Hónapvégi közérzet

A vízcsapból is gáz folyik. Nem véletlen, hetek óta beszédtéma a gázáremelés és -támogatás. Egy biztos: az idén mindenki többet fizet a melegért, mint tavaly. Ám az nem mindegy, mennyivel.
Sipos Béla jegyzete.

Lépjünk túl az áron és a támogatáson. Azon egyszerű földi halandó nem tud változtatni, viszont változtathatunk a fűtési szokásainkon. Nagyon sok múlik ezen, ideális esetben pedig ezresekben mérhető a megtakarítás. Vagyis, az áremelés egy (jelentős) részét jó esetben visszahozhatjuk. Kezdjük azzal, hogy a szakemberek szerint a lakószobákban javasolt ideális hőmérséklet általában 20-22 fok, a konyhában legtöbbször elegendő a 18 fok is. Éjszakai pihenésre a 18 fok körüli a legideálisabb, a dolgozószoba hőmérsékletét pedig – a javasoltak szerint – általában 20 fokra melegítsük.

Persze nincs erre általános szabály, vagy szigorúan követendő norma. Minden családnak, minden embernek mások az igényei. A lényeg a lakott helyiségekben mért hőmérséklet egyedi szabályozása. Ez pedig azért lényeges, mert kisérletek bizonyítják, hogy a fűtött szobák átlagos hőfokának egy fokos csökkentésével akár hat százalék energia is megtakarítható. Na már most, érdemes vásárolni néhány hőmérőt és az eddigiektől gyakrabban állítani a fűtőtestek szabályzócsapjait.

Ennyi lenne az egész?! Igen, ezek is hozzájárulnak a fűtési számla csökkentéséhez, csak ki kell próbálni. S ha szükséges, a pólóra felvett melegítő felső is sokat segíthet a jobb közérzeten. A hónap végén pedig még jobb lehet a közérzet…
hirdetés