Kupán vágta a Várda a Fradit!

Akt.:
Kupán vágta a Várda a Fradit!
© Fotó: Pusztai Sándor
Kisvárda – A sorozat háromszoros címvédője ellen hősies küzdelemben győzött az NB II második helyén álló szabolcsi csapat.

Nem a megszokott hétköznap déli életkép fogadta azokat, akik kedden Kisvárdába látogattak. A Ferencváros elleni Magyar Kupa-mérkőzésekre érkezők már a városszéli bevásárlóközpontoknál, de legalábbis a strandnál parkolót kerestek, a várkerti pályára vezető Vár utca gyalogosokkal volt teli, a bejáratnál kígyózott a sor, az engedéllyel érkező autóknak úgy kellett utat törni a jegytulajdonosok között.

Odabent megteltek a lelátók, a pluszban felhúzott is, ezek között, az állóhelyi részeken pedig ötösével-tízesével álltak a szurkolók. A címvédő Ferencváros, az ország legnépszerűbb csapatának jelenléte generálta ezt a felfokozott érdeklődést, amelyhez jó alapot adott a várdaiak remek bajnoki szereplése az NB II-ben.

A kezdés előtt két brazil születésű, de már magyar állampolgárságú játékos fogott egymással kezet és választott térfelet, és hogy még érdekesebb legyen a helyzet, Marcolini Dantes Bertucci Lucas és Leandro M. P. de Almeida, vagyis Lucas és Leo édes unokatestvérek, a ferencvárosi unokabátynak nagy szerepe van abba, hogy a korábban Debrecenben és Békéscsabán is megfordult „uncsija” is Magyarországot választotta második hazájának.

A kisvárdaiakat feldobta, hogy nagyszerűen előkészített pályán tétmeccset játszhatnak a Fradival, megvalósult amit Kondás Elemér kért, felszabadultan futballozott a bajnokikhoz képest itt-ott más összetételben szereplő várkerti sereg. Talán az első negyedóra után volt öt perc, amikor a Fradi átvette az irányítást, amit Sztefan Szpirovszki a kapu bal oldalát kevéssel elkerülő szabadrúgása jelzett a leginkább. Aztán jöttek a várdaiak percei: rajzolnivalóan szép támadás után Lukács Rajmond a kapufára fejelte a labdát, aztán Délczeg Gergely került ziccerbe, de kivárt egy ütemet, így Dibusz Dénesbe lőtte a labdát, majd Lukács ugrott ki ismét, és ha határozottabb, akkor kiharcol egy tizenegyest Batik Bencével szemben, vagy góllal fejezi be az akciót, így viszont Dibusz újra védett.

A fergeteges bő tíz percet aztán kiharcolt és értékesített tizenegyessel zárta le a Várda, mindkettő Horváth Zoltán nevéhez fűződött, így nemcsak, hogy az osztálykülönbséget tüntette el a házigazda, a szünetben vezetett is.

A szünetben kettőt cserélt a Fradi, majd nem telt el tíz perc, és a harmadikat is kellett használni. Lovrencsics Gergő és Hej Viktor fejelt össze a várdai tizenhatoson belül, mindkét egészségügyi stáb jelezte a cserét, Lovrencsicsből nyilván előtörhettek a májusi kupadöntő kellemetlen emlékei, így őt a születésnapos Böde Dániel váltotta. Hej Viktor viszont, miközben ömlött a vér a fejéből, kitartott a folytatás mellett, így Kósa Jenő csapatorvos a kispadnál négy öltéssel összevarrta a sebet, és visszatért – igaz, a csapat emberhátrányban öt kritikus percet is átélt emberhátrányban.

Ezt az időszakot átvészelve, megint kijött a szorításból a Várda, és MAtija Misic 27 méteres szabadrúgása után Dibusz védett nagyot.

Az utolsó negyedórába lépve minden pillanattal közelebb került a bravúrhoz a Várda, hát még, ha Horváth Zoltán értékesíti a helyzetét. Próbálta fokozni a nyomást a Fradi, Josiph Paintsil veszélyesen játszott, beadása után Böde kapura emelt, de Mihajlo Rjasko a gólvonalról kivágta a labdát.

Önfeláldozóan védekezett a házigazda, a 87. percben Hej Viktor pedig végleg eldönthette volna a továbbjutás sorsát, de a kivetődő Dibuszba lőtt. A hosszabbítás három percét okosan kihúzta a Kisvárda, és jöhetett az ünneplés: a Kisvárda kiverte a kupából a háromszoros kupagyőztest!

Magyar Kupa: A legjobb 16 közé jutásért

Kisvárda Master Good–Ferencváros 1–0 (1–0)

Kisvárda, 3023 néző, v.: Németh Á. (Varga Zs., Pápai).

Kisvárda: Molnár-Farkas – Vári B., Rjasko, Papucsek – Lucas – Melnik, Délczeg, Misic (Heffler N., 91.), Hej – Horváth Z. (Gosztonyi, 81.), Lukács R. (Ilics, 69.). Vezetőedző: Kondás Elemér.

Ferencváros: Dibusz – Batik (Botka, a szünetben), Otigba, Blazic, Pedroso – Leandro – Lovrencsics G. (Böde, 53.), Szpirovszki, Sternberg (Moutari, a szünetben) – Kundrák, Paintsil. Vezetőedző: Thomas Doll.

Gól: Horváth Z. (11-esből, 1–0) a 37. percben

Percek, események

37. perc: Horváth Zoltán fedezte a labdát az ötösön, háttal a kapunak Otigbával szemben, majd amikor kapura fordult vele, a ferencvárosi védő lerántotta. A tizenegyesből a sértett jobbal a kapu bal oldalába bombázta a labdát, 1–0.

Mesterszemmel

Kondás Elemér: – Nagyon szép győzelmet arattunk, kiváló ellenféllel szemben. A Fradi ugyan az ország egyik legjobb csapata, de ezen a meccsen minden csapatrészben felülmúltuk, és jóval több helyzetünk volt. Hamarabb is eldönthettük volna a továbbjutás sorsát, de azt sem bánjuk, hogy csak egy góllal nyertünk.

Thomas Doll: – Megérdemelt a Kisvárda továbbjutása, miközben csapatom szereplését illetően nagyon csalódott vagyok. Voltak játékosok, akik féltek a saját szerepvállalásuktól vagy féltek belemenni keményebb párharcokba. Azt kell mondanom, nem láttam különbséget az élvonalbeli és a másodosztályú csapat között. Eljátszottunk a gondolattal, hogy zsinórban negyedjére is megnyerjük a kupát, ez már nem sikerülhet.
hirdetés