kiváló
Rakamaz szabadstrand kiváló
Dombrád szabadstrand jó
Leveleki tófürdő jó
Tiszalök szabadstrand jó
Tivadar szabadstrand jó
Tuzsér szabadstrand jó
Jánd szabadstrand tűrhető
Gergelyiugornya szabadstrand tűrhető
Tiszadob Holt-Tiszai strand tűrhető
hirdetés