Hol kerékpározhatunk? Tízből kilencen rossz választ adnak erre a kérdésre

Akt.:
A gyerekeknek is ismerniük kell a szabályokat!
A gyerekeknek is ismerniük kell a szabályokat! - © Illusztráció: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Kerékpározni jó, azonban az elgázolt vagy autóval ütköző kerékpárosokról szóló hírek arra is figyelmeztetnek, a két keréken tekerés veszélyes. A tavaszi napsugarak bicajozásra csábítanak, ezért nem árt feleleveníteni a legfontosabb tanácsokat, szabályokat.

Csak ahol nem tiltják

Arra a kérdésre, hogy hol kerékpározhatunk, tízből kilencen rávágják: bárhol, de ez tévedés. A jogszabály szerint ha az adott útszakaszon rendelkezésre áll kerékpárút vagy kerékpársáv, csak (!) azon szabad kerékpárral közlekedni, ilyenkor biciklizni járdán és úttesten is tilos. – Ha nincs kerékpárút vagy kerékpársáv, akkor a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg lakott területen kívüli úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni, de fontos, hogy 12 év alatti gyermek főútvonalon nem biciklizhet, akkor sem, ha a szülő vele van. Amennyiben viszont lakott területen levő úton az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, akkor szabad csak a járdán a gyalogos forgalom zavarása nélkül (maximum 10 km/óra sebességgel) tekerni. – sorolta Szikszai Tihamér rendőr alezredes.

A gyerek a szülő előtt

Szinte mindenki látott már olyan „vérfagyasztó” helyzetet, amikor a gyerek az anyukája előtt száz méterre repesztett, s hiába kiabált a szülő, álljon meg a csemetéje, ezt már nem hallotta meg. A másik helyzet: az egyedül lavírozó gyerkőc úgy lemarad, hogy a gyalogosok csak találgatják, kihez tartozhat… – A gyerek mindig előttünk és ne túl nagy távolságra haladjon, mert látjuk, hogy mit csinál, így tudjuk óvni, figyelni és figyelmeztetni – egyértelműsít az alezredes, megjegyezve: a szülő a minta, a gyerek azt teszi, amit a szüleitől lát, ha áthajt a piroson, a négysávos úton, azt gondolja, ez így helyes, de nem az. Érdemes azt is megjegyezni, egy óvodás korú gyerek biciklizzen, de ne közlekedjen, önállóan végképp ne. Élettanilag alkalmatlan erre, nem tudja felmérni a sebességet, azt, hogy milyen távol van a gépjármű. És ezt ne is erőltessük! – figyelmeztet Szikszai Tihamér.

Elsőbbségadás kötelező

Örök és jogos kérdés, kinek, mikor és hol van elsőbbsége. A járdán a gyalogosok épségére figyelni kell; annál is inkább, mert ők nincsenek felkészülve a biciklisre. A bicikliző sokkal gyorsabb a gyalogosnál, a hirtelen felbukkanó kerékpáros sokszor irracionális reakciókat szül, tovább fokozva a balesetveszélyt. – Fontos, hogy a gyalogosnak – ez a kerékpárosra csak akkor vonatkozik, ha leszáll a kerékpárról és tolja azt –, mindig elsőbbsége van a zebrán, és ha egyenesen halad át az úttesten, elsőbbsége van a kanyarodó biciklistával szemben. Fokozottan figyeljünk erre, hiszen a gyalogosok nincsenek felkészülve a kerékpáros érkezésére. Amikor a bicikliút úttestet keresztez, a kerékpárosnak elsőbbsége van a kanyarodó autóval szemben. Ám az, hogy valaki a kerékpáron ülve áthajt az útkereszteződésen, mint átvezetésen, nem jelenti azt, hogy nem kell elsőbbséget adnia az utat keresztező járműveknek – említette az alezredes. – Az úttesten közlekedő kerékpárosra a közúti közlekedés szabályai érvényesek, lakott területen kívül csak úgy kanyarodhat nagy ívben balra, ha leszáll és áttolja az úttesten a kerékpárját. BM

Csak ha tábla jelzi

Tévhit, hogy kerékpárral egyirányú utcába bármikor be lehet hajtani, még a menetiránnyal szemben is – ezt csak akkor lehet megtenni, ha azt közúti jelzőtábla lehetővé teszi („Behajtani tilos” jelzőtábla alatti kiegészítő táblával).

Szubjektív

Annyiszor akartak már elütni – remélem, az Anyukám ezt nem olvassa –, hogy gyakran elgondolkodom, miért is biciklizek. Sok autós játékot űz a kerekezők megkeserítéséből, és meg kell mondjam, nagyon profik. Feszegetik a határokat – nem a sajátjukat, hanem az enyémet. Abban, hogy a szókincsem trágár kifejezésekkel is bővült az utóbbi időben, nagy szerepük van – leginkább azért, mert eltanultam tőlük. De amíg reggelente baj nélkül beérek, esténként pedig haza, nem teszem le a bicajt: nincs az az autós, aki elvehetné ettől a kedvem.

– Száraz Ancsa –
hirdetés