Helyi közélet

2015.01.23. 08:09

Úgy fejlesztenek, ahogy tudnak

Tiszadob, Tiszacsécse - Az állami támogatás nem mindenhol fedezi a kötelező feladatok ellátásának költségeit.

Tiszadob, Tiszacsécse - Az állami támogatás nem mindenhol fedezi a kötelező feladatok ellátásának költségeit.

– A települések meghatározó része helyben jár, vegetál – mondta Wekler Ferenc, a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetségének vezetője, Mecseknádasd polgármestere. Állítja: az önkormányzatiság lényege veszett el azzal, hogy jó ideje megfosztották az önálló döntéshozatal lehetőségétől a helyhatóságokat.

Emlékeztetett ezzel kapcsolatban arra: amikor a kormány átvállalta a helyhatóságok adósságállományát, elvitte az oktatási, valamint az egészségügyi intézmények többségét, azt ígérték, hogy a kötelező feladatokat teljes egészében állami támogatásból fedezik. Ez azonban szerinte nem valósult meg, és a településeknek a saját bevételeik egy részét továbbra is központilag meghatározott célokra kell fordítaniuk.

Húznak a nadrágszíjon

Tiszacsécsén nincs kolbászból a kerítés. Szabó Károly polgármester előzetes kalkulációja szerint túl sok okuk nem lesz az idén sem az örömre, hiszen saját forrásból szinte biztos, hogy nem tudnak fejleszteni.

– Egyedül a megyei önkormányzat által koordinált uniós fejlesztési forrásokra támaszkodhatunk, de ezekből is csak azokra, ahol nincs szükség önrészre, azaz csak a százszázalékos támogatású projektekben bízhatunk. A dolgunkat tovább nehezíti az a tény, hogy a közmunka­program folytatásához az idén már saját részt is le kell tennünk az asztalra... – tekintett előre Szabó Károly, aki hozzátette: annak ugyan örül, hogy az állam átvállalta a hiteleiket, de még így is szorosra kell húzniuk a nadrágszíjat.

A kötelező feladataik finanszírozása sem lesz egy egyszerű mutatvány, de mint a polgármester mondta: valahogy megoldják.

– A START programból egy minimális saját bevételünk lesz, ezekből majd igyekszünk befoltozni a lyukakat – vázolta fel a nem éppen rózsás jövőképet Tiszacsécse polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában