Honfoglalás kori emlékek és kecskesajt is helyet kapott a megyei értéktárban

Honfoglalás kori emlékek és kecskesajt is helyet kapott a megyei értéktárban
Nyíregyháza – – Hagyomány már, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság ülései után egy-egy kapcsolódó helyszínen mutatjuk be a munkánkat, a felvett értékeket – kezdte Baracsi Endre szerdai sajtótájékoztatóját, amelynek a Jósa András Múzeum honfoglalás kori gyűjteménye adott otthont.

– Tavaly rendeztük meg első ízben az Értékes barangolás elnevezésű vetélkedőt megyénk tanulóinak, s ahogy akkor, az idén is az általános iskolások között a tiszaszalkaiak, míg a középiskolások között a záhonyi kandósok diadalmaskodtak. A csapatok egyik feladata az volt, hogy a hungarikumtörvénynek megfelelően tegyenek javaslatot az értéktár bővítésére, így kerülhetett be a császlói som, a tiszaadonyi kecskesajt – Bereg hagyományos, autentikus íze -, a vajai Vay-várkastély és múzeum. Az immár 101 értéket számláló tárba bekerültek megyénk történeti kertjei, Kölcsey Ferenc síremléke, valamint dr. Bene János javaslatára a Jósa András Múzeum honfoglalás kori gyűjteménye és az az úrasztal, amelyet Kölcsey Ferenc készíttetett és adományozott a szatmárcsekei református gyülekezetnek – sorolta az értéktárbizottság alelnöke.

– Alapítónk, Jósa András 104 honfoglalás kori sírt tárt fel, utódai pedig többszörösére növelték a gyűjteményt, amely így a Magyar Nemzeti Múzeumé után a legnagyobb a legnagyobb az országban – mondta dr. Bene János történész-muzeológus. – Hasonlóan tekintélyes a bronzkori gyűjteményünk, amelyet ugyancsak érdemesnek tartok arra, hogy bekerüljön az értéktárba – fűzte hozzá a múzeum címzetes igazgatója, s példaként olyan kincseket említett, mint a rakamazi aranyszablyák, az eperjeskei és tiszabezdédi tarsolylemezek vagy a gávai csizmaveret.

– Az óriási gyűjtemény nagy erénye intézményünknek, és indokolja az értéktárba kerülést. Köszönet illeti Bene Jánost a kezdeményezésért – summázott dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató, aki végezetül egy másik aktualitásra is kitért. – A Jósa András Múzeum kiállításai december 20. és január 8. között zárva tartanak, legközelebb 9-én várják a látogatókat.

KM-HP
hirdetés