Hol veszélyes a lubickolás?

Így a legbiztonságosabb! – a gyermekek soha ne fürödjenek, strandoljanak egyedül
Így a legbiztonságosabb! – a gyermekek soha ne fürödjenek, strandoljanak egyedül - © Illusztráció: Racskó Tibor
Nyíregyháza – Nyáron a szabadvíz segít elviselni a hőséget, a strandok remek szórakozási lehetőséget is nyújtanak. Akár folyó, tó mellett, vagy egy strandfürdő medencéjében hűsölünk a fürdőzés komoly veszélyeket rejt.

– A meggondolatlanság, az alapvető szabályok figyelmen kívül hagyása minden évben követel áldozatokat – figyelmeztet Fehérvári Marietta rendőrszázados.

A megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense hangsúlyozza: a folyó- és állóvizekben fürödni csak azokon a helyeken szabad, ahol a tiltást nem jelzi tábla vagy kifejezetten kijelölt fürdőhely. Szabadvizek mentén legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen fürdőzni, mert azokat szakemberek jelölik ki. Itt is ügyelni kell azonban arra, hogy a bójákon belül maradjanak a strandolók, fürdőzők.

Tiltott helyeken különösen veszélyes a fürdőzés, ilyenek például a bányatavak, melyek hirtelen mélyülnek, veszélyes hulladékok lehetnek az alján, ráadásul csak a víz felszíne meleg, az alja rendkívül hideg lehet.

Veszélyes helyek

– A tiltott helyen való fürdőzés szabálysértésnek minősül, amely 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható – említette a szankciókról Fehérvári Marietta. Hozzátette, kevesen tudják, de az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac, illetve más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezek használatára is a fürdés szabályai vonatkoznak.

A megyei rendőr-főkapitányaság minden évben összegyűjti a legfontosabb jó tanácsokat, hogy a tragédiák megelőzhetőek legyenek.

Az első és talán legfontosabb szabály: a szülőknek figyelniük kell arra, hogy gyermekük soha ne fürödjön, strandoljon egyedül, sőt a vízparton se hagyják magára. Ha a gyerek beteg vagy gyógyszert szed, semmiképpen ne menjen vízbe.

Szintén életet menthet a folyók szerelmeseinél, ha elkerülik az örvényes helyeket – ezek főleg hidak pilléreinél, kanyarulatokban, zsilipeknél alakulnak ki. Kétségtelen, hogy van az éjszakai fürdőzésnek varázsa, ám sem ekkor, sem korlátozott látási viszonyok között ne vállalkozunk frissítő csobbanásra.

A megyében szabad vízi fürdőhely van Leveleken és Sóstón a tófürdő, Dombrádon, Rakamazon, Tiszalökön, Tiszadobon, Jándon, Gergelyiugornyán, Ibrányban, Tivadaron és Tuzséron.

Érdemes megfogadni

Gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek!

Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral!

Ittasan, gyógyszer vagy kábító hatású más szer miatti bódult állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől!

Napozás után testét zuhanyozással, vagy más módon hűtse le, felhevült testtel soha ne menjen a vízbe!

Szív- és érrendszeri, légző-, valamint mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek!

Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt (gumicsónak, -matrac), azon ne aludjon el!

Gumimatrac, vízibicikli használata során felhevült testtel nem szabad vízbe ugrani, és ne ugorjanak a vízbe anélkül, hogy előzetesen nem győződtek meg a meder mélységéről.

Fejes-ugrás a sekély vízbe súlyos sérülést okozhat!

A szélben elsodródott fürdőeszközök, felfújható vízi játékeszközök után ne ússzanak, mert az életüket veszélyeztetik, ha ezt mégis megteszik és elsodródnak, maradjanak a felfújható eszközön, míg a segítség megérkezik!

Ha fázik, remeg a vízben, azonnal menjen ki a partra és szárítkozzon meg!

Ismeretlen helyen ne ugorjon vízbe, mert a vízfelszín alatt található kövek, cölöpök, karók maradandó csigolya- és gerincsérülést, de akár halált is okozhatnak!

Ha hínáros vízen kell átúszni, akkor a lehető legkisebb mozdulatokkal tegye!

Ha az örvény lehúzza, ne kapálózzon, a lélegzetét visszatartva várja meg, míg az örvény ereje érezhetően csökken és ússzon a felszínre!

Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenképp, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy -gallér használata.

Tizennégy éven aluli gyermekek felnőtt felügyelete nélkül ne használjanak vízibiciklit. Arról felügyelet mellett se ugorjanak, vagy csússzanak a vízbe!

Az időjárás kiszámíthatatlansága miatt nagyon fontos figyelni a viharjelzéseket és kijönni a vízből az első figyelmeztetésre!

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország július 4-i számában.
hirdetés